БИОСКОП ОПЕТ РАДИ?

Day 4,253, 14:48 Published in Serbia Serbia by Sasa Kostic

Помислили сте можда: БИОСКОП ОПЕТ РАДИ!

Нажалост и даље не ради. У последња два мандата МОС није издао ни један чланак. Донекле оправдање за то имају јер се воде тешке борбе са Хрватима и осталим душманима. Због тога је Српска Саборна Странка и тим који је радио у МОС-у одлучила да попуни ову празнину и да обрадује своје бројне читаоце. Сви они који су вични писању, без обзира којој странци припадали су добродошли.

Први могући контакт Срба са Балкана са исламским светом, које историјски извори називају Арапи, Мавари или Сарацени забележен је у дубровачкој традицији (забележеној током 16. и 17. века као ,,Анали Рагушког анонимуса”, (,,Annales Ragusini anonymi”), у којима се наводи да су 656. Срби безуспешно опседали тадашњи романски (византијски) Епидаурус, у чему су им помогли Сараценски бродови. Поменута хроника помиње и 740. као годину рушења Епидауруса од стране самих Сарацена.

Иако вековима који су следили нисмо имали већих сукоба и додира са Арапима ипак су нам све ближе. Захваљујући новцу почиње "окупација" Арапа како у Турској тако и у Босни и Херцеговини. Граде се и купују некретнине. У Федерацији БиХ али и у Републици Српској Арапи купују све што стигну у насељима око Сарајева, од Трнова до Илијаша, Илиџе и Хаџића.
Срби масовно продају земљу Арапима око Трнова. Али не само и око Трнова него и у другим насељима око Сарајева. Посредници при продаји су Срби које ангажују Арапи да за њих купују на терену. Ради се о одличним ценама и плаћа се одмах. Цене се крећу од 100.000 евра па навише. Нажалост, стотине српских породица су продале своју земљу око Трнова и места око Сарајева Арапима. За новац су узимали станове Источном Сарајеву у Републици Српској, али и Бањалуци, Бијељини... Арапима је Сарајево интересантно јер има и аеродром али и много зеленила око њега.

Бурј Ал Бабас, Турска је резиденционални стамбени комплекс у близини места Мудурну негде на пола пута између Истанбула и Анкаре. Изградња овог комплекса је почела 2014. године. Куће су тако дизајниране да личе на минијатурне бајковите дворце. Ови стамбени објекти су у почетку били намењени за богате Арапе.

У насељу су предвиђене луксузне продавнице, биоскопи и други објекти лукс категорије. До јануара 2019. изграђено је 587 од планираних 732 виле.
У почетку успешни инвеститори доживљавају банкрот због пада цена нафте и нестабилности у турској привреди. Иначе цена једне виле је нешто више од 300.000 евра.









Хаџићи су градско насеље и седиште истоимене општине у кантону Сарајево. Након потписивања Дејтонског споразума, када су Хаџићи припали Федерацији БиХ, целокупно српско становништво Хаџића, које је тада бројало 6.391 становника, преселило се у јануару 1996. у Братунац.
Туристичко насеље "Сарајево ризорт", које се налази на локацији Осеник у општини Хаџићи код Сарајева граде Кувајћани." Сарајево рисорт" има 160 објеката распоређених око вештачког језера површине 12.000 квадратних метара. Инвестиција је вредна преко 50 милиона марака. Куће за одмор су намењене богатим Арапима. Поред комплетне инфрастуктуре у новоизграђеном насељу постоји и џамија у којој могу да се моле само Арапи, не и локално становништво.

У Федерацији БиХ има око 44.000 Арапа. У њиховом власништву се налази и 108 фирми, које масовно купују земљиште око Сарајева. Да све буде још контроверзније, Арапи су почели да купују и све више кућа и изграђених објеката, како би могли одмах да се пријаве да живе на тој адреси и да буду регистровани у БиХ. Садашњи број Арапа у Федерацији БиХ убрзано се приближава и броју Срба, којих сада има око 60.000.

Поштовани шахисти,
У току је четврти светски првенствени шаховски турнир за најбољег шахисту еРепа. После три одиграна турнира редослед првих 10 играча је следећи:

Паралелно са овом листом изабраћемо и најбољег играча еСрбије. Надамо се да ће победник у оба такмичења бити из наше земље. Ево и листе за најбољег шахисту еСрбије:

У паузи два турнира биће организован тромеч репрезентација Пољске, Хрватске и Србије.
Није касно да нам се придруже сви љубитељи шаха који су у могућности да одиграју већину својих партија у петом и шестом турниру.
До сада смо због већег броја пријављених играча играли по Швајцарском систему, 9 кола. Свако коло се играло 4 дана а играчи се међусобно договарају када ће да одиграју своје партије. Темпо игре је 15 минута по игралу а игра се преко сајта lichess.org.

PROPOZICIJE/PROPOSITION: erepublik.com/en/article/2699590

TELEGRAM: https://t.me/erepubliksah

Sve u vezi turnira je na sledećem linku/Everything about the tournament on the following link:

https://docs.google.com/spreadsheets/d/1iZlalypC6IPFknZBefMP4688nhRYB9404s90rn96o4c/edit?usp=sharing

Ернест Хемингвеј
За ким звоно звони

„За ким звоно звони” (engl. For Whom the Bell Tolls) роман је америчког књижевника Ернеста Хемингвеја, написан 1939. на Куби а објављен 1940. Сматра се једним од познатијих остварења у Хемингвејовој каријери. Жанровски се одређује као историјски и љубавни роман у којем се приповеда о доживљајима америчког професора шпанског језика Роберта Џордана током Шпанског грађанског рата, где учествује као добровољац на страни левичарских, антифашистичких снага против фашистаФрансиска Франка. Хемингвеј је роман засновао на сопственим искуствима у поменутом рату, где је боравио у улози ратног дописника за америчке новине.




Наградна питања

1. Која је реч из српског језика опште прихваћена у свим светским језицима?
2. Колико је римских царева рођено је на тлу данашње Србије?
3. Шта је садржао први сателитски пренос видео сигнала 1962. Године између Европе и Северне Америке?
4. По чему је позната река Вратна на истоку Србије.
5. Колико Србија има националних паркова? Наброј све паркове.

За сваки тачан одговор награда 100 cc.