▄▀▄▀ Ministarstvo Obrazovanja eHrvatske - Često korištene kratice ▀▄▀▄

Day 2,849, 08:44 Published in Croatia Croatia by Ministarstvo obrazovanja RH


Glasnik ministra obrazovanja Ikerepc - Dan 2,849Često vidite neku kraticu i ne znate joj značenje? Zabilježite onda ovaj list jer su tu sve kratice (kojih sam se sjetio), koje su vam bitne za igru i koje se koriste.

Prvo ću pisati o eRepublik kraticama, pa onda o internetskim kraticama... 🙂eRepublik kratice


2-Clicker, 2C ili dvokliker - Igrač koji ne sudjeluje u borbama ili raspravama - dolazi samo da trenira, radi i odlazi...

Baby boom - Vrijeme kada se igri pridruži dosta igrača.

bot - Inače znači robot, ali u ovom slučaju je to lažni račun odnosno kopija računa nekog igrača. One nisu dopuštene. Također se naziva i "multi"

Cp (Country president) - Predsjednik države

cc (Currency odnosno Valuta) - Valuta kojom se plaća, u hrvatskoj je to HRK.
U svakoj se državi zove drugačije ali vrijedi ist. Tako da ako vi recimo pošaljete 100 HRK drugom igraču kod kojega je valuta npr. EUR, on će dobiti 100 EUR, i obratno kada on ili netko drugi šalje.
Pošto su tako sve iste, koristi se univerzalno cc kako bi to svi razumjeli.

co (Combat orders) - naređenja u bitci (ikona s desne strane). Kada izvršite naređenje dobijete određenu svotu novca.

Domination bar (Dominacijska traka) - Tko vodi u bitci. Strana koja ima većinu postotka dominacijske trake dobiva određeni broj bodova po minuti (onih sa strane). Bitka završava kada taj broj dođe do 1800. Sa slike će vam možda biti jasnije:eBaby - eDjeca su novi igrači sve dok ne riješe "Adult citizen" odnosno misiju da bi odrasli.
Nešto rijeđe se nazivaju tako i ostali novi igrači, koji mogu riješiti tu misiju, ali još ne znaju dobro igrati.

erep ili eRep - Kratica za eRepublik (ime igrice).

food hrana

HP (Health pack ili First aid pack) - Paket koj povećava energiju za 10 i košta 0.5 golda. Ikona:

K ili kom - u novinama znači komentar. Korisnik koje je to stavio u komentar napisao je komentar 🙂 .

MM (Monetary Market odnosno Monetarno tržište) - "Tržnica" do koje se dolazi preko izbornika "Community" odnosno "Zajednica", a služi razmjenjivanju HRK-ova za golde i obratno.

MoC (Minister of Community / Ministar Zajednice) - Pokreće neke događaje za zajednicu... Nije uobičajena titula i eHrvatska je nema ali se zna naći.

MoD (Minister of Defense / Ministar obrane) – Ministar zadužen za pokretanje, vođenje ratova određene zemlje.

MoE (Minister of Education / Ministar obrazovanja) - ja 🙂 Ministar koji je zadužen za vođenje i edukaciju novih članova preko ovih novina i odgovora na poruke te IRC-a. U eHrvatskoj Ministar obrazovanja (trenutno) je i ministar informiranja. Tako da sam ja oboje 😃

MoF (Minister of Finance / Ministar financija (ili ekonomije)) - Ministar zadužen za ekonomiju odnosno financije određene zemlje. Nemaju sve zemlje ovu funkciju i ona nije uobičajena. Kod nas je trenutno ministar ekonomije guverner.

MoFA (Minister of Foreign Affairs / Ministar vanjskih poslova) – Ministar koji brine o savezima i odnosima s drugim zemljama.

MoI (Minister of Information / Ministar informiranja) – Ministar zadužen za informiranje javnosti o tome što se događa u svijetu i Hrvatskoj te o daljnjim planvima zemlje. Ovo nije uobičajena titula i nemaju je sve zemlje. Kod nas sam ja i ministar iformiranja (odnosno ministar obrazovanja)

MoI (Minister of Industry / Minstar industrije) - Rijetko se nalazi, nije uobičajen i gotovo ga niti jedna zemlja nema. Za to se koristi Ministar ekonomije odnosno financija

MoImm (Minister of Immigration / Ministar imigranata odnosno useljenika) - Ministar koji je nekada služio za pregled i prihvaćanje zahtjeva za ulazak u državu. Nisam vidio da se negdje koristi i nije uobičajena titula.

MoNC (Minister of New Citizens / Ministar novih građana) - Ministar zadužen za dobrodošlicu i vođenje novih građana. Kod nas predsjednik piše dobrodošlicu, a za vođenje služi ministar obrazovanja, tako da nam ovo nije potrebno. Ova titula nije uobičajena i ne koristi se baš

MoR (Minister of Recruitment) - Ministar koji bi trebao dovoditi nove članove na eRep. Nije uobičajena titula i obično se ne koristi.

MT (Moving Ticket) - Karta za selidbu. Umjesto da potrošite novce za promjenu svoje lokacije, ona vam je omogućuje besplatno.

MU (military unit) - Vojna jedinica

multy ili multi - Isto što i bot (na početku).

MPP (Mutal Protection Pact / savez) - savez dvije zemlje u kojemu one jedna drugu štite i surađuju.

NE (Natural Enemy) - Prirodni neprijatelj

RW (resistance war) - pobuna koja se može podići u regiji koju je okupirala druga država, kako bi se regija vratila pod svog originalnog vlasnika.

S / subscribe - u novinama znači subscribe. Korisnik koje je to stavio u kom, pritisnio je subscribe.

V / vote - u novinama znači vote. Korisnik koje je to stavio u kom, pritisnio je vote. Često se koriste i kombinacije primjerice S + V.

wep - oružje

Q1 - Q7 leveli oružja, hrane, kuća ili MT-a.

Napisao Ikerpec. Molim vas da nešto donirate i meni ako vam se članak sviđa i ako vam je pomogao 🙂 😉O internetskim kraticama

o/ il \o = predstavlja mahanje. Pozdrav.
\o/ = Dvije ruke gore. Sreća ili odobravanje
o7 = Pozdrav (uobičajen u vojsci 🙂 Kao ruka do glave čike kad se gleda)
EDIT = nadodano uređivnjem
IMO = in my opinion - ja mislim da...
IRC = internet relay chat
LOL = Laughting of laught - smijati se od smijeha, odnosno užasno smiješno
NP = no problem - nema problema
rl = real life - stvarni život
PS = kasnije nadodano
ROFL = Rolling on floor laughing - Jako smijanje, obično se koristi ironično
TL😉R = Too long didn't read - pre dugo, nisam pročitao
TY = thank you - hvala
WB = welcome back - dobrodošao natrag

Sam sam ove izvlačio, koje ja znam koristiti i viditi. Ako netko hoće nešto dodati neka mi pošalje poruku 🙂

Napisao Ikerpec. Molim vas da nešto donirate i meni ako vam se članak sviđa i ako vam je pomogao 🙂 😉Ovo sam ja sam pisao, one koje sam najčešće viđao. Ako netko nešto želi dodati neka mi javi.

MO - dijelimo znanje jer zajedno možemo sve!
Ako imate nekakve kritike, savjete kako da poboljšam kvalitetu članka ili bilo što, slobodno mi se obratite privatnom porukom.
Ministar obrazovanja: Ikerepc