[НБС] Статистика авио-удара

Day 4,623, 08:42 Published in Serbia Serbia by Narodna Banka Srbije


17.7.2020.

Поштовани грађани,

Као што сам и обећао, овом приликом вам дајем на увид статистику авио-удара организованих од стране државе, не само за прошли месец, већ од априлског мандата до овог јулског.

Статистику можете видети на овом линку.У принципу, ово није неки драстично велики корак у повећању транспарентности. Просто, све наведене податке у табели је сваки играч могао самостално да пронађе пратећи књигу финансија, као и сајта за проверу разних еРепублик података, који се ажурирају свакодневно, као и саме статистике еРепублик битака.

Поља означена жутом бојом, нажалост, нисам успео да попуним јер нисам имао времена, а сматрао сам их мање битним за целу причу. Опет, сви ти подаци се могу самостално пронаћи комбинацијом претраге поменутих линкова.

Највећа добит, ако се тако може назвати, овом статистиком је у опису битака за које су сазивани удари, где се може видети да ли је у питању била нека наша или савезничка борба, да ли је у питању било одржавање воза, тренинг рата, директан напад, одбрана од устанка и слично. Давани су кратки описи битака, чисто као неки подсетник због чега је удар сазван. Што, у принципу, активнији играчи на бојном пољу већ свакако знају и сами.

Оно што би још било занимљиво видети је статистика који играч је учествовао на колико удара, колико штете је направио и рефунда добио. Свако може то самостално за себе да уради и провери, али, као и за ове податке који су изнешени, било би лепо да постоји једно место на коме би одмах могли да се виде сви ти подаци. Моја жеља је била да се и то одради али, једноставно, нисам имао толико времена за прављење збирних података до којих ионако свако може самостално да дође.Све у свему, овакав документ није неопходан за целокупну транспарентност државног финансирања јер, по ко зна који пут понављам, сви ови подаци већ постоје и могу се пронаћи. Овде су само покушани да буду скупљени на једно место. Ипак, било би лепо када би се овакви документи правили, лакше и брже би било доказати да никакве злоупотребе у коришћењу државног новца у организацији авио-удара не постоје.

Статистику за овај месец можете пратити на овом линку. Црвеном бојом су означени удари који су одржани, али рефунд још увек није исплаћен, па статистика није могла бити комплетирана.

Тренутно имам малу помоћ у ажурирању овог документа али у домену у ком могу бити приказани подаци који се у њему налазе. Било би још боље када бисмо на једном месту имали скупљене податке који су у документу о прошли месецима били означени жутом бојом плус појединачну статистику за све учеснике удара.

Тако да, уколико има играча који би желели да се баве оваквим стварима, могу ми се слободно јавити ако би желели да помогну да ова статистика буде још богатија. Услов је да су активни играчи на Телеграм каналу за ударе и макар минимално упознати са системом организације, односно пријаве на ударе.

С поштовањем,
Гувернер Србије
Strahinjic lll

ПС
Овај чланак је можда могао да иде и са Министарства одбране, али с обзиром да га ја превасходно везујем за трошкове који су направљени, онда је објављен у новинама НБС.