Португалски и Шпански рат

Day 4,346, 18:32 Published in Serbia Serbia by eSerbian MoFA

Последњих пар недељa сведоци смо занимљивих догађаја на делу мапе у ком се налази наш савезник из Астерије Португал, и до прошлог месеца неутрална држава Шпанија. Наша држава је на неки начин проглашена за иницијатора целе приче па би било добро да се упознамо мало детаљније са дешавањима.
Нажалост иако нам се не свиђа и имали би милион замерки, чињеница је да се у овом модулу еРепублика све води на уиграност закона и темпирање почетка и краја битака између пријатељских држава где је кључ свега дисциплина и свака грешка се кажњава.

Хаос је почео када је еТурска погрешила закон, оставивши нам 15 минута прозора да нападнемо. Савезни стратези су приметили грешку и одлучено је брзински да се искористи. Разлог је био највише убијање монотоније и недостатак правих ратова. Очекивало се само неколико лепих битака и мало разоноде. Бугарска и Србија су напале и кренуле у неочекивану офанзиву. Није било даљих циљева и нису се чак ни очекивале победе, навикнути да све губимо у последње време...

Бугарска је ишла напред и трошила противника док се Србија пробијала иза Бугарске налазећи практично чист пут без већег отпора. Освојено је пар Турских регија. Знали смо да ће цео противнички савез ускочити да одсече, а регије у Турској нам нису потребне, довољно је било да смо показали да можемо и ми нешто и да смо живи и будни и да ћемо казнити грешке, нисмо нестали само прихватили тренутно слабију позицију и чекамо својих пет минута. Чим смо завршили са могућностима одлучили смо да се повучемо. Португал је одсекао пут а Турској су регије враћене без веће борбе и трошења.

Очекивали смо одговор свакако, спремали се за одбрану, потпуно нас је изненадила одлука Турске да се од свих учесника освети Португалу који је практично само помогао да се ратови затворе. Позвали смо Турке да пусте Португал да дише јер није ништа крив и да им ослободимо Београд да пробају да слете ако желе освету и мисле да могу, што су наравно игнорисали и наставили свој херојски поход на Велики Португал газећи пред собом још већу Кубу...

Једина држава која се јавила да помогне Португалу је била Шпанија. Шпанци су нас позвали да слетимо код њих па шта буде. Претпостављали смо од старта да није операција која ће уродити плодом али смо решили да пробамо и дамо све од себе па како буде. Проблем је настао са временом. Планова није било, државе су ређане насумично и хаотично. Препустили смо комплетно планирање операција Португалцима јер су директно угрожени и понудили да урадимо штагод пожеле, што смо до последњег дана и радили. Када смо се укључили у активно планирање већ је било прекасно за исправљање грешака и само решили да наставимо како нам је речено.

Губици последњег дана једино сви иду на наш терет. Направили смо низ неоправданих грешака и изгубили последњу шансу да нешто постигнемо, не пазећи пола сата на зид у Италији дозволили смо противнику да дође на 22 поена до победе тиме што су окренули претходно зид у трећој дивизији а нико од нас није видео и реаговао. У ваздуху смо видели и претходних дана да ко има више стингера доминира што се показало још једном на бојном пољу, противници су били будни и вратили нам мило за драго за наше пецање сличне грешке Турске недељу дана раније.

Остаје да се види како ће се завршити цела прича али свакако нећемо одустати од одбране савезника до последње шансе. Игноришите провокације на зидовима, отишли смо у Шпанију са циљем да зауставимо Турску и понудимо им равноправан реванш за нашу инвазију, ситуација то није дозволила тако да до следеће прилике.

Како се Шпанија окренула Астерији, тако је Француска заузела супротну позицију. Објавили су рат Шпанији као последњи и у многоме допринели да се направи пометња и смањи број држава које могу да слете и помогну или бар одуже рат док се не саберемо. Свој потез и даље оправдавају на различите начине, али је суштина да су дубоко подељени и да ни сами не знају не шта желе.

Украјина је ушла у отворен сукоб са Француском, који је очигледно тињао већ дуже време бранећи свој потез тиме да је Француска сада непријатељ иако званични Француски став је да су они противници само Шпаније, не и Астерије и да им није био циљ да ратују са било којом чланицом нашег блока, Шпанија се држала као неутрална држава до пре недељу дана тако да је из њиховог угла то био рат две неутралне државе.

Наш званични став је да се за сада не мешамо у сукоб Украјине и Француске док се ствари не поставе јасно и не види шта се стварно ту издешавало. Молимо све који носе Српску заставу да се до даљих обавештења уздрже од пуцања у овом сукобу, чак и када су епске битке у питању јер сваки ударац нам броје и једни и други и рачунају укупну штету на крају битака како би нас оптужили да смо отворено заузели страну што за сада није случај, дозволите нам да завршимо преговоре и видимо шта нам је паметно чинити ако ишта.

Настављамо даље штагод да се деси. Стекли смо неке нове пријатеље неке изгубили и научили пуно на неким својим грешкама, видели смо и неке ствари које су се много поправиле и друге на којима имамо још пуно да радимо. Дисциплина у држању зидова у СВИМ биткама стриктно по наређењима је оно што тренутно највише прави разлику у корист противничке стране, више од високорангираних налога. Наша штета је расута на све стране и скроз неправилна, ударамо без гледања у наређења и више нам вреди БХ медаља појединца него глобална позиција на мапи док противник поставља битке тако да се завршавају у минут и у поен. То је оно што је на папиру врло лако урадити и приближило би нас по снази на нијансу иза противника колико год да је физички јачи, и док не решимо сви да играмо гледајући у мапу и не ударамо колико треба где треба и кад треба, не у стање голда на профилу и медаље нема никаквих нада да можемо да парирамо ни изблиза далеко дисциплинованијим противницима, пре свега Хрватској. На нама је да нађемо начин да то и урадимо, или да останемо слабији до краја еРепа.


Министар спољних послова еСрбије и Assistent Supreme Commander (aSC) Астерие
Pheonixian


Дођите на канал еСрбија, добро дружење вам је загарантовано. Можете добити савете као и сваки вид помоћи.

https://t.me/joinchat/FavW40-WU3GvYPZDfMye4A

Јавите се и потврдите идентитет на еРепублику и добићете приступ каналу за удар где можете на најбољи начин пласирати своју штету и уједно добити финансијску надокнаду. За чланове команди војних јединица имамо канал генералштаба па бих све њих молио да се јаве неком од админа на еСрбији за приступ.