Пројекат државних пакеташа - новембар 2019.

Day 4,399, 10:50 Published in Serbia Serbia by Strahinjic lll
6.12.2019.

Поздрав свима о/

С обзиром да је ово последњи дан мандата председнице Кристијане.Ф имао сам намеру да напишем анализу целог мандата али сам одустао од тога јер би за то било потребно доста времена а и сам чланак би вероватно био поприлично дугачак.

Уместо тога, одлучио сам да пишем само о оном делу који се тиче мог учешћа у Влади и посла за који је требало да будем задужен.Наиме, једно од предизборних обећања Кристијане је било наставак пројекта државног финансирања пакеташа, уз одређену контролу, односно повећану транспарентност истог. Требало је да ја будем човек који ће радити на томе да се транспарентност тог пројекта повећа. Стога сам, пар дана након преузимања мандата од стране Кристијане, послао поруку Апису, који је до тада водио пројекат пакеташа, са предлогом како бисмо могли да повећамо транспарентост пројекта, а да се не угрозе осетљиви подаци, све до јавног објављивања потпуног извештаја.

Међутим, он ми је одговорио да се он већ договорио са председницом да настави са својим послом након што јој је изнео своје виђење на ту тему и своје намере о начину рада пројекта, што је она и прихватила. Одмах после тога сам упитао председницу шта се договорила са Аписом и она ми је одговорила да јој је он објаснио како је до тада водио пројекат, да му се верује или не и да, ако му се да шанса да настави са тим радом, онда ради сам, а ако не, да се онда сама сналази за проналажење продаваца, контролу фармања и све остало. Она му је на то одговорила да настави са послом онако како је до тада радио.

У преводу, то је значило да предизборно обећање неће бити испуњено, односно да неће бити повећане транспарентности наведеног пројекта. То је била искључиво њена одлука коју сам ја морао да испоштујем, али нисам морао и да се сложим са истом. Због тога сам истог дана поднео оставку на место у Влади, јер ионако нисам имао посао којим је требало да се бавим, а такође сам поднео и оставку на место потпредседника странке у којој се налазимо Кристијана и ја. То је било све што сам у датом моменту могао да урадим, ништа друго није зависило више од мене.Дужан сам још да кажем и да је на пројекат државног финансирања пакеташа од 27.7.2019. до завршетка претпрошлог мандата уложено скоро 27 милиона динара и да у мандату Кристијане није уложен ниједан нови динар у овај пројекат. Такође, у коментарима на чланке који су се бавили овом и сличним темама, могли смо да видимо Аписеве коментаре у којима је писао како ће извештаје о пројекту поднети након 6 месеци од почетка пројекта, односно око дана Светог Саве.

Лично, не слажем се са начином на који је до сада вођен пројекат али коначан суд о истом нећу износити све док не видимо те извештаје за које је Апис обећао да ће бити објављени за неких месец и по дана од данас. Ја се искрено надам да ће тих извештаја бити и да народ неће остати ускраћен за увид у исте и могућност давања анализе успешности пројекта.

До следећег читања...

о7