Államcsíny!?

Day 4,415, 08:06 Published in Hungary Hungary by Xer01

Tisztelt Játékostársak!

Mivel elérkeztünk a decemberi kormányzati ciklus feléhez, ezért úgy gondoltam ideje írni egy „elemzést” a mostani kormány munkájáról illetve az újonnan kialakult politikai berendezkedésről.

Előző cikkemben már jó részt megtettem a munka értékelését:
https://www.erepublik.com/en/article/mik-nt-jutottunk-ide--2709794/1/20

A helyzet nem sokat változott azóta, elvesztettük Győrt is és jó pár napig az ország eredeti területei teljes megszállás alatt voltak. Mára sikerült felszabadítani Pécset illetve kiütni a román-svéd TW-t.

Sajnos a kormány továbbra sem kommunikál a kongával, az elnök teljesen inaktív, a kormányzati munkát Gildor Ingorion és wwenigma játékos próbálja ellátni, már amennyire ez lehetséges Vadas elnök hiányában. Nyilván vannak olyan kérdések, amikben elnöki döntésre volna szükség, például, hogy a szövetségeseink miként tudnának segíteni nekünk. Sajnos a törökök hiába ajánlották fel segítségüket, Vadas elnök még csak válaszra sem méltatta őket.

Mivel korábban felmerült, hogy a kormány tagjai illetve tanácsadói nem is azok a játékosok, akiket az MK ban megjelölt Vadas elnök, ezért úgy vélem a legjobb az, ha megnézzük kik is vannak benne a kormányzati levelezésben. (Az információért köszönet a kormány egyik tagjának.) Szerintem nyugodtan tekinthetjük ezeket a játékosokat a kormány tagjainak.

HUpakolas kishuga Luci Ewing, wwenigma, Dunedan, AdmiraIis, Gildor Ingorion, subbidubbi, Jozsi a Munkas, Petyaman, szemi, Mitsou, HUpakolas, Dacicus Maximus, Nintsen, Teleki Kolos, Galvinus Hamptitus, SzasZiii, sziklasz, Vadaskertbenvok, Ment a report, aimeisan, fabyzol, FlaMi, Tenshiouji, Nariii, fsb1000, whorses, Tiny Rick, kipcsak

Látszik, hogy rengeteg tagja van a kormánynak még is csak 2 játékosról mondható el közülük, hogy érdemi kormányzati munkát végez. Érdekes kérdés, hogy vajon Dacicus maximus, Fsb1000, Lucy vagy éppen szemi milyen munkát végeznek, milyen tanácsokat adnak.

Azt hiszem, ha a politikai berendezkedést vizsgáljuk érdemes szemi játékos szerepénél elidőznünk egy pillanatra, ugyanis ő a kongresszus elnöke is. Szerintem neki kulcsszerepe van a kialakult helyzetben, ugyanis a kormány semmilyen tájékoztatást nem ad a kongresszusnak, a kérdésekre nem válaszolnak. Úgy gondolom, hogy ebben a helyzetben a kongresszus elnökének illene felszólalnia és kiállni a kongresszusi tájékoztatás fontossága mellett. Felszólítani a kormányt a kongával való együttműködésre, de ezt nem tette meg a mai napig.

Azzal, hogy a fent megnevezett politikai elit magához ragadta a hatalmat és kizárta a kongresszust a döntési folyamatokból egyfajta puccsot, pontosabban államcsínyt hajtottak végre.

Nézzük is meg az államcsíny pontos fogalmát:

"Az államcsíny (franciául coup d'état) során a hatalomátvételt a politikai elit egy része hajtja végre, a rendelkezésére álló politikai eszközökkel, vagyis alkotmányos eszközökkel felszámolja magát az alkotmányosságot és magához ragadja a hatalmat. Az államcsíny végrehajtása szintén antidemokratikus hatalomátvétel, mégis előfordulhat, hogy szélesebb néptömeg támogatását élvezi, és a hatalom megszerzése után népszavazással legitimálják a hatalmat."

Úgy vélem, hogy a kormány, a holdudvara és a kongresszus elnökének támogatásával, akit be is vettek a kormányba, szépen titokban államcsínyt hajtott végre azzal, hogy kizárta a kongresszust a kormányzati döntésekből és a közösség tájékoztatását is minimálisra csökkentette.

Csak remélni tudjuk, hogy Vadas és Lucy a demokratikus rendszer lebontása utána elkezdi végre szervezni az ország felszabadítását és a kormányzati tanácsadók is megkezdik az érdemi munkát.


Xer