Планинско лято в България.

Day 4,610, 06:20 Published in Bulgaria Russia by MarcoAce

Здравейте еПриятели!

Това е втора част от сегмента за летния сезон. Отново ще ви предложа по няколко варианта за изкарване на горещия сезон, зареждане с енергия и трупане на хубави спомени, като същевременно и любуване на българските природни красоти. Първа част може да видите тук.


За почитателите на планината

Дали за първи път сте в планината се познава не по екипировката или по способността да издържате на ходене, а по начина, по който реагирате, когато срещнете непознати хора по пътя си и те ви поздравят.

Планинарството обединява хората, кара ги да гледат в една посока и да имат сходни цели. Съхраняването на природата и съграденото в планините за поколенията е от значение.

Планината е приобщаване към красивото, напускане на сивото ежедневие и промяна на заседналия начин на живот. Здравето е най-ценното, което имаме, а то е в изобилие там.Самодивското пръскалоМакар и да не е сред най-известните водопади, Самодивското пръскало е един от най-красивите. Името му произлиза от легендите, които разказват, че в миналото самодивите, които живеели край крепостта Калето, танцували около водопада. Самодивското пръскало се намира в Западните Родопи и е един от най-високите в планината. Водопадът е неземно красив и белязва сърцата, също както самодивите от легендите. Може да се усети магията на планината, която помага за загърбването проблемите и наслаждаването на прелестната гледка и спокойствието.

Бъндеришки езераЕзерната група включва 16 езера, но единствено пет са именувани – Жабешкото езеро, Дългото езеро, Рибното езеро, Муратовото езеро и Окото. Впечатление прави, че имената им наподобяват тези на Седемте рилски езера, а някои дори се повтарят. Най-високо е Жабешкото езеро. От неговите брегове се разкрива удивителна гледка към Муратов връх. Езерата са ледникови, а водите им се захранват от река Бъндерица. Намират се в Централен Северен Пирин. Динамичният преход и приказните планински гледки вдъхновяват, зареждат с енергия и помагат за избистрянето на ума.

КончетоКончето е от по-труднодостъпните места в родните ни планини и това го прави любимо място за приключенците, които обичат да се разхождат по ръба. Седловината се намира на главното пиринско било, а височината, на която се разпростира, е 2810 м. Тя е връзката между втория по височина връх в Пирин – Кутело и 2884-метровия Бански суходол.

Дължината на ръба е 400 м. На места има много тесни участъци, които изискват повишено внимание. В наши дни има обезопасителни въжета, за които можем да се държим. В миналото обаче, когато все още не са били поставени, хората са възсядали ръба като кон и по този начин са преминавали по него. Така се появява и името му.


Водопад Врачанска скакляВодопад "Скакля" при гр. Враца е най-високият непостоянен водопад в България. Бурна, шумяща и кристална водата се спуска от 141 метра височина. Водопадът впечатлява със своето величие и красота. Разположен е в един от най-живописните дялове на Стара планина – Врачански Балкан, сред вековни зелени гори и непристъпни скали.

През лятото водата му намалява почти до пресъхване, но пръските, които падат вълнообразно по отвесната скала, пречупват слънчевите лъчи и в следобедните часове туристите наблюдават на няколко места цветовете на дъгата. Водопадът е най-пълноводен след дъждове.


Пещера ГолубовицаОсновната атракция в комплекса е пещерата Голубовица 2, която е подходяща за по-подготвените любители на пещерите, тъй като не е облагородена. Във водната пещера има множество подземни езера и река, която е особено вълнуваща за преминаване. Дължината на този ръкав все още не е известна. Малко след входа ви очаква кратко пътуване с лодка, с която се прекосява воден полусифон. От тук се разгръща същинската част на пещерата, като туристите се движат по течението на подземната река. На места водата стига до гърдите. В горните етажи, където водата не е успяла да достигне, се виждат естествените образувания – сталактити и сталагмити. Маршрутът води до воден сифон, който може да бъде преминат само от водолази.

Хижа "Козя стена"Хижа Козя стена се намира в Средна Стара планина, в Троянския дял на “Централен Балкан”. В непосредствена близост до нея се разпростират резерват "Козя стена", както и едноименният връх. Разположена на 1562м надморска височина, на самото било на Стара планина, тя е заобиколена от девствена природа и предлага гледки, спиращи дъха.

Връх Милеви скалиВисок 1593м., връх Милеви скали се намира в Западните Родопи. Той е известен със сражението от 4 септември 1944 година между правителствените сили и партизанска бригада „Чепинец“ и партизански отряд „Ангел Кънчев“. Именно там е издигнат паметник в памет на партизаните, а до него е разположена мемориална плоча с имената на всички загинали. Гледката от върха е уникална с просторните си диви долини, обграждащи чудния планински масив.

Връх ПолежанИзвестен като най-високия гранитен връх в Пирин (2850м.), Полежан е първенецът на Полежанското странично било, където се намират още връх Безбог, Каймакчал, Газей, Дислица и Малък Полежан.

Любопитен факт около името му е, че преди да бъде преименуван на Полежан през 1942 година, върхът се е казвал Мангър тепе (от турски мангър означава монета). Покрит е с тънки каменни плочи, оприличени на дрънкащи монети. Край Полежан се намира още и Горното Полежанско езеро, най-високо разположеното езеро в България – 2710 метра. Близко до върха е разположена хижа „Безбог“, а невероятният полежански циркус е гледка, която трудно може да бъде забравена.
Разбира се, това е само една много малка част от природните красоти, които принадлежат на България. Затова, чуствайте се свободни да споделите в коментарите и места, на които сте ходили и са ви направили впечатление, или пък просто искате да посетите.

Благодаря за четенето и весело лято!

Следваща, последна статия от поредицата: Културно лято в България.