[GM] Beszámoló - 2019. szeptember 7. - 21.

Day 4,323, 11:55 Published in Hungary Hungary by Gazdasagi Miniszterium
A beköszönőben írtaknak megfelelően következik egy beszámoló az alábbiakban, a szeptemberi elnöki ciklus első felének eredményeiről.Bevételek

A bevételi oldalon alapvetően két tényező változása befolyásolta az állami lehetőségek bővülését. Egyrészt megtorpant az átlagbér hónapok óta tartó csökkenése; másrészt elmúltak a deflációs idők, s az elmúlt napokban már egyértelműen inflációs folyamatok figyelhetőek meg a termékpiacokon.

A könnyebb érthetőség kedvéért következzék két diagram. Az első képen az átlagbér változása figyelhető meg a júliusi ciklus kezdete óta, míg a másodikon az utóbbi tíz nap adatai szerepelnek. Megfigyelhető, hogy a csökkenés folyamatosan mérséklődött augusztusban is, majd rövid időre megfordult a trend szeptember elején.


Mindez azt jelenti, hogy a ciklus eleje óta 0,75 %-ot csökkent az átlagbér.

Mérsékelten folytatódott az átlagos napi hazai adóbevételek apadása: az augusztusi 263.361,44 cc-ről 258.692,5 cc-re, ez -1,77 %-os változást takar.Kiadások

Ami az állami költéseket illeti, egy egészen visszafogott hónapról tudok eddig beszámolni. Volt egy DoW, valamint néhány TP-s RW indítás.

Komolyabb tételként a CO-zás jelent meg. Ez az összes kiadásaink kb. 1/5-ét adják ki. Érdemes megjegyezni, hogy immáron a légiprogramot is a kormány viszi, így ennek költségei is a CO elszámolásban szerepelnek.

Nem nagy meglepetés, hogy most is a koncessziós kiadások szerepelnek az első helyen. E tekintetben jelentős eredmény, hogy a korábban havi 600.000 CC-be kerülő gumibérlet árát 200.000 CC-re alkudtuk le, ami azt jelenti, hogy havonta 400.000 CC-vel többet fordíthatunk egyéb programok támogatására.
Áfacsökkentés

Miután a már említett inflációs hatásoknak köszönhetően az áfa-bevételeink növekedésnek indultak (augusztusi napi átlag: 54.603,66 cc, szeptemberi átlag: 54.953,42 cc), sőt az elmúlt 10 napban még látványosabb a változás (átlag: 57.205,7 cc), ezért a kormány javasolja a HÁZ áfájának a jelenlegi 5 %-ról 4 %-ra mérséklését. A GDP arányos áfa-bevételeket figyelembe véve mindez naponta kb. 3 ezer cc veszteség az államkassza számára, viszont annál nagyobb nyereség a házgyárosoknak.

Jelenleg a magyar házárak messze elszakadtak a világpiaci áraktól, ennek viszont elsődleges oka, hogy nemzetközi összehasonlításban is jóval nagyobb adóterhek sújtják. Amennyiben az állami adóbevételek növekedésnek indulnának, természetesen további csökkentések is elképzelhetőek.

Itt találhatóak a legfontosabb adatok a szeptemberi ciklussal kapcsolatban:

Nyitás


Zárás


Bevételek és kiadásokHamptitus