Guy Fawkes si Complotul Prafului de Pusca 5 noiembrie #2

Day 4,003, 23:05 Published in Romania Republic of Moldova by Constantin3
Guy Fawkes era membru al unui grup de catolici din Anglia care au plănuit Complotul Prafului de Pușcă din 1605. Scopul lor era înlăturarea guvernării protestante din țară prin aruncarea în aer a clădirii Parlamentului cu o cantitate mare de praf de pusca în timp ce înăuntru se aflau Regele James I și întreaga nobilime protestantă

Complotul a fost dejucat printr-o scrisoare anonima primita de lordul catolic Monteagle, prin care acesta era atentionat sa nu participe la deschidere. Acest lucru i-a trezit suspiciunea si a ordonat să se cerceteze pivniţele şi camerele subterane de sub Parlament. Pe data de 5 noiembrie, Guy a fost surprins alături de 46 de butoaie pline cu praf de puşcă, ascunse sub grămezi de cărbuni şi lemne de foc.

Fawkes a fost arestat pe loc şi interogat în regim de urgenţă. Iniţial, a susţinut că se numea John Johnson şi întrebat, ce făcea acolo cu atâtea butoaie cu pulbere, Guy a dat un răspuns sfidător şi batjocoritor: "Vreau să-i arunc pe scoţienii voştri cerşetori înapoi în munţii de unde aţi venit cu toţii".Anchetatori l-au supus mai multor reprize de torturi agonizante într-o cameră de tortură din Turnul Londrei, cameră care astăzi îi poartă numele şi este inclusă în circuitul turistic al capitalei britanice.Torturile au durat doar două zile, după care Fawkes a mărturisit tot ce-i cereau anchetatorii. Treptat, şi-a dat în vileag atât tovarăşii de complot, cât şi intenţia de asasinare a regelui.

Guy Fawkes şi doi dintre amicii săi au fost condamnaţi la cumplita pedeapsă a vremii pentru cei care atentau la viaţa regelui.Metoda de execuţie consta în legarea victimei în poziţie verticală de o scară după care i se tăiau organele genitale şi erau aruncate într-un foc aprins la picioarele sale. Apoi era spintecat încet, astfel încât intestinele cădeau în acelaşi foc. Nefericitul murea abia când călăul îi scotea inima. După aceea, era decapitat, iar trupul său era tăiat în patru bucăţi

Pana in ziua de azi a ramas obiceiul ca membrii celor doua camere sa fie controlati la intrare, inainte de a patrunde in Parlament.
Pe data de 5 noiembrie, londonezii sărbătoresc scăparea regelui de la moarte cu focuri de artificii si arderea unei papusi cu chipul lui Fawkes .


*****Cu stima si respect Constantin3!*****