DAN MUSKARACA .Molim vas za SUB. i Vote.skupljam Sub. za Media Mogul medalju

Day 4,857, 21:03 Published in Serbia Serbia by CIRKON 7

Svakog 19. novembra se širom svijeta obilježava Međunarodni dan muškaraca, kako bi se naglasile pozitivne vrijednosti, koje muškarci donose svijetu, svojim porodicama i društvu. Na ovaj dan se ističu muški pozitivni uzori u društvu i podiže se svijet o značaju brige o fizičkom i mentalnom zdravlju dječaka i muškaraca, koje često ostane zanemareno, kao i sterotipima i predrasudama o rodnim ulogama.
Mnogi će se pitati zašto muškarcima treba poseban dan u godini. Međutim, ova vrsta službenog dana je muškarcima potrebna, kao i podrška koju dobiju na taj način, podjednako kao i ostalim grupama ljudi.
Međunarodni dan muškaraca je prvi put obilježen 19.11.1999. godine u Trinidadu i Tobagu, što je zasluga doktora Džeroma Tilaksinga sa Vest Indis koledža. Danas se obilježava u više od 60 država širom svijeta.
Na ovaj dan se promoviše unapređenje rodne ravnopravnosti, kao jedinog puta kojim društvo može napredovati u budućnosti.
Muškarci se takođe svakodnevno suočavaju sa nizom zdravstvenih izazova, koje je neophodno prevazići, kako bi zajednice funkcionisale u svom punom potencijalu. Trenutna istraživanja govore, da je stopa samoubistava muškaraca tri puta veća nego kod žena, da muškarci umiru u prosjeku 4-5 godina prije žena i da dvostruko češće obolijevaju od raka pluća. Takođe, dvostruko češće pate od srčanih bolesti, nego žene.
Pored očitih činjenica i statističkih podataka, važno je istaknuti da su muškarci, poput žena, različiti i drugačiji. Dok još postoje stereotipi i predrasude o tome, kako bi “pravi” muškarci trebali izgledati i ponašati se, što moderno društvo posljednjih godina karakteriše kao “toksičnu muškost”, dovoljna je kratka analiza društvenih mreža, da se dođe do zaključka da sve veći broj muškaraca napokon odlučuje da pokaže svoj identitet baš onakav kakav jeste, bez potrebe da se uklopi u prevaziđenu “sliku” savršenog muškarca.
Empatiju moramo proširiti i na one koji izgledaju, kao da im je najmanje potrebna podrška. Jer, od muškaraca se očekuje da ispune svoje dužnosti u društvu, baš kao i žene. Ipak, muškarcima je mnogo teže da budu ranjivi i emotivni, da pokažu prave emocije, jer se to ne poklapa sa imaginarnim i osuđujućim načelima društva.
Zato Međunarodni dan muškaraca ima za cilj muškarcima i dječacima, pokazati istinske vrijednosti, karakter i odgovornosti muškarca. Još Mahatma Gandhi je rekao: “Budi promjena koju želiš vidjeti u svijetu.” Tek kada svi, i muškarci i žene, damo pozitivan primjer, stvorićemo pošteno i sigurno društvo, koje svima omogućava priliku za napredak.