Ambient on/off

Join the new world

 

IΣTOPIA KAI O ΠAPAΓΩN "AΛΛAΓH" ΣTO EREPUBLIK

Day 1,908, 06:42 Published in Greece Greece by tompola
Φίλες και φίλοι χαίρετε.

Στο παρόν άρθρο θα ήθελα να ασχοληθώ με την «παραγωγή» ιστορίας στον ψηφιακό κόσμο του erepublik, να αναλύσω το μοτίβο της ιστορίας της, και να αναδείξω τη σημασία που έχουν οι αλλαγές στο παιχνίδι όσον αφορά το πώς εμείς ως παίκτες το αντιμετωπίζουμε.

Πρώτα πρέπει να ξεκαθαρίσω τη σημασία της έννοιας «Ιστορία» με την οποία εμφανίζεται στο άρθρο μου. Δεν εννοώ την ιστορία ως πρακτική ή επιστήμη (the discipline), αλλά την Ιστορία ως το προϊόν αλλαγής των δομών μέσα στις κοινωνίες, δηλαδή την Ιστορία με μια ρεαλιστική έννοια (παρόλο που είμαι νομιναλιστής, εντούτοις πολλές φορές αναγκάζομαι να την αντιμετωπίζω ρεαλιστικά).

Το 1989 ο Francis Fukuyama δημοσίευσε το βιβλίο του «The End of History and the Last Man» όπου ισχυρίστηκε πως πλέον μπαίνουμε σε μια εποχή όπου οι διαφορετικές ιδεολογίες έχουν εκλείψει (θυμηθείτε έχει μόλις προηγηθεί η πτώση της Σοβιετικής Ένωσης, και φυσικά η πτώση του Φασισμού πολύ νωρίτερα), και μένει πλέον μόνο ένα ιδεολογικό μοντέλο, αυτό του δυτικού φιλελευθερισμού με τη μορφή της παγκοσμιοποίησης, όπου η Ιστορία δεν έχει θέση. Σήμερα, αντιλαμβανόμαστε πολύ καλά πως ο Fukuyama έκανε λάθος (ελπίζω να μη χρειάζεται να πω το γιατί). Εντούτοις, η έννοια «το Τέλος της Ιστορίας», εξακολουθεί να είναι ένα hot topic μεταξύ των ιστορικών. Πώς όμως παράγεται Ιστορία στο erepublik; Και είναι δυνατόν να υπάρξει ένα Τέλος Ιστορίας στο erepublik;

Υπάρχει όμως ιστορία στο παιχνίδι; Κατά τη γνώμη μου ναι. Κάντε απλά μια γρήγορη αναδρομή στα όσα έχετε ζήσει στο παιχνίδι. Προσπαθήστε να το δείτε από μια συνολική σκοπιά. Το χρονικό φάσμα του erepublik είναι ένα πολύχρωμο μοτίβο διαφορετικών καταστάσεων, συνθηκών, κοινωνικών δομών, μοντέλων παιχνιδιού, οικονομικών σκαμπανεβασμάτων, ακόμα και οπτικών αλλαγών. Έχω παίξει άλλα τέτοιου τύπου παιχνίδια, στα οποία έχεις τη δυνατότητα να κάνεις πλήθος διαφορετικών πραγμάτων, αλλά ποτέ δεν μου έδωσαν αυτή την αίσθηση της ιστορίας, ενός ζωντανού κόσμου που αρέσκεται να αλλάζει. Ο Plato έχει καταφέρει να δημιουργήσει ένα πολύχρωμο ιστορικό μοτίβο, το οποίο κατά τη γνώμη μου είναι κατά πολύ πιο σημαντικό από το να έχεις ένα πλήθος πραγμάτων να κάνεις, τα οποία όμως δεν πρόκειται να έχουν κάποιο χρονικό βάθος. Εγκλωβίζονται δηλαδή σε εκείνη τη χρονική στιγμή, και δεν έχουν κάποια διαχρονικότητα. Φυσικά δεν είναι μόνο ο Plato αυτός που παράγει την ιστορία, αλλά και σε μεγάλο βαθμό οι παίκτες, ή μάλλον η κοινωνία των παικτών. Και παρόλο που μπορεί να φανεί παράξενο, παράγουμε κατά τη γνώμη μου ιστορία περισσότερο με τα άρθρα και το chat, παρά με τους πολέμους και τις μάχες. Αλλά αυτό ίσως να το αγγίξω σε άλλο άρθρο.

Ας δούμε όμως πώς ο Plato παράγει ιστορία, ή μάλλον πώς οι αλλαγές που φέρνει αλλάζουν άρδην τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το erepublik, δημιουργώντας αυτό το πολύχρωμο μοτίβο που ανέφερα. Ας πάρουμε για παράδειγμα την περυσινή αλλαγή στο στρατιωτικό μοντέλο. Όσοι νέοι δεν γνωρίζουν, παλιότερα οι παίκτες δεν ήταν χωρισμένοι σε divisions αλλά πολεμούσαν όλοι μαζί. Με τον χωρισμό, ο καθείς πήγε στο αντίστοιχο division με τη μορφή που γνωρίζουμε σήμερα. Η αλλαγή αυτή δεν ήταν μικρή. Άλλαξε ο τρόπος οργάνωσης, άλλαξαν οι δυνάμεις (μερικές χώρες ωφελήθηκαν από την αλλαγή, ενώ άλλες ζημιώθηκαν), άλλαξε και η αντίληψή μας για τις μάχες. Με την αλλαγή ήρθε το τέλος της εποχής των «μεγάλων ηρώων». Μέχρι τότε βλέπαμε στη μάχη μεγάλα ονόματα, τα οποία κατάφερναν να παίρνουν όλο το βάρος πάνω τους τανκάροντας ανελέητα. Με τα divisions όχι μόνο δεν μπορούμε να δούμε εν δράσει τους μεγάλους παίκτες, αλλά επίσης δεν φαίνεται να παίζουν και τόσο μεγάλο ρόλο όσο παλιά. Και στον οικονομικό τομέα, παρόλο που δεν έχω δει, από τότε που ξεκίνησα να παίζω, αλλαγή του μοντέλου του, υπάρχει κι εκεί ένα πολύχρωμο ιστορικό μοτίβο. Η αρκετά μεγάλη κρίση τον Ιανουάριο του 2012, η πολύ πλούσια εποχή λίγο πριν το καλοκαίρι όπου πληρωνόμασταν 300cc την ημέρα και στο ΜΜ ο χρυσός είχε φτάσει τα 3400cc έκαστο, και με το τέλος του καλοκαιριού η μεγάλη κρίση η οποία συνεχίζει και σήμερα, και όλοι κλαίγονται για αλλαγή του μοντέλου. Θα πει κάποιος πως μαζί με την κρίση ήρθε και πτώση τιμής του χρυσού και προϊόντων. Όλα δηλαδή έπεσαν, οπότε δεν άλλαξε τίποτα. Αυτό δεν ισχύει. Υπάρχουν ορισμένα πράματα των οποίων η τιμή δεν αλλάζει. Τα εργοστάσια πρώτων υλών q1, q2, q4, το κόστος μεταφοράς, η αποθήκες, και τα Resistance Wars έχουν σταθερές τιμές.

Θα υπάρξει Τέλος της Ιστορίας;
Αν σταματήσει να «παράγεται» ναι. Για να σταματήσει η Ιστορία του erepublik πρέπει να σταματήσει να υπάρχει και ο παράγων Αλλαγή. Αν σταματήσουν οι αλλαγές στο παιχνίδι, όποιες και αν είναι αυτές, πολύ γρήγορα το παιχνίδι θα χάσει κάθε ενδιαφέρον. Παρόλο που στον πραγματικό κόσμο οι αλλαγές προκύπτουν μέσα από τις κοινωνικές δομές, και έπειτα οι αλλαγές δημιουργούν άλλες κοινωνικές δομές, το παιχνίδι δεν λειτουργεί έτσι. Παρόλο που παίζουμε ένα μεγάλο ρόλο στην δημιουργία της Ιστορίας του erepublik, αυτός που είναι ο κύριος χειριστής της είναι ο Plato. Τελευταία έφερε αλλαγές στον χάρτη και στην εικόνα του παιχνιδιού. Ακόμα και αυτό παράγει Ιστορία και συμβάλει στη πολυχρωμία της Ιστορίας του erepublik. Όταν σκεφτόμαστε για το παιχνίδι το σκεφτόμαστε αρχικά ως εικόνα. Πρώτα έρχεται η εικόνα του παιχνιδιού στο μυαλό και μετά η δραστηριότητα που εκτελείται. Η αλλαγή της εικόνας παρόλο που αρχικά δε μας άρεσε φέρνει έναν εντελώς νέο και φρέσκο τρόπο με τον οποίο σκεφτόμαστε το παιχνίδι. Πλέον σκεφτόμαστε το erepublik διαφορετικά, ως ένα κάπως νέο erepublik, διαφορετικό από το παλιό. Αυτό από μόνο του αποτελεί σημαντική Ιστορική καμπή.

Αν σταματήσει ο Plato να κάνει αλλαγές, θα πάψει να υπάρχει η Ιστορία στο παιχνίδι. Προς όλους αυτούς που έχουν την τάση να εκνευρίζονται στη θέαση μιας αλλαγής, προτείνω υπομονή… παιχνίδι είναι… και το συγκεκριμένο παιχνίδι έχει την τάση να γίνεται καλύτερο με κάθε αλλαγή, αρκεί να γίνετε και εσείς λίγο ελαστικοί απέναντί της.


,
tompola

shout:
Ιστορία και ο παράγων "Αλλαγή" στο Erepublik
http://www.erepublik.com/en/article/2209407/1/20
 

Comments

ISXYROS
ISXYROS Day 1,908, 06:45

v

K1tho
K1tho Day 1,908, 06:48

v

Asterios C
Asterios C Day 1,908, 06:50

"...και το συγκεκριμένο παιχνίδι έχει την τάση να γίνεται καλύτερο με κάθε αλλαγή" <= Suuuure!

coucou22
coucou22 Day 1,908, 06:51

v

Agathoklis
Agathoklis Day 1,908, 06:51

hardvoted...

Phaethon Ominosus
Phaethon Ominosus Day 1,908, 07:00

Εμφάνιση --> Ακμή --> Παρακμή --> Εξαφάνιση
Που βρίσκεται το eRepublik σήμερα; Το αφήνω στους ιστορικούς.

Mich3lAngel0
Mich3lAngel0 Day 1,908, 07:04

V πολυ ωραιο ρ

MALAKS
MALAKS Day 1,908, 07:05

ΠΟΠΟΠΟΠ VOTE>

Dolios Paixtis
Dolios Paixtis Day 1,908, 07:16

v

menon111
menon111 Day 1,908, 07:17

V
μου άρεσε πολύ. περιμένουμε τη συνέχεια!

mixalis35
mixalis35 Day 1,908, 07:27

v Η δυναμική αλλαγών παράγει ιστορία στο erep, εξαιρετικό.

vasspana
vasspana Day 1,908, 07:32

v

Van Der Waal
Van Der Waal Day 1,908, 08:13

β

apsou
apsou Day 1,908, 08:27

voted

Tasos 1917
Tasos 1917 Day 1,908, 08:31

Ψήφος. Η Φουκογιάμα στο έργο που αναφέρεις δεν μιλά μόνο για το τέλος της ιστορίας αλλά και για το τέλος του ανθρώπου. Αυτό βέβαια αποτελεί άλλη κουβέντα.

Ξέχασες όμως κάτι. Να μιλήσεις πώς αυτό το παιχνίδι είναι ένα βαθιά ταξικό παιχνίδι. Πολλές από τις αλλαγές, επιβλήθηκαν, ή γεννήθηκαν ως συνέπεια, αιτημάτων, ιδεών αλλά και επιβολών "μεγάλων πορτοφολιών".

η τομή στην ιστορία του παιχνιδιού ήλθε όταν οι admins αποφάσισαν να πριμοδοτήσουν το στρατιωτικό κομμάτι έναντι του πολιτικού. Και αυτή η αλλαγή ήλθε μετά από επιταγή των "Μεγάλων Δυνάμεων".

Ψήφος λοιπόν γιατί καταπιάνεσαι με ένα σπουδαίο και μεγάλο θέμα. Αν και φίλος άλλης κριτικής σχολής περί ιστορίας, οφείλω να πω ότι συμφωνώ σε πολλά που λες.

PanoS THE DuellisT
PanoS THE DuellisT Day 1,908, 08:34

voted
το παιχνιδι που τα βοηθήματα που υπάρχουν εκτός παιχνιδιου το κανουν καλύτερο

Hellenic Phoenix
Hellenic Phoenix Day 1,908, 08:47

κάπου γύρω από την παρακμή, οι υπεύθυνοι τυλίγουν το προϊόν με όμορφο και ωραίο περιτύλιγμα.
Ακολούθως έρχεται και η εξαφάνιση, εγώ θα το αναφέρω "ως μη ενδιαφέρον"

Όσο υπάρχουν αλλαγές γράφεται ιστορία.
Όταν πάψουν οι αλλαγές (ενδιαφέρον) τότε παύει να γράφεται ιστορία.
Τότε απλά θα υπάρχει η ιστορία του erep ενώ εμείς θα γκρινιάζουμε για αλλαγές σε ένα νέο παιχνίδι.

Με την άδεια σου:
Αλλαγές στα comments των άρθρων
http://www.erepublik.com/en/article/-comments-1-2209265/1/20

Suelita
Suelita Day 1,908, 09:04

v

mide13
mide13 Day 1,908, 09:28

v

mourgoss
mourgoss Day 1,908, 09:43

Οι όποιες αλλάγες στο ερεπ, εξυπηρετούν μόνο μια ανάγκη.
Την αύξηση των κερδών της εταιρίας παραγωγής.
Τα μόνα ιστορικά στοιχεία που παράγονται από αυτές τις αλλαγές, είναι γραφήματα, πίνακες ,εξαμινιαία και ετήσια αποτελέσμα και φυσικά κέρδη.

Cheap Sunglasses
Cheap Sunglasses Day 1,908, 10:54

ψ

Cool Blood
Cool Blood Day 1,908, 10:56

Ωραία προσέγγιση. Το είδος των αλλαγών θα καθορίσει τη συνέχεια ή το μέλλον του e-rep.
Όποιος κριτικάρει το είδος των αλλαγών, που προφανώς έχει στόχο το κέρδος, αδικεί τον εαυτό του. Μπαίνοντας σε ένα παιχνίδι, προφανώς ξέρεις τον στόχο του. Αυτό που κοιτάς είναι αν η μη διάθεση σου να βάλεις χρήματα, καθιστά το παιχνίδι για σένα αδιάφορο. Θα ήταν αφελές να περιμένει κανείς άλλου τύπου εξέλιξη.

tompola
tompola Day 1,908, 12:24

Μούργος. ε προφανώς.. δεν έφτιαξαν ένα παιχνίδι για να χάσουν λεφτά. αλλά αυτό δεν αναιρεί το γεγονός πως το παιχνίδι είναι καλό λόγω των αλλαγών.

Sinchronise
Sinchronise Day 1,908, 12:26

voted

HonoreDeBalzac
HonoreDeBalzac Day 1,908, 12:30

voted

Efialtis theDemocrat
Efialtis theDemocrat Day 1,908, 12:42

voted

αυτο με τα cc , παντως ειναι αθλιο... ενας νεος παίκτης ματώνει για να αλλαξει περιοχη...

tompola
tompola Day 1,908, 12:52

πίστεψέ με όχι μόνο ο νέος.. παλιά οι μεσαίοι και μεγάλοι παίκτες είχαν οικονομική άνεση ακόμα και σε καιρό κρίσης λόγω της παραγωγής. πλέον έχουμε μπει στην εποχή των train όπου έχει πέσει σημαντικά η σημασία της παραγωγής. ως εκ τούτου ακόμα και οι μεσαίοι παίκτες βρίσκουν δύσκολη τη μετακίνηση

ProodeftikanosNG
ProodeftikanosNG Day 1,908, 12:53

v

Pasok na goustaroume
Pasok na goustaroume Day 1,908, 13:00

v

oekeinos
oekeinos Day 1,908, 13:05

"το συγκεκριμένο παιχνίδι έχει την τάση να γίνεται καλύτερο με κάθε αλλαγή"
Δεν συμφωνώ, εχουν γίνει αρκετές αλλαγές που ξαναάλαξαν και υπήρξαν κι αρκετές αποτυχημένες και αμφισβητήσιμες.
Μια πανάθλια αλλαγή δεν θα την αναφέρω, αλλά την έχετε όλοι οι Ελληνες υπόψιν σας

Faethongr
Faethongr Day 1,908, 13:16

ψήφος αμέσως για τον τίτλο...πάω να το διαβάσω τώρα

mourgoss
mourgoss Day 1,908, 13:28

@tompola,
το παιχνίδι είναι μια μπούρδα. Μια μέτρια μπούρδα για την ακρίβεια.
Και δεν έχουν κανένα νοήμα τέτοιου είδους ''βαθυστόχαστες'' αναλύσεις.

Το μόνο που δεν είναι μπούρδα είναι η ίδια η ζωή.

Με εκτίμηση
mourgoss

Kostas Fostiras
Kostas Fostiras Day 1,908, 13:32

v & s

tompola
tompola Day 1,908, 13:40

Μούργος. έχουν νόημα. ίσως δεν έχουν άμεσο νόημα. αν δεν έχουν νόημα τότε και η ιστορία δεν έχει νόημα.
αυτή τη στιγμή που μιλάμε κοινωνιολόγοι, ιστορικοί και κοινωνικοί ανθρωπολόγοι μελετούν σε καθημερινή βάση τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί και παράγει ιστορία στο διαδίκτυο. αν θες να τους πεις πως δεν έχει νόημα προσπάθησέ το. εγώ βέβαια δεν θέλω να το παίξω κάποιος διανοούμενος. έφερα απλά κάποιες ιδέες που δεν έχουν ειπωθεί στο παιχνίδι.

με εκτίμηση και γω.

argos2
argos2 Day 1,908, 13:54

Πάρα πολύ καλό άρθρο από κάθε άποψη. Μπράβο σου φίλε μου και συμφωνώ μαζί σου ότι η ''τάση'' (σωστά το αναφέρεις σαν τάση διότι αυτό σημαίνει ότι μπορεί να υπάρξουν και αρνητικές αλλαγές αλλά γενικά και στο σύνολο οι αλλαγές είναι θετικές) για τις αλλαγές είναι θετική.

@ Cool Blood επίσης σωστή προσέγγιση. Είναι προφανές ότι το παιχνίδι είναι φτιαγμένο για κέρδος αλλά αναγκάζονται και ισορροπούν το κέρδος με την ευχαρίστηση του παίκτη να παίζει το game αλλιώς δεν θα βγάζουν κέρδος!

HardVoted + Sub + Shout

Περιμένουμε μεγαλύτερη εμβάθυνση κοινωνιολογική. Π.χ. ποιες είναι οι ομοιότητες μια οντότητας ανθρώπων στο e-rep σε σχέση με την Real Life. Μοιάζουν ή απέχουν (αναλογικά φυσικά). θα είχε ενδιαφέρον να δούμε μια τέτοια ανάλυση.

mourgoss
mourgoss Day 1,908, 14:00

@ tompola,
Νόμιζα ότι μιλώντας στο άρθρο σου για την ιστοριά που δημιουργεί ο plato, εννοείς την ιστορία που διαδραματίζεται στο ερεπ, την e-ιστορία.

Τώρα βλέπω ότι μιλας για την πραγματική ιστορία και την επανάσταση που έφερε το διαδίκτυο στη ζωή μας.

Μην τα συγχέεις αυτά τα δύο.

P.S.
Την ιστορία, την rl ιστορία, την γράφουν οι άνθρωποι και μόνο.
Για την e ιστορία, δεν μου καίγεται καρφί.

tompola
tompola Day 1,908, 14:09

Μούργος. προσπαθώ να σου δώσω να καταλάβεις τη σημασία που έχει αυτή η έρευνα αλλά ίσως κάτι λέω λάθος. τέσπα
αφού δεν σε ενδιαφέρει τόσο (και καλά κάνεις) δεν θα το επιχειρήσω άλλο.

Dr.PALIOS
Dr.PALIOS Day 1,908, 14:16

Voted..

NIKOS1974
NIKOS1974 Day 1,908, 14:20

ψ

mikroastos
mikroastos Day 1,908, 14:47

gia thn oikonomia--> enopoihsh mm

PANAX111
PANAX111 Day 1,908, 18:06

Δεν έχω ξαναδεί παιχνίδι που να απαιτεί τόσο χρήμα !
Βέβαια μπορείς να παίξεις και χωρίς λεφτά αλλά τότε δύσκολα φτιάχνεις σοβαρό λογαριασμό, δύσκολα βοηθάς την eχώρα σου στις μάχες και επιβιώνεις..

Δεν έχω ξαναδεί παιχνίδι όπου το βασικό παιχνίδι παίζεται εκτός παιχνιδιού !!!
Βέβαια υπάρχει ποικιλία ρόλων ... πολεμιστής... πολιτικός ... δημοσιογράφος ...κλπ αλλά και πάλι το παιχνίδι παίζεται "εκτός" .

Δεν έχω ξαναδεί παιχνίδι τόσο διάτρητο απο άποψη ασφάλειας, τόσο εκτεθειμένο σε κλέψιμο ( scripts ... bots... κλπ), τόσο "πειραγμένο" από την "διεύθυνση"... (bot στο market... έλεγχο στα αποτελέσματα μαχών... χρήση ανύπαρκτων εχθρών-λογαριασμών ... κλπ κλπ)

Όσο για την ιστορία... παρέλειψες πολλά από το παρελθόν, προηγούμενες version πχ... πως ξεκίνησε και πως συνεχίζει...

Τελικά το νόημα είναι ότι...
ΔΕΝ ΕΧΩ ΞΑΝΑΔΕΙ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΠΟΥ ΑΛΛΙΩΣ ΕΙΝΑΙ ΟΤΑΝ ΤΟ ΞΕΚΙΝΑΣ, ΑΛΛΙΩΣ ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΠΑΙΖΕΙΣ ΚΑΙ ...ΑΓΝΩΣΤΟ ΠΩΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΡΙΟ και επιπλέον ΧΩΡΙΣ ΙΧΝΟΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ...!!!
(Και αν έχεις χώσει και πολλά λεφτά.... το θέμα ίσως παίρνει και νομική διάσταση... αλήθεια , τι όρους "υπογράψαμε" ξεκινώντας το ?)

Μάλλον ο ιστορικός του μέλλοντος θα πρέπει να είναι και ψυχίατρος για να ερμηνεύσει την ιστορία των παιχτών...

voted

xam xam
xam xam Day 1,909, 01:08

πολύ βαρύ άρθρο πρωί πρωί, πάω να κάνω καφέ και επανέρχομαι

hatz
hatz Day 1,909, 01:08

v

Nikaron
Nikaron Day 1,909, 03:06

αφού αντιλαμβανόσαστε ότι ο Fukuyama έκανε λάθος, πάο πάσο.

The Old Fox
The Old Fox Day 1,909, 08:54

V + S
όσο ζω, ελπίζω... για ποιό ενδιαφέρον παιχνίδι....

Gmox
Gmox Day 1,909, 17:33

ωραίο V

 
Post your comment

What is this?

You are reading an article written by a citizen of eRepublik, an immersive multiplayer strategy game based on real life countries. Create your own character and help your country achieve its glory while establishing yourself as a war hero, renowned publisher or finance guru.