Vreli dani u Alabami, sezona 2020

Day 4,605, 00:16 Published in Serbia Serbia by Un Ban Me

Da li su ili nisu vreli dani u Alabami, to stvarno ne znam, no kod nas je toplo i trebalo bi malo razmisliti o kupovini klima uređaja.
E sad ima li kakve razlike među tim klimama? pitaju me ljudi. Naravno da ima. Pre svega treba utvrditi za šta vam sve klima treba.

Izbor klima uređaja prema kapacitetu. Kapacitet se izražava u BTU ili kW. Npr. 9000 BTU odgovara 2,5 kW, 12000 BTU odgovara 3,5 kW...
Izbor klima uređaj prema kapacitetu zavisi od kvadrature, izolacije, toplotnih gubitaka, rasporeda prostorija i sl. Grubo rečeno, jedna 12ica može da hladi i do 60 kvm dobro izolovanog prostora sa dobrim rasporedom prostorija u odnosu na položaj unutrašnje jedinice. Ako je prostor veliki, pa razmišljate o 18ici, bolje rešenje bi bilo 12ica i 9ka (dve klime umesto jedne). Ovo je posebno važno za one koji bi i da se greju.
Za prosečan stan od 50 kvm za hlađenje je dovoljna jedna 12ica, dok bi za gejanje kupio 12icu i 9ku.

Ako vam treba samo za hlađenje, a niste pri lovi, možete kupiti bilo koju klimu do max 250 eura. Radi se o on/off klimama, koje su obično u A/A energetskom razredu i Bogougodne su za hlađenje svakojakih prostora. Što se tiče grejanja, pa recimo da će grejati do nekih 0 C i pri tome moći zagrejati do 30 kvm izolovanog prostora. Ugođaj boravka u prostoru gde rade ovakve klime nije baš najbolji, jer se kompresor gasi kada postigne željenu temperaturu, pa ponovo pali kada ona padne ispod zadate (običnosu te oscilacije po par stepeni, mada kod lošijih klima uređaja mogu ići i do 4 C). Mana im je i to što konstantno duvaju hladan vazduh pa boravak ispod njih nije baš prijatan.

Ako vam treba i za grejanje i za hlađenje, a niste pri lovi, onda vam ipak treba inverter klima. Tu se cene kreću od nekih 300 eura pa naviše. U principu što je klima skuplja to je i efikasnija. Inverteri od oko 300 eura će moći i grejati do određenog minusa, obično je to do recimo -7 C. Ona će naravno nastaviti sa grejanje i ispod toga, ali za znatno smanjenim kapacitetom.
Ugođaj boravka ispod invertera je bolji ili znatno bolji od boravka u prostoru gde radi obična klima. To je zato što ona ne duva stalno izrazito hladan ili izrazito topao vazduh. Naime, kada se temperatura u prostoru približi zadatoj temperaturi kompreso menja način rada i tada vazduh koj iizlazi iz unutrašnje jedinice bude umereno hladan/topao. U principu, što je klima skuplja, to je modulacija kompresora bolja i ugođaj u prostoru veći. u ovoj klasi radi se o uređajima A++/A+ ili višeg energetskog razreda.

Dva osnovna parametra koja treba gledati pri kupovini su SEER i SCOP. SEER se odnosi na hlađenje, a SCOP na grejanje i pri ovome se misli na sezonsku efikasnost ili učinak. Pored ovih parametara bitni su i Pdesingc i Pdesignh koji daju realniju sliku o snazi samog uređaja i prvi se odnosi na hlađenje, a drugi na grejanje (posebno je važno za grejanje, jer svaka klima hladi). Vrednost Pdesignh za 12cu ne bi trebala biti niža od 2.5 za prosečnu klimatsku zonu. Postoje tri zone i njih ćete naći na nalepnici koja govori u koju energetsku klasu spada vaša klima. Bitno je napomenuti da su kod na mahom izražene srednja i povremeno topla. Bitno je da gledate srednju zonu.
Na žalost, parametar Pdesignh nije često istaknut 🙁

Sad će neko pročitati da npr jedan VIVAX i jedan DAIKIN imaju isti SEER i SCOP, ali je drugi od prvog skuplji 100 %. Da ne razglabam zašto i zbog čega, vratimo se opet na početak, a to je da ako imate novca kupite skuplju, a ako nemate kupite jeftiniju.

Uređaji iz niže klase obično donose i povećanu buku unutrašnje i spoljne jedinice, pa i o tome treba voditi računa, a posebno onima koji će spavati u blizini klime. Pored buke, spoljna jedinica donosi i vibracije koje se prenose na zid pa savetujem ugradnju antivibracionih guma.

Podešavanje krilaca treba da bude na hlađenju - krajnji gornji položaj, a na grejanju krajnji donji položaj (naravno ukoliko vama odgovara podesite ga kako to želite). Ventilator treba da bude na AUTO i uređaj će sam regulisati jačinu duvanja.

Pojedini proizvođači, a naročito iz budžet segmenta forsiraju razne filtere i slične gluposti. Zapamtite, da je to samo marketinški trik i da to zanemarite. Ozbiljni uređaji za tretiranje vazduha koštaju znatno više i ako vam trebaju takvi uređaji (npr. zbog alergije, lokalnog zagađenja vazduha i sl.) moraćete zavući ruku dublje u džep i kupiti nešto iz gornjeg ili eventualno srednjeg segmenta tržišta.

Čišćenje klima uređaja se vrši na sledeći način. Na svake dve nedelje operite filtere unutrašnje jedinice mlakom vodom od unutrašnje ka spoljnoj strani i osptavite da se osuše, a zatim ih vratite na mesto. Jednom mesečno naprskajte asepsol po unutrašnjem isparivaču (po saću unutrašnje jedinice). Jednom godišnje pozovite servisera da vam očisti detaljno unutrašnju jedinicu. Ovo je posebno važno za one koji se greju. Tokom hlađenja unutrašnja jedinica nakuplja vlagu koja pogoduje formiranju buđi. Tokom gejanja, unutrašnja jedinica bude vruća pa sasušene spore i buđ lete na sve strane.

Na šta obratiti pažnju prilikom ugradnje. Neko opšte pravilo je da sistem mora biti vakumiran (pre ugradnje pitati majstora da li ima vakuum pumpu). Dužina instalacije kod invertera bi trebala da bude bar 3 m ili u skladu sa preporukom proizvođača (ukoliko postoji). Obavezno postaviti antivibracione gume na spoljnoj jedinici. Odvod kondenzata (i sa spoljne i sa unutrašnje jedinice) rešiti odmah prilikom ugradnje, a ne da majstor zapali, a vama komšije j.bu sve po spisku.
Moram da napomenem da odvod kondenzata u oluk ne mora da bude uvek dobro rešenje. Ukoliko dođe do zapušenja oluka, voda će verovatno završiti kod vas u stanu.

Šta je defrost? Defrost je režim rada klima uređaja koji se javlja u modu grejanja kada uređaj otapa spoljnu jedinicu. Tada klima prestaje sa grejanjem i vrši otapanje spoljne jedinice (tehnički gledano u tom periodu od cca 10 minuta grejanje će stati sa radom). Što je vlažnost spoljnjeg vazduha veća veća to će defrosti biti češći.
Kao pomoć defrostu neki proizvođači ugrađuju dodatne grejače spoljne jedinice, a mogu se ugraditi i aftermarket, no treba proveriti sa serviserom da li se gubi garancija u tom slučaju.

Ako vam kažem da inverter klime 12ice imaju raspon cena od 250 do 1300 eura, onda pri izboru klime već samo možete proceniti šta ćete dobiti za svoj novac koji planirate da uložite. Već od 500 eura mogu da se nađu pristojni uređaji.

Tekst je napisan za ljude koji blage veze nemaju o klima uređajima, a planiraju da ga kupe.