Harmony

Day 6,023, 07:32 Published in Bulgaria Bulgaria by Sollam
Здравейте скъпи приятели, Уважаеми еСъграждани, 🙂


Тази статия трябваше да излезе за празниците, но както обикновено, обстоятелствата и този път се оказаха по-силни от желанието. Така че реших да попроменя първоначалната идея за статията с нещо … по-хармонично“. 😊

Според гръцката митология за едни Хармония е дъщеря на Зевс и Електра, в което определено има някаква наелектрезираща хармония 😊 Според други е дете на Арес и Афродита, навеждащо ни на съвсем други мисления. И ако приемем втората притча или предположение за вярно, то хармонията определено е в намирането на баланса, равновесието или мира между две напълно несъпоставими неща - както около нас, така и в самите нас.

В изпълнението, което съм ви приготвил се срещат две напълно различни школи или култури – Азиатската и Европейската. Носово пеене с много вибрато и традиционното Европейско чисто оперно пеене, гарнирано ту с поп, ту с рок нюанси с невероятен диапазон.
Може би тук е момента да вметна, (за тези от вас, които не знаят), че в традиционната китайска опера женските роли се изпълняват от мъже. И тази традиция все още е жива.

Интересен е и начина на структуриране на изпълнението, както и вмъкването на почти несъвместими жанрове, които обаче чудесно се вписват в пиесата или приказката – от разказ, (въведение), през свада, котешко мъркане, та чак до помирение и липса на високомерие.

Както винаги съм казвал, Любовта е преходна в пространството и непреходна във времето, така че Европа – Азия, пък дори и Арктика и Антарктида…

Неочаквано, поне за мен е представянето на „свадата“, (нека я наречем така), с вмъкването на „Дива Денс“. За тези, които не знаят, под „Дива Денс“ се има предвид частта от филма „Петият елемент“ на Люк Бесон, в която Дивата след арията на „Lucia di Lammermoor“ от Доницети, започва да пее и танцува.

Тук трябва да отворя една скоба:
Тази опера е прочита на Доницети на „Ромео и Жулиета“, но в друго време и с други политически краски. След смъртта на любимия Лучия полудява. Арията, която изпълнява Дивата е точно арията на полудялата Лучия. Интересно е също, че Доницети използва стъклена „хармоника“ или „армоника“ на италиански. (тук вмъквам онова за хармонито). Този музикален инструмент се счита за налудничав, но в същото време, (поне за мен) ефирен. Създател е Бенджамин Франклин.

Glass ArmonicaЧаши, но вече не на шиш:
Както вече споменах, в арията преди „Дива Денс“ се пее от лудост, а в изпълнението, което ви представям по-долу, от пиянство. Разбира се има малък нюанс: Баба ми, лека й пръст казваше, че: „И лудият бяга от пияния!“ 😊

Във филма Дивата е извънземна. Идеята е била „Дива Денс“ да не може да бъде изпълнена от земен. Високи-ниски, скачане горе и долу из октавите по пианото, компютърни импровизации, наслагвания, стакато като това от „Кралицата на нощта“, мелизми и т.н. Ако не се лъжа, оперната певица е успяла да изпълни около 70% от оригинала във филма, така че изпяването на откъса на живо, определено е истинско предизвикателство, а според авторите тогава невъзможно такова.

И за да не ви занимавам повече с истории, чувства и описания, намерих изпълнението с английски субтитри, което надявам се, ще ви доразкрие историята на всичко гореспоменато, изразено в музика и пеене.


Кратка ретроспекция на изпълнителите:

- В ролята на императора е Димаш. Момчето с 6 октави е уникален във всеки смисъл на думата. Следя го от около 5 години и не спира да ме изненадва. Просто нямам думи!
(В края на статията ще ви постна линкове с негови изпълнения.)

- Ли Ю Ганг беше нещо ново за мен. Попрочетох някои неща. Историята му ме впечатли. Определено обичана оперна звезда в Китай.

А на вас оставам да прецените дали в случая иде реч само за синхрон и/или и за хармония. 😊

- При приблизително същата отдалеченост от Китай до Италия се преместваме в Казахстан и древните келти. Тук имаме смесване на типично келтско звучене, епично бих казал, с казахски народен инструмент – кобиз или кобъйз. Инструмент със само 2 струни издаващ невероятен звук. Може би при нас подобен инструмент е гъдулката. Музиката е на Игор Крутой, който използва често хор в творбите си. Към всичко добавени ориенталски мотиви, оперно пеене, баси и сопрано и каквото се сетите от Димаш. Ако затворите очи, едва ли бихте повярвали, че зад всичко това стои само един изпълнител.
Пускам тази версия, защото стакатото в края ми създава усещането за решителност за борба, а хорът се строява готов за поход по новите земи. Разбира се, това е лично усещане, но в другите версии Димаш изпълнява тази част слято и ми се губи заряда.
https://youtu.be/lFsB5HVnmSA?si=OEQRAFNT039u62mm

- Кавърът, с който Димаш проби през 2015 мисля. Няма да ви занимавам с изпълнителя на оригинала, за да не ви отегчавам.
https://youtu.be/AUARjexCTlQ?si=uGTzR2zYbKRvWElJ

- Изпълнението, което ви бях приготвил за празниците, написано специално за Димаш. Текстът на Виноградова е...
https://youtu.be/dkPS6t84qg4?si=29D5oBzf-7eGFITs

- За разлика от „Странник“, къде държи висока нота над 20 секунди с един дъх, в „Грешната страст“ го прави с украшения. Ангелско пеене, подобно на онова от „Ogni pietra”, ориенталски мотиви и т.н.… Изключително!
Групата, по чието изпълнение е аранжимента е на сцената, затова и избрах този концерт за вас.
https://youtu.be/kLxCjIHhV-g?si=lLg-uSLJAIYiQox3

- The Diva Dance с аранжимента на или за Димаш, след около повече от час концерт.
https://youtu.be/o5zMupUOgQo?si=SyVhbGVh3yAWKSp4Приятен и надявам се музикален уикенд на всички!🙂

Soll