Ambient on/off

Join the new world

 

Dogodki po Svetu vol.27

Day 1,773, 06:27 Published in Slovenia Slovenia by SmoothZiga

V nasprotju z prejšnjimi članki kjer sem pri Dogodki po Svetu pisal o vojaških dogajanjih se bom tokrat osredotočil na diplomacijo saj mislim, da vas je veliko, ki se sprašujete kaj se dogaja po svetu, kakšni so odnosi in kaj se dogaja z novimi zavezništvi.

CTRL
O tem zavezništvu je že govora več mesecev. Vse se je začelo z izstopom Španije iz ONE kateri je kasneje tudi sledila Poljska. Nekje v tem času je Brazilija tudi zapustila zavezništvo Terra. Zraven teh treh držav bi zavezništvo CTRL sestavljale tudi ZDA. Glavni namen tega zavezništva je, da bi se izognili za njih neskončnih in nesmiselnih vojn na Balkanu. Drugi razlog pa je sestava zavezništva med državami, ki so zmožne držati dlje časa 10/10 ekonomske bonuse. Čeprav to zavezništvo še ni uradno ustanovljeno te tri države že redno sodelujejo med sabo. To se je pokazalo pri nedavnem Makedonskem napadu na ZDA kjer se je Poljska odločno postavila na stran ZDA.

Kakšni bodo odnosi CTRL do drugih zavezništev kot so EDEN, exONE, CoT in ABC bo pokazala prihodnost. A če pogledamo nekaj dejstev bo to novo zavezništvo dobro premešalo diplomatske odnose po svetu.
Odnosi z exONE:
Po besedah Poljskih predstavnikov si Poljska ne želi držav kot so Srbija, Madžarska, Slovenija in Anglija za sovražnic. To so tudi potrdili s tem, ko so izrazili željo, da bi se kasneje državi Slovenija in Anglija priključili zavezništvu CTRL. Za Srbijo in Madžarsko je priključitev težavna saj sta ti dve državi v slabih odnosih z Ameriko oz Brazilijo. A če citiram predstavnika Poljske bi se v Poljski zgodila revolucija, vlada bi naredila politični samomor če bi razglasili Srbijo in Madžarsko za sovražnico.
Odnosi z EDEN:
V zavezništvo CTRL bi se teoretično lahko pridružile tudi države kot so Argentina, Kitajska in Hrvaška katere želijo ob sebi ZDA. A tukaj se lahko pojavi problem saj so Poljaki in Hrvati trenutno na smrt skregani. Prav tako, bi v primeru, da se zavezništvu pridruži Hrvaška avtomatsko pomenilo, da je Srbija sovražnik tega zavezništva. Hrvaška sama pa tudi nebo razglasila Romunije ali Grčije za sovražnico tako, da bi moralo zavezništvo CTRL biti na strani EDEN.
Odnosi s CoT:
Tukaj je nedvomno, da bi bili zavezništvi CTRL in CoT sovražnici. Čeprav je Poljska dokaj v dobrih odnosih z Bolgarijo pa je tukaj Makedonija, ki zadnje čase uničuje dobre odnose z zaveznicami kot po tekočem traku. Tudi Španija ima zelo slabe odnose z Makedonijo medtem ko ima Brazilija verjetno slab spomin na Bolgarijo, ki je zapustilo TEDEN zavezništvo.

Srbija
Kot sem že zgoraj napisal se Srbija za zdaj ne vidi v zavezništvu CTRL a je velika verjetnost, da bodo ostali vsaj v dobrih odnosih s tem zavezništvom. Tukaj pa je tudi CoT kateremu se je neuradno priključila tudi Makedonija. A Srbija je nad Makedonijo dokaj nezadovoljna. Eden od razlogov je ta, da Makedonija vidi Bolgarijo kot največjega prijatelja in postavlja Srbijo na stranski tir. Srbija tudi ne zaupa Bolgariji, ki je še ne dolgo nazaj skupaj z Hrvaško, Romunijo in Grčijo okupirala oz skušala okupirati Srbijo. Drugi razlog je tudi Makedonski napad na ZDA kar vidi Srbija kot popoln nesmisel. S tem napadom je Makedonija postavila Srbijo med dva ognja in Srbija bo morala slej kot prej izbrati med Makedonija in Poljsko. Čeprav iz mojega vidika bi verjetno Srbija raje izbrala Poljsko a si po drugi strani ne želi še ene močne sosede kot sovražnice. V primeru, da Srbija izbere Poljsko bi bila dobesedno obdana s samimi sovražnimi državami.
Ker Srbija ne bi vstopila ne v CTRL ne v CoT razmišlja o ustanovitvi nekakšnega regionalnega zavezništva, ki bi sestavljal Srbijo, Madžarsko in Slovenijo. In jaz osebno sem zelo naklonjen ustanovitvi takšnega zavezništva.

Madžarska
Tudi Madžarska je v podobni situaciji kot Srbija. Madžarska bi se težko pridružila zavezništvu CTRL saj je dokaj slabih odnosih z Brazilijo. Na drugi strani pa ni v tako slabih odnosih z Makedonijo kot Srbija. A možnost, da bi se Madžarska pridružila zavezništvu CoT je skoraj nemogoča saj sta Madžarska in Srbija .. kako že rečeno… kot »rit in srajca«.

Slovenija
Slovenija, ki je že od nekdaj igrala na diplomatsko karto nima nekakšnih slabih odnosov z državami v zavezništvi CTRL. Res, da smo bili oz smo še vedno sovražniki z Brazilijo in Ameriko pa nikoli nismo imeli neke neposredne vojne ali pa kakšnega diplomatskega konflikta. Čeprav nas Poljska želi videt v zavezništvu CTRL pa je dokaj majhna verjetnost, da bi vstopili v to zavezništvo. Prvi razlog bi bil, da bi bili dokaj zapostavljeni in drugi, Slovenija je nekako znana po tem, da sledi Srbiji.
Kar se tiče zavezništva CoT pa je tudi zelo neverjetno, da bi se mu pridružili. Eden glavnih razlogov so slabi odnosi z Makedonijo ter tudi velika možnost, da bi to zavezništvo postalo sovražnica tako CTRL kot Srbije in Madžarske.
Jaz osebno vidim Slovenijo v regionalnem zavezništvu med Srbijo Madžarsko in Slovenijo katerega bi lahko preprosto poimenovali SMS. = )

ABC in Asgard
Že nekaj tednov traja konflikt med zavezništvom ABC in Asgard katerega sestavljata Švedska in Finska. Po besedah Švedske naj bi Finska zapustila zavezništvo EDEN in skupaj z Švedsko ustanovila pro exONE zavezništvo. A tukaj nastane problem ker je Asgard napadel drugo pro exONE zavezništvo, ABC. Švedska, ki še vedno trdi, da je proONE je podpisala tudi zavezništvo z Kitajsko in Nemčijo kar postavi pod vprašaj njene trditve.
Tudi ta konflikt bo pripomogel kr dodatni zmešnjavi v mednarodnih odnosih v prihodnje saj bodo morali tako CTRL, CoT in exONE države kot so Srbija, Madžarska, Slovenija in Anglija izbrati eno stran. Slovenija je že neuradno in po »ovinkih« dala vedeti, da podpira ABC, ki je starejši in tudi boljši prijatelj kot Švedska s katero si Slovenija nikoli ni delila nekega posebnega prijateljstva.

Toliko za danes, se vidimo ob naslednji izdaji.


Ko je še bla dobra = )

Lep Pozdrav
SmoothZiga

 

Comments

T1M3K
T1M3K Day 1,773, 06:31

no tatoo no vote

skofjaloka
skofjaloka Day 1,773, 06:33

še zmer mislem, dab E-Jugoslavija mogla enkrat zaživet....sam bi se pomoje po treh mescih med sabo poklal bol ko v RL...

R3b3x
R3b3x Day 1,773, 06:35

al pa naredte SMS 🙂

Fight4
Fight4 Day 1,773, 06:46

SHS bo bolj pravilno

SmoothZiga
SmoothZiga Day 1,773, 06:49

SHS bi spominjala na kraljevino slovencev hrvatov in srbov =')

John Riddick
John Riddick Day 1,773, 07:41

Čimveč zavezništev tem boljše...
In ne nikdar ni bila dobra:P...

Solinar
Solinar Day 1,773, 07:51

SHS- država Slovencev, Hrvatov, Vojvodinskih Srbov, ki ne traja dolgo nato
Kraljevina SHS- Srbov Hrvatov, Slovencev razpada

Ludislav
Ludislav Day 1,773, 08:14

Ctrl+Alt+Delete

LoCkSaW
LoCkSaW Day 1,773, 09:19

Najbrž ime ne bo v Slovenščini ^^ tko da SHS xD se pa strinjam da bi se pridružili temu začasnemu zavezništvu s mađari in srbi...
Dober članek, g : )

Koccco
Koccco Day 1,773, 09:46

SHS, bi bil kul ja... lih zarad tega ker bi spominjala na našo ljubo propadlo kraljevino, hehe

Članek mi je všeč, še kakšnga na teden več, da vemo kaj dogaja.

Vote! Sub že prej.

dha
dha Day 1,773, 10:09

končno..

RESN POBA
RESN POBA Day 1,773, 11:00

hvala za informacije....

ogi75
ogi75 Day 1,773, 11:23

Super članek smooth.Čimveč takšnih.

suprvilce
suprvilce Day 1,773, 13:29

Vote! Super članek, še kar tako naprej!

robert koren
robert koren Day 1,773, 15:17

Vote !

Erik-Ero
Erik-Ero Day 1,773, 15:18

SMS Vote .. moj boh kva se boste še spomnli ... LOL

Jarilok
Jarilok Day 1,773, 18:38

Vote. Dober članek.

Hojc
Hojc Day 1,774, 01:15

vote..
fajn bi blo če bi se SMS pridružili še HR in MK..

TriglavSi
TriglavSi Day 1,774, 02:37

toooo Slovenija, Srbija, Hrvaška, Makedonija, Mađarska, pa še Poljake za prijatelje in si lahko mirno razdelimo evropo na pola pola 😃

samsis34
samsis34 Day 1,774, 03:35

smooth dej raj kej napis v stilu skofje kot pa tole

SmoothZiga
SmoothZiga Day 1,774, 03:54

Zavezništvo med Slo, Srb, Hun, Hr, Mkd se neu nikol zgodlo tak, da nehajte sanjat 🙂

ajkula31, ma ne znam jaz tak pisat = )

cvicekk
cvicekk Day 1,774, 04:13

po mojem mnenju dela Makedonija veliko napako z napadom na USA. Zamujajo vsaj pol leta. Pred pol leta, ko so bili zaželjeni kot zaveznik na zahodu Evrope, so se žal usmerijli na jug in v Azijo. Sedaj, ko bi imeli na zahodu lahko nekakšen mir, pa Makedonija sili ravno tja, kamor ni zaželjeno. S tem svojim dejanjem ruši skoraj vsa zavezništva na Balkanu z zavezništvi izven Balkana oz. nam bo nakopala vse možne sovražnike.
Zaradi našega prijateljevanja z Poljsko in Poljske z USA smo imeli v

cvicekk
cvicekk Day 1,774, 04:17

.....v bistvu s strani USA in tega zavezništva delno proONE naravnanost in v primeru, da ne bi bilo konfliktov z USA in zavezništvom CTRL, potem bi lahko šli na to, da porazimo TERRO/EDEN zavezništvo...
V glavnem Makedonija ga ta trenutek biksa in že nekaj časa deluje ravno obratno zdravi pameti. Na zadnje se jim lahko zgodi, da bodo obkroženi s sovražniki in skregani z 3/4 sveta....potem bodo pa spet jokali, kakšna krivica se jim godi...(ker so izbrisani...)

Zavezništvo bivše YU ???

cvicekk
cvicekk Day 1,774, 04:21

..to bi bilo sicer uredu zaradi skupne grobe vojaške moči (morda + Bolgarija), ampak v tem zavezništvu bi bili Slovenci vedni podrejeni balkancem in se večinoma ne bi borili Slovencem v korist.
Da je to tako, vemo izpred enega leta, ko smo imeli skupen dogovor med HR-SRB in SLO. Nazadnje je SLO gladko izvisela. In vemo iz RL, kako so nas izkoriščali zadnjih 50 let.
50 let se je dajalo za nerazvite, a glej ga zlomka, nerazviti so bili tudi po 50 letih donacij še vedno nerazvit. Se pravi,

cvicekk
cvicekk Day 1,774, 04:25

.........Se pravi, da se je šlo izključno za plenjenje Slovenije in pretakanje denarja na jug.

Torej, bivša YUga lahko obstaja na enakopravnih temeljih. In bili bi zelo močno zavezništvo.
Ampak enakopravnosti ni zaslediti ne v erepu ne v RL.....

tako, da, po eni strani žal,...malo morgen...

naslednja zadeva: ona bejba, katero si napopal sem gor je absolutno preveč oblećena. Tako, da naslednjič niti ne napiši članka, če ne moreš nalepit ene orng beybe....

vote vseeno...

MRiCloud
MRiCloud Day 1,774, 06:50

to se bo tko končal da bo spet srbija dobila vse

SIKARSI
SIKARSI Day 1,774, 06:53

vote, super članek

Lotus Black
Lotus Black Day 1,774, 10:24

btw, makedonci se niso neuradno priključili CoT zaenkrat

mufekk
mufekk Day 1,774, 19:24

vote ! hvala za info! mufekk

 
Post your comment

What is this?

You are reading an article written by a citizen of eRepublik, an immersive multiplayer strategy game based on real life countries. Create your own character and help your country achieve its glory while establishing yourself as a war hero, renowned publisher or finance guru.