[УГЛУПЉИВАТОР] Зашто кмечиш, Србине?

Day 4,262, 07:47 Published in Serbia Serbia by BastovanSurcinski
Поштовани сви. А и остали.

Уз малечко закашњење да ухватим прави тренутак да напишем овај чланак, ево, пишем овај чланак.

Као што смо сви свесни, а о чему је и писано последњих дана, Хрвати су нас мало обрисали са мапе. Ништа озбиљно, само нас мало нема. Ништа страшно.

Што је и нормално.

Играмо се игре у којој можеш да побеђујеш и губиш. Дакле и губљење је део играња. Као и у сваком спорту, на крају крајева.Кажите ми, када сте као клинци играли баскет или фудбал (не и тенис, то је за нас савремен спорт), јесте ли се дурили када сте губили? Јесте ли се извлачили на којекакве глупости и нападали победничку страну како је било варала, било грубо играла, вређала, бајала, клела, бацала уроке? Јесте ли се издрндавали на своје саиграче како су глупи, смотани, како не гледају, не умеју, зашто уопште играју, па због њих сте и изгубили?

Или бисте пружили руку и рекли "Свака част, одлична игра!", м?

Видите, прва два примера можда, али јаааако можда нису толики проблем када то деца раде. Деци је тешко да прихвате пораз, тешко им је да схвате да нису најбољи, најпаметнији, најспретнији... као што им то њихови родитељи свакога дана говоре. И то је нормално. Дете излази из свог гнезда где је уљуљкано, једино, најбоље, најпаметније, највољеније, излази у свет где је још истих таквих као што је он. И онда лагано учи да се понаша у друштву. Учи да дели, учи да не повређује, да брани, напада, учи да се игра и са другима, не само са играчкама. Са играчкама када се играмо, ми смо, ипак, ти, који ће на крају однети победу. А са другима када се играмо? Е, онда можемо и да будемо обрисани.И сада долазимо до оне приче одозго: ко је крив за гумицу?! Ко је погрешио, ко није довољно, ко није уопште, ко је саботирао. И то је нормално, уз образложење које прилажем:

Нормално је једино у аналитичке сврхе. Да се разлучи (мада се то није догодило тек тако одједном, већ је процес који се одвијао још и-ха-ха откад) како је дошло до тога, где су направљене грешке, превиди, пропусти, па да се све то упегла, исправи у будућности, да се направи систем који ће бити функционалнији и плодоноснији.

Међутим.

Због овог "међутим" и пишем.

Варварин избаци овај чланак. Оптужује Србе како смо овакви, онакви, како нико ништа не ради, броји чоколадице, прети Хрватима двокликташима. Мишљења сам да не треба сваку критику узимати здраво за готово док се не размотри од кога долази:А са друге стране позива на уједињење...


Још један чланак који је изашао је избацио Војвода. Наслов гласи "ШТА ЋЕТЕ КАДА ВАМ НЕСТАНУ ПАРЕ, А НАМА ОСТАНЕ ИНАТ". Моје питање је: "Стварно? Је ли то све што можеш да кажеш?". Али стварно.Враћам се на горњи део текста. Хрвати су нас погазили. И свака им част на томе. Људи су се исцимали, вратили људе у игрицу, куповали и развијали налоге, организовали се лепо. И немојте, молим вас, плакати како они троше паре на игрицу и како смо ми морални победници. Молим вас. Игрица сама по себи даје могућност да се троши пара колико се има, ништа ту они нису криви. Нити смо ми нешто изнад њих, јер имамо мање људи вољних да дају паре овде. Не доводим у питање исправност, моралност, нити било шта друго везано за прилив новца у игру. Свако својим новцем располаже како он жели и може. Мој је проблем ако не желим да улажем у игрицу па сам у подређеном положају због тога, мој је проблем ако немам пара да уложим у игрицу, па ме душа боли јер Хрватска ужива већи стандард као држава од нас. То је мој проблем. Никакав ми Хрват за то није крив.Зар не схватате да су оваква гледишта као што су Варваринова и Војводина - погледи јако лоших губитника? Зар не препознајете ону надурену дечицу са почетка чланка? Ону дечицу, која и даље није научила да се неће крити под мајчином сукњом читавог живота и да неће увек све бити по њиховом? Ону дечицу, што на крају плачем ипак добија све што је тражила? Ону дечицу, што изгубе, па кажу "Јесте, изгубили смо у кошарци, али имамо боље оцене из математике од вас!" Разумете ли колико је то ниско? И, за мој појам, онај број гласова који су ти чланци добили показује колико има таквих, који сматрају да су бољи од Хрвата из којег год разлога и да због тога треба и овде, у игрици, да их победе. Који сматрају да је "правда" на нашој страни. Мали, напаћени народ, навикао да га газе са свих страна, па на крају свега да макар изађе као "морални победник". "Јесте, победили су нас, али колико смо им избили пара из џепа?!". Чекај. Такмичимо ли се ко ће колико пара коме избити из џепа, или играмо игрицу која се зове еРепублик?

Усресредите се, молим вас. Зар је толики батхрт у вас? Зар толико нисте у стању да признате да су јачи (еј, после малтене десет година наше надмоћи!!!) и да су нас потлачили сада? Зар морате да бусате у груди како сте јачи, иако сте изгубили? На крају крајева, изгубили, па шта? Је ли смак света? Одосмо ли у пакао, ако постоји? Коначан логаут? И шта се ради - пљује се власт, пљују се тенкови, оптужују се да нису довољно трошили они који је требало да троше, није нико организовао народ, није нико блаблабла.

А нико да постави питање - а шта сам ја могао боље? Је ли неко пришао влади и рекао "Еј, имам времена, могао бих да помогнем овако и овако?" или "Немам времена, али можете ли да ме цимате када треба да се пуца?" или "Могу ли ја некако помоћи?". Не. Најлакше је пљунути, правити се најпаметнији и балегати из прикрајка како си ти, ето, све то рекао, али замисли, тебе нико није слушао, па сада и треба да нам буде овако. Јер ето, ми, Срби, смо увназагоње и то смо и заслужили, тако нам и треба, јесте.

Замолио бих вас све да се мало дозовете годинама које сте провели у животу и понашате се разумно, ово је игрица, не брукајте се. Не оптужујте друге, а да ви нисте били у њиховим ципелама. Зауздајте се мало, дођите на тај Телеграм фамозни, активирајте се, спојте се са људима, организујте се. Гледајте како радом да допринесете, а не кукњавом и свађом.

И схватите да нико уместо вас неће урадити ништа. Ако желите јаку еСрбију - изволите, направите је. Немојте очекивати од других да то раде за вас.

Уздравље!