Ambient on/off

Join the new world

 

Dan 2342

Day 2,342, 13:53 Published in Croatia Croatia by Suster Toni

Nisam baš imao vremena za članke pošto stalno nešto radim ili učim za maturu. Kako god, idemo pogledati što se dešavalo u prošlih par dana.Pošto smo se dobrano prepucavali oko pitanja tko je maznuo pare s orga Civila, krenuli smo u oslobađanje naših e-krajeva od Mađara. Kampanja je bila uspješna i uspjeli smo ih osloboditi. Ono što je stvaralo određene upitnike su razlozi zbog kojih nas eSrbija nije napala. Stavljaju NE na Albance, pa na Bosnu i Hercegovinu, ali nikako na nas. Koliko sam vidio takvi potezi su doveli do trollanja o možebitnom NAP-u između nas i eSrba.

No, na Srbe se vratimo malo kasnije. Krenuli smo na Mađarsku s početnim uspjesima i uspjeli čak napasti Budimpeštu ( s podosta euforije). No, kako to kod nas biva, u ključnim trenutcima uvijek nam nešto fali, najčešće oružja i novca – te onda popušimo. Realno, ne bi ni došli do Budimpešte da nas Čile nije dobro „potkovao“.Mađarski kontranapad smo uspješno odbili i sad smo, čini se, dospjeli u fazu ping-pong ratovanja. Srbija očito vidi da Mađari neće uspjeti u kratkom vremenskom periodu otrasiti se nas ljubitelja dobre govedine pa uskaču u pomoć.Kad smo već kod govedine, po Indiji živimo nomadski, tjeramo krave iz kraja u kraj dok vremenski uslovi ne budu povoljni (dok ne resetiramo bonuse na ustanak).Za sljedeću točku potrebno je pročitati ovaj članak, kojeg ću rezimirati:

http://www.erepublik.com/en/article/-msz-2-nap-between-echina-epoland-eukraine-eromania-espain-pl-en--2391182/1/20

Kinezi, Rumunji, Poljaci, Španjolci i Ukrajinci dogovorili su se kako se neće međusobno napadati u bilo kakvom smislu (direktan rat ili AS) te je dogovoreno iznajmljivanje nekih ukrajinskih regija Rumunjskoj.Rumunjskoj idu tri regije Bukovina, Bassarabia i Subcarpathia. Ovom točkom sporazuma Mađarima je onemogućeno ponovno osvajanje ukrajinske teritorije u svrhu bonusa. No, pogledajmo trenutne posljedice toga sporazuma:Rumunjska se odlučuje napasti Slovačku, i to prilično uspješno jer će navedena po svemu sudeći ostati bez kongresa za naredni mjesec. Mislim da Mađari lagano „kipe“ u sebi kad vidi s kime su okruženi.Ako krenemo mrvicu na zapad vidimo promjenu što se tiče nedavnih sukoba na relaciji Slovenija & Irska uz povremena miješanja Austrije. Irci su se pretpostavljam dogovorili s Poljacima da prepuste neke austrijske regije – Poljaci jednostavno izbijaju na granicu sa Slovenijom i proglašavaju je za prirodnog neprijatelja. Sasvim očekivano, Slovenci gube bitku za bitkom, pa čak i kad su najveći prioritet u Asteriji. Slovenci su financijski iscrpljeni ratovanjem s Irskom i mislim da su im šanse za kongres trenutno minimalne.A zbog NE na Poljsku na Italiju ne mogu.Mrzim kad u zadnji tren moram nešto mijenjati, ali što se mora nije teško (aha moš mislit). Čini se da ipak Slovenija ima plan B:I ako uspiju sletjeti, to će biti između Čilea i Indonezije tako da sumnjam da će se uspjeti održati u tom sendviču dovoljno dugo za održavanje kongresa. U ovome bi moglo doći do većeg sukoba interesa između Čilea i Grka premda nemaju direktne kontakte.

Kad sam već nabasao na Italiju, pogledajmo što se tu zbiva. Italija drži dobar dio regija u odnosu na prošle mjesec i može sada lagano uživati u novostečenoj slobodi.U prvi mah mi nije bilo jasno zašto su postavili Grčku za prirodnog neprijatelja. Mislio sam da možda Čile želi zaratiti s Grcima što se ne bi baš dobro odrazilo na nas jer neke naše frakcije vole i jedne i druge.Premda graniče jedni s drugima, ne čine apsolutno ništa. Čini se kako su Talijani zapravo zakuhali situaciju Srbima. Naime, Grci su trebali Srbima prepustiti Apuliju vjerojatno iz razloga da se Srbi malko prošire jer ima fali prostora, no popularni teroristi čini se ne dozvoljavaju takav potez dvaju vlada. A pošto imaju NAP s Bugarima, svako širenje Srbiji je onemogućeno. Ili ipak nije?Kao što ranije obećah, vraćamo se na srpski NE. Srbi nas napadaju i čini se da se protiv njih uopće nećemo braniti, već ćemo nastojati zadavati glavobolje Mađarima. Osobno, nemam ništa protiv takvog plana jer realno protiv Srba trenutno ne možemo ništa značajnije postići.Izvjesno je da će Srbi zauzeti naše regije, no pitanje je kojim redoslijedom, i hoće li im vrijeme ići na ruku, što uvelike ovisi o planovima žele li na Poljake ili ne žele. Ukoliko dođe to toga okršaja nastat će jako zanimljiva situacija jer neće biti 1vs1 nego će odlučivati tko je bolje organiziraniji za ratovanje na više fronti i ugušivanje ustanaka.Pakistanci su mali premda znaju, izvinite mi na izrazu, biti jako zahebani. Sad su se zračnim napadom spustili na europsko tle, tj. na Belgiju. Belgija biva izbrisana, a Britanci uskaču u pomoć, barem nastoje jer gube prvu bitku. Pakistan napada Britaniju, no biva poražen. Ustanci u Belgiji odrađuju svoje i čini se da je pakistanska avantura završila. Kratko ali slatko što bi rekli.A sad moje najmrže područje analize, a to su baltičke države i Skandinavija. Ne volim ih iz prostog razloga jer stalno ratuju jedna s drugom i ako ih se ne prati dan dva čovjek se lako izgubi u toj zavrzlami.No ipak idemo prvo malo južnije na Njemačku. Čini se kako Šveđani više ne gaze po Njemačkoj i da se Nijemci bore s Dancima. Ništa nova. No, situacija sjevernije je mnogo zanimljivija.

Švedska je donedavno ratovala s Latvijom, a onda se prebacila na Estoniju koja se ne provodi baš dobro. Finci se također ubacuju u taj sukob. A ni Latvija joj nije baš od koristi jer ju je napala Bjelorusija. A Litva ima NAP sa Šveđanima u kojem smo mi jamac, ako se ne varam kod nas su neke ogromne pare na čuvanju – oko 200k – baš su našli gdje će ostavit xD

Pošto ne znam detaljno eto nabacanih slika pa zaključite tko tu koga:
A sada na udaljenije dijelove: obje Amerike. Krenimo od Južne.Brazil je tužna priča sama po sebi – nemaju već podosta vremena kongres, a kako je krenulo čini se da opet neće. Očito Sirius nije dobar Brazilu što se i očituje s odbijanjem poljskog i španjloskog MPP-a.Brazil napada Boliviju, a oroginalne regije koje je oslobodio zahvaljujući bonusu na ustanak lako gubi jer očito nemaju niti volje niti sredstava da ih brane. Boliviju su lako razrješili no Argentina nema pametnija posla pa prati Brazil u stopu. U trenu pisanja ovoga članka Brazilu je preostala samo jedna regija i teško da će je uspjeti obraniti.Peru je izbačen iz Arabije i stoga stvara problem Čileu koji nekim danima ima mnoštvo ratova koje na moje čuđenje uspijeva dobiti – dobro, imaju para, a kod nas se kaže; koliko para toliko muzike. Peru je malo teži orah radi bonusa na štetu, no čim on spadne Čile će to lagano rješiti.

Osim ako Novi Zeland ne prekrši NAP koji ima s Čileom da bi pomogao Sloveniji da lakše sleti na Makedoniju:


Sjeverna Amerika


SAD se povlači iz Francuske i ratuje s Kanadom i to poprilično neuspješno zasada. Kanad je oslobodila dio regija i čini se da neće posustati. Viđam CO stalno na strani Kanade tako da će ona naredni mjesec imati kongres i zadavati će povremene glavobolje Amerima.

Još ću samo napomenuti da je Venezuela pokorena od strane Portugala, i da Kolumbija opet ratuje s Meksikancima.

I sada, da se osvrnem na nove države koje Platon namjerava uskoro uvesti u igricu. Pa krenimo redom.

ArmenijaMoram se poslužiti s RL činjenicama te vidjeti kako će se one odraziti na ovu igru. Armenija graniči s Azerbajdžanom, Turskom, Iranom i Gruzijom. Granice s Azerbajdžanom i Turskom drže zatvorenima – s Azerbajdžanom su ratovali oko granica 90-ih, a Turke nikako ne vole jer vam je vjerojatno poznat genocid koji su Turci počinili nad njima 1894 i 1915te. Tako da je izvjesno ukoliko ne budu PTOani da će biti nenaklonjeni Turcima i da će im Iran biti najbolji saveznik. Odnosi s Gruzijom i Rusijom će ovisiti o tome kome su blagonaklonjeniji. Što se tiče sirovina nemaju ih dovoljno, tako da ne znam što bi im od resursa mogli uvaliti.

GruzijaNjih ni ne moram guglati da bih rekao par riječi. Graniče s Rusijom, Azerbajdžanom, Turskom i Armenijom. Smatram da se oni neće slagati s Rusima jer su u RL imali rat 2008 zbog Južne Osetije, a u kojem se iskazala i druga separatistička pokrajina Abhazija. Obje pokrajine se žele priključiti Rusiji. Očekujem da će njima dati resurse za hranu.

KubaFidelov otok je dobio najveći broj glasova da se pojavi na ovoj mapi. Ovisi koji će Kubanci igrati za Kubu da bi mogli raspravljati o odnosima sa SAD-om. Ako uzmu PTO-eri ili Kubanci koji žive baš na Kubi, izvjesno je da odnosi sa Amerima neće biti tako dobri i da će Amerika imati još jednog nepredvidljivog susjeda u blizini. Ukoliko niste upoznati zašto Kubanci ne vole Amere, samo ću reći Zaljev svinja 1961. Kubancima koji žive u Americi i ne sviđa im se Castrov režim mogli bi čak i doći u većinu, jer čisto sumnjam da će Kubancima na Kubi biti do igranja erepublika uz gospodarsku situaciju kakvu imaju. Očekujem da će njima dati zasigurno resurs voća.

Nigerija


Ne znam mnogo o samoj državi u stvarnom životu, no moje je osobno mišljenje da je Platonov izbor najlošiji mogući. Nigeriji vjerojatno neće dati granicu osim sa Brazilom, pretpostavljam po wikipediji da bi joj mogli udijeliti naftu i to je to. Uglavnom, država koja baš i nema nekakvu budućnost na ovoj igrici što se strategije tiče.

Žao mi je što su Island i Ekvador izgubili ovaj put, no vjerujem da će se i njih dodati sljedeći puta. Bolji su izbor nego Nigerija, imaju lijepu geografsku poziciju i mogućnost za otvaranje novih manevriranja po karti e-svijeta. Toliko od mene, nadam se da ćete podijeliti ovaj članak dalje.

I želim vam Sretan Uskrs, da ga provedete u miru svojih domova i bližnjih.

Срећан Васкрс и православцима.

EDIT: Francuska i Norveška u fazi izglasavanja NE na Britance 

Comments

KING 1950
KING 1950 Day 2,342, 13:57

prviii

Suster Toni
Suster Toni Day 2,342, 14:00

pao s grane

Jinky Jonston
Jinky Jonston Day 2,342, 14:10

Dobar kao i uvek...

Sretan Uskrs i mnogo polupanih jaja;-)

Thanatos the Magnificent
Thanatos the Magnificent Day 2,342, 14:30

super clanak, nemam nista za nadodat 🙂

Sretan Uskrs i tebi i svim citateljima tvojih novina 😃

Ilakovi
Ilakovi Day 2,342, 14:31

Brate šta rec..

Vote o/

SIavonac
SIavonac Day 2,342, 14:32

jedan od boljih v/stara preplata

JOJA R
JOJA R Day 2,342, 14:36

Potrudio si se, svaka cast o7

HusagaBiH
HusagaBiH Day 2,342, 14:37

vote

Gamenoob
Gamenoob Day 2,342, 14:37

slike su dobre, ostatak mogu reć preksutra kad stignem pročitat 😃
Svaka ti čast

Dr_Revenue
Dr_Revenue Day 2,342, 14:37

Hoces li nam jos objasniti zasto su se Samo Fagsi Furaju Adija raspali?

Dr_Revenue
Dr_Revenue Day 2,342, 14:38

Audija* xD

Suster Toni
Suster Toni Day 2,342, 14:41

zbog neispravnih ispušnih ventila xD

Cro Ronin
Cro Ronin Day 2,342, 14:41

vote za trud

TomislavRexCroatorum
TomislavRexCroatorum Day 2,342, 14:43

Odlična analiza, kao i uvijek.

dushanseelny
dushanseelny Day 2,342, 14:53

Svaki put me sve više oduševiš i kao pisac i kao čovek! Srećan Uskrs i tebi i svim Hrvatima! 😃

Dio Hostilian
Dio Hostilian Day 2,342, 16:11

Odlican tekst, glas k'o kuca!

Srecan ti uskrs o7

Suster Toni
Suster Toni Day 2,343, 02:15

Hvala, također 🙂

Dalmatian devils
Dalmatian devils Day 2,342, 23:30

o7

Dizac Tegova
Dizac Tegova Day 2,343, 01:05

Uh al si ga nadrobio. Ali odlican, svaka cast. Ovo je do sada najbolji clanak sto sam ga procitao ovdje.

Mr.gREg
Mr.gREg Day 2,343, 01:27

vote, dobar članak kao i uvijek
o/

mnesa
mnesa Day 2,343, 05:30

Vote!

Jo Gaspar
Jo Gaspar Day 2,343, 06:45

šustera za predsjednika 😃

vratarx
vratarx Day 2,343, 08:05

glas

Ivan je Car 2
Ivan je Car 2 Day 2,343, 08:49

sretan Uskrs meni i mojim navijačima

Heinrich Von K
Heinrich Von K Day 2,343, 09:01

Nigerija je inaće velika zemlja bogata svime i svačime (osim nafte naravno), pa bi mogli imati dosta resursa....ja glasao za njih...

Bad BIue Boys
Bad BIue Boys Day 2,343, 09:47

Vote, izvrsno kao i uvijek 🙂

vucijanoo Day 2,343, 11:59

Comment deleted

Kutchka
Kutchka Day 2,343, 12:08

Evo, nismo dugo morali čekati na odgovor. Tempirali su napad za Uskrs.

HrvatskiCivil
HrvatskiCivil Day 2,343, 15:33

Bez tebe ne bi imao pojma što se dešava na erepu (globalno), hvala o/

Tom Tomasic
Tom Tomasic Day 2,343, 17:52

Glas - stvarno opširno...
Kuba je dobila najviše glasova a samo Raul (Castro) ima net xD

Fraktus
Fraktus Day 2,344, 03:45

vjerovatno je članak dobar i poučan ali sljedeći put stavi neki kutak za dvoklikere jer ima igrača koje ne zanimaju baš te priče oko saveza, mppova, napova, core-ova, determinationa i slično

Negra Hipolita
Negra Hipolita Day 2,344, 13:44

v

 
Post your comment

What is this?

You are reading an article written by a citizen of eRepublik, an immersive multiplayer strategy game based on real life countries. Create your own character and help your country achieve its glory while establishing yourself as a war hero, renowned publisher or finance guru.