[ICS] Bojkott?

Day 4,407, 03:20 Published in Hungary Slovakia by Istencsaszar

Sziasztok!

Az elmúlt két napban egyre több cikk, komment és shout jelent meg azzal kapcsolatban, hogy a tankjaink egy részét összefogó Árnyéklovag csapat egy része (ti.: a korábbi puccsisták) bojkottot hirdetett a honvédő háborúnk kapcsán. Ennek kapcsán szeretném én is kifejteni a véleményem.

Először is, szeretném leszögezni, hogy nekem az alapelvem a játékban, hogy mindenkinek a játékcélja legitim, senki sem szólhat bele, hogy ki hol, mennyit és mikor üt.

Ezt azért tartom fontosnak leírni, mert a demokrata oldalról sok embertől olvastam, hogy de a puccsista tankoknak kötelessége lenne részt venni a háborúkban, mert a potenciális nagy része náluk van és az ország játékmenete a sok-sok TW-vel rájuk van optimalizálva. Ezzel a felfogással nem értek egyet. Ha valaki nem érzi szükségét, hogy megvédje az országát, nem érez késztetést, hogy a Budapestet elfoglaló román hadak ellen fellépjen, vagy nem látja problémának, hogy az Asteria szépen lassan TW területet csinál a régióinkból, akkor az a saját egyéni döntése, amihez természetesen joga van. Persze más kérdés, hogy a többségnek lehet ezzel kapcsolatos, esetlegesen negatív véleménye, de ettől függetlenül számon kérni nem lehet semmit ezeken a játékosokon.

Itt tennék egy kis kitérőt a szóhasználatot illetően. Igen, a puccsista-demokrata szópárt használom a helyzet leírása során, mert véleményem szerint ez a bojkott ugyanazon a szellemi üzeneten alapul, ami korábban a puccshoz vezetett, így annak természetes folytatásának tekinthető. Valójában az általam a "puccs szellemi üzenetének" nevezett jelenség folyamatosan jelen van és jelen is volt az elmúlt hónapok során.

De térjünk is vissza! Szóval bojkott. Mi a bojkott oka? Eleinte azt olvastam, hogy RL munka, időhiány. Ilyen mindenkivel előfordul, további magyarázatot nem igényel. Mondjuk ezt nem lehet bojkottnak nevezni, mert a bojkott szó per definitionem feltételez más döntési és cselekvési lehetőséget is (ti.: tudnánk ütni, de valamilyen ok miatt nem tesszük). Ha RL munka miatt nem érünk rá, akkor nincs lehetőségünk sokan online lenni és a csatákban folyamatosan ütni, tehát ez nem bojkott.

Második okként előkerült a haditervek és a koncepció hiánya.

Koncepció már évek óta nincs a magyar kormányoknál és ebbe beletartoznak a puccsista vezetésű hónapok is. Ad hoc kormányzás folyt, mindig az adott hónap eseményeire reagálva.

Nincs haditerv? Miért? Előző hónapban volt? Külföldi állampolgárságú laikusként én a két hónap között különbséget nem látok. Az elején ugyanúgy határzárral kísérletezett a kormány, mint Roninék előző hónapban, aztán mivel a határzár a törökök szerb és román nyitott háborúja miatt okafogyottá vált (vagy önszántukból kivonultak? - nem tudom) a kormány szövetségeseinket próbálta behívni, hogy minél több területünket ők és ne az ellenség foglalja el. Ugyanez történt a múlt havi macedón-román támadás idején. Más kérdés, hogy most sem az indonézek, sem az ukránok nem tudták a kijelölt régiókat elfoglalni, részben az ellenség komoly ellenintézkedései, részben a magyar oldalon megmutatkozó koordinációs és sebzésbeli hiányosságok miatt.

Előző hónapban ezt követte a szövetségesek általi felszabadítás. Gondolom ezt szívesen venné a mostani kormány is. Nyilván nem lehet nekik felróni azt, hogy szövetségünk ebben a hónapban nemzetközi szinten is több helyen meghátrálni kényszerült és nincs azonnali beavatkozási lehetősége. Azt nem tudom, hogy milyen a magyar-szövetség kommunikáció. Lehet hallani olyan pletykákat, hogy a szövetség képviselői a kormányváltást követően varázsütésre elzárkóztak mindentől. Ezt én nem tudom megítélni.

Szóval bojkott. Tudnánk-e nyerni ha nem lenne bojkott és mindenki úgy döntene, hogy maximálisan odateszi magát lehetőségeikhez képest? Szerintem nem. A támadóink dolgát megnehezíthetnénk, keményebb költésre, tartalékégetésre kényszeríthetnénk őket, de a románok (és a szerbek is) erősebbek nálunk 1 vs 1-ben, de valószínű, hogy a macedónokat és a bolgárokat sem tudnánk megverni. Ilyen formában, az eredmény szempontjából mindegy, hogy ki üt és ki nem.

A felszabadulásunk nagyrészt a szövetségeseink beavatkozásától függ és múlt hónapban is csak attól függött. Egyedül a bolgárok elleni CH csatát hoztuk le mi, ami valóban nagy erőfeszítés és szép munka volt, de feltehetően az ő szempontjukból (és a miénkből sem) nem volt sorsdöntő és taktikailag kiemelkedő szerepű.

Ez az egész a geopolitikára vezethető vissza. Országunk eredeti területen határos az Asteria két legerősebb országával, Romániával és Szerbiával. Ráadásul mióta globálisan visszaszorult az ellenség, ebben a régióban rendezte be a túlélési és TW bázisát, így szinte minden tagjuk képviselteti magát a szerb és/vagy a román régiókon, így tucatnyi ellenség van közvetlenül a határaink mellett. Ezek jelentős része ráadásul erősebb nálunk.

Nekünk tehát geopolitikai érdekünk lett volna, hogy annak idején ne mi háborúzzunk a románok és/vagy a szerbek ellen, mert elindíthatunk egy negatív folyamatot. Akkor a kormány és a kongresszus úgy döntött, hogy a szövetség kérésének megfelelően belemegyünk hadjáratokba. Természetesen ez egy legitim döntés, ami adott esetben játékélményt is biztosított, sőt, valószínűleg ennek köszönhetően szabadítottak fel minket szövetségeseink, de azt látni kell, hogy amikor a biztonságunk és eredeti területeink integritása kizárólag a szövetségesek cselekvésének függvénye, akkor előfordulnak ilyen esetek.

Végül pedig bíztatok mindenkit arra, hogy vegye ki a részét a honvédő háborúból, lehetőségeihez mérten! Ez egy játék. Az, hogy elfoglalják az eredetiket, TW területet csinálnak a fél országból, nagy probléma, de nem tud maradandó kárt okozni a közösségnek. A játék ciklikus, semmi sem maradandó, semmi sem tartós. És valójában ezeknek a sikereknek, kudarcoknak nincs valós értéke. A közösség egységére a legnagyobb veszélyt a belső viszályok jelentik.

Szóval harcoljunk tovább a románok és egyéb támadóink ellen, a puccsistákat meg hagyjuk meg a bojkott hisztijükben! Nem akarnak ütni a hazájuk védelméért? Ne üssenek! Kit izgat? Eltörölnek? Na és? Majd felszabadulunk. Nem lesz könnyű? Legalább lesz értelmes közösségi cél.

Összefoglalásul pedig azt tudom mondani, hogy nem akarok összeesküvés-elméleteket kreálni, de én ezt az egészet egy álvitának tartom. Véget ért az event, elfogytak a hónapban elégetni szánt csokik, goldok, bombák, fegyverek és még a szövetségünk is defenzívában van a világ jó részén az Asteria feltámadását követően, szóval most tényleg csak magunkra számíthatnánk. Elképzelhető, hogy lesz valami karácsonyi event is, amire kellhet a tartalék. Ráadásul egy olyan kormány lett megválasztva, amire rá lehet sütni a tapasztalatlanság vádját. És pont most jön elő egy bojkott? Megmosolyogtató. 🙂

Tulajdonképpen mi a követelés a zsarolók részéről? Legyen haditerv? Most is legalább olyan haditerv van, mint előző hónapban. Sőt, HK-ban - számomra úgy tűnik hogy - gyakrabban is van tájékoztatás a lépésekről. Legyenek bevéve a kormányba? Ha ez megtörténik, akkor azonnal valid lesz a haditerv?

De nem is ragoznám tovább, mindenki érti. 🙂

Maradok tisztelettel:
ics
szlovák állampolgár