Ambient on/off

Join the new world

 

Ja sam Bošnjak – dičan junak

Day 1,815, 11:35 Published in Bosnia and Herzegovina Croatia by Gazijaaa1

Naziv Bošnjaci nastao je modifikacijom arhaizma Bošnjani. Bošnjani su dobili ime po nazivu središnje rijeke i po imenu zemlje koju su nastanjivali, a koji potiču od staroilirske riječi "boš" za so kojom je zemlja obilovala.Ne osjećam potrebu da sebi ili vama objašnjavam naše tradicionalno ime Bošnjak, ime našeg jezika bosanskog i ime naše zemlje Bosne i Hercegovine. Ja ga samo promoviram kao prirodno pravo na tradiciju.

No za one neupucene ...
Naziv Bošnjaci nastao je modifikacijom arhaizma Bošnjani. Bošnjani su dobili ime po nazivu središnje rijeke i po imenu zemlje koju su nastanjivali, a koji potiču od staroilirske riječi "boš" za so kojom je zemlja obilovala.
Opće informacije
1. Bošnjaci su narod.

2. Bošnjaci su narod koliko i svaki drugi narod u svijetu, ni manje, ni više.

3. Bošnjaci su Bošnjaci.
A = A! Niti su Srbi, niti su Hrvati. Kao što su Srbi = Srbi, a Hrvati = Hrvati.

4. Iako žive u državi koja se stoljećima zvala Bosna, a danas (od nedavno) se zove Bosna i Hercegovina, ne postoji, niti je nekada postojala nacija Bosanci i Hercegovci, kao ni nacije Bosanci, odnosno, Hercegovci. Ako bi se ista nelogična logika, koja se kroz ovaj rogobatni naziv i golu floskulu danas forsira sa providnim šovinističkim ciljem da se negira nacionalna odrednica Bošnjaci kao jedino legitimno ime nacionalnog identiteta Bošnjaka, primjenila na susjedne države Srbiju i Hrvatsku, o građanima Srbije bismo govorili kao o Srbijancima i Šumadincima, dok bismo građane Hrvatske nazivali Hrvatinci i Dalmatinci. Naime, i odrednica Bosanci i odrednica Hercegovci, po svojoj sadržini su potpuno nedvosmisleno teritorijalne, a ne nacionalne, jednako kao i odrednice Hrvatinci, Srbijanci, Šumadinci, Dalmatinci. Ali zato su odrednice Bošnjaci, Srbi, Hrvati, po svom karakteru par excellence nacionalne a ne teritorijalne! Dakle, jasno je da je forsiranje pojma Bosanci i Hercegovci, neodrživo jer potpuno ukida bilo kakvo nacionalno određenje, zato što niti semantički, niti logički ne izražava nacionalno pripadnost. “Ali upravo to je i bio cilj njegovog uvođenja i forsiranja” - govore nam oni koji su ga uveli i koji na ovom pojmu insistiraju. “Upravo zato mi ćemo ga i ukinuti!” odgovoramo im mi. Kao što niko u Srbiji ne govori da u Srbiji žive narodi Srbijanci i Šumadinci, nego samo i isključivo za nacionalno određenje se upotrebljava odrednica Srbi (i vlada, i akademija, i muzika, i jezik, i kajmak, i fudbal su srpski, a ne srbijanski); i kao što nikoga u Hrvatskoj nećete čuti da kaže kako u Hrvatskoj žive narodi Hrvatinci i Dalmatinci, ni da je bilo šta hrvatinsko, nego je sve samo hrvatsko (i vino, i otoci, i kravata, i zagorje, i književnost, i slikarstvo); tako u Bosni i Hercegovini živi narod Bošnjaci, kao i pripadnici svih drugih naroda, već prema tome kako se sami izjasne, ali nikakvi Bosanci, i nikakvi Hercegovci, ponajmanje pak Bosanci i Hercegovci, minotauri, kentauri… i druga čudovišta nacionalističke anti-bošnjačke mitologije. I jednako tako mora se jasno i nedvosmisleno, govoriti o bošnjačkoj kulturi, bošnjačkoj književnosti, bošnjačkoj umjetnosti, bošnjačkom slikarstvu, bošnjačkim planinama i bošnjačkim rijekama.

Ovim člankom novinama želimo propagirati Bošnjaštvo jer nam ga neprijatelji što manje dozvoljavaju!
Ko želi da čita nek čita, a ko ne želi mirna Bosna 😃

 

Comments

R A H M E T
R A H M E T Day 1,815, 12:11

jebo vas vise i bosnjak i srbin i hrvat i cigan i jevrej i sve redom vas jebalo....gdje god pogledam samo jedno te isto....MRŠ U PIČKU MATERINU SVI!!!

B34R BIH
B34R BIH Day 1,815, 12:19

a i laje ovaj cuko iznad mene 😮

Gazijaaa1
Gazijaaa1 Day 1,815, 12:24

Šuti ba 😃 vidi kako se oni regrutuju, a nas djele i razbacuju na razne strane....e GLAVO LUDA
Pas koji laje nije dobro pečen!

Ban Ninoslav
Ban Ninoslav Day 1,815, 12:30

v+s
pusti djukele, neka laju

stari brko
stari brko Day 1,815, 14:09

jesmo li sad kolektivno barem malo pametniji?

Gazijaaa1
Gazijaaa1 Day 1,815, 14:14

Treba da se svi trudimo, korak po korak i da se ne zaboravi što se nauči i dogovori 😃

Tomislav Diablo
Tomislav Diablo Day 1,815, 14:17

Ne razumiješ. Ovo "Bošnjaštvo" vam nitko ne negira. Negira se prodavanje magle Hrvatima i Srbima da su oni "Bošnjaci", te nametanje bošnjačkog jezika i povijesti hrvatskoj i srpskoj djeci u školama.

Problem je fašizam vaših političara koji u Srebrenici traže dva programa u školama i podjelu djece, a tamo gdje su "Bošnjaci" većina tamo to nazivaju diskriminacijom i žele to ukinuti i Hrvatima nametnuti nakaradnu bošnjačku povijest i jezik.

Tomislav Diablo
Tomislav Diablo Day 1,815, 14:18

Ovakvo "Bošnjaštvo" kao što je u ovom članku povlači i činjenicu da BiH nije samo bošnjačka, već jednako i hrvatska i srpska i ako "Bošnjaci" žele nacionalnu državu, mogu je imati na svojih 23% teritorija koje drže, a pošto je država višenacionalna, onda se mora i urediti kao takva i podijeliti kao i druge europske višenacionalne države (Švicarska, Belgija), znači da bi Hrvati trebali dobiti svoj entitet.

Takvo "Bošnjaštvo" je prihvatljivo. : )

Gazijaaa1
Gazijaaa1 Day 1,815, 14:40

Da naravno takvo Bošnjaštvo se kod pravih Bošnjaka i zagovara!

Brdar Dragan
Brdar Dragan Day 1,815, 15:26

Sad ces da dobijes jedno minimum 100 votova cim ovo shautujem.
Komentara ce biiti bar 83 x 100

Regija nemamo, kongresa nemamo, BAMa i GOLDa nemamo, ali zato... 7-mi dan... parizera, nakoso!

III Pocetnik Krivobarac III
III Pocetnik Krivobarac III Day 1,815, 15:29

lol

Predsednik eSrbije
Predsednik eSrbije Day 1,815, 15:35

President of Republic of Serbia proposed Mutual Protection Pact with Republic of Srpska

Seme i Pleme
Seme i Pleme Day 1,815, 15:46

"Stanovnici zemlje su pripadnici dviju nacija:Srblji i Turci.Ovi drugi nedaju caru skoro nista sem vojnicke sluzbe ,a Srblji: Najprije,on(car)uzima svake godine,kao sto je obicaj u Turskoj,iz svakog mjesta trece,cetvrto ili peto dijete ili djecaka......

stajerski ucenjak Kuripesic i hrvatski vitez Nikola Jurisic prolazeci kroz Hercegovinu i Bosnu od augusta 1530 do februara 1531 kao delegacija Austrije za Istanbul

Vojvoda Prijezda
Vojvoda Prijezda Day 1,815, 15:54

Nemoj da koristis predsednicki org za trolovanje.

PsYh0tIC
PsYh0tIC Day 1,815, 15:55

lolll

Tomasevic Ivan
Tomasevic Ivan Day 1,815, 16:15

Ово је из "Босанских погледа" број 30.

http://t1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcS3Dc5TyQ5n0p5jF4t4BgTOR3nul4_HdqR3lGB2dLWNSjf31IEn&t=1

Tomasevic Ivan
Tomasevic Ivan Day 1,815, 16:28

А зашто је у новинама које су наводно издате 1963. (очигледно је да иза броја не стоји тачка) убачена интернет адреса???

И зашто су Босански а не Бошњачки погледи???

Чиста фотомонтажа. : Д

Arn.Magnusson
Arn.Magnusson Day 1,815, 17:29

Emir Kusturica

Arn.Magnusson
Arn.Magnusson Day 1,815, 17:31

Pardon...Nemanja Kusturica

Arn.Magnusson
Arn.Magnusson Day 1,815, 17:33

Hahaha dobar naslov...ovo k'o "Jas sum Makedonec"....Normalno,izmisljene nacije moraju da izmisljaju i proslost i konstantno ubedjuju sebe i sve oko sebe u te izmisljotine.

Milan Milankovic
Milan Milankovic Day 1,815, 20:33

Tomo objasni!

Regija nemamo, kongresa nemamo, BAMa i GOLDa nemamo, ali zato... 7-mi dan... parizera, nakoso!

Vojvoda Trivun
Vojvoda Trivun Day 1,815, 22:09

Ma ko vam negira da ste Bosnjaci!?
sda i ekipa oko Cerica paranoisu bezveze a vamo motaju kes.
Ko i ovi moji btw..

steVVEGI
steVVEGI Day 1,815, 22:22

Drug je Tito izmislio Makedonce, koji pre 1945. kao nacija nisu postojali. Zatim je izmislio Crnogorce, koji su se do 1945. izjasnjavali kao Srbi, a cak ni on, tako mastovit, nije mogao da vas poveze sa tim nekim "Bosnjacima", pa vas je nazvao muslimanima, a siguran sam da bi u komunistickoj drzavi koja je izmisljala nacije i kojoj je religija bila "opijum za narod", prihvatljivije bilo da izmisle naciju Bosnjaci, nego da vas naziva muslimanima.

Mastovitiji ste i od komunista, svaka vam cast!

Brdar Dragan
Brdar Dragan Day 1,816, 23:05

Веги, немој одмах толку количину информација, оће глоова да заболи.

protecteur
protecteur Day 1,816, 23:58

"o građanima Srbije bismo govorili kao o Srbijancima i Šumadincima, dok bismo građane Hrvatske nazivali Hrvatinci i Dalmatinci."

upravo pogresno!! Poredjenje ti veze s mozgom nema, jer ako vec pravis takve paralele, onda bi za teritoriju koju cine RS, HB i Bosnjakistan govorio da u njoj zive Krajisnici i Posavci, Semberci i Romanijci...

Slabo vas rejs uci, slabo....

Josip Broz - Tito
Josip Broz - Tito Day 1,816, 01:59

Nacionalna odrednica je samo jedna u nizu identifikacija ljudi na odredjenom prostoru. Forsiranjem samo nacionalne odrednice je isto kao odgajati mentalno zaostalo dijete koje nikada ne razvije svoje ostale sposobnosti.

Kod nas se vecinom odgajaju takva djeca, a kao sto mozemo vidjete ucetelji su im toliko posveceni tome poslu da se igraju s njima i igrica na netu kako bi kontrolisali sta ima ucenici uce xD

Ban Ninoslav
Ban Ninoslav Day 1,816, 02:30

Interesantni komentari. Crveno smece i cetnici zajednickim snagama pokusavaju omalovazavati bosnjastvo, negativni komentari ovog clanka dolaze iskljucivo od cetnika i komunjara. Bas kao u stara dobra vremena.

Brdar Dragan
Brdar Dragan Day 1,816, 04:16

Draza i Tito sedeli su za istim stolom ne samo zbog vruce janjetine.

mcmoox
mcmoox Day 1,816, 04:25

ZNAO SAM JA DA STE VI PRAVILI BOŠ BUŠILICE PA VAM ŠVABE TO UKRALE PRILIKOM ANEKSIJE 1908.

...

A SAD KAD SAM BIO U SARAJEVU KAŽE VODIČ - NA OVOM ĆOŠKU JE GAVRILO PRINCIP , ČLAN MLADIH MUSLIMANA UBIO OKUPATORA FRANJU FERDINANDA - KAKO NIJE MLADIH BOŠNJAKA JBTE...

vOTE, SUB, SAMO BORBENO !!!

mcmoox JE BIO OVDE!!!

teslicserb
teslicserb Day 1,816, 04:30

Srbin po nacionalnosti a bosanac sam samo po nazivu jedne od srpskih regija-isto kao sto je onaj srbin iz šumadije = šumadinac,Srbin iz hercegovine = hercegovac tako sam i ja bosanac ALI NIKAD BOŠNJAK

Aleksandar Pajicic
Aleksandar Pajicic Day 1,816, 04:30

Е јесте ми драго што вас је Тито измислио било би право досадно без вас, одавно бих ереп напустио

MusliBolan
MusliBolan Day 1,816, 05:45

U tekstu je sve objašnjeno. I crvene i bradate muči istina, muči ih to što je sve što su oni htjeli palo u vodu.

Mi smo bili Bošnjani dok su oni još bili Dukljani 😃

MusliBolan
MusliBolan Day 1,816, 05:47

A i jesu smiješni ovi što govore kako je url na novinama iz '60-ih godina, čuj fotomontaža hahaahahah

Pa jeste li razmišljali o tome da je slika postavljena na facebook stranicu i da je admin te stranice dodao u paintu url te stranice, ubacio čovjek reklamu. Jeste komedija života mi.

Josip Broz - Tito
Josip Broz - Tito Day 1,816, 06:15

Mene nista ne mucu,ja samo hocu reci da forsiranjem samo jedne ,i to nacionalne kao sekundarne identifikacije, vodi ka zatupljivanju i siromastvu ljudskog duha.

Eto pogledajte ove eSrbe, to asfalt vidi samo kad iz sela svoga u neku varos sidje xD Mada se to i za ove bosnjake isto moze reci.

Tomislav Diablo
Tomislav Diablo Day 1,816, 06:52

Tomislav Diablo Day 1,815, 14:18
"pošto je država višenacionalna, onda se mora i urediti kao takva i podijeliti kao i druge europske višenacionalne države (Švicarska, Belgija), znači da bi Hrvati trebali dobiti svoj entitet."

Gazijaaa1 Day 1,815, 14:40
"Da naravno takvo Bošnjaštvo se kod pravih Bošnjaka i zagovara!"

Znači pravi Bošnjaci su za to da i Hrvati dobiju svoju Hrvatsku Republiku Herceg-Bosnu i da imaju jednaka prava kao i Srbi i Bošnjaci?

Malo je onda pravih Bošnjaka...

Gazijaaa1
Gazijaaa1 Day 1,816, 07:35

Nece moči treći entitet druže 😉 vjeruj mi

ZmajBiH
ZmajBiH Day 1,816, 07:38

Slabo je ovo za rjeci tomo ,nismo mi takvi ni jedni ni drugi ni treci zna se kako je kod nas za pusku pa dijeli drzavu ,pravdu ljude i sta sve vec ne ,samo ima jedan problem drugovi nije ovo vise 92 nema ni jna da donira sredstva ,a vi hrvati nakon one epizode iz lijepe vase gledajte sta cete kako i s kim ....

O.o despicable me o.O
O.o despicable me o.O Day 1,816, 08:25

Ev' ga samo za tebe Tomo: "Otkriveni su stari zapisi i razne sličnosti koji ukazuju na mogućnost da su Hrvati nekad bili iransko pleme". xD Trebao bi se pomiriti sa time da si Perzijanac zapravo. Ja mislim da je najveci problem kod nas to sto mnogi ne vide razliku izmedju vjerske(Bosnjak) i nacjonalne(Bosanac)pripadnosti. "Eto pogledajte ove eSrbe, to asfalt vidi samo kad iz sela svoga u neku varos sidje xD Mada se to i za ove bosnjake isto moze reci." potpisujem

Ban Ninoslav
Ban Ninoslav Day 1,816, 08:35

@Balessa, sta lupas ti? Cuj Bosnjak vjerska pripadnost. Kakva je to religija molim te? Vjerska pripadnost je islam/katolicizam/pravoslavlje/ateizam. Nacionalna pripadnost je Bosnjak/inja. Ja jesam musliman, ali ne stavljajte znak jednakosti izmedju bosnjastva i Islama. Pa ja licno poznajem Bosnjake katolike, cak i jevreje. O ateistima da ne govorim. Bosanac je regionalna pripadnost, uvijek bila uvijek ce i ostati. Poput Hercegovca, Dalmatinca, Srbijanca. Zapravo Srbijanac je najbolje poredjenje:

Ban Ninoslav
Ban Ninoslav Day 1,816, 08:36

Bosanac predstavlja ono sto i Srbijanac (regionalnu pripadnost). Bosnjak predstavlja ono sto i Srbin: nacionalnu pripadnost. A vjerska pripadnost je opet nesto sasvim trece. Procitajte barem knjigu, dvije prije nego pocnete lupati gluposti po internetu.

O.o despicable me o.O
O.o despicable me o.O Day 1,816, 09:21

Mozda i jesam napravio pogresnu konstataciju, ali kada u BiH neko kaze da je 'Bosnjak' u prenesonom znacenju misli na vjersku pripadnost(musliman), to je paradoks na koji sam ciljao zapravo.-.- Nije bilo potrebe da burno reagujes "alfa muzjace": "Procitajte barem knjigu, dvije prije nego pocnete lupati gluposti po internetu."...standard, suvisno, povratio bih najrađe.

13.SS
13.SS Day 1,816, 10:02

Pusti govna nek smrde!
vote!

Tomislav Diablo
Tomislav Diablo Day 1,816, 10:05

Gazijaaa1 Day 1,816, 07:35
"Nece moči treći entitet druže vjeruj mi"

A može Republika Srpska? Dajete svojim najgorim krvnicima iz zadnja dva rata, pa i prije veća prava nego nama koji smo uvijek bili uz vas (uz izuzetak kratkotrajnog sukoba kojeg su inicirali KOS-ovci).

Da ste ljudi,, bi nam dali pripajanje Hrvatskoj, a ne samo autonomiju, a namirivali bi se na Srbima i Crnogorcima u Sandžaku i Staroj Hercegovini, a ne na Hrvatima...no ne kaže se bez veze - Poturica gori od Turčina...

Brdar Dragan
Brdar Dragan Day 1,816, 10:19

Rado bi upoznao jednu Srpkinju Bosnjakinju, ako je idje ima. Krajnje je vreme da se zenim. Ocu da mi zena bude unikat.

Ban Ninoslav
Ban Ninoslav Day 1,817, 06:52

Tomislave, entitet mozete mozda docekati kada Srbima vratite Krajinu. A vjerovatno ni tada. Dakle radi se otprilike o istoj vjerovatnoci.

Ban Ninoslav
Ban Ninoslav Day 1,817, 06:54

@Dragane, znam jednu koja se izjasnjava kao Bosnjakinja pravoslavne vjeroiposvijesti. Srbe i srpstvo mrzi vise nego dosta njih drugih. A znam barem jos 15-tak djevojaka ovdje u Sarajevu koje se izjasnjavaju kao Bosanke pravoslavne vjerispovijesti. Jbg, asimiliramo vas 🙂

Porno Majstor
Porno Majstor Day 1,817, 07:11

A koliko slijepih ljudi na jednom mjestu. Cestitam! Prvo ovaj magarac i gomila njih opterecenih koji konstantno izbacuju clanke ovoga tipa a onda ostale psihopate koje se loze kao hepo kockice. Jebala vas vise i vjera i porijeklo sve zajedno u paketu!

Ban Ninoslav
Ban Ninoslav Day 1,817, 07:37

PornoMajstor, kakvi tebe kompleksi pucaju. Ah da, i nabijem na racku tog tvog teroristu sa avatara i sve njegove istomisljenike - bivse, sadasnje i buduce. Ono naslo nekome vjeru da psuje, ono naslo nekoga da vrijedja. Najinteresantnije je to sto su upravo ove frustrirane komunjare najprostije i najlakse na psovkama i uvredama. Valjda im njihovi crveni roditelji nisu predavali previse paznje kucnom odgoju svoje balavurdije.

Brdar Dragan
Brdar Dragan Day 1,817, 08:18

Ninoslave, pa jel Bosnjakinja il Bosanka?

Bas danas hledam na FACE televiziji dva doktora nauka, nisam im ime zapamtio, neki Mujo i Haso, umal se ne pobise oko toga Bosanac, Bosnjak,....

Porno Majstor
Porno Majstor Day 1,817, 10:19

BanNinoslav - A ja ti se malo najebem mame usta za to nabijanje na racku! Nisam ni sumnjao da volis da duvas muda okupatorima siso raspala!

 
Post your comment

What is this?

You are reading an article written by a citizen of eRepublik, an immersive multiplayer strategy game based on real life countries. Create your own character and help your country achieve its glory while establishing yourself as a war hero, renowned publisher or finance guru.