[GM] Indulhat az Áfacsökkentés!

Day 4,341, 12:49 Published in Hungary Hungary by Gazdasagi Miniszterium
Ahogyan a beköszönőben már felvetettem, az októberi gazdasági vezetésnek - az előző hónapokhoz hasonlóan - továbbra is célja, hogy folyamatosan felülvizsgálja a különböző áfakulcsok helyzetét.

Érdemben három termékpiacról beszélhetünk, melyek a VAT (áfa) bevételek döntő részét adják. Ezekbe már nem tartoznak a légi fegyverek, mivel azok rendkívül alacsony forgalmat generálnak, ezért indokoltnak tűnik ezen áfakulcs minimális, 1 %-ra csökkentése.Ezt az is alátámasztja, hogy a szintén elhanyagolható jelentőségű repjegypiac is 1 %-os áfával terhelt.

Ami a három fő területet illeti ott - az elmúlt hónapban történt adócsökkentést követően - mindhárom esetben 4 %-os áfakulcsot találunk.

Az alább következő táblázatoknál és számításoknál a következő módszert alkalmaztam: vettem a napi GDP-t és azt, annak arányaiban rávetítettem az áfára. Ez persze közel sem tökéletes módszer, de egy jó megközelítő értéket ad arról, hogy melyik területről kb. mennyi áfa folyik be. Egy példa: ha a napi GDP 50 %-a fegyverekből származik, akkor az általam alkalmazott számítás úgy kalkulál, hogy az áfabevételek 50 %-a fegyverkereskedelemből érkezik. Ez persze nem tökéletes, hiszen pl. a repjegyeknek nincs GDP-je, így ez torzítja az adatokat.

A következő táblázat összefoglalja, hogy az elmúlt három hónap során a különböző áfabevételek miként alakultak összességében és napi átlagban egyaránt. (Vegyük figyelembe, hogy a ház áfája szeptember közepéig 5 % volt!).

A következő táblázat pedig a GDP adatokat mutatja ugyanezen időszakban, kiegészítve az átlagos bónusz szintjével is.

Megjegyzés: az árak változása minden számadatra döntő hatással van. Az áfabevételeknél nem kell magyaráznom miért. A GDP viszont úgy épül fel, hogy a napi “átlagos árat” szorozza fel a rendszer a megtermelt termékek számával. Így elvileg az árak csökkenése a GDP-t is lehúzza, tehát az nem jelent automatikusan visszaesést a termelésben.

A táblázatokban szereplő adatokból kiolvasható, hogy a fegyvergyártás folyamatos szárnyalásban van, a GDP-je hónapról hónapra növekszik. Bár nem kizárólagosan, ebben minden bizonnyal komoly szerepet játszik, hogy itt a legstabilabb a bónuszkészletünk (kb. 80 % ), ami a kiszámíthatóságot javítja.

A kajás áfabevételek csökkenése elsősorban a termelés visszaesésével magyarázható, ezért is célunk a bónuszkészleteink megnövelése (lásd francia gyümölcs), hogy itt is a fegyverekhez hasonló stabilitás legyen a trend.

A házaknál jelentősebb a visszaesés, ez azonban megtévesztő lehet. A fegyverhez és a kajához képest, amit rendszeresen nagy tételben vesznek játékosok, a házaknál ez nem jelenik meg. Éppen ezért a piaci árak is jóval érzékenyebbek az inflációs/deflációs hatásokra. Most, amikor az adminok rengeteg készpénzt eltávolítottak a rendszerből, jelentős visszaesések történtek a házáraknál is.


Áfacsökkentési terv

Az alábbiakban látható táblázatok elnagyolt becslést adnak (értsd : a rendelkezésre álló adatok alapján matematikai számítással készült eredmények) arról, hogy alacsonyabb adókulcsok esetén miképpen változnának az adóbevételek.


A fenti adatokból kiderül, hogy még a legkisebb 1 %-os kulcs mellett is pozitív mérleggel zártuk volna a szeptembert.


Mindezek alapján azt javaslom a kormány nevében a kongresszusnak, hogy vitassa meg az adócsökkentést a következő ütemben:
1. Hét: repülős áfa 1 %-ra, kaja, fegyó és ház esetén 3 %-ra csökkentés
2. 7-10 nap után: az első időszak tapasztalatai alapján újabb 1 %-os vágás
3. 7-10 nap után: a második csökkentést követő pozitív tapasztalatok (a bevételek esése a vártnak megfelelően alakul) esetén egy végső 1 %-os csökkentés

Az állami vagyon az elmúlt hónapok pozitív mérlegei után megközelíti, s könnyen lehet, hogy a ciklus folyamán át is lépi az 50 milliós “lélektani” határt. Úgy vélem, ez már olyan mennyiségű tartalék, amely elégséges lehet bármilyen véletlen helyzet kivédésére. További spórolásnak nincs feltétlenül helye. Ez esetben az állam azzal tudja kedvező helyzetbe hozni polgárait, ha adócsökkentés formájában meghagyja ezeket az összegeket a vásárlók zsebeiben.

Hamptitus