Бели и червени!

Day 4,850, 08:05 Published in Bulgaria Bulgaria by AUDAN

Здравейте, еБългарки и еБългари!
================================


Снимка; static.newage.bg

Всички сме виждали тази октаграма. Тя днес се ползва в Китай. Кой е измислил знака с капките и останалите неща, историята мълчи. Поне тази, която има съвест.

Когато посещавах лекциите по китайска медицита, докторът обърна внимание на това, че октаграмата е съобразена с релефа, климата и особеностите на населението в Китай. Излиза, че за България, която е на Балкание, Европа, нещата са по-различни. И да - виждат се различия, които са съществени - стихиите тук не отговарят географски на тези в Китай.

Черната Земя в Китай е Север, за България - Запад. Белият/сивият Метал е Запад за китайците, за нас той е излишен. Поне на пръв поглед, защото те ползват 5, а ние - 4 елемента. Всъщност, 4 е за обикновения "гографски свят" при картите, докато 5-ият елемент при нас е Етерът, но той служи при "негеографски" карти и отношения. Накратко няма противоречие между Изтока и Запада, само неразбиране у негодуващите.

Да оставим Китай и китайците на мира. Китай - за Китайците!
Ние да си видим нашата си градинка Да видим келтите.
==================================


Снимка: celtic-society.com

Защо келтите са си "наши" ли?
Началото, според летописците, поставя гетският владетел-жрец Залмоксис. Той обучава тези, които ще станат известни като друиди.
Няма да задълбавам въпроса, тъй като нетът е пълен с информация за Фир-Болг (Народът-Болг), за общи думи, само ще ви обърна внимание, че ирландците, които са върли шовинисти, ни считат за кръвни братя. Или поне тези, които не прекаляват с бира и уиски.

Сега мнозина българи ще осъзнаят, че "чуждият Хелоуин" си е нашият си Ден на Мъртвите, който християните нарекли Архангеловден, след като не могли да се справят с ината на дедите ни и да го заличат от традициите им. А страшните маски са се срещали при повечето празници, свързани с Великия Х - 4-те точки, които са на равни растояния от точките на Великия кръст (нищо общо с християнските лъжсци и плагиати!).

Е, след като келтският си наш, дайте да го разгледаме по-подробно!
==================================
Всъщност, направо ще покажа как трябва да изглежда този модел на Слънчевата година за България днес.
Почвам с Великия Небесен Кръст, чиято първа точка е

21 декември - Зимното слънцестоене
Най-малкият ден на слънчевата година е бил известен като Единствен/Единак/Еднажден/Игнажден.. и НИ-Кулдел. Днешното разбъркване на датите идва заради несъвършенството на календара и невежите му поправители.


21-23 март - Пролетното равноденствие
Това е Великият ден на възраждащата се Майа, който християните пак си присвояват.
23-24 юни - Лятното слънцестоене
Най-големият ден на слънчевата година го наричаме днес Еньовден, а някога ЯН-кулден - обратното на НИ-кулден. Забелязахте ЯН и ИН, нали? Само ще допълня, че Янкул сме наричали Юпитер, а Никул - Сатурн и много неща си идват на местата.
Последната точна от Небесния кръст, естествено, е тази на Есенното равноденствие. Известна е като Кръстовден и би трябвало да се празнува на 22 септември.
А сега да видим и 4-те точки на Небесния Х:
04 февруари
8 май
7 август
2 ноември.
Точките на Небесният Х са на равни растояния от точките на Небесния кръст. Считани са за особени дни, в които Белият/Горният и Черният/Долният свят се доближават и Вратата лесно се отваря. Затова се празнуват задушници и/или има обредни игри със страшни маски.

Тъй! А сега да се върнем към заглавието.
========================================

Всички сме чували "Да си жив и здрав", както и "Да си бял и червен!". Второто днес се изрича само, когато подаряваме мартеница или заедно с "Честита Баба Марта!". Бялото се е свързвало с живота - бял свят, бял ден..., а червеното със здравето - зачервен=бликащ от добро настроение и здраве, румени бузи... Неслучайно някога момите са си белосвали лицата и добавяли червено към бузите. Е, за повечето бащи това е било прекалена показност, но младите са си били вироглави винаги.

Освен това бялото е цветът на пролетта, червеното - на лятото. А "пролет" значи "про/първо/идващо лято". Пролетта и лятото са дните на Бялата капка, на подем, на растеж...
Да видим сега и Черната - есента и зимата.
Пролетта е противоположна на есента. Щом цветът на пролетта-Въздуха е Белият, то какъв ще е противоположният? Естествено, че Черният е за есента-Земята. Подобна е връзката на червеното лято-Огън и синята зима-Вода.

Надявам се, че вече сте наясно кое как е и с гордост ще носите мартеницата си, пожелавайки на хората около вас да са живи и здрави.

Да сте бели и червени!


Снимка; peika.bg
======================

======================
Бели и червени!
https://www.erepublik.com/bg/article/-1344-2731420/1/20