Ambient on/off

Join the new world

 

Dan 1823. Novog eSveta: Analiza svjetskih dogadjaja

Day 1,823, 07:39 Published in Serbia Croatia by ludjaci



Evo opet mene, odlucio da napisem jos koji clanak. Od mog proslog je proslo tacno 19 dan, skoro 3 sedmice.
Kao i u prijasnjim clancima i u ovom cu se malo pozabaviti analizom dogadjaja u esvetu za 1823. dan kao i za moguce dogadjaje u buducnosti.




Kao i uvijek do sada za pocetak cu pokusati analizirati trenutno stanje nase nam drzave:

eSrbija:


Sto se tice eSrbije nakon nekog vremena u kojem je vladala uglavnom losa i napeta situacija, moze se reci da su se stvari smirile.

U ovome trenutku eSrbija pod svojim drzi sledece:
- sve regije eBiH;
- sve orginalne/maticne regije eHrvatske;
- eCrnogorsku regiju Montenegrian Coast, koju su nam Crnogorci iznajmili kako bi imali otvoren put za osvajanje dijela eItalijanskih regija;
- te regije eItalije koje smo "iznajmili" od eMakedonije.


Neko bi na prvi pogled rekao da je vrlo dobro, no kad to bolje sagleda shvatice da mi ustvari drzimo jednu eBiH koja dnevno pravi 5% nase stete(kada se bas potrude pa pokusaju da oslobode neku regiju naguraju i na 10%).
Zatim orginalne regije eHrvatske koje su nam blago receno date za badava, samo kako bi eHrvatska vratila glavni grad u Aziju, te se ni oni nesto ne trude da ih oslobode.
Dalje tu je Crnogorska regija Montenegrian Coast, koju smo iznajmili od eCrne Gore, te se tu ustanci ne podrzavaju, a i da se podrzavaju opet pa sta eCrna Gora pravi 2-3% stete eSrbije.
Na kraju tu je eItalija koja je rasparcana od strane eSrbije, eMakedonije, eSlovenije i eGrcke te ni oni ne pokazuju neki entuziazam prilikom podizanja ustanaka.

A i treba napomenuti da u zadnji vrijeme, od maksimalna 4 ustanka koja mozemo imati u isto vrijeme gotovo nikad nemamo vise od dva, a uglavnom je samo jedan u toku.
I za kraj da kazem ove ustanke u 99% slucajeva dobijamo sa 88:00 gdje zidovi ne padaju ispod 80% tako da smo zasad sto se tice ovoga sto trenutno imamo, relativno sigurni.


Sad malo o ekonomije nase nam zemlje.
Sto se tice resurse tu stojimo vrlo dobro.
U ovom trenutku posjedujemo 9/10 resursa i to:
- 5 resursa za hranu(100% bonusa na proizvodnju food raw-a i hrane) te
- 4 resursa za oruzje(80% bonusa na proizvodnju wep raw-a i oruzja).


Sto se tice resursa za oruzje trenutno posjedujemo aluminium, zeljezo, naftu i salitru, te da bi upotpunili kolekciju treba nam jos guma. Trenutno jedini moguci scenario za dolazak do gume je osvajanje eFrancuske regije Aquitanie koje je bogata resursom guma.
Da bih dosli do te regije potrebno je da prvo proglasimo eFrancusku za NE te im redom osvajamo regije Corsica, Provence Alpes Azur, Languedoc Roussillion, Midi-Pyrenees te zadnju Aquitaniu. E sad ovdje se javlja dvojba da li krenuti u osvajanje tog zadnjeg resursa koji nam nedostaje, te konacno imati 10/10 resursa kako i spada za neku drzavu naseg ranga(makar sto se tic evojne moci) ili zasad se smiriti, ostati na ovome te cekati neka druga, mozda bolja vremena.

Ja cu ovdje iznijeti neko svoje misljenje, kako bi to mogli/trebali uraditi.
Sto se mene tice mislim da bi smo trebali ostati na ovome gdje smo sada i to iz vise razloga:
- prvi razlog po meni bio bi taj da mi ove trenutne bonusa odrzavamo vrlo lako. Uz vrlo malo truda u "krvi gusimo" svaki rw koji pokrene neka od 4 prethodno spoemenute drzave. Tako da sto se trenutnog stanja imamo 9/10 resursa, a oni su nam sigurni. Dok kada bi krenuli po taj 10-ti resurs dobili bi novi, peti rw, eFrancuski, te bi isto tako izbili na granicu sa eSAD-om, koji bi vrlo lako mogao da nam ugrozi taj 10-ti resurs, te bi i u slucaju njihovog napada sve okupirane drzave ulozile velike napore da kroz rw-ove vrati svoje regije, sto bi im bilo vrlo izgledno dok se mi na drugoj strani borimo sa eSAD-om
- drugi razlog po meni je taj sto sada mozemo pruziti veliku pomoc nasim saveznicima, te da tako ucvrsti dobre odnose sa onima sa kojima iste ima, ili da pokusa da popravi one sa kojima su poljuljani, a zbog odredjene politike u zadnje vrijeme takvih je nemali broj.
Posebnu bi trebali obratiti paznju na eCile koji polako ali sigurno jaca te ako im se pruzi adekvatna pomoc, to nam se poslije moze visestruko isplatiti, pogotovo zbog njegovog geografskog polozaja.
I da ta pomoc se ne ogleda u slanju hrane, jer hrana je sada toliko jeftina da svaki igrac moze da je sebi obezbjedi dovoljno na dnevnom nivou.
- treci razlog je da bi u slucaju da ostanemo na ovim regijama, mozemo ovo vrijeme "mira" iskoristiti da se napuni Nacionalna Banka Srbije i da se vrate dugovanja prema nekim drzavama ili jedinicama, ukoliko postoje. Te se tako stvore zalihe, za neke akcije kasnije, u buducnosti.


eMadjarska:


eMadjarska je ostala gotovo nepromijenjena od pisanja mog proslog clanka(prije skoro 3 sedmice).
Trenutno ne vode nikakav direktni rat. Imaju jedino rw protiv eUkrajine koji svaki put guse vrlo lako. Doduse to se i ocekuje s obzirom da prave 3-4 puta vise stete nego eUkrainci, a nemaju nijedan drugi ni rw niti aktivan/otvoren rat. U tim gusenjima se isticu prvenstveno "patriote"(kao ko nas), dok ostali nadamo se tuku gdje treba i pomazu savezu.

Sto se tice njihove ekonomije i dalje imaju onih 8/10 resursa i to:
- 5 resursa za hranu(100% bonusa na proizvodnju food raw-a i hrane) te
- 3 resursa za oruzje(60% bonusa na proizvodnju wep raw-a i oruzja).


Ove resurse im trenutno niko nije u stanju da ugrozi, te trenutno su najjaca drzava istocne Evrope.
Sa zapada su im saveznik ePoljska, juzno saveznik eSrbija, sa eRumunija koja je mozda jedino koja bi mogla da im pokvari ovo stanje sigurnosti imaju potpisan NAP u kojem je uljucena i eSrbija, odnosno u NAP-u je navedeno da se eSrbija i eMadjarska sa jedne strane te eRumunija sa druge strane obavezuju da jedna drugu nece proglasavati za NE. Taj NAP je potpisan prije mislim 2 mjeseca, te je produzen i vazi i za ovaj tekuci mjesec, s tim da ima mogucnost produzenja za jos jedan mjesec. To se najcesce radi svakog sedmog u mjesecu 2 dana posto je izabran novi/stari predsednik edrzave, kako bi predsednici imali dovoljno vremena da razmisle da li zele produzenje NAP-a.
Istocno im je eRusija koja je sa njima kao sa eKinom, nisu u istom savezu ali se ne diraju i ne mijesaju jedni drugima u "privatna" posla

Takodjer sa eRusijom i dijelom eBugarskom bi mogli postici neki dogovor oko iznajmljivanja regije North Causcasus koja je bogata resursom nafta te bi ima donijal 9/10 resursa te bi tako iskoristili gotovo maksimalni potencial svoje ekonomije s obzirom da nisu u tako povoljnom geografskom polozaju da bi dobili i konacni 10-ti resurs gumu.

Jos za kraj da kazem da je eMadjarska zadrzala regiju Vorarlberg koja se nalazi na samom zapadu eAustrije.
Razlozi ovoga mi nisu poznati ali pretpostavljam da zele da zadrze neku vrstu uticajne sfere na tom dijelu Evropet i svijeta.


eSpanija:


eSpanija jos uvijek suvereno vlada Jugozapadnom Evropom i sjevernim dijelom Juzne Amerike i tamo kroji politiku kako ona zeli.
Pod svojom kontrolom drzi citav ePortugal, te 2 regije eVenecuele North Eastern Venezuela i Guayana koje su im predate dogovorom, i koje eSpaniji donose 2 vazna resursa za oruzje naftu i gumu.
Tamo isto tako imaju neke ratove sa eKolumbiom koju zajedno sa eMeksIkom i eVenecuelom maltretiraju. Gaze je ko, kad, kako hoce.
Sto se tice ePortugala ni njima nije puno bolje nego eKolumbicima iako je protiv njih "samo" eSpanije. Vec neko vrijeme eSpanija odlucuje da li ce imati kongres ili ne, i uglavnom ih drzi obrisanim. Osim kad im se smiluju pa im vrate regiju-dvije koje su im nevazne. Samo caka je u tome sto se tako ePortugal vazdigne i proglasi eSpanije za NE ocekujuci pomoc saveza, koji ih ispali te ih Spanci opet obrisu i tako u krug.

Trenutno posjeduju 9/10 resursa i to:
- 4 resursa za hranu(80% bonusa na proizvodnju food raw-a i hrane) te
- 5 resursa za oruzje(100% bonusa na proizvodnju wep raw-a i oruzja).


Sto se tice resursa koji im fali da upotpune kolekciju to je krava, koja im je trenutno veoma nedostupna i daleka(mogu je dobiti tek u svici(sadasnjoj eSloveniji tako da ni od toga nista), tako da se moraju zadovoljiti sa "samo" ovih 9/10 resursa.


eBugarska i eMakedonija vs eGrcka:

U toku je otvoreni rat izmedju eBugarske i eMakedonije na jednoj strani i eGrcke na drugoj. Sto se mene tice slabo znam o ovom ratu, i razlozima njegovog zapocinjanja ali eto probacu nesto i o tome da napisem.

eGrcka sama ima malo vecu dnevnu stetu i od eBugarske i od eMakedonije posebno, ali protiv udruzenih ovih dvaju drzava nema nikakve sanse, sama.
Naravno ovdje se moze ocekivati velika pomoc EDEN saveza s obzirom da je eGrcka trenutno cini osovinu EDEN-a zajedno sa eHrvatskom i eRumunijom , te je veoma vazan faktor odlucivanja u njemu. Treba reci i da ona ima najvecu dnevnu stetu u EDEN savezu.

Trenutno se vode 2 aktivne borbe u ovom ratu:
- jedna, ona ajmo reci manje vazna jer joj se pridodaje manje paznje je ona izmedju eMakedonije i eGrcke za regiju Epirus. U ovoj bici eMakedonija apsulutno vodi u svim divizijama. Trenutni rezultat je 33:00, a eMakedoncima se smijesi i novih 11 bodova,
- druga, ona bitnija al samo na papiru(jer u sustini obe su bitne samo se ovoj daje veci znacaj, situacija je mogla biti i obrnuta) je borba izmedju eBugarske i eGrcke za regiju Thrace, u kojoj je eGrcka vec stekla veliku prednost. Te je trenutni rezultat 31:02 u korist eGrcke, i to prvenstveno zbog dobrih "partija" trece i cetvrte divizije.
A i zbog faktora sto su uspjeli uticati na svoje igrace da udaraju iskljucivo tamo a da se borba sa eMakedoncima pusta, eee kad bi i mi mogli tako. Naravno ne smije se ni zanemariti veliki uticaj oba saveza na ovu borbu.

Ove ratove bi trebalo da iskoriste eEgipat i eSaudiska Arabija kako bi pokusali da oslobode dio svojih teritorija, s obzirom da su eGrci trenutnu veoma zauzeti.
Naravno u ovome ce im trebati pomoc jer su to slabe drzave, zajedno prave 130M stete na dnevnoj bazi. Apel za sve nase igrace koji ganjaju BH medalje po raznim zabitima esvijeta da ih u narednom periodu ganjaju u rw-ovima u eEgiptu i eSaudiskoj Arabiji.

Takodjer na mnogo toga u ovom ratu moglo bi uticati i to da li ce eTurska pruziti svom "formalnom" savezniku eGrckoj pomoc te proglasiti eBugarsku za NE.
Ne bih da vise pisem o ovom ratu nego ostavljam da vidim sta i kako ce se dalje izdesavati.


ePoljska:
Jos uvijek neprikosnovena u srednjoj i zapadnoj Evropi, gdje osvaja kako i sta hoce. Zadnja njihova avantura bila je osvajanja eKanade, i njeno potpuno brisanje. Ona se polako oslobadja ali ako Poljacima opet dosadi zna se sta ce biti.
Oni vec dugo vremena nisu imali "pravi rat", tj. rat u kome bi pitanje pobjednika bilo makar 50% sansi za obe strane. Njihovi trenutni ratovi uglavnom njihovim protivnicima ne daju ni 1% sanse za pobjedu.
Takodjer prosirili su mostobran koji spaja njihove maticne/orginalne regije sa zapadnom i njegovim bonusima, na 3 regije potpunim osvajanjem i brisanjem eCeske.
Isto da kazem da je ePoljska odlucila pomoci eEstoniji u ratu sa eFinskom te je proglasila za NE i zajedno sa Estoncima potpuno obrisala. Kako to sad lako izgleda, dok kad su eFinska i eEstonije igrale 1 vs 1, to je bio vise onaj ping-pong rat.



Konto sam nesto i o eCileu napisati al nesto nemam volje da dalje pisem tako da je zasad to to od analize.
Ako nije problem da mi poslije citanja lupite vot, sub, shout.
Ako ima neka greska javite u komentaru, budem ispravio.



Za SHOUT:

Dan 1823. Novog eSveta: Analiza svjetskih dogadjaja
http://www.erepublik.com/en/article/dan-1823-novog-esveta-analiza-svjetskih-dogadjaja-2158178/1/20#comments
 

Comments

ludjaci
ludjaci Day 1,823, 07:40

Za SHOUT:

Dan 1823. Novog eSveta: Analiza svjetskih dogadjaja
http://www.erepublik.com/en/article/dan-1823-novog-esveta-analiza-svjetskih-dogadjaja-2158178/1/20

010101010
010101010 Day 1,823, 07:57

V,S,ŠAUT

dl4k0vuk
dl4k0vuk Day 1,823, 08:21

odlicno,samo nastavi

B A N D E R A
B A N D E R A Day 1,823, 08:27

Sve super samo Grcka nije osnivac EDEN-a i Voralberg je u Austriji. : ) Inace jako zanimljiv clanak i dobri stavovi. Imas sve. \o/

ludjaci
ludjaci Day 1,823, 08:31

@Yocimishu
ja sam konto da osovinu cine eHrvatska, eGrcka i eRumunija
al evo ispravicu

i to za Voralberg cu prepraviti

i inace tnx

B A N D E R A
B A N D E R A Day 1,823, 08:38

Osovinu da, ali Grcka nije ucestvovala u osnivanju, vec je kasnije stekla mesto vodecih clanica EDEN-a. : ) Nema na cemu, izbrisacu sad koment da ti ne grubi clanak. xD

roki marcano
roki marcano Day 1,823, 11:27

odlican clanak

ludjaci
ludjaci Day 1,823, 15:36

@Yocimishu
prepravio greske
i nemoj brisati komentar, neka ostane

i ako se nadje jos koja greska, javite u komentaru

celikikamen
celikikamen Day 1,823, 17:29

o7

War3hous313
War3hous313 Day 1,824, 03:18

volim ratne analize, pojacavaju mi osecaj igranja strateske igre, mada novinarski modul u srbiji vise lici na neku politicku simulaciju. vote, sub imas odavno i naravno shout. vazno je biti informisan. ps. politicari su izvrsili TO vojnog modula. ; )
o7

Pantokrator80
Pantokrator80 Day 1,824, 04:37

vote i sub 😃

BLAGULA
BLAGULA Day 1,824, 04:54

Dobar clanak,imas vote i sub
o7

Milutin Nemanjic
Milutin Nemanjic Day 1,824, 05:47

o7

RSKRAJISNIK89
RSKRAJISNIK89 Day 1,824, 06:25

o7

Zvizd
Zvizd Day 1,824, 06:35

Odlican o/

igajunior
igajunior Day 1,824, 17:23

o7

The Snow White
The Snow White Day 1,824, 17:32

Vote! o7

Milan Milankovic
Milan Milankovic Day 1,824, 19:32

Glas.

Aleksandar RVP
Aleksandar RVP Day 1,825, 03:12

Odlican clanak

 
Post your comment

What is this?

You are reading an article written by a citizen of eRepublik, an immersive multiplayer strategy game based on real life countries. Create your own character and help your country achieve its glory while establishing yourself as a war hero, renowned publisher or finance guru.