Ambient on/off

Join the new world

 

Kao tutorijal ili kako erep može da se igra na mnogo bolji način

Day 1,992, 14:09 Published in Serbia Serbia by coolinbuneDame i eGospodo, eDrugarice i eDrugovi, eBraćo i eSestre, eBebe i eStarci, ePrijatelji i eNeprijatelji...eOstaliovaj članak je trebao da bude samo deo mnogo dužeg teksta, kojeg je trebala da sastavi ekipa koju je organizovao New and Now, a u cilju učestvovanja na konkursu MI-a. Međutim, izgleda da smo prema rečima Ministartsva inforsmisanja, zakasnili sa prijavom. Pošto već duže vremena nemam inspiraciju da pišem, iskoristiću priliku da objavim svoj deo pomenutog teksta.Za ove četiri godine, koliko eSrbija postoji na mapi Novog Sveta, mnogo stvari se izdešavalo i promenilo, kako u eSrbiji tako i u samoj igri. Napravljeno je nekoliko “smena generacija”, dobre i loše vlade su se smenjivale; dobri novinari su prestajali da pišu, ali su se iza njih uvek rađali “neki novi klinci”. Partije su pravile razne koalicije i iste posle određenog vremena rasturale. Kralo se, pa se nije kralo, pa se opet kralo, svađalo, delilo i pretilo... međutim, jedna stvar, odnosno jedan pojam će, sve dok neki Rumun ne ugasi server, ostati sinonim nepobedive, jedinstvene i neke, kako bi neki stariji igrači voleli da kažu, bolje eSrbije. eSrbije koja je imala iste eSrbe kakve ima i danas: dobre, loše, svadljive, lopovski nastrojene, uvek na pomoć spremne, nacionalistički orijentisane i one koji istima udaraju kontru sa svojim “evropejstvom”. Imala je i tada “Grobare”, “Cigane”, lokalpatriote, autonomaše, glupe i pametne... Ali, imala je i nešto što sada, čini mi se nema. Nešto što je sve te “suprotstavljene strane” povezivalo. Tadašnja eSrbija je imala Liaoning ili Lion King, kako su kasnije ovu kinesku regiju prozvali eSrbi .

U to vreme (kraj 2009. i početak 2010. godine) u celom esvetu je postojalo samo nekoliko regija koje su bile “high iron”, odnosno regije bogate gvožđem, jedinim resursom koji je bio zaista bitan za proizvodnju oružja. Zemlja koja je posedovala taj resurs, imala je i kontrolu nad ekonomijom eSveta. eSrbija se u to vreme uputila baš tamo.Put ka "zemlji lavova"

eSrbija je tada bila mlada država, međutim od početka se videlo da ćemo izrasti u eRepublik giganta. To se ogledalo u činjenici da je sve više novih igrača pristizalo, ali i u činjenici da smo u našim redovima imali vojne stratege (“gejmere”) koji će kasnije biti glavni lideri našeg saveza.
Tada se igralo po sasvim drugačijim pravilima nego danas, a to bi trebalo imati u vidu da bi se shvatilo koliki je podvig eSrbija napravila na putu kojim će krenuti.
Dogovor je bio da ePakistan, tada još uvek moćna država u igri, dođe do Balkana, a potom da se swapom (razmenom teritorija) eSrbija probije do Azije. Tako smo stigli do Sindha, još jedne “svete srpske zemlje” i baze u kojoj ćemo se zadržati narednih 45 dana. Čekali smo pravi trenutak, jer silom nismo mogli da dobijemo tada veoma jaki EDEN.

Nesmotrenšću EDEN rukovodstva, Kina ostaje bez značajnih MPP-a, pa Rusija (uz našu pomoć) osvaja regije Liaoning i Xinjiang. Maestralnim planom naših stratega, iznenađeni EDEN ostaje zatečen, pa uz pomoć swapa-a (razmene teritorija) sa Rusima dolazimo u posed jedne od nadragocenijih regija tog vremena - Liaoninga, gotovo bez ispaljenog metka.
Od tog trenutka, pa u narednih godinu dana, ovo će biti centar naše ekonomije i glavni pokretač razvoja i jačanja naše edržave.
Odbrana “svete zemlje”

Naravno, nismo lako držali Liaoning. U toj 2010. godini, odigralo se nekoliko velikih bitaka za “kraljevstvo lavova”. USA i Kina su ukupno 4 puta napale Liaoning u V1 verziji igre, dok su u V2 verziji (druga polovina 2010 godine) to pokušali samo jednom. To je bio kineski napad, pred kraj V2 modula, poslednje nedelje septembra 2010. godine. Upravo ta bitka je jedna od najvećih bitaka ikada viđenih u ovoj igri.

Bitka za Liaoning je bila velika po mnogo čemu, ali najjači utisak na autora ovog teksta je ostavila činjenica, da je za sve vreme trajanja bitke (negde oko 26 sati neprekidne borbe) na kanalu za udaranje vojske uvek bilo više stotina igrača, spremnih na borbu. U odlučujućim trenucima bitke, negde oko 5 ili 6 ujutru, na kanalu za udaranje je bilo preko 600 ljudi. Neki prijatelji iz Mađarske se još uvek sećaju prizora koji su videli kada su, pozvani da “urade smotru srpske vojske”, na jednom jedinom kanalu, u 5 ujutru, zatekli toliki broj igrača. Prosto nisu mogli da veruju svojim očima.

Nakon propasti V2 verzije igre, na scenu stupaju pravila slična današnjim (uslov povezanosti regija prilikom ostvarivanja bonusa na resurse i mnogo jeftinije i lakše podizanje RW-ova i ratova , NE zakoni, jeftini MPP-i i slično). Koliko je ta razlika drastična pokazuje primer da je u to vreme, RW koštao 2.500 golda državu koja ga podiže. Zato su te bitke bile istorijske. Za njih su se države spremale dugo, gomilale sredstva i razvijale taktike napada.
Sa novim pravilima, Liaoning gubi na značaju, pa ga Kina relativno lako, oktobra 2011. godine konačno vraća u svoj posed.Epilog

Mnogim igračima sa “dead citizen” oznakom i srpskom trobojkom ispod svog nicka danas u “location” piše Liaoning. Ako ništa drugo, barem su oni dokaz da je eSrbija nekada bila suvereni vladar najznačajnije regije u igri. A sam Liaoning ili lepše “Lion King” će zauvek ostati dokaz da ova igra može da se igra na mnogo bolji način.

coolinbun aka shaban

 

Comments

AttilaBleda
AttilaBleda Day 1,992, 14:13

omg

fuson
fuson Day 1,992, 14:13

BIlo lepo...

sa naglaskom na "bilo"

de Medici
de Medici Day 1,993, 13:43

To su bila vremena (isti naglasak).
iako je bilo mnogo manje ustanka i bitaka,ali su bile epske.
Opet isti naglasak 😃

deviator001
deviator001 Day 1,994, 11:27

zaboravio je da kaze da je LK pukao istog dana kad je uvedeno neograniceno udaranje - kolko $ imas tolko udaras. jednostavno nismo mogli da ih zaustavimo.

Radenko Montana
Radenko Montana Day 1,992, 14:19

Брате, умеш ли да пишеш о нечему а да то није Раоминг ..

coolinbun
coolinbun Day 1,992, 14:22

izgleda da više ne... pa ima i Sindh, šta se ti buniš

Radenko Montana
Radenko Montana Day 1,992, 14:22

Нисам читао пажљиво

Dio Corkan
Dio Corkan Day 1,992, 14:45

nije citao uopste 😃

Radenko Montana
Radenko Montana Day 1,992, 15:19

Не буди тако бруталан и директан, то је ипак наш шапке ..

Apollon the Magnificent
Apollon the Magnificent Day 1,992, 14:23

respect za clanak.

Skorpion 35
Skorpion 35 Day 1,992, 14:37

o7 pozz za sve saborce iz tog vremena 😁)

D O N G S A L
D O N G S A L Day 1,992, 14:40

davno bese..

Moorhuhn
Moorhuhn Day 1,992, 14:41

op op
o7

IgorSeslak
IgorSeslak Day 1,992, 14:45

Lijepo napisano.Kako bih volio da sam igrao ovu igricu u to doba : )

AlxBxBx
AlxBxBx Day 1,992, 14:46

Vremena kad se nije krao, i kada nije bilo ovoliko klanje u vrijeme izbora....steta sto tad nisam igrao

Veritas Triumphus
Veritas Triumphus Day 1,992, 14:49

Uvek se kralo. Uvek je bilo klanja u vreme izbora. Samo sto to nije bila poenta igre, to je razlika.

war 0408
war 0408 Day 1,992, 14:57

bilo bi dobro kada bi se odradila detaljnija analiza kako smo dosli do Lioninga...sta se sve tu dogadjalo...e to je nekad bila igra...kad se stekalo kada se stedilo...svaka cast svim jedinicama i njihovim komandama koji su u tom periodu vodili eSrbiju

Dimitrij lvanov
Dimitrij lvanov Day 1,992, 15:03

Sećam se.

dasa1234567890
dasa1234567890 Day 1,992, 15:09

Liaoning - grobnica najvećih heroja i prebivalište pravih Srba : ) Svi smo tog oktobra bar na par minuta živeli u Kini... Posle toga tamo se nikada nismo vratili, a ta reč "Liaoning" ostala je sinonim jedinstva i nepobedivosti, simbol jednog vremena kojeg se rado sećamo...

Deine Lakaien
Deine Lakaien Day 1,992, 15:19

kad ne zna o cemu da pise - kulin o LK-u.
pa dobro...bitnoe da i novi multii znaju ponesto o svom pradedi koji je banovan, pa o ocu koji je izbego za malo ban i o cestitom stricu koji je casnim radom doso do q7 tenkare posle 3 godine kliktanja. 🙂

Chopp
Chopp Day 1,992, 15:24

Ja sam u jednom trenutku napustio igru i ePočivao u miru godinu i po dana u Lion Kinkg-u.
Sa razlogom... I jedno i drugo xD

Lord Marlock
Lord Marlock Day 1,992, 15:33

ne zaboravi da ste jednom davno držali i jednu slovensku regiju dugo vremena

kmm225
kmm225 Day 1,993, 23:51

*slovenacku

Dooomed
Dooomed Day 1,992, 16:15

hvali ti strelica

Trekkie
Trekkie Day 1,992, 16:37

Kad smo prvi put odbranili Lion King od Amera, posle neprospavane noći, otišao sam do prodavnice, kupio krmaču piva i usvinjio se. xD

korsakov25
korsakov25 Day 1,992, 17:57

Stara dobra vremena, kad je strategija jos imala smisla

slosto
slosto Day 1,993, 00:19

Kratko ti nešto ovo, aj malo ko Pokac 🙂
Pozdrav

bernoldi_salieri
bernoldi_salieri Day 1,993, 00:24

VUJ

crvenacvekla
crvenacvekla Day 1,993, 00:27

Liaoning RIP

Keelin
Keelin Day 1,993, 00:36

сећам се.. било јесте лепо

steVVEGI
steVVEGI Day 1,993, 00:55

Lion King, herojski podvig eSrba, swap po swap i gle nas junaka. xD
Al' ajde, posle smo se junacki borili da ga odbranimo... :😁

Elem, svaki modul ove igre je degradiran, ekonomski, vojni, strateski, novinarski... Sve su unazadili, osim politickog, koji je cak napredovao, pa zato sada sa strascu i energijom ovu igru igraju samo jos oni kojima je ePolitika svje i svja, dok ostali polagano iscezavaju... I zato pljuvacine i slicne gluposti sada vise dolaze do izrazaja. Bilo ih je i onda, ali smo imali pametnijih stvari oko kojih bi se backali, pa nam je pucketalo za ePolitiku...

steVVEGI
steVVEGI Day 1,993, 00:57

I daj, izbaci ono "readers" vec jedared. Pocecu namerno da ulazim na clanak 'iljadu puta, da se tripujes da te ljudi citaju, ali ti ne davaju glasa. xD

Starina Knez Rogan
Starina Knez Rogan Day 1,993, 05:23

Hahahahahahah sam sebi odgovara hahahahhaa

steVVEGI
steVVEGI Day 1,993, 08:06

Pa? Ti uopste nisi IN. xD

D E A N M A R T I N
D E A N M A R T I N Day 1,993, 00:55

Bas vala....

Shumor
Shumor Day 1,993, 01:08

Muzička podloga:
U škripcu - Koliko imaš godina

:😁

coolinbun
coolinbun Day 1,993, 01:42

Haha, bravo majstore! A bas sam razmisljao koji je razlog zasto nisam snimao bitke u V2. Super je snimak

III Pocetnik Krivobarac III
III Pocetnik Krivobarac III Day 1,993, 15:47

jebote tad je i rvacka bila sila : D a igra je imala smisla rado se sjetim i gledam te videe na yubitu

Poslednji Hiperborejac
Poslednji Hiperborejac Day 1,993, 02:09

poslednje nedelje septembra 2010. godine. Upravo ta bitka je jedna od najvećih bitaka ikada viđenih u ovoj igri.

Bitka za Liaoning je bila velika po mnogo čemu, ali najjači utisak na autora ovog teksta je ostavila činjenica, da je za sve vreme trajanja bitke (negde oko 26 sati neprekidne borbe) na kanalu za udaranje vojske uvek bilo više stotina igrača, spremnih na borbu. U odlučujućim trenucima bitke, negde oko 5 ili 6 ujutru, na kanalu za udaranje je bilo preko 600 ljudi. Neki prijatelji iz Mađarske se još uvek sećaju prizora koji su videli kada su, pozvani da “urade smotru srpske vojske”, na jednom jedinom kanalu, u 5 ujutru, zatekli toliki broj igrača. Prosto nisu mogli da veruju svojim očima. x2

Poslednji Hiperborejac
Poslednji Hiperborejac Day 1,993, 02:14

eRepublik - Slavlje nakon pobede za Liaoning u V2

http://www.youtube.com/watch?v=V8J9hqKBnTo

SajIer
SajIer Day 1,993, 05:24

Taj deo sam bio u 2 kliku, jer mi je ratni modul bio glup koliko i sada ovaj gerila shit :😁

coolinbun
coolinbun Day 1,993, 05:27

veruj mi da ti je to najgori potez koji si napravio u igri 🙂 V2 uopšte nije bio toliko loš, koliko se priča. Mada, nije bilo tu čari zbog samog ratovanja, koliko zbog atmosfere koja je vladala.

Sever Vetrovnik
Sever Vetrovnik Day 1,993, 05:29

Мислим да нас је тада Мађарска напала и разменила територије с нама. Ми смо добили Љаонинг, али и Унутрашњу Монголију како бисмо бранили и мађарску регију тамо.

Sever Vetrovnik
Sever Vetrovnik Day 1,993, 05:30

А сад не знам ко је којим редом давао територије, али на крају, Срби су испали најпаметнији, и све су их освојили. : )

Ludooki
Ludooki Day 1,993, 05:43

Nisam bio tu tokom Lioninga tako da mi ništa ne znači. Jedina praistorijska bitka koju pamtim je ona za WSR. Rumunija je držala pola planete, sve do Indonezije, a WSR je bio preokretna bitka nakon koje je unipštena njihova dominacija.

Ludooki
Ludooki Day 1,993, 05:44

Generalno, reminiscencije su sranje. Nemaš ništa od življenja u prošlosti.

coolinbun
coolinbun Day 1,993, 06:23

pokusavam da ya mrvicu popravim buducnost

Ludooki
Ludooki Day 1,993, 06:58

Sizifov posao.

coolinbun
coolinbun Day 1,993, 08:31

Shaban -> Sizif slicno je 🙂

 
Post your comment

What is this?

You are reading an article written by a citizen of eRepublik, an immersive multiplayer strategy game based on real life countries. Create your own character and help your country achieve its glory while establishing yourself as a war hero, renowned publisher or finance guru.