IV. Cumparatorul misterios (BOTUL) - cel mai bun pont

Day 1,562, 04:27 Published in Romania Romania by steaua88

Pana acuma v-am povestit in 3 episoade despre afaceri care implica pietele straine (Materii prime/ Produse / Specula pe piata monetara). Toate au cel putin un dezavantaj: implica si tranzactii in valuta, adica schimburi prin intermediul goldului si se atinge limita de 10 gold/zi.

Si intervine problema ce e mai rentabil sa facem? Monetary market da cel mai bun profit (90% pe RON), insa este piata care se misca si cel mai greu. In plus, asa cum au zis unii, seamana putin cu jocurile de noroc, fiindca sunt foarte multe variabile care nu pot fi controlate si anume: pozitia de intrare pe piata (pagina), timpul de progres spre pagina 1(care poate tinde la infinit -adica niciodata) si cantitatile de RON vandute! In plus, daca ati citit la mine la ziar, puteti fi atacati de unii copii plictisiti, si sa zburati de pe prima pagina.

Asa ca, va propun mai simpla solutie.
Daca nu stiati, atunci va asigur 100%, ca pe piata produselor (si a materiilor prime) exista un cumparator misterios. Se discuta inca daca acel bot exista si pe piata monetara. Unii zic ca exista (sunt destule indicii), altii exclud ideea ca adminii sa bage gold in joc, ca ar fi contrar intereselor lor. Incep sa cred ca mai degraba NU EXISTA bot pe monetary market. Revenim insa la produse!

Ce face botul? Cumpara, la ore fixa, anumite cantitati de produse din toate ofertele de pe piata care nu depasesc un anumit pret.. Asadar, avem 3 elemente de discutat: 1) ora fixa, 2) anumite cantitati 3) un anumit pret.

1) Ora fixa: aici e foarte simplu: botul actioneaza "la fara 10". Adica la 10.50, 11.50, x.50, etc. Atat. Cel putin in Romania. Insa nu cred ca actioneaza non-stop. Sunt perioade cand e constant pe piata, sunt perioade cand nu e deloc, etc.

2) Anumite cantitati. Aici e clar ca formula e random. Depinde in primul rand de produs. Eu am testat doar painea q1,q2, q3 si q4. Astept completari de la cei care traficheaza arme. Cantitatile sunt mai degraba procentuale din cantitatea oferita pe piata, si nu cantitati fixe.Nu exista un procent fix, nici macar o anumita marja. Cel mai frecvent cumpara 20-30 %, dar s-a intamplat sa cumpere si 5% doar, dar si 45 %. Si in nici un caz nu depinde de cantitatea oferita. Mi s-a cumpar si 40 % dintr-o oferta de 2000 de paini, dar si 5 % dintr-o oferta de 70 de paini. Nu am descoperit nici o regula.

3) La un anumit pret. Simplu ca bunaziua. Acel bot, cumpara din toate ofertele situate sub un anumit pret. Exista un pret maxim de la care cumpara, si orice oferta plasata peste acel pret (si cu 0,01), il face pe bot sa ignore oferta.

Cum descoperim acel pret? Nu va spun, va las pe voi. Sunt cel putin 2 metode. Prin una dintre ele se poate afla DIRECT. Prin a doua se poate afla indirect. Adica prin incercari succesive. Metoda directa nu v-o spun. Vad ca de cate ori dau cate un pont bun (vezi exemplul materiile prime si/sau Portugalia), instant X cititori erau mutati in Turcia si/sau aparea cu aplicatii pentru cetatenia Portugheza. Nu mai sunt dispus sa dau ponturile direct pe tava!

Ce mai trebuie spus despre acest pret. Sa presupunem (atentie exemplul e pur fictiv)ca pentru produsul paine q1, pretul maxim la care botul cumpara este 0,8. Pretul minim de pe piata e 0,55. Faptul ca voi puneti oferta la 0,6,0,65 sau 0,7 nu influenteaza cu NIMIC cantitatea cumparata (poate unii va ganditi ca daca aveti un pret mai mic, se cumpara mai "bine". Fals). In general trebuie tinuta oferta la pretul botului. Desigur sunt si dezavantaje. In primul rand, botul sa-si scada pretul. In al doilea rand, sunt sanse ca oferta voastra sa intre "in piata". Adica pretul(pretul minim al pietei) sa creasca si sa va egaleze oferta si in acest fel sa vi se vanda toata marfa. In al treilea rand putem vorbi despre adaptarea botului. E posibil ca pretul lui de actiune, sa se modifice. Deci trebuie verificata piata.

Ce e de facut? Daca il prindeti pe bot de pe piata, si ii aflam pretul maxim, atunci :
- cumpara produse de pe piata de la cel mai bun pret (pentru anumite produse scumpe, arme q>4, poate sa le luati si "la negru" sa scapati de TVA).
- tinem cont ca la revanzare dam la stat TVA-ul
- tinem cont ca trebuie sa facem si un profit, si zic eu ca minim 10%

Deci pretul pietei inmultit cu 1,08 (TVA) si minim 1,1 (profit) trebuie sa dea sub acel pret identificat al botului.

Concluzii:
Actiunea botului implica si alte chestii. E discutabil cat cumpara. E cert ca e un bot destept si depinde de diversi factori. E jucaria adminilor. Prin intermediul lui se creeaza moneda. Teoretic crearea artificiala de moneda genereaza inflatie. Adica slabeste valutele nationale si intareste goldul. Si astfel da o si mai mare importanta goldului.

Pe de alta parte, daca am vorbi despre niste admini fair, ecuatia ar trebui sa fie altfel. Adica goldul "intrat" in contul lor (upgradeuri de firme, de TC) minus goldul "iesit" (medalii, level up, bonusuri, etc) sa il schimbe in moneda nationala (tot printr-un bot), iar cu acea moneda nationala sa cumpere produse. Atunci am vorbi clar despre un echilibru! Altfel, daca infuzia de RON se face artificial, vorbim de inflatie. Despre "dez"inflatie nu are rost sa vorbim , ca ar fi total contra intereselor adminilor!

Note:
1) In acest articol (http://www.erepublik.com/en/article/sa-scriu-sau-sa-nu-scriu--1970208/1/20) despre asta vorbeam.
2) Daca v-a placut articolul, dati un shout la prietenii vostrii sa am si eu mai multa vizibilitate.
3) Daca aveti nelamuriri postati comentarii, nu mesaje private! Din moment ce anumite ponturi le dau in PUBLIC, atunci mi se pare ca si lamuririle trebuie expuse tot public.

UPDATE:
Am atasat un print screen pentru a vedea mai clar cateva chestii:
[img]http://imageshack.us/photo/my-images/27/botmu.jpg/[/img]

a) daca ai 150.000 de unitati, sa te nu astepti ca botul sa-ti cumpere 10 %, ci tot e limitat undeva la cateva sute (300 in cazul nostru)

b) Daca ai un pret mai mic, nu inseamna ca botul va cumpara de la tine mai mult decat de la altii (fie procentual, fie absolut). Ma rog esantionul din cazul de fata nu e cel mai bun.