[ME] Financije, investicije i očekivanja

Day 4,609, 02:51 Published in Croatia Croatia by Ministarstvo ekonomije RHPozdrav Domovini!


Dugo planiram napisati izvještaj, natjerati se sve lijepo skupiti na jedno mjesto pa složiti u nekakav smisaoni tekst. Konačno sam uspio. Malo je teško biti aktivan i truditi se kada je većina države u bojkotu, zato se divim ekipi koja je aktivnija od mene. Ovaj je članak trebao biti napisan krajem prošlog mandata ili barem na početku ovoga, ali eto, uz malo zakašnjenje prema standardima koje sam sam postavio tu je. Bez brige, na marketima sam bio aktivniji nego na kanalima ili u medijskom prostoru. Kada smo prije dva mjeseca počeli sa projektom aktivnog vođenja financija očekivao sam da će nešto tako biti okidač za još jaču aktivnost vojnog sektora, ali to se nažalost nije dogodilo. Nadam se povratku svih koji bojkotiraju, bilo bi šteta zbog jedne u nizu promjena od strane admina odbaciti godine i godine igranja. Nadam se tomu iz poprilično sebičnih razloga, ipak je igra zanimljivija ako je imaš s kime igrati.Tokovi, promjene, očekivanja


Osim nekoliko manjih rastova i padova cijena većinom se radilo u stabilnim uvjetima koji za trgovce i nisu baš nešto dobri. Kada sam preuzeo Ministarstvo cijene wepa, fooda i svega ostalog bile su znatno veće, što je značilo da sa preprodajom treba čekati stabilizaciju jer nema smisla kupovati tenkove koje ćeš prodavati za vrijeme pada cijena. Zbog toga prvi mjesec nije bio previše aktivan u smislu trgovanja što nam je s druge strane dalo vremena da se organiziramo, posložimo orgove, osiguramo novac i slično.

Drago mi je što su svi koji su htjeli dobili državne orgove u besplatni najam te sada mogu iskoristiti svoje znanje, aktivnost i kapital kako bi okrenuli koju kunu više. U najam je dano 17 orgovava koji su odradili jako dobar posao. Kada se već govori o Monetary marketu treba napomenuti da je situacija bila poprilično rigidna sve do nedavnog power spina kada je vrijednost golda pala za oko 100cc. U takvim situacijama država obično kupuje, ali s obzirom na najavljeni event pun nepoznanica nisam htio ulaziti u neke veće rizike dok ne dobijemo sve informacije. Možda sam trebao s obzirom da je od jučer cijena golda ponovo počela rasti. Ipak, za očekivati je da će tijekom eventa cijena ponovo padati s obzirom da će novim sustavom borbi biti više golda u opticaju. Pitanje je koliki će to utjecaj imati na cijenu s obzirom da event traje 2 mjeseca, a obično građani rijetko prodaju gold kako bi financirali nešto drugo.

eHrvati su za vrijeme bojkota izgradili velik broj firmi pa se sada pojavio i velik broj ponuđača tenkova i ostalih proizvoda na našim marketima što je dobro. Ono na čemu ću raditi kada zajednica bude malo aktivnija je pružati podršku proizvođačima u smislu svakodnevnog izvještaja o promjenama cijena i trenutne isplativosti proizvodnje. Tablica isplativost već je ranije podijeljena svima koji su je htjeli, ali pretpostavljam da većina klikne prije nego što pročita. Od početka onog prvog mandata smanjila se cijena tenkova i rawa, a povećala se cijena rada. Sve prema očekivanjima. I dalje se WaM-om ostvaruje solidan profit.
Financijski izvještaj


Kao i uvijek kod trgovanja bilo je i uspona i padova, ali završili smo sa nešto više od pola milijuna plusa. Najveći kiksevi događali su se kada se ne bi dogodila očekivana promjena i obrnuto. Nitko ne može uvijek sve točno predvidjeti pa mi je drago da smo završili sa solidnim plusom. Nešto bolje je išlo na MM-u nego sa tenkovima, ali u trenutcima kada cijena tenkova dugoročno pada teško je nešto izvući. Trenutno uopće nemamo tenkova u državnom vlasništvu zbog očekivanog pada cijena. Ipak, cilj je izgraditi respektabilan stock s kojim se neće previše trgovati već će se čuvati za crne dane, a biti će vođen kao fiksni ‘trošak’ umjesto trgovanje.

Što se trenutnog stanja tiče, računao sam pri cijeni 1g=650cc, uključene su sve donacije na HNB, povrati poreza i profit od trgovanja koji je iznosio 521.428 kuna, s tim da nije korišten sav kapital kako bi se došlo do ovog plusa jer nema smisla riskirati sav iznos koji imamo. Kod investicijskog fonda o kojemu više u nastavku članka ići će se u veće rizike.


*sve donacije uključene, dan 4609

Riješili smo sve povrate poreza koje smo imali. Nešto duže smo se zadržali u Francuskoj, Saudijskoj Arabiji i Tajlandu, a s obzirom da od tada nije pisan izvještaj treba obuhvatiti i te podatke. Što se povrata poreza prema eHrvatskoj, a pogotovo dugova tiče, moram reći da se sa Argentinom sporimo oko iznosa, uplatili su polovinu iznosa koji su trebali (prema podacima prijašnjih Guvernera). Slovenija je vratila u potpunosti sve svoje dugove. BiH i Tajland i dalje nisu u stanju otplatiti sve dugove do kraja.

Dugovanja:
eBiH: 514.534 (uplatili su 130.000 od zadnjeg puta)
eArgentina: 668.571 (sporni iznos)
Thai: 2.167.127 kn
Investicijski fond


Investicijski fond će funkcionirati vrlo slično kao i RL fondovi. Svi zainteresirani građani eHrvatske, za koje procijenim da nisu botovi mogu uložiti svoje privatne novce na jedan od nekoliko orgova koji će se koristiti kao Fond. Državni novac činiti će 50% fonda, a ostatak Fonda će činiti vaša ulaganja.

Na primjer, ukoliko 10 građana uloži svaki po 500 000 cc, država će podebljati Fond sa još 5 000 000, a profit koji se ostvari sa prikupljenim kapitalom od 10 000 000 kuna dijeliti će se na način da se profit podjeli u skladu sa ulaganjima. Tako bi građanin koji je uložio 500 000 imao pravo na 5% Fonda, odnosno ukoliko bi sa 10 000 000 napravili 11 000 000 profit ulagača bi iznosio 50 000, što je 10% profit, odnosno dobio bi 550 000 kuna natrag, naravno ako ne želi zadržati novce u Fondu. Novci se iz Fonda mogu izvući u bilo kojem trenutku, osim ako je u tijeku ulaganje. Krug ulaganja traje oko 2-3 tjedna pa je preciznije reći da se novac može izvući svakih 15-ak dana. Stanje Fonda biti će redovno objavljeno u poruci koja će biti napravljena za ulagače. U gornjem primjeru profit je iznosio 10% po ulagaču pa je i država zaradila 500 000 kuna na svojih 5 000 000 uloženih kuna.

Ukoliko netko želi ostaviti bakšu/manču dobrodošao je, ali nikome se neće naplaćivati, ove cikluse ulaganja odrađujem za državu u svakom slučaju, a bilo bi šteta da se sa većim kapitalom ne okrene više love, odnosno da i građani ne dobiju priliku sudjelovati u istome.

Nakon objave ovog članka biti će najavljeno kada počinje prvi krug ulaganja u državne orgove, ilitiga mene i moju aktivnost. U najavi će biti dodatno pojašnjene stvari koje to zahtijevaju. Nikome ne garantiram plus, ali mogu reći da sam do sada u 95% slučajeva završavao mjesec u plusu. Početak rada ovisi o nekim drugim stvarima, odnosno stanju na MM-u.


Telegram kanal Hrvatska ekonomijat
https://t.me/joinchat/OAWZLRj3kT5a4498f4riCw