HMP- To zhthma ths eTourkias

Day 2,116, 03:57 Published in Greece Greece by myrmid0nas
Ελληνικό Στρατιωτικό Κόμμα - Τομέας Αμύνης και Στρατηγικής



Το Ελληνικό Στρατιωτικό Κόμμα στα πλαίσια των προσπαθειών του για την καλύτερη ενημέρωση των Ελλήνων παικτών και την περαιτέρω ισχυροποίηση της χώρας, θα παρουσιάζει (από καιρού εις καιρόν) άρθρα με αναλύσεις και παρουσίαση των θέσεών του επί συγκεκριμένων ζητημάτων.

Στο σημερινό άρθρο θα εξετάσουμε διεξοδικά το ζήτημα της συμμαχίας με την e-Τουρκία που δημιουργεί εδώ και αρκετό καιρό τριβές στο εσωτερικό της κοινότητας. Ξεκινάμε με μια μικρή ιστορική αναδρομή για να ενημερωθούν και οι νεότεροι παίκτες που ενδεχομένως δεν γνωρίζουν τι έχει προηγηθεί.

ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΗΣ e-ΤΟΥΡΚΙΑΣ

Α. Ιστορικά στοιχεία

Ο πόλεμος: Η τελευταία ευθεία αναμέτρηση μεταξύ των δύο χωρών τελείωσε λίγο μετά το Πάσχα του 2011. Είχε προηγηθεί πολύμηνος σκληρός πόλεμος που κατέληξε στην σχεδόν πλήρη κατάληψη της e-Ελλάδος κατά την διάρκεια των εορτών του Πάσχα και αμέσως μετά απελευθέρωση και σχεδόν πλήρη κατάληψη της e-Τουρκίας. Ο μακροχρόνιος αυτός πόλεμος είχε κουράσει, άρχισαν διερευνητικές συνομιλίες για NAP, η συμφωνία επετεύχθη και υπεγράφη τελικά το Μάιο του 2011 μεταξύ των δύο χωρών επί Κυβερνήσεως Archoss (επικεφαλής της Ελληνικής διπλωματίας ήταν ο ARISTOMAXOS).

Η αντιπαράθεση μεταξύ των δύο χωρών συνεχίστηκε (εμμέσως πλέον, με τα MPP) κατά τη διάρκεια της κατάληψης της χώρας από τους Σκοπιανούς και των πρώτων προσπαθειών απελευθέρωσής μας.

Οι inci: Για όσους δεν το γνωρίζουν, είναι μια ομάδα παικτών αποτελούμενη κυρίως από Τούρκους οι οποίοι πολιτικά ανήκουν στον ευρύτερο αριστερό χώρο. Με αρχηγό τον Depici μπήκαν ομαδικά στο παιχνίδι και δημιούργησαν αρχικά ένα ισχυρό πολιτικό κόμμα στην e-Αμερική. Στη συνέχεια πολλά από τα μέλη τους στράφηκαν προς τα μέρη μας με σκοπό να εγκαθιδρύσουν μια ανεξάρτητη, πολυφωνική, πολυπολιτισμική δημοκρατία στην e-Κύπρο. Στην αρχή συμμετείχαν στις μάχες στο πλευρό της e-Τουρκίας και των e-Σκοπίων. Λίγο αργότερα ήρθαν σε ρήξη με τους Τούρκους και άλλαξαν στρατόπεδο, αλλάζοντας σε ικανό βαθμό (όχι καθοριστικό όμως) και την στρατιωτική ισορροπία στην περιοχή.

Η προσέγγιση: Η επί αρκετούς μήνες απουσία ευθείας αντιπαράθεσης μεταξύ e-Ελλάδος και e-Τουρκίας, οι inci (οι οποίοι εκούσια ή ακούσια λειτούργησαν ως ενδιάμεσοι), η ανακατάταξη των διεθνών συμμαχιών αλλά και άλλοι παράγοντες, δημιούργησαν σιγά - σιγά μια απροθυμία μεταξύ Ελληνικής και Τουρκικής κοινότητας για περαιτέρω αντιπαράθεση, η οποία με την πάροδο του χρόνου μετατράπηκε σε κάτι περισσότερο. Άρχισε μια επικοινωνία μεταξύ των δύο κοινοτήτων αλλά και μεμονωμένων παικτών, δημιουργήθηκε καλύτερο κλίμα και έγιναν δειλά - δειλά και κάποιες πρώτες συνομιλίες για την πολιτικο-στρατιωτική κατάσταση στην περιοχή.

Η συμφωνία: Όσο περνούσε ο χρόνος η προσέγγιση e-Ελλάδος – e-Τουρκίας και κατ’ επέκταση η προσέγγιση e-Τουρκίας - EDEN συνεχιζόταν παράλληλα με τον μεγάλο πόλεμο e-Ελλάδος - e-Σκοπίων. Όταν η χώρα απελευθερώθηκε από τους Σκοπιανούς και σταθεροποιήθηκε, υπογράφτηκε ειρήνη μαζί τους και ταυτόχρονα αποφασίστηκε η e-Τουρκία να μπει σε ενταξιακή πορεία για είσοδο στην EDEN. Διεξήχθη μάλιστα ψηφοφορία στις 17/12/2011 με συμμετοχή όλων των MU της χώρας, των βουλευτών και εκπροσώπων της τότε Κυβέρνησης.

Η στρατιωτική συνεργασία: Η πρώτη φορά που οι δύο e-στρατοί (Ελληνικός και Τουρκικός) πολέμησαν μαζί ήταν η μεγάλη μάχη στο Hormozgan, καθοριστική για την εκδίωξη των Σκοπιανών από την Αραβία. Ακολούθησε μετά από λίγες ημέρες η μάχη στο Ajman που ήταν και η αρχή του τέλους για τον ScymeX.

Η υπογραφή MPP: Η e-Τουρκία ολοκλήρωσε με επιτυχία την απαραίτητη (αν και αρκετά μικρότερη της προβλεπόμενης) δοκιμαστική περίοδο για να ενταχθεί στην EDEN. Πάρα την αμηχανία ή τις χλιαρές αντιδράσεις που υπήρξαν και στις δύο κοινότητες, το απαραίτητο MPP ψηφίστηκε τελικά το Μάρτιο του 2012 επί προεδρίας hawkoulis.

Παρά την επιφυλακτικότητα και την αρχική δυσπιστία, η συνεργασία των δύο κοινοτήτων άρχισε να γίνεται όλο και καλύτερη. Οι δυνατότητες που προσφέρει η γεωπολιτική θέση των δύο χωρών (τις οποίες θα εξηγήσουμε παρακάτω) αξιοποιήθηκαν με επιτυχία, οι χώρες αλληλοβοηθήθηκαν, απέδειξαν ότι είναι αξιόπιστοι σύμμαχοι ο ένας για τον άλλον, έφθασαν σε σημείο η μία να θυσιαστεί και να καταληφθεί για να παραμείνει ελεύθερη η άλλη και με εξαίρεση κάποια μικρά διαστήματα, παρέμειναν μέχρι σήμερα ελεύθερες, εκμεταλλευόμενες παράλληλα τα μπόνους των χωρών της μέσης ανατολής.

Β. Στοιχεία Στρατηγικής

Ρίχνοντας μια ματιά στο χάρτη διαπιστώνει κανείς εύκολα ότι στην ευρύτερη περιοχή της Βαλκανικής χερσονήσου και της μέσης Ανατολής που βρίσκεται η χώρα μας υπάρχουν 7 ισχυρές χώρες. Η e-Ελλάδα, η e-Τουρκία, η e-Βουλγαρία, η e-Σερβία, τα e-Σκόπια, η e-Κροατία και η e-Ρουμανία. Οι υπόλοιπες χώρες που βρίσκονται σε αυτή την ευρύτερη περιοχή είναι είτε αδύναμες (πχ e-Ιταλία) είτε ανύπαρκτες (υπό PTO κλπ).

Από τις ισχυρές χώρες η e-Ελλάς έχει σύνορα με τις 3. Με την e-Τουρκία, με τα e-Σκόπια και με τη e-Βουλγαρία. Στρατηγικά είναι προς το συμφέρον της χώρας να έχει έναν τουλάχιστον σύμμαχο από τις 3 χώρες με τις οποίες συνορεύει (για να υπάρχει ισορροπία και να αποφύγει ένα ξαφνικό τριπλό ΝΕ). Ο σύμμαχος αυτός (για προφανείς λόγους) ΔΕΝ είναι δυνατόν να είναι τα e-Σκόπια. Απομένει η e-Βουλγαρία και η e-Τουρκία. Η e-Ελλάδα έχει υπάρξει σύμμαχος και με τις δύο αλλά η εμπειρία απέδειξε ότι η δεύτερη επιλογή είναι συμμαχικά πιο αξιόπιστη και στρατιωτικά καλύτερη.

Για την αξιοπιστία της e-Τουρκίας μιλήσαμε ήδη στα Ιστορικά στοιχεία και δεν νομίζουμε να αμφισβητείται από κανένα. Ας δούμε τώρα γιατί αυτή η επιλογή είναι και στρατιωτικά η καλύτερη.

Η συμμαχία e-Ελλάδος - e-Τουρκίας δημιουργεί στην περιοχή έναν άξονα, ουσιαστικά απροσπέλαστο. Οι δύο χώρες είναι ισχυρότατες, διαθέτουν έμπειρους παίκτες, δυνατές στρατιωτικές μονάδες και πάρα πολλά τανκ.
Επειδή (λόγω γεωγραφικής θέσεως) η μία καλύπτεται από την άλλη είναι αρκετά δύσκολο να δεχθούν ταυτόχρονη επίθεση (και τελείως αδύνατο να δεχθούν ξαφνικά ταυτόχρονη επίθεση). Αυτή η συνθήκη τους δίνει ένα σημαντικότατο πλεονέκτημα (χρονικό και επιχειρησιακό).

Ακόμα και αν συμβεί κάτι τέτοιο και δεχθούν ταυτόχρονα πίεση έχουν την δυνατότητα να αφήσουν να καταληφθεί η μία και εκ των δύο και να συνεργαστούν ενισχύοντας την άμυνα της άλλης. Αναχαιτίζοντας τη μία εκ των δύο επιθέσεων, η απελευθέρωση της άλλης χώρας γίνεται αυτόματα εύκολη υπόθεση.

Αλλά και στην απίθανη περίπτωση που καταλαμβάνονταν και οι δύο, είναι τελείως αδύνατο να παραμείνουν κατειλημμένες για πολύ (δεν υπάρχει στρατός που να μπορεί να νικήσει τα ελληνικά μαζί με τα τουρκικά τανκ σε αντάρτικο).

Ένα άλλο σημαντικό επιχειρησιακό πλεονέκτημα του άξονα e-Ελλάδος - e-Τουρκίας είναι η κατοχή της Αραβίας. Η μορφολογία των περιοχών σε συνδυασμό με την ανυπαρξία των εκεί χωρών (e-Σ.Αραβίας και e-H.A.Εμιράτων) δίνει την ευκαιρία στις δύο χώρες να “αλλάζουν” περιοχές μεταξύ τους, καθυστερώντας τον εχθρό αναγκάζοντας τον να αλλάζει διαρκώς το ΝΕ του. Αν αυτές οι αλλαγές περιοχών γίνουν σωστά και από έμπειρα επιτελεία, η πλήρης κατάληψη της Αραβίας μπορεί να καθυστερήσει τόσο ώστε να μην έχει νόημα πλέον. Κάτι τέτοιο προσπάθησαν (αδέξια όμως) να κάνουν οι Σκοπιανοί πρόσφατα και όπως θα θυμάστε μας καθυστέρησαν αρκετά. Αυτό έπρεπε να κάνουμε και εμείς στις αρχές του χρόνου αλλά δεν το καταφέραμε.

Επιπρόσθετο σημείο υπεροχής του άξονα e-Ελλάδος - e-Τουρκίας είναι ότι, —σε αντίθεση με οποιονδήποτε άλλο συμμαχικό συνδυασμό στα Βαλκάνια— είναι αδύνατον να δεχθεί επίθεση από το νότο. Οι προς την ανατολή χώρες είναι είτε φιλικές, είτε αδιάφορες και σε κάθε περίπτωση δεν διαθέτουν ούτε κατά διάνοια την ισχύ για να επιχειρήσουν κάτι τέτοιο. Θυμηθείτε ότι και εμείς, κατά την πρώτη εκδίωξη των Σκοπιανών από την Αραβία, αναγκαστήκαμε να φέρουμε από την άλλη άκρη του κόσμου τους Κινέζους, οι οποίοι άλλαξαν ένα σωρό ΝΕ, πέρασαν πάνω από πολλές χώρες μόνο και μόνο για ανοίξουν την μάχη εναντίον των Σκοπίων και μετά να πάμε εμείς (μέσω του MPP με την e-Κίνα) να την κερδίσουμε.

Τέλος, το πληθυσμιακό μέγεθος των 2 χωρών καθιστά σχεδόν απαγορευτική οποιαδήποτε σκέψη για airstrike αλλά ακόμα και στην περίπτωση που κάποιος το επιχειρήσει, τα ελληνικά και τα τουρκικά τανκ έχουν αποδείξει πολλές φορές ότι θα είναι εκεί και θα τον περιμένουν.

Γ. Ο εσωτερικός παράγοντας και η RL πραγματικότητα

Όσα σας παρουσιάσαμε μέχρι εδώ είναι πράγματα που ο μέσος παίκτης που ασχολείται λίγο παραπάνω με το παιχνίδι τα γνωρίζει. Δεν επιδέχονται αμφισβητήσεως, διότι ο χάρτης είναι εκεί και μπορεί οποιοσδήποτε να τον ανοίξει και να τα εξετάσει μόνος του. Τα υπόλοιπα μπορεί να διαπιστωθούν εξίσου εύκολα από την παρακολούθηση των μαχών, των άρθρων αλλά και με την απευθείας επικοινωνία με την τουρκική κοινότητα.

Παρόλα αυτά όμως, στην ελληνική κοινότητα υπάρχει μια μερίδα παικτών που θεωρεί ότι η συμμαχία e-Ελλάδος – e-Τουρκίας είναι ανίερη. Ισχυρίζονται ότι η RL ιστορική διαδρομή των δύο χωρών (Οθωμανική αυτοκρατορία, υποδούλωση, επανάσταση, βαλκανικοί πόλεμοι, γεγονότα του ‘55, Κύπρος, εδαφικές διαφορές κλπ) δεν επιτρέπει τέτοιου είδους προσέγγιση. Έτσι προσπαθεί με κάθε τρόπο να αδυνατίσει ή και να διαλύσει τη συμμαχία με την e-Τουρκία.

Οι παίκτες αυτοί γνωρίζουν (ή τουλάχιστον οι πιο έμπειροι από αυτούς) ότι αν η e-Τουρκία περάσει στην απέναντι πλευρά είτε θα εμπλακούμε σε ένα ατέλειωτο απελευθερωτικό πόλεμο χωρίς μπόνους ή με λίγα μπόνους που θα διατηρούμε με πολύ κόπο, είτε θα βρεθούμε κατειλημμένοι. Το αντεπιχείρημα σε αυτή την εξέλιξη είναι ότι η ενδεχόμενη κατάληψη της χώρας και ο πόλεμος με την e-Τουρκία θα αποτελέσει μαγνήτη για την είσοδο νέων παικτών στο eRepublik.

Μία αντίστοιχη ομάδα υπάρχει και ενεργεί με ανάλογο τρόπο στην e-Τουρκία.

Είναι αδιαμφισβήτητο ότι το RL παρελθόν και τα συγκαιρινά προβλήματα μεταξύ των δύο χωρών υφίστανται. Είναι επίσης αδιαμφισβήτητο ότι το eRepublik είναι ένα παιχνίδι που δεν μπορεί να αποκοπεί πλήρως από την RL πραγματικότητα. Όλα αυτά θα άξιζε να τα συζητήσει κανείς με αξιόλογους Τούρκους παίκτες όπως ο RomyTr, η Lily s, ο silniy udar ή ο kloraq. Ίσως και να εκπλαγεί.



Καταλήγοντας θεωρούμε ότι μετά την ανάγνωση του παρόντος άρθρου θα έχει γίνει πλήρως κατανοητό σε όλους γιατί εμείς ως κόμμα εξετάζοντας τα δεδομένα του παρόντος παιχνιδιού και μόνο αυτά, με καθαρά ιστορικά και στρατηγικά στοιχεία και για το συμφέρον της ηλεκτρονικής μας κοινότητας, υποστηρίζουμε και θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την συμμαχία e-Ελλάδος - e-Τουρκίας.