[GM] 2019. Szeptember Zárás és Október Nyitás

Day 4,339, 12:05 Published in Hungary Hungary by Gazdasagi Miniszterium
Eltelt egy újabb hónap, itt az idő, hogy megvonjuk e ciklus mérlegét is.

Bevételek

Bár a hónap közepén még arról írhattam, hogy az átlagbér folyamatos csökkenése megállt, sőt ellenkező előjelű trend vette kezdetét, az adminok beleavatkoztak e vonulatba. A szerencsekerekes napoknak “köszönhetően” rengeteg CC-t kivontak a játékból (lásd az arany árának drasztikus esését), ami közrejátszhatott az átlagbér újabb csökkenésében. Így összesítve a szeptemberi időszakot kb. 1,3 %-al csökkent az átlagbér, ami még mindig kedvezőbb a korábbi hónapokban tapasztaltaknál.

Végrehajtott a kormányzat egy áfacsökkentést a házpiacon. Ennek negatív hatásait nem tapasztalhatjuk, a házárak általánosságban csökkentek az elmúlt hetekben - ami fogyasztói oldalon mindenképpen szerencsés - ebben minden bizonnyal az adókulcs zsugorodása is szerepet kapott.

Összességében elmondható, hogy a napi átlagos hazai adóbevételünk (a kincstári adományokat levonva) 268 777 CC-t tett ki, ami 2,1 %-os növekedést mutat az augusztusi 263 361,4 CC-hez képest.

Kiadások

Kiadási oldalon a hónapban a légiprogram vitte el a pálmát, összesen 863 688 CC-t költöttünk ezen a területen.

Jelentősnek mondható a szlovák cégköltöztetés is, ami a jövőben is folytatódik, így továbbra is mindenkinek lehetősége van, hogy a meghirdetett feltételekkel állami kompenzációt nyerjen.

A kiadási oldalon megjelenik közel milliós tételként a horvát adóvisszatérítés, ez azonban az egyenleg szempontjából nem jelent változást.

A napi átlagos kiadásunk így (a horvát adóvisszatérítést nem számítva) 222 702,5 CC lett, ami kb. 10 %-al több, mint egy hónappal ezelőtt (201 728,8 CC).

Koncessziók

Tapasztalhattátok, hogy az elmúlt napokban drasztikusan visszaesett a kajabónusz. Ennek oka, hogy koncessziós partnerünk (Kuba) TW-k miatt nem tudja egyelőre átadni szarvas bónuszát. Természetesen, amíg nem történik előrelépés az ügyben az esedékes koncessziós díjakat is visszatartjuk.

A fegyverbónuszt meghosszabbítottuk, így továbbra is egészen magas 87,5 % ez az érték.

Megfigyelhető, hogy a kaja és ház GDP mutatói visszaestek az augusztusi adatokhoz képest (kaja: 3,2 %, ház: 11,2 % ). Növekedett ugyanakkor a fegyver GDP: 15 %-al. Ebből is látszik, hogy jelenleg egyértelműen a fegyvertermelés adja a magyar gazdaság gerincét: átlagosan a napi GDP 67,89 %-a tartozik ide (szeptemberben: 62,8 % ).

Tervek

Ami a következő hónap terveit illeti, mindenképpen célunk a hazaköltöző és már eleve itt termelő kajacégesek megsegítése. Ennek érdekében igyekszünk minél hamarabb megoldást találni a szarvasbérlet megújítására és továbbvitelére, hiszen egy bevált, együttműködő partnerre leltünk. Ez azonban nem lesz elég. Jelenleg is folynak a megbeszélések, amelynek célja újabb bónusz - Fruits - megszerzése. Ez további 15 %-al növelné meg a bónusz értékét, így ha mindkét koncesszió elindul, akkor 70 % mellett termelhetnének a magyarországi kajacégesek.

Továbbra is folytatódik a különböző áfakulcsok felülvizsgálata. A nap folyamán már felmerült a légi fegyverek adójának minimalizálása, amelynek nincs komolyabb akadálya, hiszen alig van bevételünk (kb. 1000-1300 HUF/nap) erről a területről.

Átlagosan nézve az elmúlt hónapban növekedtek az áfabéveteleink, s a hónap végén várható akciók, valamint a novemberi szokásos eventdömping is arra ad lehetőséget, hogy növekvő forgalom mellett is stabil bevételeket biztosítson az állam - immáron kisebb adókulcsokkal.

Itt találhatóak a legfontosabb adatok a szeptemberi ciklussal kapcsolatban:

Nyitás


Zárás


Bevételek és kiadások


Októberi nyitómérlegHamptitus