Ambient on/off

Join the new world

 

Gazdaság- A háboru alapja, Huba és a PPL-Indexpanzió-Szolidaritás összefogás .

Day 529, 08:38 Published in Hungary Hungary by Weisz Manfred Huba
Egyensúly, átláthatóság

Huba kampányának központi eleme az, hogy az eRepublik nem tisztán stratégiai, sokkal inkább közösségi játék, amely a harc, a gazdaság és az egymással folytatott kommunikáción egyensúlyán alapul. A harc adja meg a játék alapját, ez ad célokat. Terjeszkedni, vagy terjeszkedést megakadályozni, blokkolni, edzeni. Ugyanakkor a közösségi kommunikáció adja meg az irányt. Ha nem lenne Magyarországon aktív, kommunikáló közösség, akkor hadi céljaink sem lennének. Egy ország gazdasága képes egyrészt megteremteni a hadi célok eléréséhez a hátteret, ugyanakkor az egyén szintjén maga a gazdálkodás, cégalapítás lehet egyéni cél is.

Jelenleg az egyéni szinten működő cégek ki vannak téve a piac szabályainak, kénytelenek könyvelői szemlélettel befektetést, megtérülést, profitot, netán veszteségeket számolni, magyarul működnek, élik a mindennapjaikat. Az állami szintű gazdaságban ugyanakkor az eddigi felfogásban az állam bevételei kizárólag a hadsereget szolgálják, így természetéből fakadóan titkosan kell kezelni ezeket az adatokat. Mennyi az állam adóbevétele? Mire fordítódik? Mennyi a kiadása? A kiadásokat fedezik-e a bevételek? Az összes bevételt elkölti-e az állam, vagy tartalékol? Ha igen, akkor mennyit? Netán többet költ, mint a bevétele? Ezekről egy egyszerű polgár semmit nem tud. Nem a pontos számokról, hanem általában véve a működési mechanizmusról sincsenek információk. Ennek több következménye is van, de a legfontosabb, hogy megbomlik a bevezetőben írt hármas egyensúly: a hadügyeknek nincs közvetlen köze a gazdasághoz, a közösségnek nincs információja az államról, a gazdaság pedig egyéni és állami szinten is ad hoc módon üzemel. Ehhez képest például az újra és újra felmerülő ÁFA vs. income vita nem több mint egy érdekes elméleti felvetés, gyakorlati jelentősége egyáltalán nincs, hiszen nem tudjuk mennyi az ÁFA bevétel, mennyi az income adóból származó bevétel. Sőt, még azt sem tudjuk, hogy mennyi az állam összes bevétele és összes kiadása. Ezen változtatni kell!

Huba felkért arra, hogy lássam el a gazdasági miniszteri posztot, amit megtisztelőnek tartok, hiszen első index generációs játékos vagyok, ráadásul nem tartozom egyik párthoz sem, a jelenlegi pártpolitika nem érdekel, és nem is kívánom elkötelezni magam semmilyen irányban. A friend listámon egyaránt szerepel PPL, MHP, SZP és NRP tag is, akik a pártpolitikai beállítottságuktól függetlenül képesek az aktív gondolkodásra. Bárki iránt nyitott vagyok addig a a pontig, ameddig a konstruktív vita, vagy kritika nem csap át pártpolitikai, vagy ideológiai köpködésbe.

Elvi alapok

Ha Huba megnyeri az elnökválasztást, akkor a megválasztása esetén azt vállalom, hogy segítek világos viszonyokat teremteni, az állam gazdasági téren történő működésébe bevinni azt a könyvelői szemléletet, amely nélkül az egyéni gazdálkodók sem működhetnének.

* Az állam működésében sokkal nagyobb hangsúlyt szeretnék fektetni arra, hogy minden döntés mögött gazdaság megalapozottság legyen, az állam addig nyújtózkodjon ameddig a takarója ér.
* Fontos célkitűzés az, hogy az állam gazdálkodása átlátható legyen, az egyszerű polgár számára is világosak legyenek a lehetőségek. Ennek fontos eszköze az állandó adminisztráció, mérleg, zárszámadás és a lehetőségekhez képest a legnagyobb nyilvánosság.
* A cégek és a polgárok képesek legyenek együttműködni, legyen erre nyilvános tér, például mindenki számára elérhető cégregiszter.
* Az állam legyen erős és megingathatatlan, legyenek tartalékai, legyen képes profitot termelni, de a magyar piac, a magyarországi vállalkozások működését ne korlátozza.
* Probáljuk tehermentesiteni a gazdaságot a minél nagyobb export, segitésel
* A Gazdaság adja meg az alapott a háborukhoz


Konkrét intézkedési terv

* A pénznyomtatást a minimális mértékre szorítjuk vissza, ezt az eszközt lehetőség szerint kizárólag egy baby-boom esetén vesszük igénybe.
* Támogatni fogjuk a magyar termékek külföldre juttatását külföldön dolgozó magyarok számára egy speciálisan erre a célra létrehozott orgon keresztül, így csökkentjük a hazai túlkínálatot.
* Az állami cégekben előállított termékek magyar piacra való értékesítése helyett lehetőséget teremtünk az állami cégek által előállított termékek (food, fegyver) megvásárlására goldban megállapított árakon a külföldi magyar cégek és munkások számára. Az aktuális árakat minden nap egy erre a célra létrehozott újságban közöljük. Elképzelhetőnek tartjuk az állami termékkínálat mennyiségét piaci áruk felvásárlásával is növelni, ha az állami készlet nem lenne elegendő az igények kiszolgálására.
* Az állandó ÁFA vs. income vitában inkább az alacsonyabb ÁFÁ-t és magasabb income adót preferáljuk, mivel így a nyereséges cégek fizetnének adót, a nehezebb helyzetben lévő cégek viszont levegőhöz jutnának, de megjegyzem, hogy nem célunk ennél komolyabb eszközökkel is befolyásolni a piac természetes kiválasztódási folyamatait.
* Cégregiszteren keresztül segítjük a nyersanyagtermelő és késztermékeket előállító cégek összehozását.
* Újabb cégalapítások helyett igyekszünk minél gyakrabban felhívni a figyelmet a cégvásárlás lehetőségére, a becsődölt cégek piacon való értékesítésére.
* Lehetővé szeretnénk tenni goldért vásárolható államkötvények vásárlását meghatározott futamidőre, így is csökkentve az állam állandó gold éhségét, ugyanakkor biztonságos befektetési lehetőséget kínálni azok számára, akik a goldjaikat nem szeretnék másba fektetni, de mégis szeretnék a vagyonukat növelni. Az államkötvényekre fizetett kamat fedezetét az állam profitorientált működése adja, részben a külföldre értékesített állami termékekből, részben az állam által végzett monetary tevékenységből eredő haszonból.
* Az tréningharcok nem szolgálják közvetlenül az államszervezet érdekét, sokkal inkább való wellness karbantartásra. Ugyanakkor a tréningharcokat azok is igénybe veszik, akik feketéznek, kikerülik az adókat, magyarul nem járulnak hozzá az állam kiadásaihoz. Éppen ezért szorgalmazom egy tréningharc-alap létrehozását, ahova az állampolgárok adományaiból fogjuk a tréningharcokat fedezni. A beérkezett összegek másra nem fordíthatóak, de csak akkor indulnak tréningharcok, ha beérkezik az erre a célra fordítható elegendő összeg.
* Létrehoznánk egy újságot amin keresztül a Magyar termékeket árulnánk a külföldi feketepiacon, ezzel is csökkentve a nyomást a gazdaságon

Magyarázatok

A forintnak és a gazdaságban lévő Goldnak egy adott piaci árfolyamon mindig egyenlőnek kell lennie: a forgalomban levő pénzmennyiségnek arányban kell lennie a gazdaság felvevőképességével, például 1000000 HUF 0.02-es árfolyamon, ha a gazdaságban körülbelül 20000 Gold mozog. Amennyiben ez nincs így, inflációhoz, súlyosabb esetben tartós pénzromláshoz vezethet. A további nyomtatások azért nem támogathatók, hogy ez az egyensúly ne boruljon meg. Az első Index Generáció tagjai elérték azt a szintet, ahol már lassaban jön a következő szintlépés, így csökken a gazdaságba beáramló Gold, emellett csökken az aktív lakosság (szavazók) aránya, így egyre kevesebb Gold jön majd be.
Míg a HUF nem kerül ki a gazdaságból, addig a Gold elég, "elenyészik" - cégre, szintemelésre, háborúra. Így ez az arány hosszútávon felborulhat. Ha egy esetleges Baby Boom lehetőséget ad a nyomtatásra, azt a Baby Boom bekövetkezte után éri meg beadni, hiszen a bekövetkezés után minimum 5 nap van addig, amíg eljön a Gold beáramlás (6-os szint).
Mivel jelenleg túltelített a magyar piac, ezért felvásárlóhelyet kell neki szerezni. Erre a legjobbak a külföldi magyarok, de az államnak a hivatalos exportot, és a fekete piacot is segítenie kell.
Ezekkel rengeteg Goldot tudunk beáramoltatni a gazdaságba, amit aztán az állam a monetaryn feltud venni.

Válaszd Hubát, válaszd az átláthatóságot, nyilvánosságot, összetartó, önmagáért és egymásért is felelősséget vállalni képes közösséget!

Weisz Manfred Huba elnökjelölt SzP-PPL-IE-MKKP

Slowhand gazdasági miniszter
Tundi, Winesack, Zaphod, Csezarro , Duosduzpl államtitkárok


Mond el véleményed:
mibbit.com/chat #merjdonteni channel
merjdonteni@gmail.com
http://ehuba.blog.hu/
 

Comments

drith
drith Day 529, 08:41

Voted!
Korrekt, alaposan kidolgozott program!

1. Zaphod Beeblebrox
1. Zaphod Beeblebrox Day 529, 08:47

Korrekt.🙂

prucsok
prucsok Day 529, 08:48

Hajrá Slowhand!!!! 🙂

Meteoric
Meteoric Day 529, 08:54

zsír 😃

Na EZT nevezem programnak.
Grat!

Armande Xavier
Armande Xavier Day 529, 09:05

-"Az tréningharcok nem szolgálják közvetlenül az államszervezet érdekét, sokkal inkább való wellness karbantartásra."

ezt a mondatot szerintem gondoljátok át mégegyszer.

-az államkötvények meg minek? államkötvényekkel az államadósságot lehet fedezni. államadósságot akartok csinálni?

Weisz Manfred Huba
Weisz Manfred Huba Day 529, 09:07

Armande Xavier közvetlenül nem, közvetve igen.

Igen államadóségot, mert sokkal korketebb mint adómányt kérni, és látható mi van, menyi a deficit.

Banehallow
Banehallow Day 529, 09:09

Vote.Tetszik!

Duosduzpl
Duosduzpl Day 529, 09:11

Vote

Varlock86
Varlock86 Day 529, 09:12

Bár olvashatnék ennyire korrekt programokat a való életben is...

baluro
baluro Day 529, 09:13

Végre valahára magyarázat, miért nem kell nyomtatni orrba-szájba. Ajánlom mindenki figyelmébe a cikk utolsó blokkját.

Lord Heckmann
Lord Heckmann Day 529, 09:20

"Az államkötvényekre fizetett kamat fedezetét az állam profitorientált működése adja, részben a külföldre értékesített állami termékekből, részben az állam által végzett monetary tevékenységből eredő haszonból."

- Szerintem itt nagyságrendi különbségek vannak, kétlem, hogy fedezni fogja... persze majd melátás

"Az tréningharcok nem szolgálják közvetlenül az államszervezet érdekét, sokkal inkább való wellness karbantartásra. Ugyanakkor a tréningharcokat azok is igénybe veszik, akik feketéznek, kikerülik az adókat, magyarul nem járulnak hozzá az állam kiadásaihoz. Éppen ezért szorgalmazom egy tréningharc-alap létrehozását, ahova az állampolgárok adományaiból fogjuk a tréningharcokat fedezni. A beérkezett összegek másra nem fordíthatóak, de csak akkor indulnak tréningharcok, ha beérkezik az erre a célra fordítható elegendő összeg."

- Na ezzel nem értek egyet, szerintem nagyon fontos, hogy minden nap tudjon harcolni a nép. Nagyon fontos, hogy az aktív népességben rejlő lehetőségeket kihasználjuk, és feljöjjünk a románokra haderőt (civil) tekintve.

Amúgy a többi tetszik.

Ludrew
Ludrew Day 529, 09:22

"A friend listámon egyaránt szerepel PPL, MHP, SZP és NRP tag is"

Pikkelsz a KARD-ra meg az NHP-re? 😛

Lord Heckmann
Lord Heckmann Day 529, 09:25

A propagandastílus továbbra sem tetszik (lásd lábléc). Olyan IRL fíling... bizalmatlanságot kelt 🙂

Eheslo
Eheslo Day 529, 09:25

A program nem tűnik rossznak. A kérdés csak az, mi van a 2(3?) másik elemmel: külpolitika?-hadügy?, (kommunikáció?)
Érdeklődve várom ezeket is.

xongorx
xongorx Day 529, 09:28

Sün Hubama!

Weisz Manfred Huba
Weisz Manfred Huba Day 529, 09:31

Ehelso másik 4-5:D
és jönnekroham léptékben
okt-szoc, hadügy külügy kancelária/kommunikáció

Aerofly
Aerofly Day 529, 09:46

A tréningharcos részekkel én sem értek egyet. Tréningharcot alapból is csak akkor kell indítani, ha nincs tartós harc. És gazdasági szempontból a tréningharc is szolgálja a kormány érdekét, mert ha napokig, hetekig nincs harc, akkor a nép elköltözik külföldre, ahol van harc, és akármilyen orgot csináltok, akinek kevés ideje van, az az ottani piacról fog terméket venni, nem pedig magyarországról. tehát a tréningharc is egy fontos eleme a gazdaságon való nyomás enyhítésének. És nem hinném, hogy egy olyan országban, ahol azért szépen van adóbevétel az income taxból, áfából, stb. ne lehetne megengedni magunknak, hogy legalább, amikor két napja nem volt harc, akkor egy 50 goldos burgenlandi rw-t indítsunk.

DevilArcher
DevilArcher Day 529, 09:53

Két megjegyzés:

1. Adósságot nem kéne csinálni "goldéhség" miatt. Goldéhség mindig van. Adósságnak csak akkor van értelme, ha konkrét cél van. - Tegnap Kampec egy szavára összeadtunk majd' 1000 goldot csak azért, mert olyasvalaki kérte, akiben megbízunk. Tiszta és a jövőt nem befolyásoló módszer.

2. A goldbeáramlás üteme nem csökken érdemben. Az újonc a 6. szintnél kap goldot, super soldier-rel (kb. 2 hónap). Utána viszont, 16-os szint felett, ahogy elnézem minden szintlépés 5 gold! És a HardWork medal is havi szinten van. Úgyhogy nyugi...

Weisz Manfred Huba
Weisz Manfred Huba Day 529, 09:55

Devil archer csak hogy 16-os szin után elöbb 250 xp kell a szintlépéshez aztán már 500, amit lássuk be lassaban érnek el, és az index1-esek most ott álnak a már az 500-ban, igy igen lassul, második super solider is kicsit késöbb jön össze:D
Hard worker igen az álandó.

Slowhand
Slowhand Day 529, 09:57

Teljesen világos volt, hogy a tréningharcos rész fogja kiverni a biztosítékot, úgyhogy elnézést Huba, remélem nem ez lesz a legfontosabb dolog, amivel foglalkozni fog a jónép 😃

Ezzel együtt a tervi indokára elég kevesen reagáltak: "...azok is igénybe veszik, akik feketéznek, kikerülik az adókat, magyarul nem járulnak hozzá az állam kiadásaihoz..." Ha ebben tudunk érdemi előrelépést tenni, akkor velem lehet alkudni 🙂 Ha az lenne az érv az adótudatos magatartás ösztönzésére, hogy az adókat alacsonyan kell tartani, akkor arra már most mondom, hogy az adók jelenleg sem fedezik az állam kiadásait. (lásd pénznyomtatás, lásd hadügyi adományok gyűjtése). Egyébként nem azt írtam, hogy nem kell tréningharc, hanem hogy a polgárok járuljanak hozzá.

kbela
kbela Day 529, 10:00

Tiszta beszed, voted!

ORGia
ORGia Day 529, 10:00

Vote mert ez egy program. Ugyanakkor bár tudom rohadjak meg de a jelenlegi helyzetben pont, hogy a jól működő cégnek nem törném le a szarvát. Szerintem pont, hogy a gyenge elhullik alapelvet kéne még jobban erősíteni. Így talán gyorsabban helyreállna a piaci egyensúly.
Tazsam voltam.

Mehelke
Mehelke Day 529, 11:22

Tetszik.

Tenniakaró és világos!

PerverzBabi
PerverzBabi Day 529, 11:22

Várom a kormány kommentjét.

Bececenev
Bececenev Day 529, 12:02

Most már csak meg kell valósítani a programot.

DrHavoc
DrHavoc Day 529, 15:34

Hát ez nagyon tetszik!

Clarence Harvey
Clarence Harvey Day 529, 19:05

Ha adományból fog menni a tréningharc akkor pár ember fogja a sok zsugorit eltartani harccal... az rossz ötlet.
Ha nincs harc, akkor kell a minimum heti 2 harc de a minden napi az ideális (az ugye 2 naponta), hogy aki akar, tudjon fejlődni. Igen, kell erősödni... még sokat. Románok naponta harcolnak mióta én játszom, többet mint bárki, mindjárt az FMeket sem számolják már annyi van.

Amúgy az gáz, hogy jelenleg national rank 204 vagyok. Lehet, hogy a nagyok elmentek külföldre nemtom... de így nem sok szint gold jön be, ha ennyire hagyom le az embereket mint indexes 🙂 Nem mintha sűrűn jönne, már a hard workernél is ritkább.
Hard worker sincs sajna mindenkinek. 4 munkásom is van aki nem dolgozik minden nap, ki-kihagynak 1 napot néha.

Slowhand
Slowhand Day 529, 21:49

Egy tréning harc elindítása igazából nem olyan nagy tétel. Kb. 3000 HUF. Ha a nagyon optimista becslés alapján az aktív magyar lakosság 6000 fő, akkor ez fejenként 0,5 HUF két naponta. De legyen az aktív lakosság 3000 fő és ebből legyen mondjuk 1500 olyan ember, aki hajlandó az állam terheiből magára vállalni az öngondoskodás jegyében. Akkor ez 1 HUF/nap. Szerintem ez nem akkora összeg, hogy ne lehessen kibírni.

De tegyünk mellé egy másik adatot is: az állam napi bevétele kb. 10.000 HUF. Ha két naponta szeretnénk tréningharcot indítani, akkor azzal azt is állítjuk, hogy ha minden marad változatlanul, akkor az állami bevételek 15%-a tréningharcra megy el. Ha ez minden napos tréningharc, akkor 33%!

15% nem tűnik soknak, de a tartalékolást, egy erős állam megteremtését 15% már igenis képes befolyásolni. Mi lesz a területeink megvédésével? Mi lesz a terjeszkedési tervekkel? EZek mind-mind kiadások, amelyek a költségvetést terhelik. Én nem vagyok híve az adományok gyűjtésének, sokkal inkább annak, ha az embereknek van igényük arra, hogy folyamatosan részt vállaljanak az állam terheiből.

Annyiban alkuképes vagyok, hogy a tréning alapot megnyitjuk, de a tréningharcok megindítását nem a beérkezett összegektől tesszük függővé, viszont akár minden nap fel fogjuk hívni a figyelmet arra, hogy az állam a paternalizmus helyett az öngondoskodást és az egymás és önmagunk iránti felelősségvállalást preferálja.

Slowhand
Slowhand Day 529, 21:54

És még amit szerettem volna ehhez hozzá tenni: ha Hubát választjátok, akkor nem lesz e-öszödi beszéd. A kampányban világossá tesszük, hogy eMagyarország gazdasága nem áll készen arra, hogy meghódítsa a világot. A gazdaság ehhez nem elég erős. Az erős gazdasághoz viszont kell az is, hogy a polgárok céljai (ti. meghódítani a világot, románt verni, stb) a polgárok szerepvállalásával együtt valósuljon meg.

Jenei
Jenei Day 530, 01:23

Vote!

nagyonolasz
nagyonolasz Day 530, 02:45

Hajrá Slowhand, itt az ideje gatyába rázni az országot!

naisa86
naisa86 Day 530, 05:14

Az eRep úgy tudja, eMagyarországon defláció van. Mennyire megbízható a motor inflációszámoló része? Csak mert ha ez igaz, akkor szerintem nyugodtan lehet pénzt nyomtatni.

bolondgalamb
bolondgalamb Day 531, 04:19

Agresszió helyett stabilitás. Azt hiszem ránk férne, már csak a nemzetközi megítélésünk miatt is...

 
Post your comment

What is this?

You are reading an article written by a citizen of eRepublik, an immersive multiplayer strategy game based on real life countries. Create your own character and help your country achieve its glory while establishing yourself as a war hero, renowned publisher or finance guru.