Vodič za pilote

Day 4,350, 15:51 Published in Croatia Croatia by strikaka


Pozdrav svim čitateljima!


Ovo je prijevod članka koji je objavio igrač Feynman, možete ga pronaći na ovom linku.
U tekstu je dodan pokoji komentar, oni su označeni s „Op.prev.“, a ostalo je više-manje doslovni prijevod izvornog članka.

Neke riječi nisu prevedene, npr. event, dmg, imena pakova, ...(inače to prezirem u RL novinarstvu, al oni su plaćeni, a ja ovo radim besplatno pa imam pravo na taj komod)

Meni je članak bio koristan nakon dva-tri tjedna igranja, tj. nakon što se shvate osnovne stvari u igrici ovaj me članak lijepo uputio u razvoj accounta za zračne bitke. Zato ga prevodim, u nadi da će i druge početnike upoznati sa svim onim što ih čeka i pomoći im u planovima za gradnju njihovog accounta.


Podijelit ću ovaj vodič u pet segmenata:
1) Mehanika zračnih bitki
2) Oprema za zračne bitke
3) Relevantni pakovi za zračne bitke
4) Lov na medalje za pilote
5) Savjeti za razvijanje pilotskog accounta

Ukratko:
Zračne bitke su dio svake vojne kampanje, pri čemu je svaka četvrta runda zračna bitka (4, 8, 12, …)

Usprkos tome što su rijeđe od kopnenih bitki, zračne bitke su veoma važne za svaku kampanju budući da pobjednik bitke dobiva 22 boda, dok u normalnoj kopnenoj bitci pobjednik osvaja maksimalno 11 bodova (ako ne bude Epic bitki). Kampanja završava kada jedna od strana u svim rundama (bitkama) osvoji ukupno 94 boda.

Op.prev. sve ovo znači da u nekoj kampanji kopnene bitke nose 60-70%, a zračne bitke 40-30% ukupnih bodova. Npr ako kampanja traje 8 rundi (sve bitke dobije ista strana), zračne bitke će nositi 40% bodova. Ako kampanja traje 11 rundi (neke runde osvoji jedna, a neke druga strana) zračne bitke će nositi 30% bodova u takvoj kampanji. Sve ostale opcije su negdje između. Ukratko, značaj zračnih bitki u kampanji uopće nije zanemariv.


Aktivne zračne bitke možete potražiti na popisu ratova, gdje su označene ovakvom ikonomIli možete jednostavno koristiti filtar i postaviti da se prikazuju samo aktivne zračne bitkeOno što je u kopnenim bitkama snaga igrača, koju gradite treniranjem, u zračnim bitkama je Percepcija (Perception). Iako Percepcija postoji u igri, trenutno nije implementirana i ne postoji način za povećati Percepciju. Možemo samo nagađati hoće li biti implementirana nekad u budućnosti i hoće li se uvesti neki trening centri za percepciju.

Op.prev. Budući da se percepcija ne može povećavati, svi igrači u igri imaju Percepciju nula. Cilj ovoga je da se novim igračima i povratnicima omogući da budu konkurentni u odnosu na stare igrače (što nije slučaj s kopnenim bitkama).


Budući da je svim igračima Percepcija jednaka nula, dmg im se u zračnim bitkama računa na temelju Air Ranka (avijacijski čin) i toga koriste li oružje. Stoga svi igrači koji žele razvijati svoj account u Air smjeru moraju sudjelovati u zračnim bitkama i time napredovati u Air Ranku.

Op.prev. Budući da je korištenje oružja u zraku neisplativo (preskupo), dmg koji radite po jednom hitu (tj s 10 energije) bit će jednak:
(vaš air rank izražen brojem)*2 + 10
Brojčane vrijednosti Air rankova imate na ovom linku.Za razliku od kopnenih bitaka, zračne bitke nisu podijeljene po divizijama. To znači da se svi igrači, neovisno o njihovom iskustvu i Air ranku, u zračnim bitkama bore međusobno.

Postoje neke specifičnosti zračnih bitaka u vidu oružja i bonusa koje ću u nastavku pokušati ukratko objasniti.


ORUŽJE ZA ZRAČNE BITKE

Trenutno u igri postoje samo Q1 oružja za Air. Kao i kod oružja za kopnene bitke, oružje za zrak (projektili, rakete, kako god) ima Firepower (razorna moć) i Durability (trajanje): firepower definira koliki dmg radi oružje, a durability određuje koliko hitova se može napraviti s tim oružjem.

Q1 oružje za air

Firepower: 20%
Durability: 1

Nizak firepower i durability, kao i visoka cijena proizvodnje (pa onda i visoka cijena u prodaji) su doveli do toga da se ne isplati kupovati oružja za Air. Trenutno je bolje boriti se bez oružja u zračnim bitkama.

Valja imati na umu da, iako se ne isplati kupovati, neke vlade i vojne jedinice doniraju oružje za Air svojim borcima, pa ako ste jedan od tih sretnika možda ipak dobijete neke projektile.DMG BOOSTERI I DMG AKCELERATORI
50% i 100% dmg boosteri kao i Ghostboosteri ne funkcioniraju u zračnim bitkama.

Ipak, postoje drugi načini za pojačati vaš dmg.

- Natural enemy bonus

10% bonus za borbu protiv prirodnog neprijatelja (Natural enemy - NE) vrijedi i u zračnim bitkama. Naravno da ovakav bonus pozitivno utječe dmg koji radite.

Važno:
Kao i u kopnenim bitkama, ovaj bonus od 10% za borbu protiv prirodnog neprijatelja NEĆE vam donijeti i 10% više Air rank bodova. Drugim riječima, u borbi protiv prirodnog neprijatelja radit ćete 10% dmga više, ali Air rank će vam se računati bez toga bonusa.


Bonus za elitne građane (Elite citizen)

Ovaj bonus dobivate nakon što ispunite misiju „My mission 100“. Osim one sjajne značke dobit ćete i trajni booster za dmg u iznosu 10%. Ovaj se booster odnosi i na kopnene i na zračne bitke, bez obzira na čijoj se strani i protiv koga borili.

Za razliku od bonusa u borbi protiv prirodnog neprijatelja, ovaj se bonus odnosi ne samo na dmg nego i na Air rank bodove. Dakle, ako se želite koncentrirati na razvoj u pilotskom smjeru, jako je važno izvršiti ovu misiju.


Akcelerator dmgaAkceleratori dmga povećavaju brzinu kojoj dajete dmg. Aktiviranjem akceleratora NEĆETE praviti više dmga po jednom udarcu, nego ćete praviti više udaraca po jednom kliku na tipku BORI SE (tj FIGHT).

Akceleratori dmga vam omogućuju da ispucate vaš dmg u kratkom vremenskom razdoblju, što je važno kad se rade koordinirani napadi kao i u nekim slučajevima lova na medalju.

O važnosti akceleratora dmga ću govoriti u dijelu gdje objašnjavam lov na medalje u ovom vodiču, ali i u „Vodiču kroz strategiju borbe“


AIM-92 StingeriOni su prvi put uvedeni na eventu za desetu godišnjicu, a vidjeli smo ih i tijekom uskršnjeg eventa, kada su bili u Spring pakovima. Vjerojatno će se i u budućnosti javljati u raznim eventovima.

AIM-92 Stingeri rade na istom principu kao bazuke u kopnenim bitkama. Svaki stringer ima durability 3 – možete s njim napraviti 3 udarca. Svaki udarac je 1-hit-kill i daje 1000 dmga, bez obzira na vaš Air rank.

Kao i kod bazuka, dmg Stingera se može povećati korištenjem dmg boostera. Ali budući da je Elite citizen 10% booster jedini dmg booster koji se odnosi na zračne bitke, vašem Stingeru se može povećati dmg samo za tih 10%. Znači, ako imate Elite citizen bonus vaši Stingeri će raditi 1100 dmga po udarcu, umjesto 1000.
Update: i 10 postotni bonus od prirodnog neprijatelja povećava štetu Stingera za 10%, tj na 1100 dmg. Ako imate oba bonusa (prirodni neprijatelj i elite citizen), onda vam se dmg Stingera poveća za 21% tj radit će 1210 dmga.

VAŽNO: kao što je automatski postavljeno da koristite bazuke (ako ih imate) kada uđete u neku kopnenu bitku, isto tako je postavljeno da koristite Stingere kada uđete u zračnu bitku. Stoga ne zaboravite promijeniti oružje, tj. isključiti Stingere ako bitka nije važna i ne želite ih koristiti.


ENERGETSKI CENTRIBudući da Percepcija još nije implementirana i ogromna većina igrača ne koristi oružje za zrak, vaš dmg u zračnim bitkama ovisi o tome koliko „normalnih“ udaraca možete odraditi. A da bi ih odradili što više, treba vam veliki bazen energije (energy pool), hrpa čokoladica (energetskih pločica, energy bar) ili, po mogućnosti, i jedno i drugo.

Novi igrači i neplatiše (oni koji ne troše RL lovu na igru) teško dolaze do čokoladica, pa im treba veliki bazen energije kako bi čokoladice mogli čuvati samo za važne bitke.

Postoji nekoliko načina za povećati vaš bazen energije:

Aktivirane kuće

Osim nekih drugih bonusa, svaka aktivirana kuća vam povećava energetski bazen:

Q1 kuća – 50 energije
Q2 kuća – 80 energije
Q3 kuća – 100 energije
Q4 kuća – 150 energije
Q5 kuća – 200 energije


Možete imati više aktiviranih kuća (različitog Q), pa ako imate npr Q1 i Q2 kuću to će vam povećati bazen za 130 energije. Ako imate svih 5 kuća, to će vam povećati bazen za 580 energije.

Valja imati na umu da su trenutno kuće veoma skupe, pa bi set od svih pet kuća Q1-Q5 koštao oko 63 000 HRK (oko 100 golda), a trajale bi maksimalno ~200 sati tj oko 8 dana (ovisno o tome gdje eŽivite).
Op.p. oooh, u kojem je vremenu ovo napisano...danas svih 5 kuća košta ukupno 153 000 HRK tj. oko 300 golda

Izračunajte sami za sebe hoćete li moći toliko trošiti na kuće, ali općenito govoreći, ako radite za normalnu plaću trebali biste stalno imati barem Q1 i Q2 kuće jer se one same isplate kroz vaš prekovremeni rad. Povećanje bazena energije i povećanje regeneracije energije svakih 6 minuta što vam daju kuće će povećati efikasnost vaših svakodnevnih borbi.
Op.prev. prema trenutnom stanju na tržištu rada i tržištu kuća, s Q1 kućom biste bili u plusu (više zaradite od prekovremenog rada nego što platite kuću), a s Q2 kućom biste bili u malom minusu. Ako kupite i Q1 i Q2 kuću, opet bi imali mali plus (ona zarada od Q1 kuće je tolika da pokrije minus od Q2 kuće i još nešto kuna ostane u džepu).


Rezidencija – mjesto stanovanja

Ako ste rezident u nekoj regiji, to vam povećava bazen za 50


Napredne zgrade – energetski centriMožete ih kupiti korištenjem golda ili loyalty bodova. Ovisi o vama, naravno, ali važno ih je u nekom času kupiti, posebno ako se fokusirate na zračne bitke.

Važno:
Energetski centri mogu biti na popustu tijekom evenata poput godišnjica, Crnih petaka (Black Friday) i sl. Ako ste slabi s goldom i nemate stalni prihod golda, predlažem vam da pričekate takve popuste za kupovinu centara.


Paketi

Neki paketi koji se kupuju RL novcem ili novcem iz igre u sebi uključuju razne energetske centre.
U sljedećem dijelu vodiča ću više govoriti o pakovima koji su zanimljivi za zračne bitke.

Igra je i dalje besplatna i nikoga se ne sili da troši pravi novac na nju, tako da sljedeći dio vodiča ovisi o tome jeste li voljni trošiti RL novac ili imate infrastrukturu koja vam omogućuje da kupujete pakove korištenjem CC-a (novca iz igre).

Svaki pak daje određene stvari koje mogu vam mogu obogatiti igru i povećati vaš značaj na bojištu.

Pokušat ću opisati pakove koji su, po mom mišljenju, najznačajniji za razvoj igrača koji se fokusiraju na zračne bitke.


Power packOvaj pak nudi dvije stvari koje su veoma važne za svakog pilota: energetski centar i dodatnu regeneraciju energije svakih 6 min.

Dodatna regeneracija od 20 energetskih jedinica svakih 6 min (i tako 30 dana) je jedno od najboljih pojačanja u igri. Ono zaista stvara razliku i omogućuje da puno brže obnovite energiju, posebno ako imate ogroman bazen kojemu može trebati i pola dana za punjenje, pa i više. Ovisno o vašoj aktivnosti, moći ćete se puno češće boriti, uzimati više medalja, i prije stići do levela 100 i Elite citizen bonusa.

Op.prev. ne manje važno, moći ćete i brže napredovati po Air ranku

+200 energetski centar (trajanja 30 dana) je zgodan dodatak koji vam omogućuje da imate više borbi na temelju energije koju nadoknađujete hranom, pa manje trošite čokoladice.

Dodatni gold i čokoladice su uvijek dobri.

Bombe vam omogućuju da pomognete vašoj domovini i saveznicima u kopnenim borbama, bez da trošite puno energije na to.

Op.p. budimo realni, te bombe ćete iskoristiti u lovu na BH medalje, a ne „da pomognete domovini“...al ok, onda su bombe dodatni gold, pa nije ni to loše...a i taj gold ćete iskoristiti da pomognete domovini, direktno ili jačanjem vašeg accounta

Po mom mišljenju, Power pack je najbolji „pak opće namjene“, prikladan za svaki tip igrača koji želi poboljšati svoje borbene mogućnosti. Zgodan je za korištenje sam po sebi, bez dodatka drugih pakova. Vodite računa da morati biti dovoljno aktivni kako biste iskoristili sav njegov potencijal.


Blitzkrieg packBlitzkrieg pack nudi dvije važne stvari za pilote.

OGROMNI +2k energetski centar (trajanje 30 dana) koji vam omogućuje da budete relevantni na bojištu i kada lovite Skyhero medalje i kada se borite za domovinu ili saveznike u slučaju pravog rata.

5x dmg akceleratori su važni za fokusiranje vašeg dmga u kratkom vremenskom intervalu, opet i u slučaju lova na medalje i u slučaju pravog rata.

Gold i čokoladice su uvijek dobri.

Bombe vam omogućuju da pomognete vašoj domovini i saveznicima u kopnenim borbama, bez da trošite puno energije na to.

Op.p. opet, znamo da će te bombe otići u neku nevažnu bitku u neku zabit...al dobit ćete 2 golda po bombi (ako ste D1)


Blitzkrieg pack je dobar izbor za lovce na Skyhero medalje i za jake udarače u zračnim bitkama. Ogromni energetski centar koji se nadodaje drugim vašim centrima omogućuje veliki broj udaraca na temelju hrane, ali treba mu puno vremena za punjenje, pa bi bilo dobro da:

- Iskoristite Epic bitke utorkom za skupljanje duplih PP-a (prestige points) pa da od tjednog izazova dobijete veliku regeneraciju svakih 6 min

- Kombinirajte Blitzpack i Power packBlitz i Power pack su skroz dovoljni, ali ako želite trošiti još RL novca ili imate ogromnu infrastrukturu koja vam omogućuje kupnju dodatnih pakova korištenjem CC-a, možete razmisliti o:


War & Combat Stashes

Ova dva su poprilično slični i direktni.

War stash će vam dati 10% bonus bodova za čin (rank), što će vam pomoći da brže napredujete po Air rankovima.

Combat stash će vam dati dodatnih 10% golda za svako postignuće koje ostvarite, pa ga ima smisla uzimati samo ako aktivno lovite Skyhero medalje, i osvajate ih nekoliko dnevno.
SKY HERO

Skyhero je medalja koju dobije igrač s najvećim dmgom (na svakoj zaraćenoj strani) u zračnoj bitci.

Osvajanjem Skyhero medalje dobit ćete i 30 golda.


Trošak i profitabilnost

Iako nagrada od 30 golda zvuči primamljivo, imajte na umu to da nema Percepcije i nema nekih značajnih boostera dmga u zračnim bitkama. To znači da ćete morati ulupati puno udaraca kako bi napravili dovoljno dmga za Sky hero (SH) medalju. Dakle, ako nemate ogroman bazen energije, morat ćete potrošiti puno čokoladica.

Neke čokoladice se dobiju besplatno iz misija, dnevnih naredbi i tjednog izazova, ali ako ih morate kupovati, čak i s popustom, jedna će vas čokoladica koštati 1,37 golda.

Broj čokoladica koje trošite za Skyhero medalju je važan ako želite biti profitabilni. Stoga evo malo brojeva za koje se nadam da će vam uspjeti predočiti koliko je važan Air rank, korištenje dmg bonusa i utjecaj koji imaju razna povećanja bazena energije


Primjer koji sam uzeo je za prosječan dmg za SH medalju u trening ratu – 90k i prosječan air rank Chief MasterSergeant & Wing Commander.


Prije nego se odlučite loviti Skyhero medalju, samo uvrstite podatke za vaš account u tablicu i razmislite.


Lov na Skyhero – savjeti

Odlučili ste se i pripremili za lov na Skyhero, evo kako ćete to napraviti.

Počnite rano

Pogledajte koje će zračne bitke uskoro početi i počnite udarati od samog početka bitke. Većina drugih lovaca će uraditi isto to.


Ako sami udarate prvih nekoliko minuta i uspijete ulupati 80k dmg bez da imate izazivača, gotovo je sigurno da ćete osvojiti medalju.

Ako u prvih nekoliko minuta netko drugi također počne udarati i skupljati dmg, predlažem da provjerite tog igrača prije nego nastavite udarati. Ako je riječ o profesionalnom lovcu na SkyHero medalje (ima stotine SkyHero medalja) i posebno ako je iznad levela 400, bolje bi bilo da odustanete i sačuvate svoje resurse.

Izaberite pravu kampanju

U kampanjama protiv zemlje koja je prirodni neprijatelj vaše domovine imat ćete 10% više dmga -> manje udaraca će vam biti potrebno -> manje resursa ćete potrošiti. Ako vaša domovina nije u top 10 zemalja, ovo bi bio logičan izbor, ali u zemljama poput Srbije, Rumunjske, Poljske, itd te će zračne bitke biti pune lovaca na SH medalju pa biste mogli završiti s još većom potrošnjom resursa.

Pokušaje lupati za otpor u trening Resistance war-u.

To su zračne bitke s malim dmgom i obično ne bude puno lovaca na SH medalju. Ako ulupate 90k dmga bez da imate izazivača rano u bitci, najvjerojatnije ćete osvojiti medalju.

Razmislite o dmg akceleratorima

Kako biste osigurali da ulupate dovoljno dmga rano u bitci, pa da vaši izazivači odustanu, možete koristiti dmg akceleratore. 2x akcelerator vijedan 1 gold bi trebao biti dovoljan ali to ovisi o vama i o situaciji.
Imajte na umu da ako imate izazivača koji također koristi dmg akcelerator, onda je lako moguće da je baš zapikirao tu SH medalju, pa ga provjerite prije nego odlučite nastaviti udarati.


FREEDOM FIGHTER (FF) & MERCENARY MEDALJE

Ove dvije medalje su najčešći cilj normalnih boraca, budući da za njih ne trebaju značajni resursi niti ih mogu „ukrasit“ jači igrači.

Ove medalje navodim skupa jer ih, po meni, treba skupa loviti.

Ukratko:

FF medalja vam daje 1000 CC-a ako porazite određeni broj protivnika u USPJEŠNOM resistance war-u (RW) (resistance mora pobijediti u kampanji), pri čemu se morate boriti za resistance.

Svaka nova FF medalja traži da porazite različiti broj protivnika i u različitom broju RW-ova:

FF 1 – u 3 uspješna RW-a porazite po 25 protivnika (25 u svakom od njih)
FF 2 – u 3 uspješna RW-a porazite po 50 protivnika
FF 3 – u 3 uspješna RW-a porazite po 75 protivnika
FF 4 – u 4 uspješna RW-a porazite po 25 protivnika
FF 5 – u 4 uspješna RW-a porazite po 50 protivnika
FF 6 – u 4 uspješna RW-a porazite po 75 protivnika
FF 7 – u 5 uspješnih RW-a porazite po 25 protivnika
FF 8 – u 5 uspješnih RW-a porazite po 50 protivnika


Broj potrebnih uspješnih RW-ova se za svaku sljedeću FF medalju povećava ovim tempom dok ne porazite po 75 protivnika u 10 uspješnih RW-ova (24. FF medalja). Tada se resetira nazad na 25 protivnika u 3 RW-a za vašu 25. medalju.

Mercenary medalja (MM) vam daje 1000 CC-a kada porazite po 25 protivnika za 50 različitih zemalja.

Napredak u ispunjavanju zahtjeva za ove dvije medalje možete vidjeti ako stavite miš iznad njih na stranici vašeg profila.

Savjeti:

Nemojte loviti MM samu za sebe. MM treba biti nusprodukt dok osvajate FF medalje. U suprotnom će vam trošak putovanja pojestu svu zaradu MM medalje.

Ako lovite FF medalju za koju morate poraziti 25 protivnika (a ne 50 ili 75), nakon što porazite 25 protivnika za resistance stranu, promjenite stranu i s ostatkom energije porazite 25 revolucionara za stranu okupatora (ako već niste skupili tu zemlju u lovu na MM). Ako lovite FF medalju za koju morate poraziti 50 ili 75 protivnuka, toliko killova će isprazniti energiju većine normalnih igrača pa vam neće ostati dovoljno energijje nakon promjene strana za 25 killova za okupatora.

Pametno putujte i fokusirajte se na zemlje koje su vruće točke za FF. To su obično jake zemlje koje imaju po 2-3 ili više trening ratova. To znači da uvijek imaju aktivan neki trening RW, pa lako možete skupiti dovoljan broj killova za FF, skupa s killovima za MM za tu jaku zemlju (okupatora) i njene partnere u trening ratovima.

Ako vam energetski bazen nije dovoljno velik za 75 killova u jednom pražnjenju bazena, razmislite o korištenju bazuka ili Ghostboostera (u kopnenoj bitci nakon zračne). Tako možete dopuniti do potrebnog boja killeva korištenjem jednog udarca po killu, pa ćete potrošiti manje energije u kopnenoj bitci.

Nikad nemojte koristiti čokoladice u lovu na MM ili FF medalje. Bolje je čekati da vam se energija napuni, ili čak dopustiti da vam propadnu već napravljeni killevi, nego trošiti čokoladice.

Recimo da već imate dovoljan broj killeva u dovoljnom broju RW-ova za FF medalju, ali jedan ili više tih RW-ova još traje pa još niste dobili FF medalju i recimo da imate dovoljno energije da možete dobiti potreban broj killeva u nekom drugom RW-u za novu FF medalju. U tom slučaju možete se boriti u novom RW-u i poraziti potreban broj protivnika za novu medalju, ali pod uvjetom da taj novi RW završi nakon svih RW-ova od prethodne FF medalje.

Na primjer:

Recimo da lovim svoju prvu FF medalju (po 25 pobjeda u 3 RW-a). Imam već po 25 killeva u 2 RW-a i onda u RW-u u Burgundiji u Francuskoj zaradim 25. pobjedu u trećem RW-u, ali mi ostane dovoljno energije za još 50 pobjeda. U tom slučaju mogu otputovati u Kanadu i dobiti svojih 50 killeva potrebnih za drugu FF medalju u kanadskom trening RW-u protiv Nizozemske. Važno je samo da kanadski RW završi nakon francuskog RW-a. U to slučaju ću nakon završetka francuskog RW-a dobiti prvu FF medalju, a nakon završetka kanadskog ću dobiti potrebnih 50 killeva u prvome (od 4 potrebna) RW-u u lovu na drugu medalju.
Ako smo nešto krivo izračunali, pa kanadski RW završi PRIJE francuskog, opet ću dobiti svoju prvu FF medalju (treći RW za tu medalju će biti onaj kanadski), ali u lovu na drugu medalju ću imati samo 25 pobjeda u francuskom RW-u (a treba mi 50).
SAVJETI ZA RAZVOJ PILOTSKOG ACCOUNTA

Nadogradnja trening centra

Prvo nadogradite vaš osnovni trening centar (teretana) na Q4, a kada uštedite dovoljno golda nadogradite i penjački centar na Q4.

Op.p. ne znam baš za nadogradnju penjačkog centra...nakon nadogradnje imat ćemo zaradu od samo 0,1 golda dnevno na treningu u tom centru. Investicija za nadogradnju je velika i dugo će vremena trebati da se isplati, a kad ga konačno i isplatimo, donosit će jako malu zaradu. Mislim da je te golde, umjesto u nadograadnju penjačkog centra bolje uložiti u nešto što ima veću isplativost.

Važno:
Nadograđujte trening centre samo ako je akcija 45% popusta na nadogradnju. Ovakvi popusti su realtivno česti, budu svakih 40ak dana.

Možda nadogradnja trening centra zvuči glupo, budući da nam za zračne bitke ne treba snaga. Ali to nam i ne služi za snagu: te dvije nadogradnje će nam služiti kao tvornice golda.


Idemo se pozabaviti matematikom:

Q4 teretana vam daje 20 snage dnevno s besplatnim treningom
Q4 penjački centar vam daje 10 snage dnevno uz trošak 0,19 golda dnevno.

Dakle od oba treninga ćete ukupno dobiti 30 snage dnevno, a ako trenirate i radite svaki dan dobit ćete još bonus snagu za ispunjavanje dnevnog zadatka: +1 snage svaki dan i još +4 snage svaki peti dan kada ste trenirali i radili.
Op.prev. dakle, od ovog bonusa dobijete 1+1+1+1+(1+4) = +9 snage u pet dana.

Sve u svemu, dobit ćete 4 Super soldier (SS) medalje u 32 dana = 20 golda u 32 dana
Plaćate 0,19 golda za trening u penjačkom centru svaki dan, pa je to 32x0,19 = 6,08 golda na trening u 32 dana

Stoga ćete zaraditi 20-6,08 = 13,92 golda u 32 dana

Uložili ste 2x93,5 = 187 golda u trening centre (dok su bili na popustu), ali njih možete „razgraditi“ nazad u q1 i dobiti zauzvrat 85 golda (za jednoga, 170 za oba). Znači da ste investiranjem u jedan trening centar nepovratno izgubili samo 8,5 goldatj 17 golda za oba centra, a ako trenirate dovoljno dugo, ta količina golda će vam se višestruko vratiti kroz SS medalje.

Važno: NIKAD ne koristite Trening ugovore ako trenirate samo u teretani i penjačkom centru.

Op.prev. Ne garantiram za ispravnost ovih proračuna o isplativosti nadogradnje trening centara. Npr. originalni autor nije uračunao snagu koja se dobije treningom bez ikakvih nadogradnji. Nadogradnja osnovnog trening centra se svakako isplati, ali mislim da je u ovim proračunima ta isplativost malko prevelika u odnosu na stvarno stanje (baš zbog zanemarivanja „besplatnog“ treninga). Sve osim osnovnog (besplatnog) trening centra po meni je neisplativo ako vas ne zanima povećanje snage za borbu u kopnenim bitkama.


Uvijek koristite Q1 i Q2 kuće

Možda su vam kuće većeg Q-a preskupe, ali bonusi koji daju Q1 i Q2 kuće ih sami isplate.

Vlasništvo Q1 i Q2 kuća će vam povećati bazen energije i ubrzati regeneraciju energije za dodatnih +4 svakih 6 min, pa ćete lakše ispunjavati vaše letačke ciljeve.


Kupite energetske centre iz „Special items“

Kada vam bude zgodno, ovisno o vašim ciljevima i količini golda, kupnja +50 i +100 energetskih centara će vam biti značajna pomoć u igri.

Ne žurite s ovom kupovinom. Popričajte s prijateljima i kolegama iz vaše vojne jedinice i pitajte ih za savjet.

Razmislite o tome da pričekate popuste.


Letite što češće možete

Analogija treningu za pilote (u svijetu bez Percepcije) je što češća borba u zračnim bitkama


Budite samodostatni

Većina vlada i vojnih jedinica donira hranu onima kojima treba, ali u nekom trenutku možete početi razmišljati o vlastitoj produkciji hrane. Ako ne morate plaćati hranu, to će vam povećati profitabilnost FF i MM medalja.


Dođite do levela 101

Pokušajte što prije doći do onog 10% dmg bonusa za Elite citizen.Hvala vam na čitanju.

Votajte, šerajte i komentirajte.

Op.prev. I zahvalite igraču Feynmann na ovako iscrpnom vodiču.

I još jedna stvar: ako ste došli do kraja očito vam je bilo barem malo zanimljivo...pa dajte lupnite taj sub onda, ništa vas ne košta a mene veseli