[НБС] Извештај о селидби фирми у Србији

Day 4,605, 13:26 Published in Serbia Serbia by Narodna Banka Srbije


29.6.2020.

Поштовани грађани,

Овим путем вам дајем извештај о селидбама које су извршене у складу са овим чланком.

Укупно се пријавило 46 грађана од чега су фирме пресељене њима 32. Онима којима фирме нису пресељене нису испуњавали неки од услова или нису одговорили на поруку у којој им је рефундација предложена. Укупно је пресељено 1297 фирми, од чега у 1230 може да се ради као менаџер. Укупна цена селидбе износи 3250925.76 динара.

Узимајући наведене податке у обзир, данашњу просечну плату у Србији и порез на рад (15.45 РСД) који би се имао уколико би се та просечна плата имала у року од месец дана, новац уложен у селидбе ће се кроз менаџерски порез вратити за мање од 6 месеци. Када би менаџерски порез био за око трећину мањи, односно износио 10 РСД, новац уложен у селидбе би се вратио за мње од 9 месеци. Ако узмемо у обзир да има релативно доста фирми у којима је могуће запошљавати и раднике и да се и од тога може убирати порез, долазимо до закључка да је реално да се новац уложен у селидбе врати за око пола године.Рефунд је исплаћиван по принципу покривања трошкова за цену отварања другог холдинга, док је селидба свих фирми рефундирана у целости. Постоји пар изузетака у којима је рефундација била нижа од тога, у складу са договором са играчем коме је исплаћивана.

На овом линку можете погледати детаљан извештај о свему што сам навео, уз одговарајуће податке и снимке холдинга, фирми, трансакција, пратећих коментара и свега што је било потребно како би овај процес био максимално транспарентан.

3000000 за овај пројекат је издвојено са НБС 7.5.2020. а 250000 на данашњи дан и обе трансакције су заведене у књизи финансија НБС.За дан-два ће почети рефундирање селидби фирми из Пољске у Србију, у складу са овим чланком, односно биће објављен нови чланак пре тога у коме ће бити наведени сви потребни детаљи.

За сва добронамерна питања, ту сам да одговорим.

С поштовањем,
Гувернер Србије
Strahinjic lll