[МИН] Уводно обраћање за април месец

Day 4,890, 12:23 Published in Serbia Serbia by Ministarstvo informisanja


Поштовани грађани еСрбије,

Уочи нормализације рада Владе и успостављања рада државних институција, смтарам да сам дужан на свој четврти дан мандата да се обратим јавностим, и упутим грађане у своје краткорочне планове као и на на неке своје идеје које се тичу Министарства информисања.

Пре него што започнем своје обраћање, желео бих рећи пар ствари, а наиме првенствено да се извиним због малог закашњења. Томе има доста разлога, а понајвише спречености у реалном животу. Свакако, колико видим, ништа ново се није десило у игри у протеклих неколико дана, тако да ми је драго што ни једна битна вест није пропуштена.

Друга ствар, о својој маленкости имам рећи пар речи, а то је да сам првенствено захвалан актуелној Влади на челу са Председником MarkoZivancevic на указаном поверењу, те да ћу искрено радити, као и да се надам томе, да ће мој мандат проћи редовно, и без било каквих казуса или непредвидивих ситуација. Што се мене лично тиче, ово је моја четврта јавна функција. Иза себе имам искуство од три министарска мандата на челу Министарства образовања у последња два квартала 2019 године, тако да је мени изузетно добро познат механизам како и рада МОС-а тако и МИН-а. У своје време, као министар МОС -а сам имао прилике да остварим тесну сарадњу са тадашњим МИН-ом којег овим путем искрено поздрављам, sekicar24, те сам се преко њега детаљно упознаоса овим ресором. Тако да, што се мене тиче, могу вас уверити да ће МИН наставити своју традицију и оперативно испуњавати делегирану функцију.Пар речи о томе, у каквом сам стању затекао МИН;

Да смо ми као заједница, а и цела ова игра у неком бољем времену или неком бољем изадњу, имао бих доста критике на рачун својих колега пре мене. Међутим, ако узмем у обзир све околности, све оно што се издешавало у претходних годину или мање, захвалан сам што је МИН уопште и опстао.

Не желим да подстичем људе да напуштају игру, зато се нећу освртати на све оне трагичне догађаје који су задесили нашу заједницу. То је свакако у прошлости, док је наш задатак да гледамо у будућност и остваримо најбоље са тиме што имамо.

Сам еРепублик је постао изузетно статична игра. О томе сви знају и сви то осећају. Лично, не желим даље филозофирати, због тога што ја играм ову игру од 2014 године, и за сво време, купио сам пакет само једном у животу, тако да сам свестан, да када би сви играли као ја, овај пројекат би се одавно угасио. Било како било, сам статичан карактер ове игре значајно иде у штету МИН-а као ресора, јер банално не постоји више о чему би могло да се пише. Сам ресор се претворио у државне новине, које обавештавају народ опредстојећим догађајима и акцијама, јер је то једино шта се мења у игри.Од ових тужних нота, полако прелазимо ка мојим плановима и потенцијалним солуцијама које би мало препородиле и освежиле Министарство информисања;

Прво, желим да мало проширим делокруг ресора изван “гласника ивентова и које каквих ноћи вештица ”. По мом мишљењу, то се постиже појачаном интеграцијом са МОС-ом. Првенствено, зато што су образоване и информативно/обавештајне функције по свом карактеру веома сличне. Често ће те у новинама приметити да чланци информативног карактера заврше у новинама Министарства образовања, као и да по неки пут, образовани чланак заврши у новинама Министарства информисања.

То је последица специфике самог посла. Јер ако ви на пример обрадите информацију, а не раставите је до најситнијих детаља и упутите народ, ви сте половично урадили посао. При томе, у самој радњи долази до колизије послова два различита ресора, што би подразумевало да се у исто време спреме два чланка. Један у којем ће се народ обавестити, док ће пар дана бити други чланак, у којем ће се народ образовати. То значајно компликује посао, тако да су многи бирали лакши пут, заобилазећи непотребну бирократију.

Моја је жеља да ту порцедуру значајно упростим, тако да се не ствара виша послова МОС-у, а у исто време и не запушта ресор информисања.

На моју велику срећу, имам узорног колегу на челу МОС-а, многоуваженог Kheshig-a, због чега ми је изузетно драго, јер сам у више наврата имао прилике да се уверим у његов професионализам на нивоу првокласног новинара, са којим је веома лако остварити компромис, поготово када је то у интересу и за добробит наше заједнице.

Друго,на мој предлог који је био прихваћен како од стране Премијера, тако и од стране МСП-а, у скоријој будућности, Министарство информисања ће у својим новинама објављаивати два билетена. Први ће бити парламентарни, у којем ће бити кратак преглед дешавања и стања у Конгресу еСрбије, тако да ће по први пут у нашој историји, шира јавност бити упућена у сва дешавања која се збивају на затвореним каналима, што би у перспективи допринело неком општем информисању људи и разумевању унутрашњих политичких процеса и струја, које формирају правац, којим се креће наша заједница. Други билетен ће садржати кратак преглед догађаја у еСвету, промена у савезу као и објашњења за неке међународне процесе који још увек нису познати широј јавности.Оба билетена ће бити објављивани на сваких недељу дана, почевши од уторка.

Треће, Министарство информисања наставља са својим радом. То је неизбежно и свакако нешто, што је мој примарни задатак. Полако нам се ближи лето, а са њиме и “нови” догађаји, у које сви морамо бити упућени. Ускоро нам предстоји ускршњи догађај, о чему ће у најскорије време бити спреман чланак. Овим путем желим ванредно обавестити све наше авијатичаре, тенкове, привреднике и трговце да ако већ до сада нису, да у што скорије време направе резерве ресурса, првенствено хране, q7 тенкова, сировине и злата. Не мора да значи, али огледајући се на прошлогодишње искуство, ка и на непредвидиовост тржишта, очекује се озбиљан раст цена наведених јединица.

Такође, желим напоменути да ћу се потрудити да на крају сваког наредног чланка организујем неку врсту интеракције са читаоцима, где ће те имати прилике да освојите и вредне награде. О величини и вредности награде тек ми предстоји да дискутујем са Гувернером, али свакако могу рећи да ће награде имати више симболичан карактер, понајвише зато што не желим да ометам функцију и рад обновљеног Министарства здравља.Хвала Вам на пажњи!
Срдачно ваш,
Министар информисања у Влади еСрбије,
cytrus99 II, лично.