[ДК - Кострома ]

Day 4,392, 12:30 Published in Bulgaria Russia by Jasmmine


Здравейте,еБългари !
Продължавам моите статии от поредицата Златния пръстен на Русия


Кострома̀
Кострома̀ (на руски: Кострома) е град в Русия, административен център на Костромска област, голямо пристанище на река Волга. Населението на града през 2018 година е 276 064 души.Според предание градът е основан през 1152 г. при експанзията на княз Юрий Долгорукий в Поволжието. Първото му летописно споменаване като значителен град се отнася към 1213 г. От 1246 е столица на Костромското княжество. През 1364 г. влиза в състава на Московското княжество. От 1778 до 1929 г. е губернски град, а от 13 август 1944 г. става административен център на новата Костромска област.
Централната част на града се е запазила почти в първоначалният си вид от времето на Екатерина II. Широк площад, от когото като лъчи излизат 7 главни градски улици, седем пътя към различни епохи и истории на Кострома. Говори се, че на въпроса какъв да е градския план за преустройство, Екатерина II само разтворила ветрилото си. Така и изглежда централната част като ветрило. Народът ласкаво нарича площада "тигана", заради огромната кръгла форма, жегата през лятото, поради липса на дървета и връзката с миналото, когато добивали сол чрез изпаряване на вода. Основна забележителност е Пожарната кула в стила на античен храм с височина 35 м.Ключов исторически паметник е Ипатиевският манастир, основан през 1330 г. на брега на река Кострома в близост до вливането й във Волга. В Смутното време е резиденция на Романови. Докато е в манастира младият 16-годишен Михаил Романов е избран за цар от Земския събор през 1613 г.Търговските редове (торговые ряды )- търговско-складов комплекс от края на 18 и началото на 19 в., заема няколко квартала в центъра , паметник на сградостроителното изкуство от времето на екатерининската градска реформа. Различни по архитектура, с колони или без, те са красиви и все още се използват по предназначение - предлагат всякакви стоки от валенки до домашно приготвени сладкиши. Разцветът на града е през 17 в., когато е богат търговски и занаятчийски център. Никой не си тръгва от Кострома без прочутата черна сол. Старата технология на приготвяне е доста сложна. Обикновена сол дълго се препича на руска печка с добавки на квас, зелеви листа, ръжено брашно и диви билки. И понеже е трудоемко и дълго, се е правило само веднъж в годината на Велики четвъртък , когато се очиства душата, дома, храната от всяка нечистотия. Оттам и названието "четвъртъчна черна сол". Смята се за по-здравословна и извличаща токсините.


==============================================================================

Кострома твърди, че е мястото, където се е родила Снежанка ( Снегурочка). Освен за вечната спътница на Дядо Мраз разказват и за великия драматург А. Островски, който обичал да се любува на залезите и параходите по величествената Волга, която тук достига почти километър ширина. Тук е заснет и филма "Жесток романс" по пиесата на Островски "Без зестра" ( Безприданница)


Кострома дори празнува рождения ден на Снежанка на 30ти март 🙂

День рождения Костромской Снегурочки

Къщата на Снежанка в Кострома

Разположена в реставрирана сграда от 19-ти век близо до брега, Приказната Земя на Снегурочка е рай за всяка снежна девойка. Снегурочка приветства гости и обяснява уникалните регионални народни традиции и представя други герои от историята на Островски. В къщата има богати колекции от носии и кукли, както и организирани занаятчийски курсове за малки деца.Къщата на Снежанка

Наскоро отвори врати и резиденцията на Снегурочка, която предлага екскурзии и различни интерактивни програми всеки ден от сряда до неделя. Децата могат празнуват там рожденните си дни, също така резиденцията предлага и учебни часове по всичко, от изработка на кукли до празнична украса.

==============================================================================

Какво става в еРусия ?

Новини от Шахтополка.Моят любим руски проект 🙂

Шахтополк 2019. Анонс и актуальная информация.

Преди 5 дни Александър Хрюшкин издаде нова статия за този проект.

Проекта дава кредит за покупка на мина(к4 или к5) .Тези,които поискаха средства за мини к5 получиха средствата по-рано за да успеят да купят злато.Тези,които решиха да строят мини к4 също получиха средствата си предварително с оглед на черния петък.

А ето и промяната

Проект Шахтополк 2019 разширява своята сфера на действие и приема заявка за кредит и на фирми за добив на зърно( да не се бърка с фабриките)!
Мнозина се опитват да минат на самоиздръжка с храна в играта.Проекта дава уникална възможност да построят/ъпгрейднат своите хлебни заводи.Шахтополк помага за построяването на снабдителните сгради за тези заводи.Особенно важно е самоснабдяването за авиаторите,както и за младите и слаби играчи.

Програмата на Шахтополка се опитва да обхване няколко направления.
Главно проекта е насочен към играчите,които не могат да участват към военните полкове за да се задържи интереса им към играта. Играчите трябва да разберат,че дори силата да им е малко и на бойната линия да не могат да решат нищо те могат да помогнат на страната си като работят в тила.Може би първата стъпка на бъдещия президент ще бъде участието в тази програма. Това е и допълнителна възможност за насищане на руския пазар със суровини.Не трябва да се забравя и допълнителните данъци,които са внасят по този начин в хазната

Бюджетът на проекта за настоящия момент е 4200000цц. Заявки от 12 играчи са приети. Вече са раздадени 892550цц. Огромна част от средствата ще бъдат предоставени на миньорите в навечерието на черния петък. Говорим за няколкостотин мини.

Ако във връзка с обявяването броят на кандидатите се увеличи значително, проектът ще поиска подкрепа от държавата.Напомням,че за момента Шахтополка е проект с частно финансиране 🙂
Стань Шахтером или Фермером! Заработай сам и помоги стране!За край на статията съм ви приготвила една моя любима руска песен

До нови срещи!