Analiza alegeri congress 2023

Day 5,850, 03:42 Published in Romania Romania by K R A T O S.


Salutare, dragilor

Pentru ca luna viitoare pe vremea asta o sa fim cu carnatii si sarmanele la o cana de vin fiert, am zis sa fac de acum o scurta analiza a rezultatelor alegerilor din luna noiembrie 2023 si sa comparam rezultatele cu cele de anul asta si cele de anul trecut.

Cred ca nu o sa surprinda pe nimeni cand o sa spun ca prezenta la vot din 2023 a fost mai mica decat cea cu un an in urma, trendul e ca lumea sa se lase de joc si lucrul asta se vede si la urna de vot. Avem o scadere de -14.7% prezenta la vot anul asta vs anul trecut, undeva la 100 de votanti (in medie) care au disparut din ecuatie pe parcursul a 23 de luni.

Automat si voturile inregistrate de fiecare partid au mai scazut, dovada si graficul de mai jos:Observam cum compartamentul votantilor pastreaza o tendinta care se rasfrange asupra fiecarui partid, cu cateva mici exceptii locale unde anumite partide au reusit sa-si creasca nr de voturi intr-o luna cand celelalte au scazut sau sa si-si pastreze rezultatele din luna precedenta.

Strict vorbind despre rezultatele din noiembrie, sunt doar 2 partide care au resit sa aiba un scor peste media anului curent:Ma bucur ca am reusit la Matza sa batem trendul descendent si sa terminam anul intr-o nota pozitiva! Trebuie sa continuam munca daca dorim sa revenim la rezultate apropiate de cele cu care ne obisnuisem in 2022. Avem cea mai mare crestere in ultima luna fata de media anuala si trebuie sa tintim doar in sus!

Doar un singur partid a mai reusit aceasta performanta, chiar daca mica e totusi importanta: Templierii. De altfel, ei sunt singurul partid care a reusit sa-si mentina rezultatele in aceeasi zona pe tot parcursul anului, fara mari abateri (urmariti linia verde din graficul de mai sus).

O sa observam in cele ce urmeaza ca ei sunt si partidul cu cea mai mica scadere in media de prezenta la vot din 2023 vs 2022. Tin sa mentionez aici ca am folosit in toate calculele media si nu mediana pentru ca diferenta/deviatia era foarte mica in toate cazurile, pana in +/- 2%.

Toate partidele au obtinut scoruri mai proaste in 2023 fata de 2022. Numarul mediu de voturi inregistrat de Matza a fost in scadere de -11.12%, un rezultat mai bun inregistrand doar Templierii cu -9.22%. Urmeaza in aceasta ierarhie nefericita Normalitate cu -13.69%, iar de aici diferentele se maresc considerabil. Gardienii au inregistrat o scadere in rezultate de -21.81% fata de anul anterior, dar mai rau sta Brain cu -23.84%.

Totusi diferentele astea intre media votantilor din cei doi ani nu este chiar asa catastrofala cand ne gandim la diferenta dintre nr de votanti total care au participat la aceste alegeri, dar si daca comparam rezultatele de la alegerile de ieri, noiembrie 2023, fata de aceeasi luna a anului trecut:

Matza: -16.67%
Brain: -26.47%
Gardienii: -19.18%
Templierii: -23.61%
Norm: -12.51%

Daca intuiam ca sunt din ce in ce mai putini jucatori de eRepublik, ei bine acest lucru se confirma prin prezenta la vot. eRomania una dintre cele mai mari tari din joc, care doar acum 2 ani avea peste 500 de votanti constanti la aceste alegeri, ajunge acum sa scada sub 400. Este normal ca procentele sa se duca in jos pentru fiecare partid, insa implicarea in comunitate poate ajuta sa vedem o imbunatarire chiar si in aceste ipostaze potrivnice.

Poate nu o sa reusim sa aducem oameni noi in joc sau sa ii reactivam pe cei adormiti, dar macar putem sa ii implicam mai mult pe cei deja existententi daca ne implicam si noi. Nu uitati ca cel mai bun exemplu este cel propriu!

HAI ROMANIA! 🇷🇴

Multumesc pentru atentie!

Al vostru,
K R A T O S.