[ССС/СЈеБ/ПеБ/СНО] Нова изборна доминација

Day 4,910, 00:21 Published in Serbia Serbia by Strahinjic lll


30.4.2021.

Поштовани грађани,

Овај чланак је превасходно намењен члановима странке којом председавам, Српске Саборне Странке. Али неће шкодити ни осталима да га прочитају, кога занима стање на политичкој сцени Србије.

Конкретно, тема су недавно завршени конгресни избори. Српска Саборна Странка је, као највећа странка у Србији, обезбедила самостално учешће а, овог пута, на изборе 25.4. смо изашли заједно са СЈеБ Синдикатом, Покретом еБеба и Српском Народном Одбраном.

Пре избора сам очекивао да сви заједно узмемо 12 мандата, односно ССС 8, СЈеБ 2 и ПеБ 2. Па да видимо да ли смо у томе и успели.После провере гласова, стање на изборима за конгрес било је следеће:

1. место освојила је Српска Саборна Странка, у сарадњи са поменутим странкама, са 222 гласа и 14 конгресмена, односно 35.52% од укупног броја гласова (прошлог месеца 169/11/27.04% )

2. место освојио је Акциони Покрет са 146 гласа и 9 добијених места у конгресу, односно 23.36% од укупног броја гласова (прошлог месеца 84/5/13.44% ).

3. место освојила је Странка Моралног Ускрснућа, у сарадњи са Само Србијом и Народном Унијом са 136 гласова и 9 добијених места у конгресу, односно 21.76% од укупног броја гласова (прошлог месеца 162/10/25.92% )

4. место освојила је Само Србија са 72 гласа и 5 конгресмена, односно 11.52% од укупног броја гласова (прошлог месеца нису били у топ 5)

5. место освојио је Српски Народни Фронт, са 49 гласова и 3 добијена места у конгресу, односно 7.84% од укупног броја гласова (109/7/17.44% )

Укупно је на изборе изашло 625 играча, исто као и прошлог месеца.Као што се види из приложеног, опозициона коалиција окупљена око наше, Српске Саборне Странке је, у сарадњи са горепоменутим странкама, узела чак 53 гласа више од очекиваног (2 мандата) и наставља са вишемесечном доминацијом на парламентарним изборима. Разлог у порасту подршке треба тражити у томе што је ПеБ овог месеца ишао преко нас на изборе (за разлику од прошлог када су ишли са СНФ) али и одличном опозиционом деловању током целог месеца које очигледно има велику подршку у народу али и знатно бољој припреми самих избора.

Акциони Покрет је такође забележио велики раст у гласовима у односу на претходни месец али треба имати у виду да је већи део тих гласова највероватније дошао од УеС, који овог месеца није успео да се пласира у топ 5 странака за изборе.

Странка Моралног Ускрснућа, странка коју води актуелни председник државе Живанчевић, бележи поприличан пад у подршци од 26 гласова. Идеја да чланови Само Србије иду преко њих у конгрес им није успела у набављању додатних гласова с обзиромд а се и Само Србија пласирала у топ 5 и самостално учествовала. Овај резултат је очигледан доказ да подршка актуелном председнику опада.

Само Србија, после неколико месеци паузе, упада у топ 5 и бележи солидан резултат с обзиром да је ово учешће било неочекивано и за њих саме, чему сведочи да су имали 2 кандидата преко СМУ, а свега 6 преко своје сопствене странке. Међутим, овим маневром, себи обезбеђују укупно 7 посланика, чиме постају друга појединачно најјача странка у парламенту.

Српски Народни Фронт је дефинитивно највеће разочарање избора, чак 60 гласова мање него прошлог месеца. Да ли је узрок томе губитак подршке у народу и, како се прича, све веће незадовољство чланова одабиром партнера за сарадњу за председничке изборе актуелног председника странке или једноставно лошија организација избора, остаје да се види у наредном периоду.Наших 14 конгресмена су:
Ови резултати дају велики замајац опозиционој коалицији да настави са добрим радом и новом доказивању, следећи пут на председничким изборима који би, иако владајућа коалиција има велику номиналну предност по броју чланова странака које је чине, могли бити веома неизвесни и довести до промене власти.

Циљ за наредне конгресне изборе је опстанак у топ 5 и ново самостално учешће. Волели бисмо да наши партнери такође обезбеде самостално учешће али ако то не буде случај, увек могу да раунају на сарадњу са нама и места у конгресу преко наше листе. Наравно, морамо уложити додатне напоре да одржимо своје гласачко тело активним и покушамо да, евентуално, побољшамо резултат направљен овог месеца.

План је да у будућности, током времена, пружимо шансу свим заинтересованим играчима из странке, који нису учествовали у конгресу, да добију прилику да остваре и то искуство. До сада је већ преко 25 играча по том критеријуму добило прилику да постане конгресмен. Такође, пружаћемо шансу и играчима ван наше странке који желе у конгрес уколико будемо сматрали да су сигурни и да неће бити потенцијални проблем. Ову праксу смо већ започели у мају и до сада смо имали око 10 ванстраначких играча који су преко нас постали конгресмени.ДОБРОДОШЛИ У СРПСКУ САБОРНУ СТРАНКУ - СТРАНКУ СРПСКИХ РОДОЉУБА!

Посетите нас на Телеграму https://t.me/srpskasabornastranka .