[Perzsa fricska] Küszöbön az iráni-magyar háború

Day 4,610, 13:45 Published in Hungary Hungary by Tomi_ur
Zsolna, 4610. nap, 13:45 erep idő szerint (2020. július 4. 22:45)Hello!

Bizonyára már hallottátok, hogy eIrán hadat üzent eMagyarországnak, így érdemes átgondolni, hol tartunk, és mi várható.

Ránézve a térképre, az lenne a kézenfekvő, hogy eRománia támadja meg eMagyarországot, vagy viszont. Meglepő módon ez azonban (még) nem történt meg, ehelyett eRománia hadat üzent eÍrországnak. Az új játékmechanika a nagy számú terep és az összetettebb koordináció okán inkább az olyan országoknak kedvez, amelyek viszonylag nagyobb aktív népességgel (élő emberrel), és kevesebb régióval illetve kevesebb országra kiterjedő birodalommal rendelkeznek, és így kevesebb fronton kell helyt állniuk. Hát eRománia minden, csak éppen nem ez. A 9 régiós ország jelenleg további 32 régióval rendelkezik szétszórva az egész eFöldön legalább további 15 különböző országban. Egy magyar-román háború a románoknak valószínűleg nem sokat hozna a konyhára, viszont a nagymértékű sebzéselvonás vélhetően a román gyarmatok egy részének a függetlenedéséhez vezetne, még akkor is, ha az aktív népesség viszonylag nagy (a 2020. június 5-ei elnökválasztáson 439 eromán polgár szavazott). Mi több, annak a lehetősége is fennállna, hogy a harcok már eRománia területén folynának, ami aztán végképp nem áll érdekükben. Valószínűleg ezt a román vezetés is átlátja, és nem kockáztat egyelőre egy nyílt magyar háborút. Gondolom, kivárásra játszanak, és tesztelik, van-e elég aktív emberük a koordinációra, valamint arra, hogy megőrizzék a román birodalomnak illetve az Asteriának a dominanciáját.

Hasonló a helyzet eSzerbiával, csak náluk még belekerül a képletbe eHorvátország, valamint az, hogy eredeti régiójukat – lévén Dél-Alföld régió román kézen van – egyelőre nem veszélyeztetjük.

És ekkor jön a képbe eIrán, amely eredeti régióval nem, de egy szlovén-osztrák-olasz területekből álló zárvánnyal itt dekkol a szomszédban. Úgy tűnik reá osztották azt a szerepet, hogy megállítsa a pannon pumát.

Az, hogy ez sikerülni fog-e, véleményes. Egyelőre úgy tűnik, hogy mi, magyarok felvettük a tempót, amit az új játékmechanika megkövetel, ezt az elmúlt napok – kissé váratlan - sikerei igazolják.

Irán helyzete nem egyszerű: sok régió, sok országban szétszórva, alacsony számú aktív népesség (az előző elnökválasztáson 109-en szavaztak). Iránban jelenleg is 4 RW zajlik, az eUSA-ban, eÚj-Zélandon, eAusztriában és eKanadában, és további 9 csata van nyílt háborúkban. Iránnak betámadni egy országot az új játékmechanika szerint, amely kevés idegen régióval rendelkezik, és azt is csak egy országban, plusz majdnem négyszer nagyobb aktív népességgel rendelkezik (405 magyar választó volt a legutóbbi elnökválasztáson), minimum elgondolkodtató. Mindamellett az Asteria részéről a fentiek okán még mindig az iráni akció volt a legracionálisabb döntés, és egy eIránnal való nyílt háború játékélménynek sem utolsó.

Ez a háború tehát még akár nyerhető is, ha kellő fegyelmezettséggel harcolunk, és természetesen, ha az éjszakai, hajnali köröket nem bukjuk be. Esélyeinket befolyásolja, mennyire hozzuk az Észak-Alföldön indult RW-t, illetve, hogy indul-e szlovák felkelés.

Ezzel együtt sem világos teljesen, hogy a perzsák miért ilyen időpontban adták be a hadüzenetet: elfogadása magyar idő szerint 23:30-kor várható. Ha feltesszük, hogy ennek oka, hogy egy rögtöni támadással előnyhöz jussanak, ez az időpont a magyaroknak valóban késő, az időeltolódásra (+ 4,5 óra) tekintettel azonban, egy teheráni játékosnak például még lehetetlenebb időpont, hajnali 04:00. És ez így van akkor is, ha románok, bolgárok, szerbek harcolnának ilyenkor a csatákban a perzsák helyett. Ez legfeljebb a peruiaknak kedvezhet (Peruban ekkor 16:30 lesz), ha ők tényleg ott laknak, és nem egy merevlemezen.

Reméljük a legjobbakat! Jó játékot!

Üdv,

Tomi_ur