ДК - Владимир

Day 4,425, 05:27 Published in Bulgaria Russia by Jasmmine
Здравейте,еБългари !
Продължавам моите статии от поредицата Златния пръстен на Русия

Преди да започна историята за този великолепен руски град искам да изкажа искрената си благодарност към Дипломатическия Корпус който ми позволи да се докосна до руската култура и до еРусия, която безкрайно много обичам 🙂

И така - ВладимирВладимир е древната столица на Североизточна Рус, един от най-големите туристически центрове на Русия. Разположен е на левия бряг на река Клязма, на разстояние 190 км от Москва. Основан от Владимир Мономах през 1108 година.

Градът достига разцвет при княз Андрей Боголюбски, който през 1157 година е преместил тук от столицата на княжеството от Киев . Неговият приемник Всеволод Большое гнездо е бил един от най-могъщите руски князе и при неговото управление владимирските князе са получили титлата „велики”.

През 1238 г. градът е бил разорен и опожарен от татарите. По-късно градът няколко пъти е бил подлаган на набези на татарите. Започвайки от Василий Ярославич, в условията на засилваща се раздробеност на Северо-източна Рус, Владимир престава да е резиденция на великите князе, които извършвали в него само обреда по коронация. От 1299 година Владимир е резиденция на руските митрополити.

Три белокаменни паметници на домонголското строителство влизат в регистъра на Световното наследство на ЮНЕСКО.Успенският събор — изключителен паметник на белокаменното строителство. Катедрален православен храм на Владимирската епархия и държавен музей. В него са се венчали Владимирските и Московските князе. Паметник на руската архитектура от XII век, послужил за образец на редица по-късни събори, в това число на Успенския събор на Аристотел Фиораванти. Един от малкото храмове, в които са се съхранили уникални фрески на Андрей Рубльов, гениалният руски иконописец от XV век.Дми́триевският събо́р —построен от Всеволод Большое Гнездо и осветен в чест на великомъченика Дмитрий Солунски. Съгласно различни източници, съборът е построен между 1291 – 1197 година. Каноничен пример на църковно-куполен белокамен храм на владимиро-суздалската школа. Знаменит е със своята белокаменна резба. Неговите стени украсяват 600 релефа, изобразяващи светии, митични и реални животни. В събора са се съхранили стенописи от XII век

През 1992 г. е включен в списъка на паметниците на Световното наследство на ЮНЕСКО.
Златните врата – това е велик и значим паметник на древноруската архитектура. Те са били построени през 1164 година и се явяват отбранително съоръжение.

Уникалността на съоръжението се състои в това, че от съществуващите в средните векове същите Златни врата в Иерусалим, Константинопол и Киев до наши дни са се съхранили само древните, владимирските.

По време на Андрей Боголюбски това са били най-празничните и тържествени врата на столицата на Северо-източна Рус. Освен това са използвани като Триумфална арка. Под сводовете на вратата са минавали княжеските дружини, заминаващи и връщащи се от походи. Тук са посрещали чуждите посланици и именити гости

Вратата били вход към най-богатата част на града, където живеели само князе и боляри. В горната част на вратата се намира църква.

Вече 50 години Златните врата са част от Владимирско-Суздалския музей-заповедник.
В църквата се намира военно-историческа експозиция. Тук са представени различни видове оръжия и войнско снаряжение.

От 1992 година Златните врата са включени в списъка на Световното наследство на ЮНЕСКО.Успенски Княгинин манастир — действащ женски манастир във Владимир. Основан в началото на XIII век от великия Владимирски княз Всеволод Большое гнездо по настояване на неговата жена великата княгиня Мария Шварновна. Мария Шварновна е аланска (осетинска) княгиня, дъщеря на княз Шварн. Мария е родила дванадесет деца – осем синове и четири дъщери. Великата княгиня е покровителствала книгите, науката и изкуствата, отличавала се с благочестие и мъдрост, богато украсявала църквите, по-късно я сравнявали с княгиня Олга и Феодора.

След раждането на най-малкия син Иван, княгинята се разболяла тежко и дала обет да основе манастир и през 1200 година по нейно настояване в град Владимир е бил заложен Успенският манастир, който в нейна чест започнали да наричат Княгинин.

Осемнадесет дни преди смъртта си Мария се подстригала за монахиня.

Николай Михайлович Карамзин е написал: „ Готвейки се да умре, княгинята повикала своите синове и ги заклела да живеят в любов, напомняйки им мъдрите думи на великия Ярослав, че междуособието погубва князете и отечеството, възвеличано от труда на предците; съветвала децата да бъдат набожни, трезви,винаги приветливи и да уважават старите”.

До нови срещи!