A parlamenti választás rendszere

Day 5,131, 04:43 Published in Hungary Hungary by eMagyar Kongresszus

..Kongresszusi Közlöny...................


Tisztelt Játékostársak!


A "Beköszönő"-ben előre jelzett cikkek közül jelen közlönyben a Kongresszusi választás rendszeréről szedtünk össze egy rövid tájékoztatást, melyet különböző wiki oldalakon is meg lehet találni, itt inkább csak összefoglalva lesznek. Lesz, akinek semmi újat nem tartalmaz a cikk, lesz, aki találkozik érdekességgel, bizonyosan lesz olyan Olvasó is, aki hibát talál benne (kérem, mindenképp jelezze, javítom).

A kongresszus, képviselők

A Kongresszus funkciója a játékban: a törvényhozás. Katonai, gazdasági, politikai döntéseket hoz a különféle törvények elfogadásával. A képviselők választás útján kerülnek a Parlamentbe.

Parlamenti választás


1. Ki lehet képviselő?


A képviselőjelöltség feltételei:
- 15. szint (300 XP)
- párttagság

A kritériumoknak az adott hónap 16. és 23. napja között kell megfelelni. Ha ez stimmel, akkor irány a pártoldal, ahol aicon-ra kattintva (itt inaktív, ha valaki "véletlenül" kipróbálta) lehet jelentkezni. Elfogadjuk, majd nyugtázzuk az automatikus választ a pártelnök döntési köréről.

Utóbb visszaléphetünk, illetve szerkeszthetjük a mára jelentőségét veszített "Bemutatkozó" részt is, a következő gombokkal:Kizárólag a választás kezdetekor TOP5 létszámú párt jelöltjei közül lehet bekerülni a Kongresszusba, az ország elnöke nem indulhat képviselőségért, viszont kormány tisztviselők és pártelnökök (továbbra is: TOP5 párt) igen.


2. A pártelnökök szerepe

A hónap 24. napján lezárul a kandidálási folyamat, ekkor (a hónap 24. napján) a párt elnökei (mindegyik pártra érvényes, nem csak a TOP5-re) módosíthatják a képviselői-jelentkezési sorrendet, ezzel lényegében (tapasztalati képlet) kiválaszthatják, ki jut be biztosan, ki esetleg, és ki egészen minimális eséllyel. Ilyenkor lehet kezdeni hízelegni, ajándékozgatni, lefizetni, láda sörrel vagy plató kisfröccsel korrumpálni, megkímélt állapotú barátnő és szinte új Modern Talking kazetta kölcsönadásával hitegetni a pártelnököt, aki, ha nem felejti el, beállítja a sorrendet. Ismert és tisztálkodás tekintetében hátrányos helyzetű trollok e napon reménykedhetnek feledékenységben, illetve a csoda manifeszumában.

Minden párt maximálisan annyi jelöltet állíthat, amennyi képviselői hellyel az ország rendelkezik (lásd lent). A helyes sorrend-állítás fontos, hiszen eltekintve a ragyogóan pozitív véleményektől, egyáltalán nem mindegy, kik kerülnek be a Kongresszusba, ahol törvényeket adhatnak be és azokról szavazhatnak, illetve kik maradnak kívül, kis kalitkában, vendégek és érdeklődő bámészkodó turisták szórakoztatására.
Az újonc jelöltekkel érdemes megismerkedni, szót váltani, felvázolni a kongresszus életét, a törvényeket, a kooperációt, a szerepeket, a viselkedési elvárásokat - mindenki volt egyszer (vagy többször) kezdő, a türelmet és az esélyt (általában) mindenki megérdemli.
Amennyiben a pártelnök nem módosít, mert éppen 5 napja részeg, vagy fókákat számol a jégvidéken, akkor a FIFO rendszer szerint jelentkezési sorrend marad. A pártelnök nem törölhet ki senkit, legfeljebb a mérsékelten szociábilis egyéneket elpakolja olyan messzire, ahol már a nap sem süt, és a vásznat egyáltalán nem is látni.


3. A szavazás menete

Elérkeztünk a hónap 25. napjához. Amelyik 5 párt ekkor benne van a TOP5-ben, ők adhatnak majd képviselőket a következő ciklusra. Ekkor indul a rendkívül izgalmas szavazási verseny, amely a korábbi - valóban érdekes és közösségi - játék gombnyomogatássá lebutított verziója. 24 órán keresztül lehet szavazni, többnyire, megszokásból. Érdekességképp, ha bármelyik TOP5 pártnál előfordulna, hogy senki nem jelentkezett képviselőnek (életszagú eset), akkor a 6. helyezett párt lép be a helyére (azaz: nincs üres listás párt a választáson). Ha egy párt több szavazatot kap, mint amennyi képviselőt elindított, akkor pórul járt, és önként lemondott képviselői helyekről. Ez általában a lustaság számlájára írható.

Szavazni a Community --> Elections menü alatt lehet, itt egyébként bármikor máskor is megtekinthetők a korábbi szavazások (mindhárom fajta) eredményei. Szavazáskor látható az 5 párt, a jelöltjei, illetve a a jelöltek bemutatkozásai (akinek van).

Miután a számunkra kedves - vagy legkevésbé kedvestelen - pártra leadtuk a voksunkat, előttünk is publikussá válik az aktuális részeredmény, illetve örök mementóként árulkodva jelzi egy kis icon, hogy kiket segítettünk. Ezt aztán meg lehet osztani barátokkal, ha épp nem szégyelljük.


4. Mennyi képviselője lehet egy országnak?

Minden attól függ, mennyi régióval rendelkezik az ország az adott hónap 23-án eRep idő szerint 02:00 órakor. Nem befolyásolja a képviselői helyek számát sem a régió-növekedés, sem az elvesztésük. Ha csak 1 régiója van is az országnak, már lesz választás, lesznek képviselői.

A képviselői helyek számának alakulásának táblázatának rövidítésének táblája:

Régió    
    1
    2
    3
    4
    5
  ...
  38
  39
  40
  41
  42
Maximum képviselői hely
  10
  20
  30
  40
  40
  ...
  40
  40
  40
  41
  42

(köszi kisborok)


5. Hogyan számolják a képviselői helyeket?

Tekintsük az maximális képviselői helyek számát x-nek.

y = 100 / x

Az adott párt által elért eredményét (%-ban) tekintsük z-nek.

Ekkor az elért képviselői helyek száma: z / y lefelé kerekítve.

Mind az 5 párt esetében ezt kiszámolva, megkapjuk a teljes, listás eredményt. A maradványt aszerint adja a rendszer az egyes pártoknak (természetesen egyesével), ami az egész feletti törtrészek sorrendje.

Példa a Wikiről.

Tekintsünk egy átlagos országot, ahol 40 képviselői hely lehetséges. Ez lesz az x.
Vegyük a fenti képletet, y = 100 / x = 100 / 40 = 2.5

Legyen az 5 párt példa-szavazásban a következő eredményekkel:

"A" párt = 26.74%
26.74 / 2.5 = 10.696, tehát 10 képviselői hely

"B" párt = 22.28%
22.28 / 2.5 = 8.912, tehát 8 képviselői hely

"C" párt = 17.55%
17.55 / 2.5 = 7.02, tehát 7 képviselői hely

"D" párt = 16.71%
16.71 / 2.5 = 6.684, tehát 6 képviselői hely

"E" párt = 16.71%
16.71 / 2.5 = 6.684, tehát 6 képviselői hely

Ekkor 10 + 8 + 7 + 6 + 6 = 37 képviselői hely megvan.
Maradt 3 hely, ezt a tizedesérték sorrendje szerint 1-1 fővel a "B", "A" és "D" vagy "E" pártok kapják meg (szavazategyenlőség esetén a nagyobb tagszámú párt kapja a plusz képviselői helyet)
.

Megjegyzés: természetesen mindez akkor érvényes, ha a pártok kitöltötték a helyeket, tehát van is annyi jelöltjük, amennyire végül jogosultak lettek. Ha a fenti példában a szupergyőztes "A" párt 11 helyett csak 8-at jelölt, akkor a maradék 3 helyen tovább osztoznak a többiek.


6. Ellenőrzési fázis

Plato, a kis huncut, a szavazás lezárultakor ellenőrzést indít, kiszűrendő a csalókat. Az adminok, ipari szakszóval: analizálják a történéseket, a választások tisztaságának szavatolása érdekében. Igen. A fake karakterek voksait lehúzzák, így 24 óra alatt még alakulhat a végeredmény.

Ennek lezárultáig a leköszönő képviselők még viselik a sorsukat, ezután jön egy pinduri kis szünet, majd jöhet a jól megérdemelt pihenés.


7. A kihirdetés

Miután megjelenik az eredmény, mindenki számára lezárul a folyamat. Megérkeznek az alertek, lehet önmagunknak és egymásnak gratulálni, örülni vagy bosszankodni. A képviselői mandátum megszerzése 5 (azaz öt) Gold jutalommal, és 20 (azaz tényleg annyi, figyelte valaki?) XP-vel jár kéz a kézben. Ez minden szerencsés és/vagy sikeres képviselőnek jár, aki az eredményhirdetés előtt ki nem lép a pártból. Költözni, utazni, egy lábon ugrálva Boney M dalokat énekelni szabad, azt nem tiltja semmi. Ettől a pillanattól fogva lehet írogatni az országfalra, illetve erre a képviselő pártjának elnöke is jogosultságot nyer, sőt, ha a képviselő átsétál egy nem TOP5 pártba, akkor annak elnökét is hozzásegítheti az országfali posztoláshoz.

Köszönöm a figyelmet, a következő cikkben az eMagyar Kongresszus specialitásairól és a képviselői munkáról lesz szó.

Üdvözlettel,
Defender of Ascalon (DoA)
Kongresszus elnöke

Albanian Coast (főváros)
2021. dec. 7. (eRep day 5131)