Ambient on/off

Join the new world

 

Hrvati,staro$lavenska "pogana" mitologija!

Day 1,788, 03:11 Published in Croatia Croatia by AlenJax
Hrvati su u davna vremena, kao i svi europski narodi štovali vlastita božanstva i imali vlastite zasebne običaje. Tokom povijesti hrvatska mitologija nikad nije bila obrađivana i bili su poznati samo sadržaji iz usmene predaje. Hrvatska mitologija je pretežito bila pod utjecajem staroslavenske mitologije no također su prisutni mnogi elementi vjerovanja i običaja starosjedilačkih naroda s današnjih hrvatskih prostora tj. ilirskih naroda koji su po dolasku Hrvata na Jadran asimilirani u hrvatski korpus kao i razni keltski i germanski utjecaji. Također je prisutan i iranski utjecaj, a mnogi tvrde da su iranski pra-Hrvati prije polaska na zapad bili pripadnici iranske religije zoroastrizma. Stoga se može reći da su Hrvati imali svoju zasebnu mitologiju, nastalu kao rezultat preplitanja različitih tradicija i vjerovanja naroda i narodnih skupina s kojima su se Hrvati miješali i iz kojih Hrvati potječu.

Nakon što su Hrvati po dolasku na Jadran poprimili kršćanstvo, stara vjerovanja su postupno nestajala. Unatoč tome tokom prošlog stoljeća našlo se nekoliko povjesničara i znanstvenika koji su uspjeli dio te prošlosti sakupiti i zapisati, posebno su se tu istakli dr. Nikola Sučić davne 1943. g. i prošlog desetljeća Vanja Spirin.

Iako su ta vjerovanja zamijenjena kršćanstvom koje je odigralo izuzetno značajnu ulogu u oblikovanju hrvatskog identiteta te kasnije u Bosni i islamom, mnoga su nastavila živjeti u narodu u usmenoj predaji i folkloru sve do današnjih dana, a mnoga su prilagođena kršćanskim prilikama.

Kao očiti primjer prilagodbe starohrvatske mitologije kršćanskoj tradiciji možemo izdvojiti priču o proroku Iliji kao Gromovniku koji za vrijeme grmljavine vozi svoju kočiju po nebu što je očiti utjecaj starohrvatske priče o bogu gromovniku Perunu i njegovim munjama, negdje je Perun zamijenjen sv. Ilijom, negdje sv. Mihaelom, negdje sv. Vidom, a negdje sv. Jurjem.Prema najstarijim predajama, stari Hrvati su sebe nazivali Sunčevim narodom, odnosno Sunčevim ratnicima. U početku nije bilo ničega, postojao je Pramrak, more i tamno nebo, jedina postojeća stvar je bila Prajaje u kojem je počivao Svarog, božanski tvorac. Pod utjecajem životnih sila, jaje se raspuklo i stvorilo svijetlost. Pokrenula se sila koja je stvorila svijet, od Svarogove sjene rodio se Crnobog, bog zla i patnje.

Oni su oba bili sile bez oblika pa su stvorili svoje dvojnike, Svarogov dvojnik bio je Volos, a Crnoboga Črt. Svarog je pomoću zlatnog praha sa dna mora stvarao sav život i svijet, stvorio je sunce i mjesec. U moru nastaše Vodan, bog mora. S nebeskih je visina pala donja ljuska Prajajeta i razbila se u tisuće komada, od tih komada nastali su razni divovi i patuljci, svi magična bića.

Od gornje ljuske Prajajeta nastalo je Drvo svijeta, jasen koji je odvojio nebo od zemlje, u njegovoj krošnji nalazi se Nav, stan bogova. Nav se sastoji od Svitogorske gore i Doma junaka. Svitogor je grad bogova, Svarogov dvor se uzdiže do sedmog neba, najviših nebesa u Navu. Iz Svitogora vode dva vrata, jutarnja vrata su čuvana od Ogara i večernja vrata koja otvaraju mrak, i večernja vrata koja otvaraju mrak, čuva ih Zagar, obojica su božanski divovi s psećom glavom.

 

Comments

Thorin II Oakenshield
Thorin II Oakenshield Day 1,788, 03:42

Brate staroslovenski!

Tom Tomasic
Tom Tomasic Day 1,788, 03:47

"Žreci su štovali bogove koji su uživali u Navu, a duše su tiho šuštale u gajevima. Tako je to bilo, kako su govorili naši stari, u vremenima prekrivenim maglama prošlosti." - Vanja Spirin....da, zanimljiva knjižica.

AlenJax
AlenJax Day 1,788, 04:00

axte "malo divlji" toe zato kaj "nosite" tu barbarsko-ratarsko-ratničku krv u sebi!!

torca sibenik
torca sibenik Day 1,789, 01:22

daj još ovakvi članaka alene

K l i n a c
K l i n a c Day 1,789, 02:45

nešto ne valja!
ima previše teksta i premalo slika

BeDva
BeDva Day 1,789, 03:22

šokiran sam kvalitetom članka xD

AlenJax
AlenJax Day 1,789, 03:41

^^mudro zborite vas dvojica!

4 zena
4 zena Day 1,789, 03:47

alene ,, gdje si to izmislio

4 zena
4 zena Day 1,789, 03:48

Također je prisutan i iranski utjecaj, a mnogi tvrde da su iranski pra-Hrvati prije polaska na zapad bili pripadnici iranske religije zoroastrizma.

jesmo ili nismo

Gunner_V
Gunner_V Day 1,789, 04:11

https://www.facebook.com/note.php?note_id=242470242476919

malo je plagijat, al aj...

Tex_Willer
Tex_Willer Day 1,789, 04:29

PANSLAVIZAM!

SLAVA!

MissModesty
MissModesty Day 1,789, 05:42

odlična ideja i članak!
trebao bi navesti izvore odakle si crpio informacije ili grublje rečeno kopirao tekst : )

 
Post your comment

What is this?

You are reading an article written by a citizen of eRepublik, an immersive multiplayer strategy game based on real life countries. Create your own character and help your country achieve its glory while establishing yourself as a war hero, renowned publisher or finance guru.