Santorini - čudo

Day 4,315, 11:42 Published in Croatia Croatia by Tomislav Sebalj

Prošli tjedan sam bio u Grčkoj, točnije na Santorini otočju. Djevojka je osvojila put za dvoje na tjedan dana na nagradnoj igri kauflanda koja je igrala prije koji mjesec.

Od kud krenuti?
Odlično iskustvo. Isplative cijene, ništa skuplje od naše obale. Savršeno uslužni ljudi. Predivna obala od crnog vulkanskog kamenja.

Najveći otok otočja je Thira. Na njemu je i najpoznatije mjesto Oia (izgovara se Ia), poznato po bjelim kucicama i crkvama sa plavim krovovima. Poznata je i po zalasku sunca koji je navodno nešto čudesno (nisam bio impresioniran. nakon 2 sata gledanja u sunce koje se gotovo nepomicno uklonilo sa obzora morali smo se probijati kroz 1000 ljudi do busne da se vratimo do hotela).Oia, iako je najpoznatija diljem svijeta nije glavni grad. Glavni grad je Fira. Niti Oia a ni Fira nemaju baš ugodnu obalu. Fira zato ima hrpetinu trgovinica, dvije katedrale, razne zanimljivosti. Između ostalog 600 stepenica koje se strmo spustaju do porte. Na stepenicama je i 130 "magaraca" (reklamiraju ih kao magarce ali većina su konji) koji vas mogu odvesti gore/dolje. Jadne životinje, cijeli dan su na suncu bez vode i hrane (koliko sam uspio primjetiti). A i stepenice su sve zasrane. Al kakti dobro je za turizam.Tu je još Akrotiri, mjesto sa ogromnom iskopinom nekog drevnog grada kojom se možete prosetati za 12 eura. Osim toga iz akrotirija se pristupa na Crvenu plažu. Crvena plaža se nalazi ispod litice crvenog kamenja koje samo čeka da se rasipa po kupaćima. Postavljeni su i znakovi zabrane prilaska i opasnosti po život ali ljudima ne smeta. Nije ni meni 😃Na crvenu plazu cesto dodu derani sa brodicama koji će vas odvesti i do "bijele" i "crne" plaze koje se nalaze nesto dalje, te će vas vratiti u akrotiri do busne stanice za Firu. voznjica kosta 10 eura sto nisam platio tako da ne mogu opisati druge dvije plaze.

Mjesto u kojem smo mi boravili je Kamari. Kamari se nalazi ispod drevne Thire, starog grada po kojemu je otok i dobio ime. Grad je nedaleko od zracne luke tako da vam često preko glave prelječu avioni, ali plaža je velika, od kombinacije sitnog pjeska do krupnijeg šljunka i kamenja. Svako si odabere gdje mu bolje paše. Kamen je većinom crn vulkanski, zbog vulkana koji se nalazi usred otocja.

Ostala mjesta na Thiri nisam posjetio pa necu komentirati ništa posebno osim da je Perissa mjesto blizu Kamaria sa jednako lijepom plažom a beu avionske luke u neposrednoj blizini pa ako se odlucite na put, ciljajte radije tamo.

Osim Thire su otoci Nea Kameni (novo spaljeni) i Palea Kameni (staro spaljeni). Oni su u sredini otočja te su oni povjesno bili "izvori" vulkana koji je stvorio otočje. Jedan izlaz je idalje aktivan (lava je duboko pod zemljom) i zadnji put je eruptirao 1950.g. Na Nea Kameni je nacionalni park u koji se moze doci i obici otok. Vrlo zgodno iskustvo.

Imali smo se prilike kupati u vodi pored Nea kameni koju geotermalni izvori sumporne pare griju na nekih 35-40°C. Al smrdi strasno po pokvarenim jajima.


Tu je i drugi otok po veličini iza Thire, Thirasia. Nismo se popeli do glavnog grada jer ima brdo stepenica a bio nam je dug taj dan tako da nemam puno šta pricati osim da je otok nazvan po kćeri kralja koji je u to vrijeme vladao otočjem. Kralj se zvao Thiras i po njemu je nazvan glavni otok te grad Thira, dok mu se žena zvala Oia.

Isplati se otici svakako. Prateći ponude po netu da se naći okay cijena leta i hotela a ko što rekoh tamo su vam troškovi ne puno veći od onih na našoj obali i otocima, prema mom iskustvu.