Ambient on/off

Join the new world

 

az E4H csalásról (meglehetősen szubjektívan)

Day 1,948, 14:39 Published in Hungary Hungary by tarrolo

nem most jutott el a tudatomig az eset, már napokkal ezelőtt, szóval talán már nem téma, de a média nagyja ekörül forgott 3-4 napon át, így - ha késve is - jómagam is szükségesnek éreztem kifejteni a véleményem. a késésért lustaságom a felelős, a nevében is elnézést kérek.
szóval... bírjuk még szóval? hiszen már lerágott csont. na mindegy.*

lényegében PlayerP (az 1784. nap után regisztráltaknak: 1224333) BŰNÖS. egyrészt feltörte a nem hiánytalanul, de jól működő és a rendszert használó játékosok körében elfogadott egov-rendszert. hihetetlen, hogy milyen egy szabadlelkű hacker bújik meg a szerény (és mozgó!) avatár mögött. egy fecske nem csinál nyarat, de úgy tűnik, balhét könnyedén. másrészt pedig lopott. hogy miért? az új rendszer szerint egy meghatározott összegből kell gazdálkodnia a századoknak. a kredit így arra jó, hogy a század által vásárolt tankok a kreditek alapján lesznek kiosztva. leegyszerűsítve: minél több a kredited, annál több tankot kapsz, csak most már egy adott tankmennyiségből részesülsz az elért kreditjeid arányában. bár szerintem ezt a kreditszerzők többsége tudta, de aki nem, vagy azért nem, mert nem használja az E4h-t, talán nem is igazán értette, mi rosszat tett ez a korábbról PlayerP néven elhíresült némber.
bakker de jól rímelt ez is. na mindegy.*
szóval, PlayerP, akit nem tudom, miért, de ritkán nevezünk nevén (tiszta Voldemort), lopott. a kreditszerzés ugyanis szinte lehetetlen volt az adott időszakban, mert nem volt kredites csata, vagy volt, csak rohadtul túlütve (60% alatt nem is nagyon mozgott a mutató). ő mégis a maximális optimális, még hasznos 52%-on tudott ütlegelni. ezáltal zsebelte a kreditet, ami azokban a napokban legtöbbeknek sajnos csak álom maradt. így, mivel tudott krediteket szerezni, ha nem bukik le vele, rengeteg kreditje lett volna az összeszámolás idején, így rengeteg tankot kapott volna, ami hivatalosan nem illette volna meg.
és végre itt a vélemény (annak, aki még mindig nem unta meg az olvasást):
véleményem szerint, mint említettem, bűnös a delikvens. ugyanakkor meg is kapta a büntetését: vissza kell fizetnie mindent (kreditértékeket), illetve 30 napos eltiltásban részesül. és ennyi büntetés teljesen korrekt. gyarló az ember, és bár ez szánt szándékkal történt, szóval nem mondhatjuk, hogy 'jó, hát hibázott szegény.' mert ez nem hiba. a saját helyzetét próbálta javítani, de ezzel közvetetten és akaratlanul ugyan, de századtársainak jelentős kárt okozott. nekem viszont közvetlenül nem ártott, ezért én Őt nem ítélem el. már csak azért se, mert hol vagyok én attól... ne ítélj, hogy ne ítéltess. számomra Ő a továbbiakban is teljes értékű játékos -és honfitárs.
amit viszont nem bírok megemészteni:
PlayerP (a továbbiakban: PlayerP, mert ez az elterjedtebb) ezekre hivatkozott, amikor magyarázatot kértek tettére:
- a GAT által felvett kamatmentes "mutyihitel"
- 400k Lovika és 600k Move kölcsön visszafizetésének elmaradása
- sebzés árulása a nemzetközi közösségnek

erre franky88, az eredeti leleplező cikk írója komment formájában így reagált: 'Na, megyek, betörök a szomszéd nénihez, mert az ucca végén a béla minimálbérre van bejelentve.' - hát igen, nagyjából erről van szó.
illetve van itt még valami: MINEK NEKI AZ A KEVÉS TANK IS? miért nem képes ennyiről lemondani? értem ezalatt mindezt:ez a bemutatkozása. és mi a link? egy feltöltött kép. íme:nos, ha ez a kép valós, akkor nem értem, mit kell pár retkes tankon zsidóskodni, már elnézést a kifejezésekért. ennyire nagy dolog az a becsület? mert hogy anyagilag nem szorul rá arra a pár tankra, abban szerintem biztosak lehetünk. bár a kép nem mostani, de gondolom van ott még, ahonnan ez jött.
ennyi a véleményem röviden.
amúgy amióta azt írtam, hogy 'a továbbiakban: PlayerP', azóta egyszer se írtam le ezt a nevet. szóval tök mindegy.
lehet tényleg Ő Voldemort, én meg ezáltal tudatom alatt nem használom, mint szót 😃
ennyi lettem volna, az eRepublikot tarrolo tudósította Sárvárról, sziasztok. a szó a Hadügyi Közlönyé.


*észrevettétek, hogy azon gondolatokat, amiket képtelen vagyok befejezni, rendszerint ezzel zárom le...? rossz szokás, egyben kényszeres cselekvés. nézzétek el egy kommunikációszakosnak.

 

Comments

covfefe
covfefe Day 1,948, 14:47

pertamaxxx

Cornel Klein
Cornel Klein Day 1,948, 14:48

Civil kurázsi! \o/

tarrolo
tarrolo Day 1,948, 14:56

(:

Zofiel
Zofiel Day 1,948, 15:03

alma?

Bosszuallo
Bosszuallo Day 1,948, 15:14

"észrevettétek, hogy azon gondolatokat, amiket képtelen vagyok befejezni, rendszerint ezzel zárom le...? "
szerintem mindegy 😃

e-makvirag
e-makvirag Day 1,948, 15:20

nem leszek tőle kevésbé kiábrándult

tarrolo
tarrolo Day 1,948, 15:24

szubjektív (:

Domv
Domv Day 1,948, 15:38

Mint GM a cikkben lévö pár dologra reagálnék: A Hitel téma lezárása folyamatban van lesz GM cikk is a dologról de nem 1xrü.A MOVE már átutalt 600k-t Sumc átadta a nála lévő Hitelpénzeket.Lovika is átutalta a szerinte 200g + kamatokat a nyomozás még folyamatban van,és amugy még van több hiteles.

tarrolo
tarrolo Day 1,948, 16:08

értem, köszönöm az információkat mindannyiunk nevében!

Zofiel
Zofiel Day 1,948, 15:40

Az én személyem hiteles,lehetnék e hiteles?

tarrolo
tarrolo Day 1,948, 16:06

Rímhányó Romhányik vagyunk :Đ (:

Kmerse
Kmerse Day 1,948, 16:09

Látom, senki nem érti PlayerP motivációját: Azok után, hogy a GÁT egy szó nélkül megúszta, hogy csalt, és a Görgei 400k HUF-ot ellopott az országtól, a kormány brutálisan megvágta a zsoldot. Gyakorlatilag minden századnak van elég jelentős tartozása a kormánnyal szemben, kivéve a Hunyadinak (meg pár kisebb századnak - no offense). Ennek ellenére többször is visszautasították a század kérését, hogy hitelt kapjunk pl. gyárak fejlesztésére.
Szóval itt egyesek szétlopják a zsoldot, mire válaszul a mi zsoldunkat csökkenti a kormány, ráadásul azt is megtagadja tőlünk, amit más századoknak megenged (hitel). Add ehhez hozzá, hogy PlayerP közel 2 éven át volt eMagyarország első számú informatikusa, minden informatikai problémáért őt ugráltatták, és ezek után még juttatást sem kapott, szemben pl. a miniszterekkel.
Én azt csodálom, hogy korábban nem borult ki nála a bili.

Defender of Ascalon
Defender of Ascalon Day 1,948, 16:28

Értem. Tehát, ha az xy számomra elítélhető módon viselkedett, az feljogosít, hogy titokban én is hozzá hasonlóan cselekedjek. Oké, akkor hát, székely légiósok, magyar légiósok, civilek s valahány név van a naptárban, hajrá, mindenki a maga területén csaljon valamivel, az lesz ám a méltó válasz...

Állandóan a gátos hitel jön fel. Sok barátom van ott, mégis több mint furcsán olvastam a hitelüket - nehezményeztem is, és megkérdeztem a GM-et, mik a lehetőségek, hogy s mint történt. Az ő védekezésüket (? az?) sem tudom elfogadni, hogy hát igen, tessék, más miért nem kért - mert így tényleg ez komoly előny, s amint jött ICS kormánya, senki nem kapott már ilyen jó hitelt. Pedig mindenkinek jól jönne. Megoldás? Transzparencia, adatok publikálása, történtek cikkben bemutatása és következmények előadása. Állami részről.
Nem pedig, hogy oké, akkor majd megmutatjuk, hogy mi is (?) tudunk lopni. Olvastam PlayerP shoutjait, sőt, a gátos hitelről is onnan értesültem. A személyes torzsalkodásuk hidegen hagy, oldják meg ők.

A bili kiborulásának ez a módja? De, most, tényleg. A szebb kisfiút megsimogatja a tanítónéni, engem meg nem, és ez igazságtalan, úgyhogy válaszként én meg benyúlok a szoknyája alá, mert, ami jár az jár? (nyakleves, pl.)

Attila14 ironikus és cinikus cikkén kívül én PlayerP tényszerű levezetését is elolvasnám, személyeskedés és gátozás (vagy akár honfoglalás kori gaztettek) felemlegetése nélkül.

Van egy olyan érzésem, hogy minél jobban maszatolódik az ügy, annál nehezebb lesz objektíven szemlélni - de talán én tévedek, és minden a legnagyobb rendben.

Kmerse
Kmerse Day 1,949, 00:23

Nem mondtam, hogy az érvek mentesítik PlayerP-t a felelősség alól, vagy, hogy ne lenne helytelen, amit tett. Én csak azt az állítást akartam megcáfolni, hogy előzmények, provokáció nélkül, pusztán kapzsiságból cselekedett.
Attila cikke meg nem ironikus és cinikus, hanem szarkasztikus volt. Elég nagy különbség 😛

Defender of Ascalon
Defender of Ascalon Day 1,949, 02:45

Szarkazmusnak van helye, de amikor éppen százan merednek rá kérdőn az emberre, és vádolják meg a társaságát aljas lopással, akkor az ilyen védekezés cinikus.

Hogy IRL hasonlattal éljek, a jelenlegi és a nagy ellenfele ME rengeteg okfejtését sem tudom simán viccesnek és szarkasztikusnak tekinteni, csupán cinikusnak, ha más jelzőt épp nem szeretnék használni. Pontosan azért, mert TUDJÁK, hogy nem ez a megoldás, és mégsem tényekkel, logikával magyaráznak.

Itt is. Miért nem lehetett egy rendes, tisztázó csikket kiadni AZONNAL? Miért apellál mindenki arra, hogy nem is nagy dolog, nem is fontos, más is lopott, különben is, egy poénkodó cikk az ország első számú megbecsült tankjától tökéletes válasz a nevetséges (?) vádaskodásra.

Ez cinizmus.

Ha egy kívülálló ír hasonlót, az lehet szarkasztikus, abszurd, groteszk - ez a véleményem külső szemlélőként.

Wisitenkraf
Wisitenkraf Day 1,948, 16:34

Kmerse az a gond, hogy a zsold egy fix keret. Ha valaki nagyobb részt vesz ki a tortából, akkor mindenki mástól vesz el. És te is tudod, hogy nem az összegen van a hangsúly, hanem az elven. A Hunyadi az én zsoldomat is megvágta, pedig semmi közöm a fent kifogásolt dolgokhoz. Ez a gond, és kicsit furcsállom, hogy nem értitek meg...

Defender of Ascalon
Defender of Ascalon Day 1,948, 16:44

Teljes mértékben egyetértek.

Nakia aka Hatbatamado
Nakia aka Hatbatamado Day 1,948, 16:47

"Add ehhez hozzá, hogy PlayerP közel 2 éven át volt eMagyarország első számú informatikusa, minden informatikai problémáért őt ugráltatták, és ezek után még juttatást sem kapott, szemben pl. a miniszterekkel."
Végülis napi 2 aranyat kapott az államtól, az tényleg semmi.
Ugyanannyira semmi, mint a kredit csalásod, lásd cikkemben.

Kmerse
Kmerse Day 1,949, 00:24

Ezt a két aranyat honnan vetted csillagvirágom? 😛

Nakia aka Hatbatamado
Nakia aka Hatbatamado Day 1,949, 07:45

Kérdezd meg a drága Layer haverod, ha nem hiszed el, rajtad kívül mindenki tudja, hogy lenyúlt a rendszere miatt napi 2 aranyat az államtól.

Zotza
Zotza Day 1,948, 18:34

Milyen csalás? Tudnád te is mit beszélsz, talán még barátaid is lennének

Kmerse
Kmerse Day 1,949, 00:24

Hát a te fajtádból nem kellenek barátok, vannak becsületes barátaim.

Zotza
Zotza Day 1,949, 04:36

Milyen csalás? Kérdésre sose tud válaszolni a te fajtád, csak üres szavakkal rágalmaz?

Kmerse
Kmerse Day 1,949, 08:21

GÁT-os sebzésmizéria? Nem rémlik?

Zotza
Zotza Day 1,949, 08:22

Látom neked se : D

Dacicus Maximus
Dacicus Maximus Day 1,949, 14:01

1 killes, asszem te tetted gat topicba Zotza, franky beismerte egy kommentben a kozlony alatt. Na mostmar lehet folytatni.

Zotza
Zotza Day 1,949, 14:15

Én voltam a parancsnok, én utasítottam mindenkit rá, jól emlékszel. A bukkanó az az volt, hogy nagyon nem csalásnak nevezném. Pont a mi layerünk egovjába saját maga által bevezetett újítás volt, amit kihasználtunk. Mindenki képes volt ezt megtenni. Milliószor elmondtam már...

Garmacor
Garmacor Day 1,948, 23:26

Szállj le a Görgeiről, nem a Görgei vette fel a hitelt hanem Lovika, nem századhitel volt hanem személyi. Még mindig nem rémlik mi a különbség?

Kmerse
Kmerse Day 1,949, 00:19

Ó, hát persze... Ti meg véletlenül éppen akkor döntöttetek közfelkiáltással a kilépés mellett, mikor vissza kellett volna fizetni 🙂 Elismerem, nem rossz terv egyetlen balekra kenni a balhét, miközben ti megosztoztok a pénzen. Csak épp nem jött össze.

Aba Agmad
Aba Agmad Day 1,949, 00:34

250 napja vissza kellene fizetni, és nem emiatt léptek ki csak, szólok, kezességet csak amiatt tudok vállalni amiről tudok, érdekes kérdés ez, a listán vannak olyanok akik éppen abban a pillanatban MU tagok voltak de nem hallottunk róluk, elméletileg az ő hitelükért is kezességet vállaltunk... mégis milyen rendszer az ahol nem kérdezik meg a kezest, hogy kezeskedsz-e???

Aba Agmad
Aba Agmad Day 1,949, 00:35

ja és ha már itt tartunk 200 napon át senki nem vont le sehonnan semmit... miért is?

Garmacor
Garmacor Day 1,949, 00:58

Kmerse hiszel amit akarsz, de te csaltál, én nem. És mivel én vagyok az MU vezetője talán illett volna velem lebeszélni ha század kölcsön nem? Ne legyél már IQ szőke... Kérdezd már meg sumc-ot ki vette fel, és hagyd abba a fölös fröcsögést.

Kmerse
Kmerse Day 1,949, 01:10

Nézd, öcsi. Benne van a kimutatásban, hogy lógtok 400k-val az államkasszának, ezt elég nehéz lesz kimagyarázni. Az, hogy személyében ki kérvényezte, lényegtelen, úgyis csak arra használjátok őt, hogy takarózhassatok vele, amíg ti ellopjátok és szétosztjátok az állam, a lakosság, a többi MU elől ellopott pénzt.

Garmacor
Garmacor Day 1,949, 01:14

Te tényleg agyhalott vagy. Na mindegy van ilyen...

Kmerse
Kmerse Day 1,949, 04:59

Nyugodtan sértegess, attól még nem leszel kevésbé bűnös. Ha van század, amelyik kollektív bűnösségét kellene kimondani, az biztos, hogy a görgei, és nem a Hunyadi.

Garmacor
Garmacor Day 1,949, 06:57

Éheslo 2 : ) Na jó részemről ennyi, nem fecsérelek többet erre.

Rottler
Rottler Day 1,949, 07:46

Lehet, h rosszul tudom, mert csak hallottam - tehát lehet igaz is meg nem is - de PlayerP goldban kapott juttatásokat.
Amúgy DoA-val értek egyet. Azért, mert vmi sért benneteket, akkor törvénytelenül kell eljárni? Arról meg nem is beszélve, h nem csak ti vagytok a GÁT-on és a Görgein kívül katonai alakulat. Akkor most mi is hackeljük meg az E4H, mert (jogtalanul) nyírják a zsoldunkat?

Defender of Ascalon
Defender of Ascalon Day 1,948, 16:16

Jó összefoglaló. Sokáig kételkedtem a szkrínsot valódiságában, de jó, fogadjuk el, hogy rendben van. Oké. Akkor duplán is helyénvaló a cikkben feltett kérdés: mi a bánatért volt jó ez a hiszti és a lopás? Ennyi kajával és tankkal minden századtagot el lehet látni bőségesen - ennyi rakétával és csokival napi 3 BH hozható - ennyi cucchoz mekkora cégpark kell... hát, egyenlő pályák, egyenlő esélyek.

Lehet firtatni a múltat, én mégis inkább a jövőbe mutogatnék: a történtekkel egy egész század jó hírét tették tönkre, mert ennyi maszatolás és mosdatás meg magyarázkodás után levakarhatatlanul hozzáragadt a Hunyadi névhez a lopás.

Ismerjük az erepes kifejezéseket: van futakizás, hát most már van hunyadizás. Pl, amikor fizet valaki feketén x összeget tankokért, s az eladó nem küldi neki az árut - mit csinált? Igen: meghunyadizta.

És ez szégyen. Sokan azt nem értik meg, hogy annak ellenére, hogy bármelyik részeg kihányhat a tizedikről az erkélyen - de egy köztiszteletben álló ember nem. Vagyis, persze nyugodtan, csak attól kezdve nincs szemernyi erkölcsi alapja sem másokról ítéletet mondani.

Még valami.
Másik cikk alatt is felmerült, hogy "de hát a kicsiknek adtuk".
1. Fenti árumennyiséggel mennyi volt ez az adomány? Ezredrész?
2. Egyenlő pályák, egyenlő esélyek mentén minden század csaljon egy kicsit a saját újoncainak?
3. A jogszerűség megkerülése mindig cél és eszköz függvénye, legközelebb mi lehet majd a rablás "indítéka"? Magyarország felvirágoztatása?

Én sajnálom, hogy olyan prominensek belekeveredtek, akiknek az ütéseit pl. én is követtem (nem egy infóhiányos esetben néztem, hogy pl. hunyadisok hol ütnek, s oda mentem én is).

Jó szerencsét!

Nariii
Nariii Day 1,948, 18:04

Jó Szerencsét!

T'án bányász lennél RL? 😁)

Defender of Ascalon
Defender of Ascalon Day 1,948, 18:07

Nem, de most valahogy illett ide ez. : )
És te?

Nariii
Nariii Day 1,948, 18:08

Gépészmérnök tanonc vagyok, itt Miskolcon ez az elfogadott köszönési norma. 😃

Nariii
Nariii Day 1,948, 18:09

A Jó Szerencsét!

Defender of Ascalon
Defender of Ascalon Day 1,949, 02:36

Nahát, kicsi a világ. Voltam pár szakestélyen nálatok, szintén még az óidőkben. : )

Ben Sherman Mustafa
Ben Sherman Mustafa Day 1,948, 16:23

Legutóbb még matekos voltál te náci!!!

http://www.youtube.com/watch?v=mBAJjO8rFD0&feature=related

tarrolo
tarrolo Day 1,948, 16:29

hazugik Maunika!!
amúgy az emelt matek szerintem, ami még gimiben volt, másfél éven át. igaz 2es voltam belőle, de emelt :'ĐĐĐ érettségim viszont 76% lett, kemény vagyok én mint a kád széle :Đ

Ben Sherman Mustafa
Ben Sherman Mustafa Day 1,948, 16:36

Hehe, én sem voltam jobb, de emelt matek helyett matek fakt-ra jártam 1 évet, fősulin a legkönnyebb tárgyak között volt a matek:D

Defender of Ascalon
Defender of Ascalon Day 1,948, 16:45

Én meg még a múlt évezredben leszigorlatoztam matekból, úgyhogy nekem már nem kell értenem hozzá, van róla papírom. : )

tarrolo
tarrolo Day 1,948, 16:37

az én szakomon meg matek sincs, pedig kajak megszerettem :Đ

Ben Sherman Mustafa
Ben Sherman Mustafa Day 1,948, 16:46

Akkor ideje szakot + egyetemet váltani, nálunk mindig van hely:)

tarrolo
tarrolo Day 1,948, 16:48

most már kibírom ezt, legalábbis ha kibírom, hero vagyok :Đ utána még gondolkodom merre tovább, de mindenképpen akarok még valamit. valamire jó lenne vinnem. talán összejön (:

 
Post your comment

What is this?

You are reading an article written by a citizen of eRepublik, an immersive multiplayer strategy game based on real life countries. Create your own character and help your country achieve its glory while establishing yourself as a war hero, renowned publisher or finance guru.