Ambient on/off

Join the new world

 

Idei pentru NOI!?

Day 1,802, 04:19 Published in Romania Romania by Vircati

In zilele din urma, o data cu situatia dificila in care ne regasim ca etara, dincolo de reprosurile si acuzele care au razbatut prin presa si pe chaturi, pare sa se fi schitat un anumit curent de opinie in ceea ce priveste cel putin necesitatea unor schimbari.

Unele propuneri in acest sens au putut fi citite in alte articole. Mi-am permis totusi 🙂 sa incerc sa identific si eu cateva astfel de posibilitati. Le-am grupat in trei categorii, fiecare dintre ele atingand unul dintre subiectele mai mult sau mai putin sensibile ale esocietatii romanesti.

Desigur sunt doar cateva idei, cu un anumit potential de a repune intr-o discutie pozitiva acel NOI discutat zilele acestea.

Banca Nationala a Romaniei

1. Scoaterea BNR de sub influenta directa a politicului.
Conducerea BNR ar trebui acordata unui “Consiliu Director” sau cum s-ar putea numi, constituit, spre exemplu, din 3 persoane, fara limita de mandat. Numirea celor 3 persoane ar trebui sa se realizeze prin consens de catre partidele din TOP 5 (sau partidele cu peste 100 de membri sau alta varianta), durata mandatului urmand a fi pana la renuntarea la functie sau demitere.
Country President nu ar avea acces direct la BNR (nu ar detine parola).

2. Distributia atributiilor in BNR
Membrii CD ar urma sa aiba atributii distincte:
a. Trezorerie - acces BNR, realizare bilant BNR, coordonare activitate
b. Achizitii si org-uri de stat - achizitii guvernamentale, administrarea organizatiilor statului (inchiriere, in masura posibilitatilor si interesului), altele decat BNR si celelalte institutii, distributie arme catre CP si echipa militara
c. Piata monetara si donatii - reactivarea Fondului pentru Razboi, respectiv org-ul corespondent (donatii produse), donatii de gold si moneda - doar prin intermediul pietei monetare, operatiuni pe piata monetara (cu acelasi org sau un org distinct)

3. Politica taxelor
Decizia privind nivelul si politica taxelor ar apartine acestui CD, orice alta lege din domeniu, care nu ar avea avizul consensual al acestui consiliu director urmand a fi respinsa.


Politicul pentru eRomania

A. Partide politice
1. Sa nu initieze si/sau sa nu participe la aliante politice, indiferent de scopul acestora (dominarea mediului politic, obtinerea controlului Congress-ului, obtinerea controlului altor partide politice etc.).
2. Nici unul dintre partidele de TOP 5 nu va acorda sustinere oficiala candidatului la functia de Country President al altui partid politic de TOP 5.
3. Sa nu trimita mesaje de recrutare politica membrilor unui alt partid politic.

sau

1`. Sa nu initieze si/sau sa nu participe la aliante politice, indiferent de scopul acestora (dominarea mediului politic, obtinerea controlului Congress-ului, obtinerea controlului altor partide politice etc.). Exceptie face ituatia precizata la punctul 2`.
2`. Candidatul la functia de CP este desemnat de comun acord de partidele din TOP 5 (sau alta varianta). Candidatura se va realiza in fiecare luna dintr-un alt partid, prin rotatie completa. Guvernul va fi constituit tot in urma unui acord intre aceleasi partide.
3`. Sa nu trimita mesaje de recrutare politica membrilor unui alt partid politic.

B. Unitati militare
1. Sa nu adopte o pozitie oficiala de sustinere a unui partid politic sau a unui candidat la functia de Country President.
2. Sa nu impuna membrilor sai, drept conditie pentru pastrarea calitatii, apartenenta la un partid politic.

C. Congress
1. Alegerea lunara a ownerului canalului Congress-ului, #ero.congress, sa se realizeze prin consens de catre PP celor cinci partide cu reprezentanti in acesta.
2. Ownerul chat-ului Congress-ului va deveni de drept membru al Guvernului in functie, urmand a indeplini rolul de ”interfata” intre acesta si Congress (ministru pentru relatia cu Congress-ul).
3. Orice lege va fi propusa doar dupa ce in prealabil a fost facut public proiectul, in cadrul unui document, timp de minim 24 de ore pe chat-ul Congress-ului. Orice lege care nu a respectat aceasta procedura, va fi votata cu NU indiferent de continutul sau. Membrii Congress-ului care propun legi fara a parcurge aceasta procedura nu vor mai fi inclusi pe locuri eligibile in listele de partid. Exceptie fac legile care pot fi initiate de Country President.


Statul Major Roman
1. Acordarea accesului tuturor unitatilor militare romanesti - s-ar asigura posibilitatea informarii, precum si un anumit sentiment de implicare.
2. Acordarea dreptului de vot pentru desemnare MoD si excluderi doar unitatilor militare care asigura o medie zilnica de damage (care ar urma sa fie stabilita), fara constrangeri legate de numar de membri sau de rang al acestora (sunt importante toate diviziile si intregul damage).

Cu siguranta s-ar putea continua cu multe alte propuneri. Am incercat insa sa raman doar la aspecte de organizare, fara a aduce in discutie propuneri care ar induce necesitatea alocarii de resurse. In principiu, astfel de elemente ar permite, dimpotriva creterea resurselor disponibile la nivel de stat.

Oricum, spor la comentat si alte propuneri...

Vircati

 

Comments

Bogdan Armand Sibrand
Bogdan Armand Sibrand Day 1,802, 04:26

la B sunt contra

cristi4seby
cristi4seby Day 1,802, 04:26

V

astept pe sapt viitoare , la propunerea lui mad spider o intrunire unde sa discutam si aceste aspecte

adrian11
adrian11 Day 1,802, 04:28

Sunt doar utopii, care nu se vor implanta niciodata!

E prea mare setea de putere si nu poate fi stapanita!

Butters.Stotch
Butters.Stotch Day 1,802, 04:34

ar trebui sa te ocupi luna de luna de BNR

elbandido
elbandido Day 1,802, 04:43

"Country President nu ar avea acces direct la BNR (nu ar detine parola)."

- poate cere schimbare de mail la admini, are dreptul ca presedinte, fara ca restul sa stie

Vircati
Vircati Day 1,802, 04:51

Stiu elbandido - mai mult de atat nu este posibil de a conditiona lucrurile. In masura in care s-ar intampla ceva de genul asta, ar fi evident scopul.

Alex Sand
Alex Sand Day 1,802, 05:53

Offfff, Vircati, majoritatea propunerilor tale sunt de asa de mult bun simt ca frizeaza utopicul.
Multe dintre ele nu se pot aplica niciodata.

De exemplu cea din cadrul politicului cu neacordarea sustinerii unui candidat la CP sau desemnarea prin rotatie a unui candidat la CP sau chiar lipsa aliantelor politice.
Asta nu se va intampla si oarecum nici nu e logic. Unde ar mai fi dorinta de competitie?

Alex Sand
Alex Sand Day 1,802, 05:56

De acord cu tine privind situatia BNR si scoaterea lui de sub controlul politicului.
Totusi treaba aia cu politica taxelor si impozitelor ar trebui sa ramana numai la nivel de aviz nu si la nivel de decizie. Decizia ar trebui sa ramana guvernului.

Important: Consiliul director al BNR ar trebui sa fie compus din oameni care sa nu fie membrii nici unui partid!

Alex Sand
Alex Sand Day 1,802, 06:01

Bune propunerile pentru congress pe care le sustin in totalitate!

La fel de bune si cele pentru SMR. Ar cam fi cazul ca TOATE UM-urile romanesti sa fie reprezentate de drept in SMR fara constrangeri legate de numar de membri sau de rang al acestora. Dreptul de vot in cadrul SMR poate fi o baza de discutie, dar apartenenta lor ar trebui sa fie statuata, ca doar sunt unitati romanesti nu din alta tara!

Ada-Roxana
Ada-Roxana Day 1,802, 06:11

eu propun sa va fixati drept prim tel sa aparem pe harta, daca se poate.

Vircati
Vircati Day 1,802, 06:14

Alex Sand - competitia poate merge mai departe, doar ca ar fi altfel orientata... De ce nu sa se bata partidele in programe, in proiecte, in actiuni in folosul esocietatii si nu doar pentru a castiga functiile.

Kelstein
Kelstein Day 1,802, 06:39

Bine spus Vircati!

BogdanDrac
BogdanDrac Day 1,802, 06:57

o7

Alex Sand
Alex Sand Day 1,802, 07:00

Vircati, intelegerea intre partidele din top 5 este in fond o alianta. De acord competitia trebuie sa fie in programe, in proiecte, etc...
Din pacate datorita mecanismelor jocului nu pot fi foarte multe optiuni.
Tot ce pot face partidele e sa promoveze acei oameni care sa foloseasca parghiile jocului cat mai bine in folosul e-comunitatii.

adrian11
adrian11 Day 1,802, 07:13

cei care nu sunt in partidele din top 5-7-8 nu conteaza? Dar cei care nu sunt afiliati politic? : )

Io zic sa-si faca curat partidele in interior si dupa sa vorbim!

OanaNicoleta
OanaNicoleta Day 1,802, 07:55

de acord cu ideile tale mai putin cu
2`. Candidatul la functia de CP este desemnat de comun acord de partidele din TOP 5 (sau alta varianta). Candidatura se va realiza in fiecare luna dintr-un alt partid, prin rotatie completa. Guvernul va fi constituit tot in urma unui acord intre aceleasi partide.

am vazut multi candidati buni propusi si de partidele din afara TOP 5 🙂

Darkslowstar
Darkslowstar Day 1,802, 08:14

punctul cu Politica pare facut special pt PL :😁
Din pacate nu poti interzice partidelor sa faca intelegi si sa incheie aliante, pt ca in cel mai bun caz, le-ai impinge in subteran. Le-ai baga sub masa, dar nu ar disparea.
Hai sa ne limitam la masuri viabile, nu la utopii

Vircati
Vircati Day 1,802, 08:20

adrian11 - de politic ai nevoie, avand in vedere mecanica jocului, ca iti place sau nu iti place. Pana unde s-ar putea cobori, tine de o decizie deja.

OanaNicoleta - se poate, cum am spus, preciza si alte variante. chiar una in care cel sustinut intra si candideaza in fiecare luna dintr-un partid din afara celor luate in calcul in intelegerea de sustinere.

darkslowstar - nu este facut pentru PL, ci doar ar mai ameliora relatiile si ar orienta lucrurile in alta parte.

von dix
von dix Day 1,802, 08:21

O idee buna! Merita incercata! Lasati orgoliile ca oricum suntem in r***t! De ce nu intrebam prietenii croati cum au reusit? Ar tb sa adoptam o politica asemanatoare! Iar incercam/continuam o "democratie originala" specific romaneasca?

Vircati
Vircati Day 1,802, 08:24

Diferitele aliante pentru obtinerea puterii sunt in mare masura cauza pentru destramarea societatii.

Daca un minim respect reciproc este de domeniul utopiei sunt de acord cu tine. Altfel, este doar accept, ie si tacit, de continuare a unor practici care ne-au adus pe acolo pe unde suntem.

Vircati
Vircati Day 1,802, 08:25

Nu are ce cauta ideea de obligativitate. Nu poate functiona decat prin asumare. Nu este o problema absenta unei astfel de dorinte... doar ca atunci ar trebui sa o lasam mai moale cu declaratiile patriotarde : )

Bogdan Armand Sibrand
Bogdan Armand Sibrand Day 1,802, 08:53

adrian, daca s-ar face curat in partide ai ramane pe-afara : )

TelefIyer
TelefIyer Day 1,802, 11:29

bas , sa inteleg ca tu poti arunca primul piatra?

Bogdan Armand Sibrand
Bogdan Armand Sibrand Day 1,802, 11:31

nu, ala esti tu

Darkslowstar
Darkslowstar Day 1,802, 13:23

Vircati, de acord cu minimul respect si nu este o utopie, se poate rezolva cu un pic de efort. Dar oare se vrea? Cat timp se continua cu atacurile in media (si aici TMP a fost char foarte retinut), cu articole de propaganda de genul noi suntem cei mai buni, restul sunt clonari, manelisti, etc. putine sperante.

Mad Spider
Mad Spider Day 1,802, 15:01

"Candidatura se va realiza in fiecare luna dintr-un alt partid, prin rotatie completa."

sincer, asta mi se pare aberant.
in rest, mi se par ok toate celelalte propuneri (desi stiu ca unele sunt imposibil de pus in practica).

asemanator aacelui consiliu de la bnr, se poate crea o echipa de vmozi si, de ce nu, una chiar de vmofa, care sa nu se mai schimbe de la un mandat la altul.

Vircati
Vircati Day 1,803, 02:31

Mad Spider - era doar o incercare de a echilibra raporturile... Desigur, se pot gandi si alte variante, chiar, asa cum am cris mai sus, ca acel candidat la CP sa se inscrie intr-un alt partid decat cele participante la intelegere, stabilit de comun acord si sa candideze de acolo.

CHANGEIT
CHANGEIT Day 1,803, 13:56

Excelent articolul.

Vircati cand nu scrii despre PL o faci f bine 😁)))))))))))))))))))

flj00
flj00 Day 1,803, 17:13

De acord cu aproape tot, mai putin propunerile referitoare la SMR.

Daca SMR e gandit sa functioneze efectiv ca un stat major militar, acolo n-ar trebui sa aibe loc nici un fel de vot.

Ar trebui introdusa functia de comandant suprem al armatei, iar SMR-ul lasat sa functioneze ca o structura de consiliere a comandantuui si de coordonare a actiunilor armatei. MoD e o functie politica, si politicul n-are ce cauta in armata. Armata nu trebuie sa fie o structura democratica, ci o dictatura.

flj00
flj00 Day 1,803, 17:15

Vedem in momentul de fata tot mai multe structuri militare private, aparute sub conducerea a cate unui partid. Mie asta-mi spune ca exista multa bunavointa, dar organizare ioc. Imparteala asta pe multe unitati care fiecare e coordonata politic de alta entitate (recte cate un partid sau cate un magnat sau un grup de magnati din joc) nu face decat sa ne divizeze, sa ne slabeasca si sa duca la o proasta distribuire a resurselor.

flj00
flj00 Day 1,803, 17:17

In plus, in felul asta cei noi intrati in joc nu beneficiaza de o educatie care sa-i faca solidari cu comunitatea militara eromaneasca, ci doar cu comunitatea militara a unitatii din care fac parte. Chestie care se vede mai ales prin prisma rezultatelor ce le avem la diviziile inferioare.

flj00
flj00 Day 1,803, 17:21

Cat despre BNR, io zic ca acolo ne complicam. Avem un numar (redus) de oameni pe care-i stim ca daca BNR-ul e pe mana lor e in siguranta. Oamenii astia tre' dupa parerea mea sa capete cheile de la BNR, si lasati sa conduca prin rotatie banca. Daca toti au cheile, si se coordoneaza bine, incarcarea medie a fiecaruia ar trebui sa fie tolerabila, si sa asigure continuitate si o buna administrare la BNR.

cristi4seby
cristi4seby Day 1,803, 21:29

flj00 -- esti putin pe dinafara.
cmd suprem al armate exista , si e CP-ul , functia de mod nu e una politica ci una militara

Wolverine VN
Wolverine VN Day 1,804, 01:59

atat timp cat unele partide din top 5 nu pot da dovada de MORALITAE, nu ma pot alia cu ele si nici nu o sa putem colabora vreodata.

iar treaba cu um-urile implicate politic n-ai cum sa restrictionezi asa ceva pt ca toti candidatii, atat la congress cat si la CP, sunt membrii de um-uri. acum nu mai gasesti playeri care sa nu fie implicati doar in politic.

Mousquetaire
Mousquetaire Day 1,804, 02:38

aceiasi marie cu alta palarie , tot aia de pana acum sa faca legea . 🙂 mai vreti si implicare

Vircati
Vircati Day 1,804, 02:46

darkraft - este vorba doar de pozitia oficiala, doar de neasumarea sau conditionarea la nivel de unitate a apartenentei. Bineinteles ca votul va merge, ca si pana acum, in parte, pentru colegi de unitate, prieteni etc.

Mousquetaire - din punctul asta de vedere nu ai multe optiuni. Aceasta este mecanica jocului. Ori fie stai de o parte si doar comentezi, pozitiv sau negativ, ceea ce se intampla, fie te implici si incerci cate ceva.

flj00
flj00 Day 1,804, 03:08

@cristi4seby: stiu de ce zici tu. Da' asta e una din probleme - chiar daca structura jocului asa e facuta ca asa sa mearga treaba. MoD-ul se schimba de la o guvernare la alta, si CP-ul la fel. Asta nu-ti confera stabilitate si continuitate in plan militar. Exact de-aia zic si de BNR - stim cine e capabil si cinstit, e aiurea ca fiecare guvern sa schimbe sefia la BNR.

flj00
flj00 Day 1,804, 03:13

Painea si cutitul raman in mod evident la CP si congres, dar daca avem oameni verificati si cu experienta care se pastreaza in functie de la un guvern la altul, si functioneaza strict ca executanti si consilieri, chiar si cand avem un CP papagal sau scandal in congres paguba e limitata. Un sef al armatei altul decat CP-ul nu poate face mare lucru de capul lui, ca-l zboara CP-ul instantaneu.

flj00
flj00 Day 1,804, 03:15

Problema e doar ca zburatul asta sa nu fie by default, ci sa se intample doar in cazuri exceptionale, iar CP-ul si congresul sa accepte ideea ca ei sunt acolo pe post de element de control din partea populatiei, nu sunt acolo ca sa faca si sa dreaga ei.

flj00
flj00 Day 1,804, 03:16

Chestia asta ar mai avea un avantaj: oameni care stau mult timp pe functie (nimeni n-o sa vreau sau poata sa stea mult, din cauza efortului si a timpului necesare) pot sa ia ucenici - un potential conducator nu se formeaza intr-o singura luna.

In plus, o asemenea organizare ar face mai mic efortul de a functiona ca CP sau membru in congres, si asa poate s-ar lasa convinsi si oameni mai de calitate sa candideze pt. functiile astea, nu doar oameni care nu stiu in ce se baga si vor doar medalii.

flj00
flj00 Day 1,804, 03:23

Un al treilea si al patrulea avantaj ar fi ca ... rahatul ar fi mai imprastiat. Mai la concret, ar fi mai multi oameni implicati, ceea ce are doua implicatii: efortul si necesarul de timp dedicat jocului ar fi mai redus pt. fiecare persoana implicata, si ar exista mai multe persoane care controleaza fiecare aspect al jocului.

flj00
flj00 Day 1,804, 03:25

Tre' sa tinem cont de un aspect, daca ne gandim la reforme: regulile lu' Plato sunt facute ca sa castige Plato cat mai multi bani, nu ca sa ii mearga bine vreunei tari din ER. Daca vrem sa functionam eficient ca enatie, trebuie sa gasim o modalitate de a mula regulile lu' Plato pe necesitatile noastre, nu sa ne mulam noi pe regulile lu' Plato.

GeoRo
GeoRo Day 1,804, 14:00

Atata timp cat la conducere se afla aceiasi oameni si aceleasi partide mereu nu cred ca se va implementa niciuna din aceste propuneri...idei bune,sanse de reusita foarte scazute.o7!

cuhulin
cuhulin Day 1,805, 04:20

Ideile incep sa prinda. Deja au starnit interesul lui Victor Monta:
http://www.erepublik.com/en/article/idei-pentru-noi-1-2146461/1/20

 
Post your comment

What is this?

You are reading an article written by a citizen of eRepublik, an immersive multiplayer strategy game based on real life countries. Create your own character and help your country achieve its glory while establishing yourself as a war hero, renowned publisher or finance guru.