1785 in Erepubik

Day 4,849, 00:25 Published in Romania Romania by Hunkakaricum
Glorie eterna!Vasile Ursu Nicula (n. 1731, Arada, azi Horea - d. 28 februarie 1785, Alba Iulia), cunoscut și ca Nicola sau Horea, a fost, alături de Ion Oargă (Cloșca) și Marcu Giurgiu (Crișan), conducătorul răscoalei țărănești de la 1784 din Transilvania. A fost un țăran ager la minte, încredințat de câteva sate din Țara Moților să prezinte plângerile lor în fața împăratului austriac Iosif al II-lea. Horea a jucat un rol important în declanșarea revoltei din 1784. Revolta a început în satele Curechiu și Mestecăniș, extinzându-se apoi în părțile de vest ale Ardealului. Armata austriacă a înăbușit revolta, iar capii răscoalei au fost arestați, fiind trădați. Crișan s-a spânzurat în închisoarea de la Alba Iulia, iar Horea și Cloșca au fost executați public la Alba Iulia, prin frângere cu roata, la 28 februarie 1785.Condamnat la moarte, Horea a fost tras pe roată pe 28 februarie 1785, alături de Cloșca, pe un mic deal de lângă cetatea Alba Iulia. Horea și-a scris testamentul pe 25 februarie 1785, în celula în care era deținut, documentul fiind scris de preotul Nicolae Rațiu.Aceasta a fost ultima execuție prin tragere pe roată din Sfântul Imperiu Roman de Națiune Germană, după acest eveniment pedeapsa fiind abolită din codul penal austriac. Pentru rebeliune, motiv pentru care au fost acuzați Horea și Cloșca, codul penal austriac prevedea pedeapsă maximă decapitarea cu sabia, nu tragerea pe roată. S-a vrut însă să se înspăimânte cât mai mult iobagii români, astfel încât s-a apelat la această condamnare extrem de dură, rezervată în mod normal doar tâlharilor și ucigașilor.Primul a fost executat Cloșca, iar al doilea Horea. Dacă Cloșca a fost torturat cu cruzime extremă, primind multiple lovituri cu roata până când i s-a dat lovitura de grație, Horea a primit doar o lovitură care i-a fracturat unul dintre picioare, apoi a fost ucis imediat cu o lovitură în piept. Corpurile lor au fost mai apoi despicate în mai multe bucăți și au fost expuse în diferite sate și orașe din Ardeal[11] unde s-a manifestat răscoala iobagilor români, cu scopul de a-i teroriza pe aceștia și a-i descuraja de la viitoare acțiuni de acest gen. Fără a putea fi confirmat dintr-o sursă sigură, se spune că mâna dreaptă a lui Horea ar fi fost expusă pe Gorunul lui Horea de la Țebea, acesta fiind unul dintre locurile unde Horea ar fi ținut sfat cu răsculații. Mâna ar fi fost ulterior îngropată la rădăcina gorunului.

Ultimele cuvinte ale lui Horea au fost: “Mor pentru Naţiune!”28 februarie 1785: Horea şi Cloşca, conducătorii răscoalei ţărăneşti din Transilvania, sunt traşi pe roată pe platoul „La furci” din Alba Iulia. Armata austriacă a organizat execuţia şi a adunat cu forţa mii de ţărani români din satele învecinate ca să asiste la chinurile şi moartea celor doi eroi români.Ca o ironie maximă, azi, o gardă în uniforme de epocă austriece dă onorul aproape zilnic la poarta cetăţii Alba Iulia, în apropiere de locul execuţiei… Primarul din Alba Iulia este mândru că gărzile „austriece” defilează prin oraş şi atrag turişti români total ignoranţi privind trecutul istoric al locului.Hajtag noroc ca suntem plastic descrisi in textul de mai jos..

În afară de nobili şi oameni mai deosebiţi din comitate, au trebuit să fie de faţă mulţi oameni proşti şi asta se poate aprecia din faptul că din fiecare sat a celor patru comitate au trebuit să ia parte, după o grea poruncă, câte şase oameni proşti, trei bătrâni şi trei tineri, prin urmare a trebuit să fie cel putin cinci mii de oameni. Cloşca a primit cel putin 20 de lovituri până şi-a dat sufletul.eSecuristi sa traia' sa poata farmui si prostii pe ecetatzeni ... prostu doar rumega... voteaza cu turma de cloance si apoi asteapta paurszpinu..Donatz, Donatz... ERepubik ecsprez continua....Jukatz Erepubik ca mintenas se inchide servaru si daca nu frecatz cardu sa luatz paurpachuri nu o sa aiba din ce plati curentu si gata so dus frumoasa joaca ce va manca viata si mintile...