COVID-19 între drepturi libertăți și obligații

Day 4,620, 03:58 Published in Republic of Moldova Republic of Moldova by Nicolae93


De la o vreme s-a iscat în societatea românească o isterie în masă legată de virusul covid-19 și mai ales de modul în care ne raportăm la pandemia cu acest virus.

Societatea s-a antagonizat în mai multe falii care vor nu fac altceva decât să adâncească și mai mult clivajele din societate. Această imagine nu reprezintă altceva decât o radiografie a societății așa cum este ea, cu 40% analfabeți funcțional. Avem pe de o parte pe cei iraționali, negaționiștii, credincioși ai teoriilor conspirației și pe de altă parte pe cei raționali care realizează pericolul în care ne aflăm și acționează în acest sens. Între cele două categorii sunt cei care cred și una si alta, cei pentru care există virusul dar dincolo de existența lui nu există nici un pericol, o răceală un guturai sau comorbidități.

În momentul în care libertatea ta încalcă libertatea celuilalt statul trebuie să intervină. Îi aud pe multi care spun că li se încalcă libertatea fiind obligați să poarte mască, gândind în mod egoist doar la ei, fără a se gândi și la libertatea celorlalți de a nu se îmbolnăvi. Este ca atunci când te plângi că al tău copil nu e primit la școală, că tu nu vrei sa-l vaccinezi, că nu i se respectă drepturile, fără a te gândi că fără schema de vaccinare făcută pune în pericol viața tuturor din scoală, inclusiv pe a lui. E o chestiune ce ține de zădărnicirea combaterii bolilor, mai ales că acest virus se transmite foarte ușor. S-ar putea spune că cei care nu cred în existența acestui virus merită să-l aibă, până la urmă este și o formă de selecție naturală, conform teoriei lui Darwin, cine nu se adapteaza noilor realități biologice dispare. Trist este că mor și oameni nevinovați care au grijă de ei, asta din pricina cretinilor care nu pun doar viața lor în pericol ci și pe a celor din jur.

Într-o societatea în care legea și regulile nu se respectă apare anarhia. Când trăiești în societate ai drepturi și libertăți dar și obligații, mai cu seamă când e vorba de viață și moarte, de altfel, contestatarii existenței virusului pot trăi liber ca păsările cerului, așa cum înțeleg ei libertatea, singuri în pădure, acolo se poate fără mască. Autoritățile trebuie sa fie ferme și acolo unde nu se respecta legea, poliția trebuie să intervină ferm. Libertatea individuală trebuie respectată până în punctul în care pune în pericol sănătatea publică și încalcă libertatea celuilalt de a nu lua boala și a nu muri din vina altuia.

Cu 40 % analfabeți funcțional, terenul este fertil pentru teorii din spectrul abracadabrant, aici se vede eșecul sistemului de educație din România. Sistemul nu-și educă viitorii cetățeni să gândească, să aibă o igienă mentală,informațională să știe cum să învețe să se informeze din surse credibile, ci să înghită pe nemestecate informații obscure, știri false și teorii ale conspirației din tot felul de surse neacredidate științific și care nu reprezintă opinia comunității științifice internaționale. Această pandemie oricât nu ne place, există la nivel planetar fie că vrem fie că nu și până la apariția unui vaccin sau a unei imunizări colective, trebuie să învățăm să trăim cu ea, respectând regulile sociale, prin purtarea măștii, a distanțării sociale etc. În caz contrar vor muri oameni cu zile și este păcat. Aveți grijă de voi și de familiile voastre. Cei care sunt în faza de negare sper să se trezească până când nu va fi prea târziu pentru unii dintre ei sau pentru rudele și apropiații lor.