Kratki gaming saveti

Day 4,321, 16:06 Published in Serbia Serbia by SeekerOfLegends
Vreme čitanja: 4 minuta

Kako svi mi ovde, u neku ruku, aktivno igramo igrice (makar ovu jednu - eRepublik, ako već ne još neku), rešio sam da napišem neku kratku listu saveta koju bih rekao drugima, vezanih upravo za igranje (prvenstveno) online igara.

1) Starajte se o Browser-u: Da bismo igrali MMO igre, poput eRepublika, koje se ne skidaju, već se igraju u Chrome-u, Firefox-u, Opera-i... potrebno je da nam browser funkcioniše pravilno. Tu pre svega izbacite ekstenzije (ako ih imate) koje vam nisu potrebne, jer, kao što previše istovremeno otvorenih aplikacija usporava vaš kompijuter, tako će previše plug-in-ova i ekstenzija da usporava browser. Redovno čistite ,,keš" i ,,kolačiće". S vremena na vreme obrišite i reinstalirajte browser. I trudite se da ne otvarate previše tab-ova.
Sigurno će ove aktivnosti doprineti da vam se stranice na eRepubliku brže otvaraju (kada želite da proverite tržište poslova/zlata/hrane i oružja, kada želite da otvorite emapu ili možda u bitkama da vam se sve ažurira u real time-u).

2) Redovno čistite kompijuter: Da bi kompijuter funkcionisao pri maksimalnom potencijalu (i malom zagrevanju), održavajte unutrašnjost vašeg kompijutera čistim od prašine, dlaka i svega ostalog što može da nekako upadne unutra. Nemojte to da radite usisivačem ili da duvate unutra, već za ovako nešto preporučujem da potrežite savete na internetu kako da pravilno očistite unutrašnjost računara sa što manje problema i mogućih oštećenja.

3) Čekajte akcije/popuste: Bez obzira na to da li želite da kupite nešto za vaš nalog na eRepublik-u (da unapredite trening centar, da unapredite preduzeće koje imate, da kupite ugovor za treniranje ili prosto hoćete da kupite nešto od dodatnih opcija za gold-e a postoji mogućnost da igrica izbaci kit-ove) ili tražite možda neku online igricu koju želite da igrate, uvek sačekajte moguću rasprodaju ili razne popuste koju internet prodavnice i različite platforme za distribuciju igara često daju. Primeri su rasprodaje na Steam-u ili mogućnost kupovine tzv. ,,Bundle"-a sa interneta, gde ili imate popust na igru ili možete u Bundle-u da kupite grupu različitih igara koje dobijate prilično jeftino.

4) Proveravajte Reddit: Od potrebnih informacija za različite igre (poput uputstava kako nešto da pređete/postignete, do opisa i zahtevnosti same igrice) do mogućih rasprodaja ili čak nabavke samih CD-key-eva, sve se može naći na Reddit-u ako se potraži. 🙂

5) Proširite svoje vidike: Dvoklik je sasvim u redu, ali da li ste možda razmišljali o tome da kupite Q1 kuću, koja će vam davati kartice za posao svakog sata, sa kojom možete raditi i 2 puta dnevno? Ima još mnogo stvari u eRepublik-u koje se mogu isprobati, pored osnovnih stavki sa kojima te igra kroz tutorijal upozna.
To isto važi i za druge video igre. 😉
Probajte da igrate i igrice koje su konzolne (ako možete sebi da priuštite, naravno) ili makar promenite žanr igara koje igrate. MMO je okej, ali možda će vam se dopasti i RTS ili FPS takođe. 😛

6) Igrajte se sa vašim podešavanjima: Bez obzira na to koja vam je grafička karta ili procesor ili koja već druga komponenta vašeg računara, probajte da ih menjate u igri (in game) i vidite kakva podešavanja vama najviše pogoduju. Naravno, ovo nije baš primenjlivo za eRepublik, ali itekako jeste za druge igrice.

7) Instalirajte modove: Mnoge igrice koje igrate mogu imati modove koji su napravljeni za njih, da promene nešto konkretno u igri ili da čak i celu igru dosta izmene. "Modern Day Scenario" mod za Hearts of Iron 2, Game of Thrones mod za Crusader Kings 2, Train the disciple mod za Kotor 2, Mount & Blade Warband mod... zaista ima puno opcija.
Možda nema modova za eRepublik, ali postoje različite skripte (one dozvoljene, naravno), koje možete da iskoriste da poboljšate vaše iskustvo i olakšate sebi samu igru.

8 ) Nabavite gaming miša: Gejming miš će dovesti do toga da se vaše akcije brže ostvare u igri. Možda vam se ne čini da je to toliko bitno u single-player igrama ili eRepublik-u, ali ako igrate LoL ili CS:GO, mislim da će vam ta razlika biti baš bitna.

9) Gledajte Twitch tv: Najbolji način da naučite kako da neku igru igrate jeste da gledate profesionalce i dugogodišnje igrate kako stream-uju svoje igre preko Twitch-a.
Takođe, možete i vi vaše igre da stream-ujete tamo i to može da bude zadovoljavajuće iskustvo, jer drugi ljudi koji budu gledali kako igrate mogu da ostave komentare i da reaguju na vaš stream.
Ako budete imali puno gledaoca možete i neki novac tu da zaradite.

10) Ustajte što češće: Iako je ovaj savet na kraju i nije toliko povezan sa samim igrama, po meni je ipak najvažniji.
Koliko god da su igrice ili sam rad za računarom zanimljivi, bitni i donose nam puno zadovoljstva, bitno je da ne sedite dugo za istim, zbog vašeg zdravlja.
Mogu se javiti problemi sa vratom, kičmom, donjim leđima, kolenima, ako dugo sedite. Takođe sa udovima, usled slabije cirkulacije krvi.
A i verujte mi da će se telo osvežiti i bolje osećati kada ustanete posle jedne partije ili sesije za računarom.