Forró nyár

Day 4,609, 10:55 Published in Hungary Hungary by Rezangyal

Elég komolyan megváltoztatták a fejlesztők a csata rendszert, rég volt ilyen komoly változás.

Először is mostantól minden körben lesz légi csata, tehát minden körben 5 divízióban lehet majd harcolni: a 4 földi és a légi divízióban.
A divíziók megnyeréséért kapható pontok rendre 2, 3, 4, 5 és a légiben 6 pont.
Ez azt jelenti, hogy egy nem epic körben 20 pontot lehet szerezni vagyis egy csata minimum 5 körig fog tartani, epiccel lehet 3 kör is. Egész pontosan ha jól értem akkor nem is az epic lesz ezután a fontos, hanem a "most contested battle" vagyis a legkomolyabb csata mindig epicnek számít.

Újdonság, hogy a földi csatáknál megjelenik a "terrain" fogalom: 14 különböző területen harcolhatsz, de előbb el kell döntened, hogy melyik területre specializálódsz. Div4-es karakterként maximum 40k erőt allokálhatsz minden terület típusra (div1: 20k, div2: 25k, div3: 30k), és mivel 14 típus van és senkinek nincs 560 ereje ezért döntened kell, hogy melyik területen akarsz jól teljesíteni. Maximum 6-7 területen lehetsz igazán nagymenő. Ráadásul a terepen a legend rang sem számít, úgyhogy a nehéz tankok nem nagyon fognak terepre menni.
A kapott rang szempontjából továbbra is figyelembe veszi a rendszer a teljes erőt, de a sebzések sokkal kisebbek lesznek. Érdemes lehet viszont használni a rakétákat/bombákat mert azok ugyanannyit sebeznek terepen is.

A legend XX játékosok örömére azért megmaradt a hagyományos földi kör is, így a sok elköltött € azért nem vész kárba, itt számít a legend rang és a teljes erő.

A csatában a körök úgy zajlanak, hogy minden divízióban 3 zónában megy a harc párhuzamosan, aki a háromból kettőt megnyer az a divízió győztese, az kapja a pontokat.
A légi divízióban három teljesen egyforma zóna van, az izgalmasabbak a földi divíziók: itt mindig van egy hagyományos zóna ami a régi szabályok szerint működik és kétféle terep. A terepet a támadó ország prioritásai határozzák meg ebből adódik, hogy a prioritási lista első 10 terepe különösen fontos, hisz jó eséllyel csak ezek fognak szerephez jutni. ez azt is jelenti, hogy pl minden magyar indítású rw-ben ugyanúgy fognak következni a terepek, vagyis elég hamar ki lehet ismerni az ország "stratégiáját".

Ez azt jelenti hogy ha nincs div váltó packod akkor is 6 különböző zóna lesz számodra egyidejűleg elérhető (3 légi, 2 terep és 1 hagyományos földi), div váltó packkal pedig 15. Ez sok lehetőség de komoly odafigyelést/szervezést is kíván. Az elérhető BH-k száma is nő, a légi csatákban 8 arany jár majd mind a három zónában. A földi csatáknál a div4-ben 5 arany jár.

Országos szinten érdemes végiggondolni, hogy milyen területtípusokat preferálunk amikor mi támadunk és a komolyabb játékosoknak arra kéne specializálódni, de persze ezt az ellenféllel nem kéne közölni. Persze előbb utóbb úgyis kiderül, hogy milyen területeken szoktunk játszani és akkor az ellenfél azt kihagyja amikor ellenünk nyomul szóval azért nem kell túlzásba vinni a specializációt, mert ha valamiben gyengék vagyunk azt az ellenfél ki fogja használni. Egy-két országos szintű specializációnál több nem kell. Nekünk is oda kellene figyelni arra, hogy az ellenfél mire gyúr és mire nem.

Egyéni szinten szerintem ez jó rendszer lesz, a repülősöknek mindig lesz csatájuk, a kevésbé tápos karaktereknek is terem majd babér terepen és a legendáknak is marad hely a hagyományos zónában ahol harcolhatnak. Talán a terepes harc legnagyobb problémája, hogy nem látni előre, hogy mikor milyen terep lesz így nem tudom, hogy mikor fogom tudni elütni az energiámat.

Tipp 1: nem muszáj egyszerre az összes terrain skill-t kiosztani, amikor épp szimpatikus csatát látsz és ütni akarsz akkor osztasz oda ahova kell. Lehet, hogy így csak egy hét alatt lesz szétosztva az összes erőd de legalább mind jó helyre megy.

Tipp 2: mivel minden zónában külön BH-t lehet szerezni ezért most igencsak könnyűvé vállt a BH szerzés. Éjszaka 1-2 rakétával simán el lehet vinni némelyik BH-t. A legidőigényesebb feladat megkeresni a megfelelő csatát. Épp most vittem el kb 2 óra alatt 6 BH-t a bolgároktól.

Tipp 3: ha esetleg használsz valami scriptet akkor inkább kapcsold ki, a zóna váltás nem biztos, hogy működni fog (legalábbis így hallottam ...)

Tipp 4: ha terepen ütsz (és nem bombával/rakétával) akkor mindig olyan terepen harcolj amire specializálódtál.

Tipp 5: a skilljeidet legegyszerűbben úgy oszthatod szét ha kinézel egy csatát amit mi kezdeményeztünk (pl egy rw-t) és ha egy körben nincs olyan terep ami a te specialitásod lenne akkor ott kiválasztod az egyiket és onnantól kezdve lesz.