Hrvat u eSrbiji - Otkuda i kroz šta

Day 4,191, 04:45 Published in Serbia Japan by BastovanSurcinski
Poštovani. A i ostali.

Naišavši na meni čudne reakcije pojedinih Ukrajinaca na moje prisustvo među njima koje su se mahom odnosile na to da sam Srbin - isti onaj, čiji su sunarodnici otišli da ratuju na strani Rusije u Donbasu i drugim regijama u Ukrajini trenutno zahvaćenim ratom (koji se tako ne naziva), rešio sam da uradim razgovor za novine sa našim domaćim, a lijepim njihovim CRO.kodil-om. Do sada već dobro poznat srpskoj javnosti, Hrvat koji je u nekom trenutku prešao da igra za eSrbiju i za istu igra još uvek. Cilj ovog članka nije nikakvo likovanje niti podsticanje na bilo kakve rasprave, te molim sve nacionaliste da mi od je bu sa članka sa takvim raspravama. Namera mi je bila da prikažem, u kratkim crtama, kako izgleda biti u tuđoj, često predstavljanoj kao neprijateljskoj (e)državi, sa kojom je i bilo mnogo ružnih stvari u stvarnoj prošlosti na koje nas sve redovno podsećaju svakodnevno na ovaj ili onaj način.


1. Možeš li nam reći nešto uopšteno o sebi, koliko ti je godina, odakle si, standardna dosadna pitanja za početak članka?


- RL ime mi je Martin, imam 24 god i dolazim iz jednog mjesta pokraj Varaždina.
2. Otkud ti u eRepu?

- Na erep sam ušao davne 2012, skrolajući po fejsu naletio sam na reklamu za erep pa sam ušao da vidim o čemu se radi, igrao sam tad dvije online igre već pa mi je trebalo nešto gdje neću trebat provodit mnogo vremena, reklama je zvučala ljepo, dođeš, odradiš par klikova, istreniraš, odradiš u firmama i to je to no na kraju se ispostavilo da je ovo dosadno ako si samo u dvokliku.
3. Počeo si da igraš za Hrvatsku, kako si rešio da pređes u Srbiju?

- Kao i svako normalan kad sam ušao i igru krenuo sam sa zemljom iz koje dolazim, kao član Kruga 13 te MU-a "vatreni gušteri" a kasnije i nakadašnjeg MU-a 1.gb Tigrovi, provodio sam mnogo vremena na mibitu i danonoćno djelio wep za ff koji se djelio saveznicima za ispucavanje.Svi znamo kako je to nekad dobro funkcioniralo, no nakon nekih 2 god putevi su nam se jednostavno razišli zbog nekih mojih RL stavova a i nije mi se svidjela eHr vanjska politika. Mislim da biješe negdje 2014 god, EDEN se odavno raspao no mi smo i dalje lizali dupe Grcima i Rumunjima. Jednostavno sam htio iskusiti neke nove stvari i iskustva koje ne mogu tako lako da napravim u RL, pa sam prvo krenuo da igram za eMkd pošto nisam nikako uspijevao da nabavim CS eSrbije. Nakon nekog vremena sam se nekako uspio skompat sa SerbianLegenda-om, ni danas nemam pojma kako no on mi je sredio CS te me doveo u Lavove.

Da budem iskren nisam mislio da cu se dugo zadržat u eSrb, no način na koji sam prihvaćen od strane igrača me pozitivno iznenadio i dao mi je nadu da jos ima nade za nas sve općenitom smislu pa sam se zadržao ovdje eto sve do danas. Naravno našlo se i onih koji me nisu prihvatili te sam znao naići i na negativne komentare no danas nakon nekoliko godina već svi znaju tko je Lakosta i da uvijek dajem zadnju čoksu i posljednji atom snage za eSrbiju a tako ce i bit dalje sve dok imam njezin CS.
4. Koje bi mogao da izdvojiš kao najlošije i najbolje situacije u kojima si bio po prelasku u Srbiju?

- Najgori je bio početak, pošto nisam imao na umu da mijenjam nick ni da skrivam tko sam i što sam znalo je dolaziti do situacija da su me skidali po BH-ovima jer su mislili da provociram, sve dok nisu napokon shvatili koliko sam ozbiljan što se tiče mene kao igrača eSrbije.

Najbolja situacija i sijećanje mi je moje slavlje 100tog lvl-a gdje sam u sasvim nevažnoj bitci izmedju Srb-Cro ispucao svoju prvu milijardu dmg-a a usput uspio privuć paznju i BacoST koji je tenkao na kontra strani da ne dobijem tu rundu, no nije računao na to da cu ja svojim čuvenim shoutom koji je glasio "spržimo baci sve cokse" uspio skupit valjda pola eSrbije da pocne tenkat u sasvim nevaznoj bitci.

Postoji i članak o ovome u mojim novinama, ujedno pozdravljam i BacuST ako igra još ovo i sve koji su učestvovali u proslavi mog 100-tog lvl-a.


5. Sada, posle toliko godina u eSrbiji kada se sve već smirilo, kakvi su ti odnosi sa Srbima, a kakvi sa Hrvatima u igrici? Ideš li na skupove?

- Sa Srbima sam ja mislim u super odnosima, nisam dio ni jedne stranke i trudim se da budem dobar sa svima, sa Hrvatima nisam ostao s nikim u kontaktu, ne fale mi, ne falim ni ja njima tu i tamo znamo prcnut jedni druge po komentarima na feedu unutar erepa al ne ljutim se na nikog, više je to klasično nadmetanje tko je jači ili tko bježi a tko ne bježi🙂

Do sad nisam bio ni na jednom skupu ni u Hr ni izvan nje no naravno da bi htio recimo sad kao igrac eSrbije da posjetim neki od skupova ako budem imao prilike.
6. Kao covek koji je (e)video obe strane, kako vidiš odnose izmedju Srba i Hrvata? Ne mislim na političkom nivou, vec na nivou samih naroda.

- Kao čovijek koji je vidio obje strane mogu da kažem da nas ima svakakvih i na jednoj i na drugoj, u vecini smo mi koji hoćemo da idemo dalje, koji gledamo stvari svojim očima i vidimo stvari koje su nam nametnute te ne vjerujemo propagandi koja se nalazi oko nas no jednostavno smo još uvijek vezanih ruku. Za primjer bih uzeo jednu stvar iz RL-a: kad bi mi svi htijeli da živimo u miru i blagostanju, nas s jedne strane naoružavaju Amerikanci a vas s druge Rusi te šalju sliku da se ništa nije i neće promijeniti jer kud bi došli oni da prave sranja u svojem dvorištu. A svi znamo i onu staru "Ne daj Bože da se Srbi i Hrvati slože"...

Ne znam za ostale ali nisam samo jednom poželio da mogu u isti savez na erepu stavit Hrv i Srb, pa niko nam drugi ne treba... Ako su mogli Ameri i Rusi ovdje zašto ne bi i mi. Ali da nije našeg rivalstva ovdje, nebi ga cak nazvao ni neprijateljstvom, Plato bi već odavno ugasio ovu igricu.Živeli!