ℹ️ Λίγες πληροφορίες για το σύγχρονο Άργος 🏙️

Day 4,745, 11:57 Published in Greece Greece by Jimkats1

Καλησπέρα σας συνΈλληνες και ταξιδιώτες/οδοιπόροι

Σε αυτό το άρθρο θα αναφέρω μερικές πληροφορίες για το Άργος της τρέχουσας εποχής. Δεν υπάρχει συγκεκριμένος λόγος, απλώς είχα σκοπό αρχικά σε posts να το έκανα, αλλά θα ήταν πολλά οπότε καλύτερα σε άρθρο 😛. Θα αναφέρονται με τυχαία σχεδόν σειρά, όπως τα σκέφτομαι την στιγμή που γράφω το άρθρο. Είναι συνδυασμός αυτών που ξέρω ήδη και πραγμάτων που αναζήτησα γιατί ως γνωστόν ποτέ δεν παινεύει κανείς την ιστορία του τόπου του όπως πρέπει...


Πολιούχος

Πολιούχος της πόλης είναι ο Άγιος Πέτρος, του οποίου η μνήμη εορτάζεται στις 3 Μαΐου. Άλλα ονόματα με τα οποία αναφέρεται είναι "Άγιος Πέτρος ο Θαυματουργός", "Άγιος Πέτρος ο Σημειοφόρος και Θαυματουργός", "Άγιος Πέτρος Επίσκοπος Άργους", "Άγιος Πέτρος Αρχιεπίσκοπος Άργους και Ναυπλίου". Προς τιμήν του κατασκευάστηκε το 1865 ο Καθεδρικός Ιερός Ναός Αγίου Πέτρου, που δεσπόζει στην κεντρική πλατεία Αγίου Πέτρου.
Τα λείψανα του είχαν κλαπεί το 1421, αλλά επέστρεψαν στις 19 Ιανουαρίου 2008 επί Μητροπολίτου Αργολίδος Ιακώβου Β'. Στην εκδήλωση ήταν να παραστεί και ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, αλλά εκείνες τις μέρες ήταν στο νοσοκομείο (πέθανε στις 28 Ιανουαρίου για όποιον δεν θυμάται).
(η παραπάνω εικόνα προέρχεται από την Αργολική Αρχειακή Βιβλιοθήκη Ιστορίας και Πολιτισμού)

Ενορίες

Έχουμε πέντε ενορίες στο Άργος: Αγίου Πέτρου, Αγίου Ιωάννου (Τιμίου Προδρόμου), Αγίου Νικολάου, Αγίου Βασιλείου και Παναγίας (Κοιμήσεως Θεοτόκου).

Κοιμητήρια

Τρία νεκροταφεία ευρίσκονται εντός και περί του αστικού ιστού:
1) Αγίου Νικολάου (παλιού) - βρίσκεται στην βόρειο έξοδο (προς Κόρινθο), μετά τον Ξεριά
2) Αγίου Βασιλείου - βρίσκεται στην νοτιοανατολική έξοδο (προς Ναύπλιο)
3) Παναγίας (Κοιμήσεως Θεοτόκου) - βρίσκεται στην νοτιοδυτική έξοδο (προς Τρίπολη). Το πιο μεγαλό κοιμητήριο της πόλης.

Ιερές μονές

Τρεις μονές βρίσκονται στο Άργος, και οι τρεις πάνω στο βουνό. Σήμερα, μόνο η μια αναγνωρίζεται επίσημα ως λειτουργική από την Ιερά Μητρόπολη Αργολίδας, κι ας λειτουργούν κανονικά και οι τρεις (με κάποιους περιορισμούς).
1) Ιερά Μονή Παναγίας Κατακεκρυμμένης-Πορτοκαλούσας - επίσης αναφερόμενη και ως Παναγία του βράχου, επειδή είναι χτισμένη σε απόκρημνη πλαγιά του λόφου Λάρισας, κάτω από το κάστρο. Έχει πρόσβαση με ασφαλτοστρομένο δρόμο και σκαλοπάτια. Γιορτάζει στα Εισόδια της Θεοτόκου, στςι 21 Νοεμβρίου. Ξεκίνησε ως μοναστήρι στις αρχές του 18ου αιώνα. Εκεί βρισκόταν και το κρυφό σχολειό. Μέχρι πρότεινος λειτουργούσε σε μόνιμη βάση από 2 μοναχούς, όμως η Ιερά Μητρόπολη Αργολίδας δεν φαίνεται διατεθειμένη να την ξανακάνει Μονή.
2) Ιερά Μονή Αγίας Μαρίνας - βρίσκεται απέναντι από την είσοδο του κάστρου. Είναι το μεγάλο κατάλευκο συγκρότημα κτηρίων που βλέπεις ερχόμενος από Τρίπολη (νοτιοδυτική έξοδος), κάτω από το κάστρο. Ορίστηκε ως μονή το 1972.
3) Ιερά Μονή Αγίων Αναργύρων - βρίσκεται πριν το κάστρο, στα νοτιοδυτικά του. Ιδρύθηκε το 1952 ως Μονή Γεννήσεως του Χριστού και ανήκε στο παλαιό ημερολόγιο.

Διπλότυποι ναοί

1) Αφιερωμένοι στον Άγιο Γεώργιο:
Ο πρώτος βρίσκεται πάνω στην ανατολική πλαγιά του λόφου Λάρισας, παρεκκλήσι, και πρόσβαση υπάρχει μόνο με σχετικά δύσβατο μονοπάτι που ξεκινά από μέσο παράδρομο της οδού Φορονέως.
Ο δεύτερος βρίσκεται στην νοτιοανατολική πλευρά του ίδιου λόφου, πάνω από την περιοχη Λαγκαδιανά. Μικρό εκκλησάκι, και πρόσβαση υπάρχει με δρόμο και δύο σκαλοπάτια (ένα από τα νοτιοδυτικά του αρχαίου θεάτρου, και ένα από παράδρομο της οδού Αγίου Γεωργίου).

2) Αφιερωμένοι στον Άγιο Νικόλαο:
Ο πρώτος βρίσκεται στην βόρειο έξοδο της πόλης, μετά την γέφυρα του Ξεριά, προς τα δεξιά. χτίστηκε τον 15ο αιώνα και είναι κοιμητηριακός ναός.
Ο δεύτερος βρίσκεται προς την βόρεια έξοδο, στην διχάλα των οδών Κορίνθου και Μπουμπουλίνας. Χτίστηκε το 1966 και είναι ενοριακός ναός.

3) Αφιερωμένοι στον Άγιο Χαράλαμπο:
Ο πρώτος βρίσκεται στο πίσω μέρος της οικίας Τρικούπη στην οδό Δαναού. Τα τελευταία χρόνια έχει παραμεληθεί εντελώς.
Ο δεύτερος βρίσκεται πίσω από τους στρατώνες Καποδίστρια, στην διασταύρωση των οδών 4ης Ιανουαρίου 1833 και Καραϊσκάκη. Μικρό ιδιωτικό εκκλησάκι.

Διπλός ναός

Δεν το περιγράφω σωστά (😛) αλλά εννοώ ότι στο ίδιο κτήριο υπάρχουν δύο ξεχωριστοί ναοί, ένας υπέργειος και ένας υπόγειος. Ο υπέργειος είναι αφιερωμένος στην Αγία Αικατερίνη και ο υπόγειος στον Άγιο Νεκτάριο. Η είσοδο είναι από μπροστά, με σκαλιά στο πλάι, κάτω από τα κύρια σκαλιά. Η εκκλησία βρίσκεται στην διασταύρωση των οδών Σιμιτζοπούλου και Βλάσση.

Σύμβολο

Σύμβολο της πόλης του Άργους από τα αρχαία χρόνια (άλλο το ότι τη σήμερον εποχή δεν το βλέπεις συχνά, μην πω και καθόλου), είναι ο λύκος. Ήταν επίσημο έμβλημα του καποδιστριακού δήμου Άργους.
Σύμφωνα με την μυθολογία, ο λύκος μπήκε στην πόλη και κατασπάραξε έναν ταύρο, και οι Αργείοι το είδαν σαν σημάδι και έδωσαν την βασιλεία του Άργους στον Δαναό, ο οποίος τότε την διεκδικούσε από τον Γελάνωρα. Προς τιμήν του, ο Δαναός έχτισε τον ναό του Λυκείου Απόλλωνα. (δεν ξέρω που υποτίθεται ότι βρίσκεται, αλλά περιγραφές του Παυσανία τον τοποθετούν στα νοτιοδυτικά του Άργους, μετά το αρχαίο θέατρο)

Δρόμοι

Οι πιο πλατιοί δρόμοι του Άργους είναι οι οδοί Δαναού (ως μονής κατεύθυνσης) και η Τριπόλεως (ως διπλής).
Γενικά οι δρόμοι στο Άργος είναι στενοί, ιδίως οι εκτός των κεντρικών δρόμων. Γι' αυτό εύκολα δημιυοργείται μποτιλιάρισμα.

Μετά την ανάπλαση του κέντρου που ολοκληρώθηκε το 2016, πια για να πας με όχημα από την νότια στην βόρεια πλευρά του κέντρου, αφού πεζοδρομήθηκε το κομμάτι της Δαναού που περνά από την πλατεία, πρέπει να διανύσεις την Καποδιστρίου και την Σιμιτζοπούλου μέχρι την Αγία Αικατερίνη, μετά να στρίψεις αριστερά στην Μακαρίου, πάλι αριστερα, μετά δεξιά στην Κοφινιώτου και τέλος αριστερά στην Βασιλίσσης Σοφίας. Παραδόξως όμως, ενώ μεν σίγουρα αύξηθηκε η κίνηση στο μέσο τμήμα της διαδρομής αυτής, δεν έχει και την πολλή την κίνηση ώστε να μπλοκάρουν τα οχήματα. Σε αντίθεση με την διασταύρωση Δαναού-Καποδιστρίου που έχει πρόβλημα...

Το τμήμα της πόλης που είναι χτισμένο στην πλαγιά, κάτω από το κάστρο, μέχρι και την πλατεία της λαϊκής αγοράς, μπορεί να θεωρηθεί η παλιά πόλη, αφού εκεί βρισκόταν σχεδόν μέχρι τα μέσα του 20ου αιώνα το κέντρο του Άργους.

Λόφοι

Μια μικρή οροσειρά λόφων είναι στα δυτικά του Άργους, στις πλαγιές των οποίων φυσικά πατάει το Άργος.
Λόφος ΑσπίδαΠροφήτη Ηλία) - καταπράσινος λόφος, με δρόμο, προτιμάται αρκετά για περπάτημα και τρέξιμο. Γεμάτος αρχαία. Στην κορυφή το εκκλησάκι του προφήτη Ηλία. Ο δρόμος στην αρχή του λόφου έχει μπάρα η οποία κλείνει κατά την δύση του ηλίου.
Λόφος ΛάρισαΚάστρου) - στην κορυφή βρίσκεται το Κάστρο Λάρισα. Για να ανέβεις εκεί, ο δρόμος ξεκινάει από τα βορειοδυτικά του λόφου, οπότε πρέπει να βγεις εκτός πόλης.
Βουνό ΛυκοβούνιΛυκώνη από αναφορές του Παυσανία στα αρχαία χρόνια) - θεωρείται συνέχεια της οροσειράς Κτενιά (σύνορα Αργολίδας-Αρκαδίας στα νοτιοδυτικά). Παράτυπα θα μπορούσες να πεις ότι σε αυτό το βουνό υπάγονται και οι άλλοι 2 λόφοι, αφού είναι συνέχεια ο ένας του άλλου.

Χείμαρροι

Σωστά, χείμαρροι θεωρούνται, όχι ποτάμια, γιατί δεν έχουν μόνιμα νερό. Μόνο στις πολλές και δυνατές βροχές.
1) Ο Ξεριάς είναι ο χείμαρρος που περιβάλλει βόρεια και ανατολικά το Άργος. Ξεκινάει από τα δυτικά, προς τα χωριά Μερκούρι και Φρέγκαινα.
2) Ο Ίναχος ή αλλιώς Πάνιτσα, είναι πιο πέρα από το Άργος, αλλά θεώρησα καλό να το αναφέρω, κυρίως για να ξέρετε και το δεύτερο όνομα που έχει. Ξεκινάει από τα δυτικά, προς τα χωριά Καπαρέλλι και Λύρκεια (τα βλέπετε όταν περνάτε από τον αυτοκινητόδρομο προς Τρίπολη πριν τις σήραγγες Αρτεμισίου).

ΜΜΜ (Μέσα Μαζικής Μεταφοράς)

Ο σταθμός του ΚΤΕΛ Αργολίδας στο Άργος, βρίσκεται στην περιοχή του Αγίου Βασιλείου, κοντά στην έξοδο προς Ναύπλιο. Για μερικά λεωφορεία που πηγαίνουν στα χωριά, η αφετηρία τους είναι μέσα στο κέντρο, στους στρατώνες Καποδίστρια.

Αστική συγκοινωνία με το Ναύπλιο γίνεται κυρίως κάθε μια ώρα, μέσω Αρχαίας Τίρυνθας. Μέχρι να ξεκινήσει η πρώτη καραντίνα, υπήρχε και δεύτερη γραμμή μέσω Νέας Κίου. Καταργήθηκε επ' αόριστον...
Η αφετηρία του αστικού είναι στην πλατεία λαικής αγοράς, εκτός από τις ώρες όπου διεξάγεται η λαική αγορά, οπότε και μεταφέρεται μερικά μέτρα παρακάτω στους στρατώνες Καποδίστρια. Εν έτει 2020, το απλό εισιτήριο κοστίζει 1,60 και η διαδρομή κρατάει γύρω στα 25 λεπτά.
Ορισμένα δρομολόγια του διεξάγονται με τα λεωφορεία της γραμμής Αθήνα-Ναύπλιο, οπότε και η αφετηρία/τερματισμός τους για τα συγκεκριμένα δρομολόγια είναι ο σταθμός του ΚΤΕΛ και όχι το κέντρο του Άργους.
(η παραπάνω εικόνα προέρχεται από τα ΚΤΕΛ Αργολίδας Α.Ε.)

Μέχρι πριν χρόνια λειτουργούσε και τρένο, αλλά όπως σε όλη την Πελοποόννησο, είχε διακοπεί η λειτουργία του. Το 2011 και για κάμποσο καιρό επαναλειτούργησε, αλλά για ποικίλους λόγους ξαναδιεκόπη η λειτουργία του. Τώρα ο σταθμός του τρένου έχει γίνει ερείπειο, έτοιμο να κατεδαφιστεί, παρά το ότι εξωτερικά μοιάζει να κρατιέται.
Χρόνια τώρα ακούγονται σχέδια για δημιουργία και λειτουργία νέας σιδηροδρομικής γραμμής, η οποία θα θεωρείται επέκταση του Προαστιακού της Αθήνας (όπως είναι και η προβλεπόμενη προέκταση του Προαστιακού προς Λουτράκι) και να ξεκινάει από τον σταθμό του προαστιακού στην Κόρινθο και να συνδέει Άργος και Ναύπλιο. Θεωρώ πάντως, αν γίνει τελικά κάτι τέτοιο, ότι σε αρκετά σημεία του τρέχοντος δικτύου θα φτιάξουν νέες γραμμές, δηλαδή σε διαφορετικά σημεία, αντί να πατήσουν πάνω στις παλιές. Α, και θα πάρει πολύ καιρό να γίνει κάτι, όχι τίποτε άλλο, αλλά λόγω της δυσκολίας της τρέχουσας διαδρομής πάνω στα βουνά.