БАЙКАЛ - ледения диамант на Сибир

Day 4,898, 01:56 Published in Bulgaria Russia by JasmmineКилометри от девствена природа, горещи извори и богата култура. Всичко това е Байкал - място на силата и една от емблематичните забележителности на Русия. Хората идват тук от цял ​​свят да се любуват на уникалния байкалски лед, да се запознаят с тюлените,единствения вид,който обитава езеро Байкал и да търсят тишина в природният резерват.

Байкал се простира на цели 636 км: едната половина от него се намира в района на Иркутск, а другата - в Република Бурятия. Това е най-дълбокото и чисто езеро в света, а може би и най-старото - то е на около 25 милиона години.
Езерото предоставя необичайно красива гледка-разположено в котловина, заобградено от всички страни със скалисти зъбери, които придават суров, но и същевременно изключително привлекателен вид на пейзажа. То замръзва цялото през 5-6 месеца от годината, с изключение на 15-20-километров участък, намиращ се на изток от Ангара. След разтапяне на ледовете видимостта в бистрите му води е до 40 метра дълбочина.

В Байкал се вливат 336 реки и ручея. Най-големите са Селенга, Верхняя, Баргузин, Турка, Снежная и Сарма. От Байкал изтича само една река — Ангара. На територията на Байкал се намират 22 острова. Най-големият е Олхон.Пързаляне по най-голямата ледена пързалка в света - така наричат зимния Байкал.
Най-подходящи за това са кънките с дълги остриета - "байсы" (обикновените кънки също са подходящи, но според отзивите те уморяват по-бързо краката и нямат толкова добра стабилност).

Ако нямате такива кънки, можете да ги наемете - почти във всяко село има пункт за отдаване под наем и специално почистена пързалка на езерото. Най-големите и популярни обекти са близо до Листвянка и на територията на залива Малое море.Въпросът за възрастта на Байкал все още е отворен. Обикновено в литературата се среща твърдението,че езерото е на възраст около 20-25 милиона години. При прилагането на различни методи, се стига до извода,че Байкал е на около 20-30 милиона години. Ако приемем традиционните възгледи за верни,то може спокойно да се допусне,че Байкал е най-старото езеро на Земята.
Водата в езерото е уникална и невероятна, подобно на самия Байкал. Тя е необикновенно
прозрачна, чиста и наситена с кислород. В не толкова далечното минало водата в езерото се е считала за лечебна.

През пролетта прозрачността на водата на Байкал е цели 40 метра! Това се дължи на факта, че Байкалската вода, благодарение на дейността на живите организми, които я населяват, е много
слабо минерализирана и близка до дестилираната вода.

Обемът на водата в Байкал достига около 23 хиляди кубически километра, което е 20% от световните и 90% от руските запаси от прясна вода. В езерото Байкал има повече вода, отколкото във всичките пет Големи американски езера, взети заедно - те възлизат само на 22 725 км3. Всяка година екосистемата на Байкал възпроизвежда около 60 кубически километра прозрачна, кислородна вода.Изключителните многообразия на физико- географски характеристики на езерото способстват за уникално разнообразие на флората и фауната.. И в това отношение Байкал няма равен сред сладководните водоеми в света.

Хранителната пирамида на езерната екосистема е увенчана с типичен морски бозайник - тюлен,
или "Байкальская Нерпа" . Байкалският тюлен е единственият представител на бозайниците в езерото. Почти през цялата година той живее във водата и през есента образува масивни струпвания по скалистите брегове на езерото. Как този тюлен се е появил в езерото е нерешима загадка . В езерото има 52 вида риба,така,че той има добро препитание.

Живота на характерни за Байкал животни е неразривно свързан не само със самото езеро, но и с неговото крайбрежие. На бреговете на езерото и на неговите острови гнездят чайки, крохали, гоголи, турпани, огари, орли бялоопашати,соколи и много други видове птици.Забележителна и неразделна част от живота на великото езеро са кафевите мечки,които живеят близо до бреговете на Байкал. Мускусният елен, най-малкият елен в света, може да бъде намерен в планинската тайга на Байкал.

Разнообразието на органичния свят на Байкал е невероятно, но неговата оригиналност е не по-малко феноменална. Много животни и растения, живеещи в езерото, не се срещат в нито един друг воден басейн по света. Байкал има 848 вида ендемични животни (около 60% ) и 133 вида ендемични растения (15% ).Днес всичко, свързано с Байкал, предизвиква неподправен интерес в цял свят . През последното десетилетие Байкал се е превърнал в магнит за много туристи. Относително добре запазената природа на езерото-море,бързо развиваща се инфраструктура - хотели, пътища, близост до транспортни възли - дават основание да се смята, че в бъдеще туристическият поток към бреговете на езеро Байкал само ще се увеличава.

До нови срещи!

Жасмин