[Tudástár S01e02] MIÉRT ÉRDEMES HÁZAT VÁSÁROLNI?

Day 4,627, 11:45 Published in Hungary Hungary by Oktatasugyi Miniszterium
Kedves e-magyar polgárok!

Folytatódik Tudástár cikksorozatunk, melynek első részében a játék alapjaival (munka, edzés, fejlesztés) foglalkoztunk. Aki esetleg lemaradt róla, az itt olvashatja el:

Hasznos Tanácsok - nem csak kezdőknek

Második cikkemben a házak témája kerül terítékre.

Mire is jók a házak?

1.Energiatárolás és töltés


Ha vásárolunk egy házat és aktiváljuk, akkor a háznak köszönhetően növekszik az elhasznált energiánk visszatöltési sebessége, 6 percenként +2 energiát nyerünk.
Egy ház így napi 480 plusz energiát ad, az egy hét alatt + 3360 energiát (és tizedannyi, +336 presztízspontot) jelent minimum.

Az energiatöltés mellett az energiatárolásban is segítenek a házak, minőségüktől függően egyre nagyobb energiatárolásra adnak lehetőséget, melyek össze is adódnak.

Q1 ház: +50 energia tárolás +2 energia 6 percenként
Q2 ház: +80 energia tárolás +2 energia 6 percenként
Q3 ház: +100 energia tárolás +2 energia 6 percenként
Q4 ház: +150 energia tárolás +2 energia 6 percenként
Q5 ház: +200 energia tárolás +2 energia 6 percenként

Vagyis például akinek van egyszerre egy aktív Q1 és egy aktív Q2 háza, az összesen +130 energiát tud tárolni, illetve 6 percenként +4 energiát tud visszatölteni ahhoz képest, mintha nem lenne háza.

A nagyobb tároló miatt hosszabb ideig maradhatsz (offline) anélkül, hogy az energiád elérné a maximumot és emiatt megállna a visszatöltődés. Így nem szükséges olyan gyakran belépned és megetetned az erepublikos tamagocsidat, míg távol vagy a való világban, közben akkor is megy az energiatöltés a ház(ak)nak köszönhetően.

2. Túlóra és többletjövedelem

A házak másik, legfontosabb haszna a túlórában, illetve a túlórában végezhető munkában rejlik.
Egy ház óránként 1 túlóra pontot termel, amiket 24 pontonként beválthatsz munkára, vagyis naponta többször is dolgozhatsz, többször is kaphatsz fizetést.

Alapesetben egy ház az aktiválásától számítva 168 óráig, vagyis 7 napig termeli a túlórapontokat, de ha le vagy telepedve valamelyik régióban, akkor annak lakosságszámától függően növekszik a ház tartóssága. Minél „lakatlanabb” régióban élsz, annál tovább tart a ház,+1% és +20% közötti a bónusz.

Ez azt jelenti, hogy ha egy olyan régióban laksz, ami +20%-os tartósságot biztosít, akkor a házad nem 7 napig, hanem 7*1,2=8,4 napig termeli a túlórapontokat, vagyis 8,4 pluszmunkát biztosít neked, így nagyobb lesz a házon realizálható plusz jövedelmed.

Magyarországon jelenleg így néznek ki a tartóssági bónuszok:

Budapest +2%
Debrecen, Miskolc, Győr +10%
Pécs, Szeged +20%


Emiatt érdemes jól megfontolni, hogy a kézenfekvő Budapest (+2% tartósság) helyett mondjuk Szegeden (+20% ) telepedsz le. Hetente 2500-4000 Ft is lehet ugyanis a lakóhelyből fakadó jövedelem különbség!

Hogy kinek mennyi házat érdemes tartania, az az egyéni jövedelem és a játékkal töltött idő függvénye, ezt mindenkinek magának kell eldöntenie.

Jelenleg ha van egy Q1 házad, és olyan régióban laksz, ahol +20% a házak tartóssága, akkor a Q1 házad 5211 Ft-tal emeli a jövedelmed a ház élettartama (8,4 nap) alatt ahhoz képest, mintha nem lenne házad.


Ha a Q1 ház mellett van még egy Q2 is, akkor ha nem is sokkal (877 Ft), de még mindig többet fogsz keresni, mintha nem lenne házad.

A Q1+Q2+Q3 ház tartása már ráfizetéses (-4952 Ft), ha minden házból van egy, akkor az pedig már 135ezer Ft-ba (kb. 250gold) kerül.

Természetesen az elérhető fizetések, és a házak árának változásával a fenti számok is folyamatosan változnak, ezért készítettem egy táblázatot, melynek segítségével bárki bármikor ki tudja számolni magának, hogyha házat vesz, akkor milyen jövedelemre számíthat.

https://docs.google.com/spreadsheets/d/1vfn57xK93xb26FQB1GnFsCgPQPErtpR9h_Uqo0YQy28/edit?usp=sharing


Kiszámoltam azt is, hogy a lakóhely megválasztása mennyire befolyásolja a jövedelmed. Budapest és Szeged között jelenleg 2.620-3.458 Ft a jövedelemkülönbség a házak számától függően.

Jövedelem lakóhely szerint

A tartóssági bónuszok függnek a lakóhelyen élők számától. Elképzelhetőnek tartom, hogy a cikk hatására Pécsre, vagy Szegedre költözők miatt a bónusz 10%-ra módosul. Ekkor érdemes lesz majd körülnézni a szomszédos országokban (Ausztria, Felvidék), ahol viszonylag közel találhattok ugyanúgy 20%-os régiót.

Cikkem végén visszakanyarodnék még a Q1 házakra.

Eddig csak az egyén nézőpontjából vizsgáltuk a házak hatását, de nem szabad elfelejtkeznünk a munkaadódról, és az államról sem.
Ha Q1 házat vásárolsz, akkor nem csak a Te jövedelmed emelkedik, hanem duplájára nő a termelésed, hiszen napi egy helyett kétszer dolgozol.
A dupla termelés mellett az állami adóbevételek is duplájára nőnek. A munkásadó mellett az ÁFA bevétel is növekszik, hiszen a többlettermelésed előbb-utóbb a piacra kerül.

Mindenkinek azt tanácsolnám, hogy vásároljon és tartson fent folyamatosan egy Q1 házat!

Megéri akkor is, ha kétkattos vagy, és megéri akkor is, ha egész nap az erepublikon lógsz.
Megéri, ha repülős vagy, megéri akkor is, ha földi harcos.
Megéri, ha cégezel, de akkor is, ha nem.
Még ha fék vagy, vagy féket tartasz, neki is megéri! 😛


Nem csak neked éri meg, hanem a munkáltatódnak, és az állami is jól jár. Ha van adóbevétel, akkor futja CO-ra és támogatási programokra is. 😛


Ha tetszett a cikk, akkor kérlek nyomjatok rá egy vótot és legalább egy kommentet, szeretném ha a cikk sokáig a TOP5-ben maradhatna és sok játékoshoz eljutnának ezek az infók.

A következő cikkem (már előkészületben) a cégezésről fog szólni. Ha van még témaötletetek, amiről szívesen olvasnátok, akkor keressetek meg PM-ben.

Üdvözlettel

goobee

Oktatásügyi Miniszter