ДК - еСАЩ през ноември - част първа

Day 4,391, 09:52 Published in Bulgaria Bulgaria by NoFly11


Докато ние водим битки на eЖивот и еСмърт за оставането си на картата, докато се чудим по кой път да поемем в странната карта на еЖивота (така де на Плато), докато олигарсите ни чакат Черния петък за да станат още по-големи олигарси, докато Конгресмените ни чакат някой от тях да вземе да свърши нещо(което така и няма да стане), докато фатмаците ни нищо особено не чакат освен пакове и вафли, които да профукат в поредната битка (именно защото са фатмаци), а всички чакаме Астерия най-после да дойде.....то в същото време може би не сте обърнали внимание на това което се случва в еСАЩ.

Но точно затова го има ДК и e време иначе изключително мързеливия посланик НеМухата11 да спре само да яде бургери с държавните пари и да вземе да напише нещо. Защото в еСАЩ събитията определено не са по-малко драматични от тези у нас.

Първо на президентските избори в еСАЩ на 5 ноември всички големи американски партии издигнаха собствен кандидат и нямаше коалиции. Това сведе основната надпревара за поста между Chickensguys от "Ние хората" и Кхулту от Федералистката Партия. Чикъна обеща на хората ако го изберат да поддържа изключително близки отношения с еХърватия и еТурция, които според него са най-добрите съюзници на еСАЩ и дори заяви, че с тях биха могли да се изправят срещу целия останал еСвят. Другите му обещания бяха, че ще уважава Конгреса, ще продължи всички ТВта и ще....завладее Лондон до края на мандата си. Основния му съперник на изборите Кхулту беше доста по-оригинален и не обеща абсолютно нищо, а просто изтъкна колко много е направил досега за еСАЩ.В следствие на това американците избраха все пак Чикъна , но само с два гласа разлика, както се вижда тук, така че напрежение имаше до последния момент. Американското общество всъщност не е толкова малко, при положение, че има 350 гласували на изборите.

Още от началото на мандата на новия Президент започна забавлението...За да го разберете обаче трябва да ви дам малко пояснения за институциите в еСАЩ. Както и в РЖ американците са направили всичко възможно да си усложнят живота. Първо съществува напълно действаща Конституция, която доколкото знам никой от бойците/политиците не смее да нарушава открито. И в еБългария май имаше една, но нашата никой дори не я помни, нито някой помни колко пъти е била нарушавана....

Та според Американската конституция съществуват следните институции, които функционират от години непроменени -

- Congressional Budget Office (CBO) - Това е американската банка. Тя обаче не е под контрола на Президента, а на Конгреса. Всички разходи които отиват за различните програми, войните или отделните звена на правителството трябва да минат през нея. Така който и да е Президент няма на разположение особено много пари, които да харчи за глупости/войни, когато си поиска. Директора на Банката се избира и сваля единствено от Конгреса.

- Select Committee of Intelligence - е това вече е много интересна институция. "Комитетът по разузнаване"(името е подвеждащо) има толкова правомощия, че реално функционира като трета власт балансираща между Президента и Конгреса. Членовете му са Конгресмени от всички топ 5 партии избрани лично от Президента, директора на Американската банка и заместниците му, председателя на Конгреса и заместниците му. Комитетът има отделен форум, членовете му имат достъп до всички държавни тайни и контролират всички разходи на правителството и отделните програми на Конгреса. За да получи каквито и да е пари Президента трябва да иска одобрение първо от Конгреса, а след това и от Комитета. Ако даден Президент реши да пренебрегне Комитета това би било политическо самоубийство за него.

Когато някой извърши национално предателство спрямо еСАЩ, Конгреса си запазва правото да го обяви за "Enemy of the State" - "Враг на отечеството/държавата" на който е забранено да заема каквито и да е държавни длъжности. В някакъв момент от миналото и настоящия Президент - Чикъна е бил обявен за такъв. Това според един от зам.директорите на банката - Dinnyin е било достатъчно основание въпреки волята на народа той да бъде свален веднага след изборите от новия си пост и властта да се поеме напълно от Комитета под формата на "правителство в сянка." Интересното е че Dinnyin дори не е предложил това в форума на Конгреса, а единствено в форума на Комитета по разузнаване, което само говори колко важна е тази институция.

Това накара стария Президент Derphoof да обяви извънредна ситуация, нарече опита за преврат "предателство" и изтъкна, че след като Чикъна е бил избран за Президент това автоматично го освобождава от позорната титла на "Враг на отечеството". В резултат на оживен спор в Конгреса самият Dinnyin беше обявен за "Враг на отечството" и изключен от Банката и Комитета. И като за накрая Чикъна в знак на великодушие използва Президентските си правомощия, за да помилва официално Dinnyin, тъй като според собствените му думи той много добре знае колко гадно е да бъдеш "Враг на отечеството" и хората да те презират.

Доста изписах, а това е само за началото на мандата на Чикъна. Той е доста активен и пише нова статия почти всеки ден с която уведомява народа какво се случва. Тук няма да кажа "за разлика от нашите управляващи" понеже много бързо ще изхвърча от ДК ако кажа такова нещо....та не съм го казал.

Е, скоро ще има още една статия продължение на тази. Но сега е време НеМухата да си вземе възможно най-евтиния Ню Йорски ход дог понеже е много беден......За друго пари няма.

ПП - Няколко минути по-късно НеМухата разбра, че лично великодушния ни Президент ще даде бонуси за Коледа на ДК. Поради това си поръча няколко вида от възможно най-скъпия ход дог, бурито, пица, скъпи италиански спагети, торта, пиле тандури, няколко вида салати, екзотични азиатски сосове, тексаско барбекю и дори руски хайвер. Повечето от тези неща не можа да изяде, но пък всичките ги писа на сметката на НеПаниката и Емрето......