[Unionin muurimuseo] Aloitusopas 24.11.2013

Day 4,395, 09:06 Published in Finland Finland by Otus Leucotis
Tervehdys uusi kansalainen!

Oletamme, että luet artikkelia ensimmäistä kertaa eRepublik-urasi aikana. Tätä ei todellakaan kannata jättää ainoaksi kerraksi: mediasta löytyy kaikenlaista kiinnostavaa asiaa. Mutta mennään itse asiaan. Ajattelimme tässä artikkelissa kertoa vähän pelistä ja opastaa sinua alkuun. Ota siis mukava asento ja jatka lukemista!

Tämä artikkeli on kieltämättä aikamoinen muuri, mutta voit lukea tämän läpi vaikka osio kerrallaan. Jos tämä on ensimmäinen kertasi, suosittelen lukemaan ainakin ensimmäisen osion: "Oman hahmosi kehittäminen ja ylläpito". Tule myöhemmin takaisin lukemaan muita osioista.

Sisällysluettelo

1. Oman hahmosi kehittäminen ja ylläpito
1.1 Työskentely ja treenaus
1.2 Energia ja energiamittari
1.2.1 Ruoan syöminen
2. Sotiminen
2.1 Sotaan valmistautuminen
2.2 Taisteleminen
2.3 Sotilasyksiköt
2.3.1 Suomen sotilasyksiköt
2.4 Lisätietoa sotimisesta
2.5 Bazooka
2.6 Raketit
3. Yritystoiminta
3.1 Tuotantoalat
3.2 Yrityksen perustaminen
3.3 Ensimmäisen firman pyörittäminen
3.4 Lisää firmoja ja muuta tärkeää firmoihin liittyvää
3.5 Rakennukset
3.5.1 Tuotettujen tuotteiden määrät eri rakennuksissa
3.5.2 Rakennusten hinnat
4. Politiikka
4.1 Vaalit ja äänestäminen
4.1.1 Presidentinvaalit
4.1.2 Eduskuntavaalit
4.1.3 Puolueen puheenjohtajavaalit
4.2 Puolueet Suomessa
4.3 Eduskuntaan!
4.4 AVS-toiminta
5. Media
5.1 Median käyttäminen
5.2 Oman lehden luominen ja toimittaminen
6. eSuomen yhteisö
6.1 Foorumi
6.2 IRC: #erepublik.fi (Quakenet)
6.2.1 Miten pääsen irkkiin?
6.2.2 Lisää IRC-kanavia
6.3 Hyödyllisiä linkkejä
7. Loppusanat

1. Oman hahmosi kehittäminen ja ylläpito

Jos olet suorittanut eRepublikin aloitustehtäviä, niin olet jo työskennellyt ja treenannut omissa laitoksissasi eRepublik-urasi aikana. Työskentely ja voiman treenaaminen kuuluvat päivittäisiin toimiisi, jotka sinun kannattaa tehdä kehityksesi nopeuttamiseksi.


1.1 Työskentely ja treenaus

Liittyessäsi peliin sinut opastetaan työskentelyn ja treenauksen maailmaan tehtävien avulla. Oletkin varmaan jo tehnyt tehtävät, joissa rakennat treenipajan ja muutaman viljafirman.

Omien firmojesi lisäksi voit työskennellä myös yhdellä ulkopuolisella työnantajalla. Avoimet työpaikat löydät sivun ylälaidasta,kohdasta Market ja valitsemalla sen alta kohdan Job market. Työskennellessäsi jonkun toisen yrityksessä, sinulle maksetaan siitä palkkaa Työpaikaksi kannattaakin valita parhaiten palkattu työpaikka. Voit tietenkin ottaa myös yhteyttä suoraan johonkin pelaajaan työpaikan ja/tai palkankorotuksen vuoksi. Huomaa kuitenkin se, että kuten oikeassakin elämässä, myös eRepublikissa joudut maksamaan palkastasi muutaman prosentin veroa.

Kun olet työskennellyt 30 päivän ajan, saat "Ahkera työntekijä (Hard Worker)"-mitalin. Tämän saavuttamisesta saat palkinnoksi täydet 5 kultaa. Kultaa käytetään pääasiassa erilaisten rakennusten ostamiseen ja päivittämiseen. Kultaa voit vaihtaa valuuttamarketissa (Market - Monetary market) valuutaksi, jolla voit ostaa ruokaa ja aseita.


Työskentelyn ohella sinun kannattaa kasvattaa hahmosi voimaa treenaamalla päivittäin. Treenaaminen tapahtuu ”Training grounds”-nimisessä rakennuksessa samoin kuin työskentely yrityksissä, mutta sillä erotuksella että kasvatat voimaasi tuotteiden tuottamisen sijaan. Mitä suurempi voimasi on, sitä paremmin pärjäät taisteluissa. Aina saavutettuasi voimassa 250 pistettä , saat Supersotilas-palkinnon (Super Sodier), ja kuten työskentelystä saatavasta mitalista, saat myös tästä palkkioksi 5 kultaa. Perustreeni on ilmaista, joten sitä kannattaa käyttää päivittäin. Lisäksi sinulla on mahdollisuus käyttää maksullisia treenejä. Maksullisia treenejä on kolme erilaista ja ne maksavat päivittäin käytettynä kertasumman kultaa, joka erisuuruinen eri treenipaikoissa.

Treenausrakennuksia, kuten myös omia firmojasi on myös mahdollista kehittää, jolloin saat kehitetystä rakennuksesta enemmän resursseja/voimaa. Aloittavan pelaajan kannattaa säästää tehtävistä ja mitaleista saatavat kullat treenipaikkojen kehittämiseen. Syy tähän on selitetty mm. kohdassa 3. Yritystoiminta. Lyhyesti sanottuna aloittavalle pelaajalle nopein tapa tienata on treenaaminen, enemmän voimaa ---> Nopeammin mitaleita/kultaa!

Ensimmäisenä kannattaa kehittää ilmainen treenipaikka ylimmälle tasolle, jonka jälkeen voit alkaa kehittämään maksullisia treenipaikkoja. Kun varallisuutta on kertynyt, voit alkaa käyttämään kultatreenejä, mutta tällöin olisi hyvä saada treenisalit myös päivitettyä mahdollisimman korkealle, jolloin käyttämääsi kultaa vastaan saat mahdollisimman paljon voimaa.


Lisätietoa asiasta ja yhteenveto hinnoista löytyy Wiki-artikkelista.


1.2 Energia ja energiamittari

Pelin vasemmassa sivupalkissa pelaajakuvasi alapuolella on energiamittari, joka näyttää käytettävissä olevan energian tumman vihreällä, ja palautettavissa olevan energian vaaleammalla vihreällä. Lähes kaikki toimet eRepublikissa, kuten työskentely, treenaus ja taisteleminen kuluttavat energiaa, ja täten lyhentävät tummanvihreää palkkia. Ruoan syöminen taas palauttaa energiaa, eli pidentää tummanvihreää palkkia. Et voi kuitenkaan syödä enempää kuin mitä vaalean vihreään palkkiin mahtuu. Käytettyäsi energiaasi, mittariin mahtuva määrä palautuu hiljalleen, 10 yksikköä 6 minuutin välein.

Mittariin mahtuvan energian määrä kasvaa noustessasi tasoja pelissä. Aluksi täyteen mittariin mahtuu vain 100 energiaa (tumman vihreä palkki) ja varastoon toiset 100 energiaa (vaalean vihreä palkki). Tasolla 21 mahtuu täyteen mittariin 500 energiaa ja varastoon toiset 500. Tätä määrää voi vielä kasvattaa kullalla ostettavilla erikoisrakennuksilla, mutta näistä asioista aloittelijan ei tarvitse välittää.


1.2.1 Ruoan syöminen

Energiaa palautetaan syömällä ruokaa energiamittarin alapuolella olevalla Recover Energy -painikkeella. Jotta tämä onnistuu, sinulla tulee olla ruokaa varastossa. Ruokaa voit ostaa marketista (Market - Marketplace) tai valmistaa niitä omassa ruokafirmassasi.

Avattuasi marketin (Market - marketplace) näet monenlaisia kuvakkeita ja nappeja. Paina ensin ruoan (food) kuvaa ja sitten valitse ruoan taso, jota haluat ostaa. Pelissä on yhteensä 7 eritasoista ruokaa. Ruoan taso määrittää sen palauttaman energian määrän:

- Taso 1 (1 tähti): 2 pistettä energiaa;
- Taso 2 (2 tähteä): 4 pistettä energiaa;
- Taso 3 (3 tähteä): 6 pistettä energiaa;
- Taso 4 (4 tähteä): 8 pistettä energiaa;
- Taso 5 (5 tähteä): 10 pistettä energiaa;
- Taso 6 (6 tähteä): 12 pistettä energiaa;
- Taso 7 (7 tähteä): 20 pistettä energiaa;
Vinkki: Jos haluat ostaa halvinta ruokaa verrattuna siitä saatavaan hyötyyn, laske ruoan hinta per palautettu energia. Eli jaa ruoan hinta siitä saatavan energian määrällä. Toista tämä kaikille eri tasoille ja osta sitä, joka on halvinta energiaa kohden.

Esimerkki! Tason 1 ruoka maksaa 0.82 FIM, niin yhden energian hinta on 0.41 FIM. Tason 3 ruoka maksaa 2.2 FIM, joten sen hinta on 0.367 FIM / energia. Tason kolme ruoka on siis parempi hinta-laatusuhteeltaan.

Ostettuasi ruoan voit syödä sen painamalla Recover Energy -nappia. Varastostasi syödään automaattisesti ruokaa niin paljon kuin energiamittariisi mahtuu. Jos yrität syödä ruokaa, joka palauttaa enemmän energiaa kuin sinun on mahdollista saada, sinulta kysytään, että haluatko tuhlata muutaman energian edestä ruokaa.


2. Sotiminen

Vaikka sotiminen ei kaikkia välttämättä kiinnosta, on se tärkeä osa jokapäiväistä elämää uudessa maailmassa. Sotimisen voi katsoa jakautuvan kahteen vaiheeseen: valmistautumiseen ja itse sotimiseen.


2.1 Sotaan valmistautuminen

Tärkein asia ennen sotimisen aloittamista on ruuan riittävyyden varmistaminen. Käytännössä kannattaa toimia siten, että suorittaa päivittäisen työskentelyn (työt/treenaus) ennen sotimista. Tällöin et joudu tilanteeseen, jossa ruokasi ei sotimisen jälkeen riitä enää työskentelyyn. Jokainen isku ("Fight"-napin painallus) kuluttaa sen verran energiaa kuin vastustajasi tappamiseen kuluu. Keskimäärin vastustajan tappaminen vie 30-40 energiaa. Sodi aina varallisuutesi rajoissa: kaikkia rahoja ei kannata kuluttaa sotimiseen - säästä myös osa yritystesi kehittämiseen.

Alkuvaiheessa kannattaa pyrkiä suorittamaan etusivulla näkyvä sotilasyksikkösi päiväkäsky (Daily Order, DO), eli tehdä 25 tappoa sotilasyksikön määräämään taisteluun, ja säästää loput ruuat seuraavaan päivään. Jos et vielä ole löytänyt itsellesi sotilasyksikköä, etusivulla näkyy kuitenkin muutama taistelu, joista voit valita itsellesi sopivan.

Yleensä etusivulla näkyy myös oranssilla pohjalla presidentin asettama kohde, jossa valtio toivoo sinun iskevän. Muista kuitenkin, että etusivulla näkyvä taistelu on aina asuinmaasi käskyn mukainen, joten varmista, ettet iske Suomea vastaan! Vältä overkilliä eli jos muuri on selvästi liittolaisten puolella, älä iske. Tässä tapauksessa kannattaa suunnata se toisen liittolaisen sotaan.


2.2 Taisteleminen

Sinulla on nyt kohde ja ruokaa, joten on aika siirtyä itse asiaan eli taistelemiseen. Pyydämme sinua kuitenkin ensiksi tutustumaan seuraaviin kuviin (klikkaamalla suurenee):

--

Nyt tunnet taistelukentän ja tiedät, miten taistellaan. Muistat varmaan edelleen, että yksi fight-nappulan painaminen vie niin monta kymmentä energiaa kuin vastustajan tappaminen vaatii. Yleensä aloittelevalta pelaajalta menee yleensä 3-4 iskua vastustajan tappamiseen eli energiaa kuluu 30-40 energiayksikköä. Voit taistella kunnes energiasi on alle 10. Sitten sinun täytyy syödä ruokaa saadaksesi energiasi nousemaan.

Yksi taistelu jakaantuu neljään lohkoon eli divisioonaan niin, että uudemmat pelaajat taistelevat vain muita uusia pelaajia vastaan, ja vanhat pelaajat taistelevat muita vanhoja pelaajia vastaan. Divisioona määräytyy tason eli kokemuspisteiden määrän mukaan seuraavasti: 1. divisioonaan kuulut tasoilla 1-24, 2. divisioonaan tasoilla 25-29, 3. divisioonaan tasoilla 30-36 ja 4. divisioonaan siirryt tasolla 37. Näin nuorena kuulut todennäköisesti ensimmäiseen tai toiseen divisioonaan, ja sinun kannattaakin pysytellä alemmissa divisioonissa mahdollisimman pitkään, jotta et jää vahvempien pelaajien jalkoihin. Sodassa taistelet vain oman divisioonasi puolesta, mutta avaamalla divisioonanäkymän voit seurata myös muiden divisioonien tilannetta.

Vaikutat taisteluun tappamalla vihollisia. Kun vihollisesi kuolee, lisätään tekemäsi damage taistelun kokonaisdamagen määrään. Voit kasvattaa tekemäsi damagen määrää käyttämällä taistellessasi aseita. (Samoin lisäät vähitellen tekemäsi damagen määrää päivittäisellä treenillä.) Aseiden ostaminen näin nuorena ei kuitenkaan vielä ole kannattavaa, sillä ne eivät paljoa kasvata tekemäsi vaurion määrää suhteessa niiden hintaan. Jos kuitenkin päätät ostaa aseita, käytä ainoastaan Q6 tai Q7 aseita, koska näin saat rahoillesi parhaan vastineen. Aseita saa satunnaisesti myös Valtiolta tai sotilasyksiköiltä, joten kannattaa seurata mediaa ja feedejä aktiivisesti tankkijakojen varalta.Joissakin taisteluissa saattaa olla myös Combat Order, mikä tarkoittaa, että jokin sotilasyksikkö maksaa sinulle taistelemisesta. Sellaiset taistelut tunnistaa Wars-sivulla olevasta merkistä, ja pieni punainen ympyrä kertoo kummalla taistelun osapuolella Combat Order on, ja kuinka monta eri tarjousta on. Taistelusivulle päästyäsi saat Combar Order -listan auki oikeasta reunasta, ja voit valita niistä haluamasi. Huom! Jos et valitse Combat Orderia klikkaamalla, tai isket muurin ollessa liian korkealla, et saa rahaa, joten ole tarkkana.

Taistelukentän oikeasta alanurkasta löydät myös eRepublikin oman PvP-taistelun, Guerillan. Voit osallistua Guerillaan tekemällä viisi tappoa ja painamalla oikeaan alanurkkaan ilmestyvää vihreää nappia. Et kuitenkaan voi osallistua Guerillaan vapautussodissa tai jos toinen taistelun osapuolista on saanut jo 1400 pistettä. Guerilla on kuitenkin tarkoitettu hieman vanhemmille ja voimakkaammille pelaajille, joten kyseistä ominaisuutta ei esitellä tämän kattavammin tässä oppaassa. Voit halutessasi kokeilla sitä, mutta älä tuhlaa liikaa rahaa tai energiaa siihen.

2.3. Sotilasyksiköt

Peli itsessään tarjoaa myös työkalun sotilasyksikköjen ylläpitoon. Sotilasyksikön jäsenenä sinulla on mahdollisuus saada päivittäin palkinto, jos suoritat sotilasyksikkösi komentajan antaman tehtävän. Palkintona on yksi bazooka (kohta 2.6, Bazooka) ja energy bar (palauttaa 100 pistettä energiaa ilman vaikutusta syöntirajaan). Tämä pelin tarjoama tehtävä on kuitenkin aloittelijoille hyvin haastava, sillä tehtävässä tulee tappaa 25 vihollista tietyssä taistelussa. Se tuottaa vaikeuksia myös monille vanhemmille pelaajille, joten näin alkuvaiheessa peliä tavoite voi vaikuttaa haastavalta. Palkinnoiksi saatavat singot ja energiapatukat kannattaa säästää tulevia Battle Hero ym. palkintojen jahtaamista varten, sillä niistä voi voittaa kultaa.

Kun liityt sotilasyksikköön, sinusta tulee alokas. Jotta pääset täysjäseneksi ja pääset mukaan kaikkeen sotilasyksikön toimintaan (äänestämään kapteenivaaleissa, ottamaan osaa em. tehtävään), täytyy sinun suorittaa alokkaiden tehtävä. Sen vaatimukset ovat seuraavat:

- tapa 10 vihollista missä tahansa taistelussa
- saavuta vähintään Kersantin (Sergeant) sotilasarvo*

* Sotilasyksikön komentaja voi nostaa liittymiseen vaadittua minimisotilasarvoa halutessaan, joten arvovaatimus vaihtelee yksikköjen välillä. Suomessa kaikissa yksiköissä arvovaatimus on Kersantti. Lue lisää sotilasarvoista täältä (eng).


2.3.1 Suomen sotilasyksiköt

Suomessa toimii muutama sotilasyksikkö, ja tässä niiden esittelyt, jotta päätös liittymisestä tulisi helpommaksi!

Suomen Kansalaisarmeija
Suomen Kansalaisarmeija on puolustusministeriön alainen sotilasyksikkö, jonka tarkoituksena on ohjata suomalaisten iskuja tärkeisiin kohteisiin. Kansalaisarmeija on tarkoitettu kaikille niille, ketkä eivät ole löytäneet itselleen sopivaa yksityistä sotilasyksikköä. Kansalaisarmeijalla ei ole organisoituja varustejakoja, mutta varsinkin aloittelijat saavat aina pullaa ja aseita vain pyytämällä sotilasyksikön feedissä, sillä KAssa on paljon kokeneempia pelaajia, jotka mielellään auttavat nuorempia pelaajia.

Wanhat Parrat Armeija
Idea on maksimoida eSuomalaisten pelaajien taistelutaidon kehitys. Ikävaatimus noin 30v oikeassa elämässä. Wanhoissa saat mahdollisuuden työskennellä asepalkalla, sekä saada lahjoituksina pullaa päivittäisiin sotatarpeisiisi.

Mossad
Kauppaliiton palkka-armeija, jonka tarkoituksena on myydä iskukykyä parhaaseen markkinahintaan. Kaikki ovat tervetulleita liittymään. Mossad tarjoaa toimivan organisaation, joka tekee yksittäisen sotilaan tehtävästä helpon: ole ircissä, iske kun on opsua ja saat palkkion. Mossad ei iske Asgardia vastaan. Mossad tekee rahaa!

Sauna
Sauna on ennen kaikkea rentoon menoon ja kanssapelaajien tukemiseen, oli se sitten aseita rahaa tai neuvoja, keskittyvien ihmisten yksikkö. Varsinkin nuoria pelaajia tahdotaan tukea! Meillä on hyvin vähän säännöllistä toimintaa, mutta hauskaa sitäkin enemmän. Saunassa kukaan ei ole rikas tai köyhä, heikko tai vahva, uusi tai vanha. Sauna on takanasi!


2.4 Lisätietoa sotimisesta

Jos sinua kiinnostaa sotiminen enemmän (mekaniikka, historialliset sodat), suosittelemme, että luet eRepublikin englanninkielistä wikiä. Sieltä löytyy ajantasaista tietoa sotamekaniikasta ja paljon muuta!


2.5 Bazooka

Bazooka on ylivertainen ase, jonka voit valmistaa keräämällä sen osia taistelukentältä. Osia tulee näkyviin täysin satunnaisesti. Kun saat osan, näet keskellä taistelusivua vihreän pallon.
Bazooka koostuu viidestä osasta. Kun sinulla on vähintään yksi jokaista osaa voit rakentaa aseen menemällä omaan varastoosi (storage) ja painamalla ”Assemble all”-nappia. Sinun ei kuitenkaan ole pakko koota asetta heti, vaan voit säästää osat myöhemmäksi.
Bazooka on muuten kuin tavallinen ase, mutta sillä voit tappaa vastustajan yhdellä iskulla ja teet sillä tavallista enemmän vahinkoa taisteluun. Voit käyttää asetta kolmesti.


2.6 Rakettitehtaat

Omistamalla rakettitehtaan pystyt itse rakentamaan raketteja, jotka auttavat sinua saamaan suuria määriä damagea aikaa taisteluissa. Pystyt rakentamaan Q1-Q3 tason rakettitehtailla kaksi rakettia päivässä ja Q4-Q5 tason rakettitehtailla yhden raketin päivässä. Q4-Q5 tason rakettitehtailla pystyt myös valmistamaan vahinkobonuksen antavan Damage Boosterin, joka antaa viideksi minuutiksi 50% lisän tekemääsi vahinkoon, mutta aloittelijan ei kuitenkaan kannata tehdä niitä. Raketteja kannattaa käyttää harkiten, sille ne kuluttavat suuria määriä aseita.


Kuva varastosta, Q1-tason rakettitehtaasta. Kuvassa on varastossa valmiiksi yli 10 Q4- tason tankkia. Raketin tekoon tarvitaan siis kuvassa vielä tasojen Q1-3 ja Q5-6 tasojen aseita jokaista 10 kappaletta.


Mistä rakettitehdas löytyy ja missä rakennan rakettini?

Itse rakettitehdas löytyy My Places- valikosta kohdasta Advanced Buildings ja raketit pystyt rakentamaan varastossasi (Storage).

Rakettitehtaitakin on eri tasoisia, Q1 on pienin ja Q5 suurin. Eri tasoiset raketit vievät eri määrän aseita rakentamisvaiheessa, alla on taulukko, joka kertoo kunkin tehtaan tiedot:

--
Esimerkiksi Q1 kohta tarkoittaa vaadittavien Q1- aseiden määrää kyseisen määrän damagea tuottavalle raketille, 50,000 damagea tuottava raketti vaatii siis 10 Q1- asetta. Seuraava raketti tarvitsee taas 20 jokaista asetta sekä niin edespäin.


Rakettitehtaat menevät divisioonien mukaan

Jos ihmettelet miksi et pysty rakentamaan seuraavan tason rakettitehdasta vaikka kultaa olisikin tarpeeksi niin kyse on divareista. Nimittäin rakettitehtaat ovat sidottuja sinun divisioonaasi, joka määräytyy levelisi mukaan, seuraavalla tavalla:

Divisioona 1: Q1- tason rakettitehdas (50,000 dmg), hinta: 10 kultaa

Divisioona 2: Mahdollista kehittää rakettitehdas tasolle Q2 (250,000 dmg), hinta: 30 kultaa

Divisioona 3: Mahdollista kehittää rakettitehdas tasolle Q3 (500,000 dmg, hinta: 100 kultaa

Divisioona 4: Mahdollista kehittää rakettitehdas tasolle Q4 (1,000,000 dmg), hinta: 200 kultaa ja tasolle Q5 (2,500,000 dmg), hinta: 300 kultaa


Huomioitavaa raketista!

- Voit säilyttää varastossasi vain yhden raketin kerrallaan
- Jos haluat käyttää kaksi rakettia yhdessä taistelussa, täytyy sinun säilyttää yksi raketti varastossa ja sen ammuttua rakentaa uusi
- Raketista saatu damage lasketaan mukaan Battle Hero- sekä Campaign Hero- mitaleihin mutta ranking pointseja sen käytöstä ei tule
- Raketista saatu damage lasketaan mukaan myös True Patriot- ja Top Damage- kohtiin
3. Yritystoiminta

Huom! eRepublikia ravistelee parhaillaan globaali lama: yritystoiminta kannattaa todella heikosti. Ennen kuin ryhdyt yrittäjäksi, kannattaa tarkistaa voiko vallitsevilla raaka-ainehinnoilla pyörittää lopputuotetehdasta voitollisesti.

Kun perusasiat ovat hallussa, voidaan siirtyä edistyneempiin toimintoihin. eRepublikin talous perustuu pelaajien pyörittämiin yrityksiin: yritykset palkkaavat työntekijöitä, myyvät tuotteita ja ostavat raaka-aineita tuotteiden valmistamiseen. Tässä osiossa kerrotaan, miten sinä voit päästä mukaan yritystoimintaan ja niittää mainetta toimitusjohtajana.
Kaikilla on alussa muutama viljapelto sekä ruokatehdas. Niitä kannattaa käyttää hyödyksi, joten muista työskennellä niissä päivittäin.


3.1 Tuotantoalat

eRepublikissa on yhteensä 12 eri tuotantoalaa, jolle voit perustaa yrityksiä. Näistä 10 on raaka-ainealoja ja 2 tuotteiden valmistamiseen keskittyviä aloja. Raaka-aineita käytetään lopputuotteiden valmistamiseen. Lopputuotteita ovat ruoka ja aseet. Näet marketissa myös muita aloja, mutta ne ovat jäänteitä historiasta ja poistunevat tulevaisuudessa.


3.2 Yrityksen perustaminen

Voit perustaa yrityksen, kun sinulla on tarvittava määrä joko valuuttaa tai kultaa, riippuen siitä minkälaisen yrityksen haluat perustaa. Esimerkiksi Grain Farm eli vilja firma maksaa 1500 FIM.

Ensimmäiseksi yritykseksi kannattaa harkita raaka-ainefirmaa, sillä sen hoitaminen on helpompaa ja sijoitus on kohtalaisen riskitön. Vilja ja rautayritykset ovat halvimpia perustaa, joten jompikumpi firma on uudelle yrittäjälle paras: saat tuotteet myytyä, etkä joudu laskemaan voittoja monimutkaisten kaavojen avulla. Yritysten perustamista kannattaa kuitenkin harkita tarkkaan, sillä ne tuottavat nykyisessä taloustilanteessa erittäin vähän rahaa verrattuna niiden perustamiskustannuksiin.

Menestyksekäs yritystoiminta vaatii markkinoiden (raaka-aineiden, työvoiman ja lopputuotteiden hintojen) seuraamista sekä kannattavuuslaskentaa. Tarvittaessa yrittäjän täytyy myös sopeuttaa toimintaansa kannattavuuden säilyttämiseksi (esimerkiksi raaka-aineiden hankinta ulkomailta tai tuotteiden myynti ulkomaille).

Firman tuottavuuteen vaikuttavat maakohtaiset tuottavuusbonukset. Yritykseesi sillä on vaikutusta vain, jos Suomella on paljon resursseja alueillaan. Suomi saa alkuperäisalueiltaan bonuksen raudalle, kalalle ja alumiinille. Se tarkoittaa siis sitä, että asefirmat ja niiden raaka-ainemateriaalifirmat saavat suuremman bonuksen, kuin ruoka.


3.3 Ensimmäisen firman pyörittäminen

Kun olet päättänyt alan, mille aiot lähteä ja perustanut firman, sitten alkaa firman hoitaminen. Voit itsekin työskennellä jokaisessa firmassasi kerran päivässä, mutta joudut maksamaan siitä Valtiolle muutaman markan työveroa. Omassa firmassa työskentely verottaa energiaa 10 pistettä aivan kuten normaali työskentelykin.

Aina kun joku työskentelee firmassasi niin hän tuottaa tuotteita (raaka-aineita tai lopputuotteita). Nämä tuotteet siirretään sinun varastoosi. Varastossasi on tilaa 1000 tuotteelle kerrallaan. Tarvittaessa voit ostaa varastoosi lisätilaa. Voit pistää varastossa olevia tuotteita myyntiin markettiin, josta muut kansalaiset voivat niitä ostaa. Oletuksena sinulla on myyntilisenssi syntymämaahasi (se maa, jonka kansalaisuuden sait aloittaessasi). Jos haluat myydä tuotteita ulkomaille, voit ostaa myyntilisenssin 20 kullan hintaan. Ennen lisenssin ostamista kannattaa kuitenkin laskea tarkasti, että kattaako lisämyynti kulut.

Jos haluat lisää haastetta firman pyörittämiseen, ala palkkaamaan työntekijöitä. Ennen palkkaamista sinun kannattaa tutkia, että onko se kannattavaa. Työntekijän valmistamien tuotteiden ja kuluttamien raaka-aineiden määrä löytyy eRepublikin wikistä. Työntekijöitä ei tietenkään kannata palkata, jos he tekevät tappiota.


3.4 Lisää firmoja ja muuta tärkeää firmoihin liittyvää

Kun olet saanut ensimmäisen firmasi tuottamaan voittoa, voit perustaa niitä lisää. Jokaisen firman perustaminen vaatii rahaa (tästä edempänä lisää). Firman voit perustaa vain siihen maahan, jonka kansalainen olet. Resurssibonukset määritellään myös kansalaisuuden mukaan: jos olet suomalainen, saat Suomen resurssibonukset tuotantoosi.
Resurssibonuksista löytyy lisätietoa englanniksi Wikistä (esimerkiksi kuinka ne määräytyvät).


3.5 Rakennukset

Firmat ovat esillä "My places"-sivulla rakennusten muodossa. Firmojen perustaminen maksaa joko valuuttaa tai kultaa, ja niitä on eri tyyppisiä ja tasoisia: toiset ovat toisia parempia - toiset taas halvempia. Valinta kannattaa tehdä oman varallisuuden, tuotantobonuksien sekä tuotteiden hintojen perusteella. Joskus saattaa olla kannattavaa kerätä varallisuutta parempaan firmaan kuin ostaa pari huonompaa. Myös lainaaminen muilta pelaajilta on mahdollista pelimekaniikassa lahjoituksien kautta, joten sitäkin kannattaa harkia tietyssä tilanteissa kasvun nopeuttamiseksi.


3.5.1 Tuotettujen tuotteiden määrät eri rakennuksissa

Kun työskentelet firmassa, tuotat aina tuotteita. Tämä määrä riippuu kahdesta muuttujasta: yrityksestä itsestään ja maan resurssibonuksista.
eRepublikin wikistä löytyy äärettömän hyvät taulukot, josta näet helposti tuottamasi tuotteiden määrät eri rakennuksissa ja eri resurssibonuksilla. Esimerkiksi tuotat viljafirmassasi 20% aluebonuksilla 42 ruokaraaka-ainetta (etsit wikistä löytyvästä taulukosta ensin rivin, jossa lukee vilja ja sitten etsit sarakkeen, jonka otsikkona on 20% bonus).

Samaiselta sivulta löytyy taulukko ruoka- ja asefirmoissa tarvittavien raaka-aineiden määristä. Logiikka on sama kuin tuotteiden määrän ilmoittavassa taulukossa: ensin etsit vaakariviltä firmasi tason (tähtien määrä) ja sitten siirryt pystyriville, jonka otsikko on saamasi bonus.


3.5.2 Rakennusten hinnat

Erilaisten rakennusten rakentaminen maksaa eri määrän paikallista valuuttaa tai kultaa. Listataan aluksi raaka-ainefirmojen perustamishinnat:

Ruokaraaka-ainetehtaat:
- Viljafarmi: 1500 CC
- Hedelmäpuutarha: 3000 CC
- Kalastamo: 10 kultaa
- Karjafarmi: 8500 CC
- Metsästysmaja: 35 kultaa

Aseraaka-ainetehtaat:
- Rautakaivos 1500 CC
- Öljylautta 3000 CC
- Alumiinikaivos 10 Kultaa
- Salpietarikaivos 8500 CC
- Kumiplantaasi 35 kultaa

Selitys: CC = Sen maan valuutta, jonka kansalainen olet.

Ruoka- ja aserakennukset on luokiteltu tason mukaan. Aluksi voit rakentaa vain tason 1 rakennuksen, jota voit myöhemmin kultaa vastaan kehittää. Tason 1 ruoka- tai asefirma maksaa 10 kultaa. Suurempitasoisten firmojen luominen ei kuitenkaan ole ajankohtaista näin alkutaipaleella. Tehtaat tulisi aina päivittää silloin tällöin ilmestyvien alennuskampanjoiden aikaan, jolloin säästät 44% päivityskuluissa.

Lisäksi on olemassa muitakin rakennuksia, kuten käyttömaksun sisältävät rakennukset, joissa voit treenata voimaasi, erilaisia varastoja ja erikoisrakennuksia. Näistä ei kannata murehtia pelin alkutaipaleella kalliin hintansa vuoksi. Täydellisen listan rakennuksista hintoineen ja käyttötarkoituksineen löydät kuitenkin eRepublik Wikistä.4. Politiikka

Yksi pelin suurista osa-alueista on politiikka. Pelissä on puolueita, jonka jäsenenä sinusta voi tulla kansanedustaja, puolueen puheenjohtaja tai jopa presidentti.


4.1 Vaalit ja äänestäminen

Vaaleja pidetään kolmet kuukaudessa:
- 5. päivä kuuta: presidentinvaalit
- 15. päivä kuuta: puolueen puheenjohtajavaalit
- 25. päivä kuuta: eduskuntavaalit

Tämä siis tarkoittaa, että presidentin, eduskunnan ja puheenjohtajien virkakausi kestää kuukauden. Ensimmäistä kertaa voit äänestää suoritettuasi "Become an Adult"-tehtävän. Voit äänestä vain oman maasi vaaleissa (maa, jonka kansalainen olet). Kaikki kansalaiset voivat äänestää eduskunta- ja presidentinvaaleissa. Puolueen jäsenet voivat äänestää oman puolueensa PJ-vaaleissa.

4.1.1 Presidentinvaalit

Presidentinvaalit ovat valtakunnalliset ja niissä käytettävä vaalitapa on suora henkilövaali. Presidentinvaalit järjestetään vaikka maa olisi kokonaan vallattuna. Presidentinvaaleihin ehdokkaat asetetaan puolueiden toimesta, eli käytännössä puolueen puheenjohtaja asettaa haluamansa ehdokkaan. Monet puolueet pitävät kuitenkin feedissään ns. esivaalit puolueen ehdokkaasta ennen presidentinvaaleja, mikäli ehdokkaita on ilmoittautunut useampia. Puolue voi myös olla asettamatta omaa ehdokastaan ja asettua puolueena tukemaan jonkin toisen puolueen ehdokasta.


4.1.2 Eduskuntavaalit

Eduskuntavaaleissa ehdolle voi asettua kaikki aikuistumistehtävän suorittaneet pelaajat, jotka puheenjohtaja asettaa haluamaansa järjestykseen. Voit äänestää haluamaasi puoluetta omasta puolueestasi riippumatta. Et siis äänestä yksittäisiä ehdokkaita, vaan puoluetta, jonka äänimäärän perusteella kyseisen puolueen ehdokkaita pääsee eduskuntaan asetetussa järjestyksessä. Tämä antaa PJle paljon valtaa päättää puolueen asioista.

Lisätietoa eduskuntavaaleista löydät täältä.

4.1.3 Puolueen puheenjohtajan vaalit

Puheenjohtajavaalit ovat puolueen sisäiset ja vaalitapana niissä käytetään suoraa henkilövaalia. Olet oikeutettu äänestämään, mikäli olet puolueen jäsen ja suorittanut aikuistumistehtävän. Kuten edellä mainittiin, ovat puheenjohtajavaalit tärkeät, koska hän käytännössä päättää ketkä edustavat puoluetta eduskunnassa.

Ehdolle puheenjohtajavaaleissa voi asettua kuka tahansa puolueen jäsen. Yleensä puolueet kuitenkin pitävät esim. Feedissä ns. esivaalit. Tämä kuitenkin riippuu puolueen omista käytännöistä.

4.2 Puolueet Suomessa

Kun olet saavuttanut tason 13 (240 XP), voit liittyä puolueeseen. Puolueen jäsenenä sinusta voi tulla kansanedustaja, puheenjohtaja tai presidentti. Suomessa on monia puolueita. Tässä esitellään tällä hetkellä aktiivisia suomalaisia puolueita.


4.2.1 Wanhat Parrat, WP

Wanhat Parrat (WP) on puolue, joka sitoo kaikenlaisia hyvinkin erilaisia, mutta pelissä hieman ikärasistisia ihmisiä yhteen. Jäseneksi pääsee vain 30 vuotta täyttäneet, mutta papereita ei ole koskaan kysytty, joten wannabe wanhuksia puolueessa on. Useilla WP hahmoilla on omat juniorinsa avustettavina, firmoissa töissä tai muuten vaan kavereina. Kaikki WP:n tekeminen tähtää yksilöiden viihtymiseen, vaikka se välillä vaatii hieman toisten kiusaamistakin. Sekin tehdään kuitenkin pieni virne päällä. Tämähän on vain peliä!

WP-puolueen juuret on kaukana monien vuosien ja virtuaalitodellisuuksien takana. Tiivis tiimi lähes keski-ikäisiä pelaajia on pitkän historian aikana kokeillut kaikenlaista pelissä, ja omaa osaamista pelin kaikilta mahdollisilta osa-alueelta. Kun perustajaporukka palasi vuoden 2011 alussa takasin eSuomeen, se päätti avata ovensa kaikille ikää tunnustaville pelaajille, ja nykyään puolueeseen kuuluu vaikuttajia kaikista nykypuolueista. Suurin osa pelaajista yhä pitää yhteyksiä edellisiin puolueisiinsa, ja pelin aikana syntyneisiin ystävyyksiin.

WPlä on myös sotilasyksikkö, johon kuuluu taistelijoita muistakin puolueista. Sotilasyksikkö jakaa aseita aktiivisille WP-yrityksissä työskenteleville jäsenilleen. WP-armeijassa jaetaan myös päivittäin pullaa kaikille sitä tarvitseville. Jako tapahtuu WP-armeijan feedin välityksellä. WP Armeijan jäsenyys ei vaadi puolueen jäsenyyttä, mutta sinnekin on sama ikävaatimus. WP Armeija on myös pääasiallinen puolueen kommunikaatioväline, sillä vain harva puolueen jäsen on aktiivisesti irkissä tai foorumeilla. Tarvittaessa molempia kuitenkin käytetään.

WP ei aja mitään yhteistä linjaa vaikka kovaäänisimmät jäsenet monesti sellaisen illuusion luovat. Kaikilla on oma ääni ja mielipide. WPssä arvostetaan mutkatonta ja rehellistä politiikkaa, jossa kaikki pääsevät mukaan vaikuttamaan. Jokainen WP auttaa toista WP:tä, mielipiteestä huolimatta. Pääasia, että eSuomi menestyy ja pelaajat voivat rakentaa omaa hahmoaan ja tulevaisuuttaan. Vaikka jokaisella on joskus vahvoja mielipiteitä tai tekemisistä ei olla samaa mieltä, kaikista tulee kuitenkin lopulta wanha. Silloin ratkaisu on WP.


4.2.2 Kauppaliitto, KL

Vain vahvoilla talousmahdeilla on mahdollisuus selvitä tässä oikukkaassa ja sotien riivaamassa maailmassa. Kauppaliittolaisia yhdistää selkeä visio: valtion taloustilanne pitää olla turvattu, ja ainoa keino saavuttaa tämä on vahvistaa yksilöiden taloutta ja osaamista kaupankäynnissä.
KL ei toimi perinteisen puolueen tavoin, ja jäsenet voivat muodostaa mielipiteensä itsenäisesti politiikan kysymyksiin. Puolue ajaa kuitenkin aina myös valtion yleistä etua, ja erityisenä painopisteenä on talous. Vain hyvin toimeentuleva valtio voi menestyä, ja turvata kansalaisten hyvinvoinnin. Tämä tarkoittaa myös iskukykyisen armeijan ylläpitoa.

Kauppaliittolaisuus on kiinnostusta ja halua kehittää taloutta, sekä omaa että valtion. Jos tunnet nämä aatteet omiksesi olet tervetullut liittymään Kauppaliiton riveihin.4.2.3 Korppipuolue, KKP

Kansallinen Korppipuolue aikoo palauttaa politiikan takaisin politiikkaan, ja oikeuden tähän maahan. eSuomi on kärsinyt koko historiansa ajan luutuneesta poliittisesta tilanteesta, jossa pieni klikki pelaajia on pitänyt kaikki langat käsissään. Tätä ei muuttanut edes ylilautalaisten spurdoilu-invaasio, eikä Suomen Jalkapallopuolue. Poliittiset puolueet ovat taantuneet pelkiksi selänpesukerhoiksi vailla todellista ideologiaa tai tarkoitusta.

eSuomen viholliset eivät ole ainoastaan maamme rajojen ulkopuolella, vaan ennen kaikkea sisällä. Tämän vuoksi haluamme yhdistää eSuomen luomalla maahan uuden poliittisen järjestelmän, jossa Korppipuolue on ainoa sallittu puolue, ja maata johtaa tosiasiallisesti puoluejohto. Tähän pyrimme pelimekaniikan sallimissa rajoissa.

eSuomalaiset - ainoastaan Korppipuolue tähtää Uuden Valtion luomiseen! eSuomesta voi tulla esikuva kaikille eKansoille siitä, kuinka pelaajat kiertävät adminien rahanhimoissaan luomat puitteet, ja tekevät pelistä pelaamisen arvoisen! Liittykää Korppipuolueeseen, antakaa tukenne Kansalliselle Korppipuolueelle ja puolueen Johtajalle!

Korppi on oikeus!4.2.4 Kansan Voima, KooVee

Kansan Voima on demokratiaa ajava puolue, joka haluaa tarjota jäsenille helpot vaikutusmahdollisuudet puolueessa, ja puolueen kautta eSuomessa. Kaikki viralliset päätökset ja tiedotukset tapahtuvat puolueen feedissä, johon jokainen pääsee helposti käsiksi.

Kansan Voima pyrkii vahvempaan ja yhtenäisempään Suomeen, eli yhteistyötä ajetaan vahvasti niin puolueen jäsenten kesken, kuin muiden puolueiden kanssa.

Kansan Voima on Asgard-myönteinen, ulkopolitiikassa demokratiaa ja diplomaattisuhteita korostava puolue, joka ajaa niin Suomen kuin Asgardinkin ulkopolitiikkaan vakautta, vahvuutta ja suuntaa. MPP:t on mietittävä huolella yhdessä Asgardin kanssa suunnitellen, vanhoja ystäviä unohtamatta. Vanhojen suhteiden ylläpidon lisäksi uusia on jatkuvasti solmittava alati muuttuvassa eMaailmassa.

Tavoitteenamme on saada Suomen iskukyky loistoonsa, sillä tällä hetkellä Suomen kokonaisdamagesta yli 90% tulee neljästä MUsta, joista yksikään ei ole valtion hallinnoitavissa. Tästä johtuen pyrimme saamaan valtion oman armeijan takaisin käyttöön, tai vielä parempaa, koko Asgardin yhteisen MU:n. Tällöin damagea voitaisiin ohjata juuri sinne, missä sitä tarvitaan.

Johtuen pelaajien pienestä määrästä Suomessa, verotulot ovat erittäin alhaiset. Tämän takia veroprosenttia on pidettävä suhteellisen korkealla saadaksemme tuloja välttämättömiin menoihin, kuten MPP-maksuihin sekä puolustusbudjettiin.

Uudet pelaajat ovat maallemme elintärkeitä, jonka takia pyrimme tukemaan heitä mahdollisimman paljon. Kansan Voimilla on menossa tällä hetkellä "Folks Factory" - tukijärjestelmä, jossa jokainen uusi pelaaja saa työpanoksestaan tankkeja ja ruokaa päivittäiseen käyttöönsä.4.3 Eduskuntaan!

Jos sinua kiinnostaa Suomen politiikka, kannattaa harkita ehdolle asettumista EK-vaaleissa. Suomessa ja eRepublikissa yleensäkin eduskunta on päättävä elin. Eduskunnalla on oikeus äänestää pelin sisäisissä lakiehdotuksissa. Eduskunta keskustelee laeista eSuomen foorumeilla ja päättää viime kädessä Suomen asioista. Presidentin johtama hallitus taas hoitaa juoksevien tehtävien hoidon kuten sotasuunnitelmien luomisen, ulkomaidensuhteiden hoitamisen ja EK:n päätösten toimeenpanon.

Kun olet saavuttanut tason 15 (300 XP), voit asettua ehdolle EK-vaaleihin. Ehdolle asettuminen tapahtuu oman puolueesi sivulta 16. - 23. päivä jokaista kuuta. Kannattaa ottaa yhteys puolueesi puheenjohtajaan ennen vaaleja, esitä hänelle ideoitasi ja kenties löydytkin puolueen EK-listan kärkipäästä! Kun pääset eduskuntaan, saat päätösvallan lisäksi mitalin ja 5g palkinnon.4.4 AVS-toiminta

Suomessa on jo pidemmän aikaa ollut käytössä alivaltiosihteeritoiminta. Tämän ohjelman avulla hallitus pyrkii kouluttamaan uusia ministereitä hoitamaan Suomen asioita tulevaisuudessa. Alivaltiosihteerinä pääset osallistumaan hallitustyöskentelyyn ja näet vähän, mitä hallitus oikein tekee. AVS-haku avataan foorumeille yleensä presidentinvaalien alla ja uusi presidentti päättää ministereidensä kanssa AVS:t.

AVStä vaaditaan luottamuksellisuutta, sillä hallituksen keskustelut sisältävät materiaalia, joiden vuotaminen vihollisille voi olla kohtalokasta. Jos kukaan ei ole vielä koskaan kuullut sinusta, ei välttämättä paikka aukene luottamuspuutteen johdosta. Siksi kannattaakin vaikka hakea EK:hon yhdeksi kaudeksi ja hoitaa hommat siellä kunnialla kotiin. Ken tietää vaikka EK-toimintasi palkitsisi sinut suoraan ministerinsalkulla...5. Media

Neljäs pelin suuri osa-alue on media. Mediasta voit lukea toisten kansalaisten tekemiä artikkeleja (kuten tätä) tai vaikka itse tuottaa tavaraa mediaan. Voit niittää kansainvälistä mainetta hyvillä sota-analyyseillä tai poliittisilla kannanotoilla. Mikä on sen hienompaa, kuin että ihmiset eri puolilta maailmaa lukevat sinun tuottamaasi tekstiä? Paha sanoa...


5.1 Median käyttäminen

Etusivulla sinua on saattanut pistää silmään "News"-otsikko. Tämän alta löydät eri kategorioita, joista voit valita mieleisesi ja lukea itseäsi kiinnostavia artikkeleita. Kategoriat ovat:

- First steps in eRepublik: Oppaita uusille pelaajille
- Battle orders: Valtion julkaisemat taistelukäskyt löytyvät täältä
- Warfare analysis: Sotapoliittiset linjaukset ja tilannekatsaukset
- Political debates and analysis: Poliittiset artikkelit
- Financial business: Taloutta käsittelevät analyysit
- Social interactions and entertainment: Viihde / muu sosiaalinen toiminta
- Newspaper subscriptions: Tilaamasi lehdet (tästä lisää myöhemmin)

Valitse kategoriasta mieleisesi ja lue artikkeleja sieltä. Suomen mediassa ei aina ole artikkeleja niin hirveästi, joten välillä on hyvä lueskella myös ulkomaiden mediaa. Ulkomailta löytyy monia kiinnostavia artikkeleja maailman tapahtumista.

VINKKI: Jos haluat nähdä kaikki Suomessa julkaistut artikkelit kerralla ja säätää aikaasi, lisää uutissivu kirjanmerkkeihisi.


5.1.1 Lehden tilaaminen

Jos pidät jostain lehdestä kovin paljon, voit tilata (Subscribe) sen. Tilaamiesi lehden artikkelit näkyvät "Newspaper subscriptions" kategoriassa. Esim. joidenkin ulkomaisten julkaisujen tilaaminen auttaa löytämään uuden artikkelin nopeasti sen ilmestyessä. Valtion lehteä kannattaa tietenkin tilata 😉.

Kun lehti saavuttaa 1000 tilaajaa, saa päätoimittaja Mediamoguli-mitalin ja 5 GOLD palkinnoksi. Joskus tämä mitali voi olla myös sinun...


5.2 Oman lehden luominen ja toimittaminen

Voit luoda lehden vaivaiseen 2g hintaan. Tämä pieni sijoitus voi avartaa eMaailmaa suurissa määrin. Artikkeleita voit kirjoittaa vain siinä maassa, jonka kansalainen olet. Voit kirjoittaa kaikkea maan ja taivaan väliltä. Muista artikkelia julkaistessasi valita kategoria, jotta asiasta kiinnostuneet henkilöt löytävät artikkelisi.

Vinkki: Artikkeli kannattaa kirjoittaa ulkoisessa tekstieditorissa. Jos olet pidemmän aikaa samalla sivulla, saattaa eRe kirjata sinut automaattisesti ulos. Kun aiot julkaista artikkelin, artikkelia katoaa ilman julkaisua. Tätä tapahtuu aina välillä. Kun on kirjoittanut artikkelia monta tuntia, saattaa hermot katoamisen jälkeen olla pikkuisen kireällä...6. Suomen yhteisö

6.1 Foorumi

eSuomen virallinen foorumi löytyy osoitteesta http://www.erepublik.fi/forum. Suomen foorumeilla käydään keskustelua ajankohtaisista asioista. Eduskunnan toiminta keskittyy pitkälti tälle alustalle. Rekisteröityneenä käyttäjänä voit myös osallistua keskusteluihin. Foorumeilta löytyy myös lisää oppaita, jos niiden lukeminen kiinnostaa.


6.2 IRC: #erepublik.fi (Quakenet)

Suomen IRC-kanavalla, #erepublik.fi (Quakenetissä) käydään reaaliaikaista keskustelua kaikesta maan ja taivaan välillä. Irkki on tärkeä kommunikointiväline eRepublikissa nimittäin sieltä löydät aktiiviset pelaajat helposti ja nopeasti. Irkissä on myös paljon muita kanavia, jotka ovat tärkeitä pelin kannalta. Esimerkiksi Suomen puoluieden ja hallituksen toiminta pyörii melkein täysin IRC:n ympärillä. eSuomalaisten käyttämiä IRC-kanavia on lueteltu kohdassa 6.2.2.

Muiden maiden IRC-kanavia voit etsiä wikistä (huomaa, että osa kanavista on eri verkoissa). Jos kanava sattuu sijaitsemaan toisessa IRC-verkossa, kysy apua liittymiseen eSuomen IRC-kanavalta #erepublik.fi (Quakenet).


6.2.1 Miten pääsen irkkiin?

Kaikista helpoin tapa on webchat. Se on selaimessa pyörivä härpäke, jolla keskustelu onnistuu helposti. Se on jopa niin helppoa, että menet tänne, täytät itsellesi nimimerkin ja alat keskustelemaan! Lue myös foorumeilta löytyvä IRC-ohje, jos haluat lisätietoa IRC:n toiminnasta ja mahdollisuuksista.

6.2.2 Lisää IRC-kanavia

IRCssä on valtavasti erilaisia kanavia, mutta toiminta eSuomessa on keskittynyt muutamalle kanavalle. Jokainen tämän listan kanavista sijaitsee Quakenetissa, mutta sinun ei tarvitse välittää asiasta, jos käytät webchattia.

#Kauppaliitto - Kauppaliitto-puolueen julkinen kanava.

#WPA - Kanava on virallisesti Wanhat Parrat Armeijan kanava, mutta täältä tavoittaa myös Wanhat Parrat -puolueen jäseniä.

#LEP.keskustelu - Liberaalin Edistyspuolueen virallinen irc-kanava.

Vinkki: IRC-kanaville voi liittyä komennolla /join #kanava


6.3 Hyödyllisiä linkkejä

Tässä on muutamia hyödyllisiä linkkejä pelaamiseen:

6.3.1 eRepublikin sisäiset palvelut

- eRepublik Official Wiki
- Latest Updates (adminit kertovat täällä tiedot pelin uusista ominaisuuksista)


6.3.2 Tilastoja, tuotteiden hintoja jne.

- eGov4you (tilastoja pelaajista, sotilasyksiköistä ja maista)

6.3.3 Muita linkkejä

- Vauriolaskuri
- Iskuvoiman kehitys- ja seuraamistyökalu
- Treenilaskuri
Tämä opas alkaa olla lopuillaan. Tämä opas raapaisee vasta eri eRepublikin osa-alueiden pintaa. Jos haluat syvällisempiä ohjeita, suosittelemme lämpimästi eRepublikin Wikin lukemista. Sieltä löytyy TODELLA paljon asiaa eri ominaisuuksista. Kysymyksiä saa esittää kaikilla mahdollisilla tavoilla kuten irkissä, foorumeilla tai yksityisviestillä! Oli aika muuri mutta nyt olet huomattavasti viisaampi. Toivottavasti jatkat eRepublikin ja eSuomen parissa vielä pidemmän aikaa!Terveisin
eSuomen Hallitus